Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

MM_210

.pdf
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
600.6 Кб
Скачать

150002, оскільки тимчасова непрацездатність Березової була наслідком залишкових явищ політравми, отриманої нею під час нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом. Крім того, ЛН

150003 містить три виправлення, а тому також не підлягає виконанню.

ТОВ “Аврора” подало адміністративний позов до Фонду, в якому зазначається, що сума у розмірі 7600 грн виплачена вказаній працівниці за рахунок коштів Фонду неправомірно, бо у двох перших випадках лікарем визначено, що її захворювання є загальним, про що зроблено відмітку у відповідній графі. Стосовно ЛН № 150003 комісією із соціального страхування, що було створено в ТОВ “Аврора”, встановлено, що він містить лише два виправлення. Крім того, наявність виправлень не може слугувати підставою для позбавлення застрахованої особи права на відповідні виплати.

Яка процедура отримання страхових виплат за листком непрацездатності? В яких випадках ЛН не підлягає виконанню? Як суд повинен вирішити справу?

3.Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” звернувся до адміністративного суду із позовом, в якому просить суд визнати протиправним та скасувати рішення виконавчої дирекції Харківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд) від 25 лют. 2016 р. про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Позивач не погоджується з висновком відповідача, стосовно того, що особи які відображені в акті перевірки Фонду від 12 лют. 2016 р., на момент настання хвороби не мали втрати заробітної плати по роботі за сумісництвом, оскільки були звільнені. У позові вказується, що відповідачем не враховано приписи пп. “ї” п. 4 постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100 “Про затвердження порядку обчислення

середньої заробітної плати, яким передбачений виняток для працівників, для яких включення заробітної плати за сумісницт-

30

вом до середнього заробітку передбачено законодавством.

Хто має право на отримання допомоги за рахунок коштів Фонду? Як суд повинен вирішити справу?

4. Карпенко у період з 14.03.2016 р. по 22.05.2016 р. пе-

ребував на лікарняному, у зв’язку із чим підприємством “Рідний край” було виплачено матеріальне забезпечення по тимчасовій втраті працездатності в розмірі 720,50 грн. Після виходу Карпенка на роботу підприємство звернулося до виконавчої дирекції Черкаського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд) щодо виділення коштів для виплати належної працівникові допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання. У зв’язку із затримкою виплати допомоги зі сторони відповідача підприємство виплатило допомогу за рахунок власних обігових коштів, а після отримання коштів від Фонду спрямувало їх на власний поточний рахунок з метою відшкодування понесених витрат.

У результаті проведеної Фондом перевірки було прийнято рішення, яким на підприємство покладався обов’язок повернути Фонду кошти через їх нецільове використання та застосовувалися фінансові санкції за порушення законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Чи правомірне рішення Фонду? Які санкції можуть бути застосовані до страхувальника за порушення законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності? Яким має бути рішення суду?

С п и с о к н о р м а т и в н и х а к т і в т а л і т е р а т у р и

Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування: Закон України від 23.09.1999 р. № 1105-ХІV. Відомості Верховної Ради України. 1999. № 46. Ст. 403.

Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян : наказ М-ва охо-

31

рони здоров’я України від 13.11.2011 р. № 455. Офіційний віс-

ник України. 2001. № 49. Ст. 2216.

Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності : наказ М-ва охорони здоров’я України, М-ва праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 р. Там же. 2004. № 47 від

10.12.2004 р. Ст. 3111.

Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця : постанова Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 р.

№ 440. Там же 2015. № 54. Ст. 1746.

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням: постанова Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266. Там же. 2001. № 40. Ст. 1802.

Положення про експертизу тимчасової непрацездатності : наказ М-ва охорони здоров’я від 09.04.2008 р. № 189. Там же. 2008. № 51. Ст. 1716.

Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації : постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 р. № 25. Там же. 2008. № 53. Ст. 1794.

Порядок отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності : постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від

25.02.2009 р. № 12. Там же. 2009. № 30. Ст. 1023.

Пономаренко О.М. Держава як суб’єкт правовідносин щодо соціального забезпечення допомогами сімей з дітьми.

Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. 2004. № 4.

С. 138–143.

32

Рошканюк В.М. Процедурні та процесуальні правовідносини у праві соціального забезпечення. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія “Право”.

Вип. 25. 2014. С. 107-110.

Синчук С.М. Соціально-страхові правовідносини як різновид правовідносин соціального забезпечення. Вісник Львівсь-

кого університету. Серія юрид. 2014. Вип. 59. С. 266-276.

Синчук С.М. Щодо питання про обґрунтування сфери соціально-забезпечувальних відносин. Там же. 2011. Вип. 53.

С. 246-254.

Чернявська Г. Критерії обґрунтування процедурних правовідносин соціального забезпечення. Там же. 2013. Вип. 57.

С. 263-271.

7. Матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття

П и т а н н я д л я о б г о в о р е н н я

1.Право громадян на матеріальне забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття.

2.Принципи, суб’єкти та об’єкти загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

3.Особи, які підлягають страхуванню на випадок безро-

біття.

4.Право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги на випадок безробіття.

5.Види і порядок надання матеріального забезпечення та соціальних послуг.

Завдання

1. Івкіна О.І. шукаючи роботу, звернулася із заявою до районного центру зайнятості про надання їй статусу безробіт-

33

ного. Із 04.02.2016 р. їй було надано статус безробітної, а з 11.02.2016 р. розпочато виплату допомоги по безробіттю. Із 16.02.2016 р. виплату допомоги по безробіттю припинено, оскільки Івкіна О.І. була прийнята на роботу згідно з направленням центру зайнятості на посаду агронома з випробувальним терміном один місяць з посадовим окладом 2500 грн. Проте наказом від 16.02.2016 р. було скасовано наказ про її прийняття на роботу в зв’язку із тим, що вона не приступила до роботи і не надала документів про відповідну спеціальність, паспорт, ідентифікаційний номер, трудову книжку.

Івкіна звернулася до суду з позовом про стягнення з підприємства на її користь заробітної плати та зобов’язати районний центр зайнятості поновити її на цій роботі з можливістю пошуку підходящої роботи.

Як вирішити справу? Який порядок отримання статусу безробітного? Порядок зняття з реєстрації особи як безробітної. Яка робота вважається підходящою для безробітного?

2. Притика І.І. звернулася до міськрайонного центру зайнятості та надала заяву про надання статусу безробітного з виплатою допомоги по безробіттю, в якій вказала, що не зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності та трудовою діяльністю не займається, не уклала договорів цивільноправового характеру. В заяві зобов’язалася письмово повідомляти про виїзд за межі України з метою працевлаштування чи провадження діяльності, спрямованої на отримання прибутку в період пошуку роботи. Крім цього, її було ознайомлено з вимогами чинного законодавства про обов’язок негайно повідомити центр зайнятості у випадку самостійного працевлаштування.

Згодом за результатами перевірки було встановлено, що Притика І.І. працювала в ТОВ “Хліб” з 01 квіт. 2016 р. по 13 трав. 2016 р., що підтверджується копією трудової угоди та відомостями з Пенсійного фонду України. Тоді як за період із 01 квіт. 2016 р. по 15 лип. 2016 р. вона отримувала допомогу по безробіттю.

Міськрайонний центр зайнятості звернувся з позовом до Притики І.І. про повернення коштів, отриманих як допомога по

34

безробіттю незаконним шляхом.

Як вирішити справу? Порядок отримання допомоги по безробіттю.

3.До Державної служби зайнятості звернувся безробітний Борисенко із проханням надати йому одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. Під час проведення реєстрації громадянина працівник центру зайнятості дізнався, що рік тому Борисенко був зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності. В отриманні одноразової допомоги безробітному Борисенку було відмовлено.

Чи правомірні дії працівників центру зайнятості?Який порядок отримання допомоги по безробіттю одноразово для організації безробітним підприємницької діяльності?

4.Притула має статус безробітного та зареєстрований міським центром зайнятості як такий, що шукає роботу.

Під час прийому у міському центрі зайнятості 19.02.2016 р. спеціалістом цього центру розглянута вакантна посада “Спеціаліст державної служби” в обласному центрі по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат. Роботодавцем зазначено наступну характеристику вакансії: робота провідним спеціалістом у відділі нарахування та виплати соціальної допомоги. Ця вакансія передбачає роботу щодо введення інформації

увідповідній програмі підприємства; п’ятиденний робочий тиждень – 8 годин щоденно, характеристика роботи – постійна; умови праці – оптимальні.

Фахівцем центру зайнятості здійснено попередній дзвінок до потенційного роботодавця для з’ясування актуальності вакансії та обговорення можливості проведення співбесіди з безробітним. Під час попереднього телефонного дзвінка фахівцем центру зайнятості з’ясовано, що рівень освіти та кваліфікації не мають значення, психоемоційні навантаження на робочому місці відсутні. У зв’язку з зазначеним Притулі було видано направлення для працевлаштування.

Притула, вважаючи, що направлення надано без врахування істотних умов, а саме його стану здоров’я, без врахування

35

тривалості безробіття та недостатнього досвіду, звернувся до суду з позовом.

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позовних

вимог.

Притула звернувся з апеляційною скаргою, посилаючись на те, що спеціаліст центру зайнятості не взяв до уваги медичну довідку, якою встановлено, що йому не рекомендована праця, пов’язана з підйомом вантажів понад п’ять кг, тривалим перебуванням на ногах, переохолодженням, постійним психоемоційним перевантаженням, та не направив його на медичний огляд для встановлення здатності до виконання саме зазначеної роботи. Притула вважає, що робота за вакансією “Спеціаліст державної служби” в обласному центрі по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат для нього не підходить.

Як вирішити справу? Яка робота підходить для безробітного? Чи впливає тривалість безробіття на вибір підходящої роботи? Чи зобов’язаний центр зайнятості направляти на медичний огляд безробітних для з’ясування здатності виконувати певну роботу (чи займати певну посаду)?

5. Маркін був зареєстрований як безробітний і отримував допомогу по безробіттю. Так, 21 трав. 2016 р. йому видали направлення на роботу, а 4 черв. Маркін прийшов на чергову перереєстрацію як безробітний і пояснив, що не зміг з’явитися на співбесіду щодо працевлаштування, оскільки погано почувався. До лікаря він не звертався, бо був упевнений, що скоро видужає. Державна служба зайнятості скоротила виплату допомоги по безробіттю на термін 60 днів.

Назвіть умови призначення допомоги по безробіттю. У яких випадках виплата допомоги по безробіттю скорочується? Чи законне рішення Державної служби зайнятості?

С п и с о к н о р м а т и в н и х а к т і в т а л і т е р а т у р и

Про зайнятість населення: Закон України від 05.07.2012 р.

№ 5067-VI. URL: zakon.rada.gov.ua/go/803-12

36

Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття: Закон України від 02.03.2000 р.

1533-ІІІ. Відомості Верховної Ради України. 2000. № 22.

Про сприяння зайнятості та захист від безробіття: Конвенція № 168: ухвалена Генеральною конференцією МОП

21.06.1988 р. URL: www.nau.kiev.ua

Програма сприяння зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць на період до 2017 р.: постанова Кабінету Міністрів України від 15.10.2012 р. № 1008.

Офіційний вісник України. 2012. № 83. Ст. 3363.

Порядок реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу: затв. постановою Кабінету Міністрів України від 20 берез. 2013 р. № 198. Там же.

2013. № 26. Ст. 859.

Порядок надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності: затв. наказом М-ва соціальної політики Украї-

ни від 15.06.2015 р. № 613. Там же. 2015. № 58. Ст. 1901.

Прилипко С. М., Гончарова Г. С., Юровська В. В., Конопельцева О. О. Право соціального забезпечення: навч. посібник; за заг. ред. В. В. Жернакова. Харків: Нац. ун-т “Юрид. акад. України ім. Ярослава Мудрого”, 2013. 126 с.

Юровська В.В. Становлення і розвиток загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Право України. 2011. № 10. С. 37-41.

Юровська В.В. Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття як суб’єкт системи соціального страхування. Актуальні проблеми права: тео-

рія і практика. 2012. № 24. С. 559-568.

37

8. Соціальні допомоги. Соціальне обслуговування

Питання для обговорення

1.Поняття і види соціальних послуг.

2.Порядок надання соціальних послуг.

3.Волонтерська діяльність у сфері надання соціальних

послуг.

4.Поняття і види соціальних пільг, що надаються окремим категоріям громадян.

5.Соціальне обслуговування як вид соціального забезпечення.

6.Соціальне обслуговування осіб похилого віку.

7.Соціальне забезпечення інвалідів: правове регулювання, види.

Завдання

1. У серпні 2014 р. Мартиненко звернувся до суду з позовом до територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) районної державної адміністрації Сумської обл. (далі – Центр), в якому просив зобов’язати відновити надання соціальної послуги, скасувати незаконно складену картку індивідуальних потреб та розробити нову з урахуванням його потреб.

Свої позовні вимоги Мартиненко мотивував тим, що з 01 квіт. 2007 р. і довічно є інвалідом другої групи загального захворювання. У травні 2014 р. він вже звертався до того ж Центру із письмовою заявою про отримання безоплатних соціальних послуг із прийняттям його на обслуговування до відділення соціально-побутової адаптації територіального центру соціального обслуговування для отримання соціальнопобутових, соціально-педагогічних, інформаційних послуг.

Цього ж дня директор Центру прийняв рішення про прийняття до відділення для отримання соціальних послуг позивача як інваліда, про що видано письмовий наказ, також складена картка визначення (оцінювання) індивідуальних по-

38

треб Мартиненка у соціальному обслуговуванні (наданні соціальних послуг), в якій визначені індивідуальні потреби отримувача безоплатних соціальних послуг, а саме – окреслено три види таких послуг: соціально-побутові, соціально-педагогічні, інформаційні (без визначення конкретних заходів щодо змісту таких послуг).

Із Мартиненком спочатку проводились заняття соціальним педагогом по курсу “Основи роботи на персональному комп’ютері”. А 11 лип. 2014 р. на його адресу із Центру надійшов лист-повідомлення про неможливість подальшого проведення індивідуальних занять з основ комп’ютерної грамотності у відділенні соціально-побутової адаптації через відсутність відповідної матеріальної бази та фахівців.

Чи буде задоволено позов Мартиненка про зобов’язання відновити надання соціальної послуги, скасувати незаконно складену картку індивідуальних потреб та розробити нову картку з урахуванням його потреб?

2. Донька Петрика перебуває на обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення міської ради Харківської обл. (далі – Управління) як інвалід першої групи на візку. У 2012 р. 21 серп. Петрик звернувся до Управління з заявою про призначення йому щомісячної компенсаційної виплати по догляду за донькою (інвалідом першої групи).

У2012 р., 25 груд. та 29 січ. 2013 р. Петрик надіслав до Управління додаткові документи до первісної заяви про призначення йому щомісячної компенсаційної виплати по догляду за донькою. Після чого 28 серп. 2013 р. він повторно надіслав на адресу Управління заяву про призначення йому щомісячної компенсаційної виплати.

У2013 р. 19 верес. Управлінням призначена позивачу щомісячна компенсаційна виплата по догляду за донькою, але з

28 серп. 2013 р.

Петрик, не погоджуючись з таким рішенням, звернувся до суду з позовною заявою до начальника Управління про зобов’язання вчинити дії щодо нарахування щомісячної компенсаційної виплати у розмірі 15 % прожиткового мінімуму згідно

39

Соседние файлы в предмете Право социального обеспечения