Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Фарма М2 тести додаток

.docx
Скачиваний:
213
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
76.88 Кб
Скачать

А Фамотидин В Алюмінію гідроксид С Метоклопрамід Б Екстракт валеріани Е Циметидин

    1. Подружня пара збирається влітку відвідати тропічну країну. Враховуючи попередній досвід, отриманий під час поїздок, вони попросили лікаря призначити їм препарат від діареї. Який лікарський препарат призначив лікар?

А* *Лопераміду гідрохлорид В Вугілля активоване С Контрикал Б Силібор Е Метоклопрамід

    1. 43-х річний капітан корабля скаржиться на прояви сезонної алергії. Який із наступних лікарських засобів можна йому призначити? А* *Лоратадин

В Димедрол С Дипразин Б Аспірин Е Атропін

    1. Чоловік 35-ти років скаржиться на погіршення зору (гемералопія), ксерофтальмію, ксеростомію, сухість шкірних покривів. Загальний аналіз крові виявив гіпохромну анемію. Було діагностовано гіповітаміноз А. Призначте базовий препарат для лікування.

А* *Ретинолу ацетат В Ергокальциферол С Цианокобаламін Б Примахін Е Препарати йоду

    1. В ревматологічне відділення поступила хвора П., якої був встановлений діагноз: «Ревматоїдний поліартрит»? Оберіть нестероїдний протизапальний засіб, який треба включити до комплексного лікування:

А* *Диклофенак-натрію В Діазепам С Новокаїн Б Галоперидол Е Етаперазин

    1. У хворої А., 52 років років піля прийому неодикумарину для лікування тромбофлебіту було зареєстроване різке зниження гемокоагуляції. Який антагоніст неодикумарину слід застосувати для нормалізації згортання крові?

А* * Вікасол

В Ацетилсаліцилова кислота С Гепарин Б Етаперазин Е Левамізол

    1. Хворому на гіпертонічну хворобу з супутнім захворюванням - діабет призначили препарат, що не викликає небажаної центральної дії, метаболічних порушень вуглеводного та ліпідного обмінів, а також володіє кардіопротекторною активністю і застосовується при хронічній серцевій недостатності. Який лікарський препарат було призначено хворому? А Лізиноприл В Пропранолол С Клофелін Б Празозин Е Резерпін

    2. Хворий поступив до лікарні з діагнозом - цироз печінки. Розпочали лікування комбінованим лікарським засобом з мембраностабілізуючою, антиоксидантною і гепатопротекторною активністю, до складу якого входять вітаміни та незамінні фосфоліпіди. Назвіть препарат?

А* *Ессенціале В Силібор

С Токоферолу ацетат Б Легалон Е Ранітидин

    1. Хвора, 65 років з набряками при застійній серцевій недостатності приймає препарат, який володіє діуретичним ефектом, блокує реабсорбцію іонів натрію, хлору і води в дистальних канальцях нефрону. Який препарат був застосований у комплексній терапії даного захворювання?

А* "Гідрохлортіазид В Окситоцин С Сиднокарб Б Лоразепам Е Алопуринол

    1. Хворий П., 65 років потрапив до відділення невідкладної допомоги зі скаргами на відчуття здавлювання у грудях, брак дихання, нудоту, блювання, загальне відчуття тиску в центрі живота, пітливість, інтенсивний біль в лівій руці та у верхній частині спини. Був встановлений діагноз інфаркту міокарда. Який препарат можна призначити для знеболення? А* *Морфін

В Ібупрофен С Фенотерол Б Атропін Е Бісакоділ

    1. Пацієнт Р., 45 років скаржиться на періодичне підвищення артеріального тиску (діастолічний тиск - більше 95 мм рт. ст.), періодичний головний біль, запаморочення, відчуття шуму у голові. Був встановлений діагноз гіпертонічна хвороба, І стадія. Лікар призначив препарат, який блокує повільні £а2+ канали та пригнічує трансмембранне

переміщення іонів Са2+. Який препарат був

застосований?

А* * Амлодипін

В Гепарин

С Парацетамол

Б Фуросемід

Е Дифенін

    1. Пацієнту Л., 53 років, з діагнозом хронічний бронхіт призначили препарат, який може за рахунок БН-груп, розривати дисульфідні зв'язки кислих мукополісахаридів мокротиння, що призводить до деполяризації мукопротеїдів та зменшення в'язкості слизу. Який препарат був застосований?

А* * Ацетилцистеїн В Ретинолу ацетат С Натрію вальпроат Б Токоферолу ацетат Е Аскорбінова кислота

    1. Пацієнту М., 65 років з тромбозом вен нижніх кінцівок призначили препарат, який є кофактором антитромбіну III, пригнічує агрегацію та аглютинацію тромбоцитів, фазу утворення тромбопластину, тромбіну та фібрину. Вкажіть даний препарат.

А* * Гепарин В Анальгін С Натрію цитрат Б Гірудин Е Трентал

    1. Пацієнт з ішемічною хворобою серця прийняв нітрогліцерин. Через скільки хвилин наступає ефект дії даного лікарського засобу? А* *1-2

В 10-15 С 15-20 Б 20-30 Е 30-40

    1. Чоловік, 48 років тривалий час приймає комбіновані гіпотензивні засоби "Бринердин" та "Норматенс", через деякий час у нього з'явились ознаки паркінсонізму. Який лікарський компонент цих препаратів викликав таке ускладнення?

А* * Резерпін В Папаверин С Клопамід

Б Гідрохлортіазид Е Каптоприл

    1. У хворого М. 48 років зі скаргами на поліурію, поліфагію та полідипсію було діагностовано цукровий діабет 2 типу. Лікар призначив глібенкламід. Яке з тверджень щодо пероральних цукрознижуючих лікарських засобів правильне?

А* * Можна використовувати в більшості випадків неускладненого цукрового діабету 2 типу.

В Вони ефективні при 1 і 2 типі цукрового діабету.

С їх можна призначати тільки у разі неефективності інсулінотерапії. Б Є препаратами вибору при 1 типі цукрового діабету.

Е Використовуються також для лікування нецукрового діабету.

    1. Пацієнт 38 років зі скаргами на стискаючу біль з локалізацією за грудиною, яка з'являється при незначному фізичному навантаженні та емоційному напруженні, віддає у ліву половину шиї і ліву руку. При об'єктивному обстеженні: ЧСС 96 уд / хв, АТ 170/100 мм.рт.ст. На ЕКГ: порушення реполяризації у вигляді зміни зубців Т і зміщення сегмента БТ вгору. Лікар поставив діагноз: стабільна стенокардія напруги, гіпертонічна хвороба. Вибрати найбільш оптимальний антигіпертензивний препарат для даного хворого?

А* *Анаприлін. В Ніфедипін. С Гідрохлортіазид. Б Метилдофа. Е Бензогексоній.

    1. Надмірне підвищення гормонпродукуючої функції залози привело до перезбудження нервової системи та посилення обміну речовин. Функція яких залоз порушилась, враховуючи що пацієнту призначили тіамазол?

  1. *Щитовидних залоз

  2. Паращитовидних залоз

  3. Наднирників Б) Гіпофізу

Е) Підшлункової залози

    1. Жінка 60 років, після менопаузи зламала руку. Який засіб прискорить загоєння рани?

      1. *Кальція хлорид

      2. Натрія гідрокарбонат

С) Етинілестрадіол Б) Прогестерон Е) Натрія нітропрусид

    1. У пацієнта скарги на наявність крові в калі. З анамнезу: лікувався з приводу тромбоемболії. Який препарат лікування став причиною ускладнення?

      1. *Гепарин

      2. Гемодез

      3. Кальцію добезілат Б) Кальцію пантотенат Е) Протаміну сульфат

    2. В лікуванні артеріальної гіпертензії застосували препарат, що блокує ДНК- залежний синтез інформаційної РНК і внаслідок цього білків-пермеаз. Який препарат призначався, якщо він викликав гіперкаліемію?

      1. *Спіронолактон

      2. Синестрол

      3. Сенадексин Б) Сальбутамол Е) Солюсурмін

    3. Хворий у комі без свідомості, ригідність м'язів, дихання за типом Чейн-Стокса. Який препарат допомоги необхідно ввести, якщо виникає загроза набряку мозку?

      1. *Фуросемід

      2. Дофамін

      3. Діазепам Б) Фентаніл Е) Феназепам

    4. У пацієнта, який піддався впливу електричного струму, виникла аритмія, збудження і набряк у місці впливу струму. Яку фармакологічну дію не може забезпечити призначений препарат аміодарон?

      1. * Протизапальну

      2. Антиаритмічну

      3. Антиангінальну Б) Гіпотензивну Е) Антитиреоїдну

    5. Через 30 хв.-І годину після введення препарату відбувається інгібірування Ыа+, К+- АТФази на базальній мембрані в висхідній частині петлі Генле нефрону, що сприяє сильному сечовиділенню. При тривалому використанні виникає гіпокаліемія, алкалоз. Принцип дії якого препарату описаний?

А) *Фуросемід

  1. Спіронолактон

  2. Клофелін

  3. Сімвастатин

  4. Оксафенамід

    1. Хворий на хронічну прогресуючу хворобу судин приймає препарат з групи фібратів. На обмін якої ендогенної речовини препарат впливає?

      1. *Тригліцеридів

      2. Фосфоліпідів

      3. Адреналіну

      4. Брадікініну

      5. Простацикліну

    2. При порушенні транспорту калію всередину клітини виникає гіпокалігістія. Який препарат забезпечить надходження елементу, необхідного для активності К+мембранної АТФ-ази?

      1. *Аспаркам

      2. Аспікард

      3. Альмагель

      4. Кальцію лактат

      5. Калію оротат

    3. Під час наркозу у пацієнта зупинилось серце. Який сольовий препарат вводиться разом з адреналіном і атропіном внутрішньосерцево для надання допомоги?

      1. * Кальцію хлорид

      2. Кальцію пантотенат

      3. Калію хлорид

      4. Калію оротат

      5. Кальцію гліцерофосфат

    4. В основі болю при менструальному синдрому збільшується синтез простагландину Е. Який препарат найбільш ефективний в усуненні цього болю?

      1. *Ортофен

      2. Омнопон

      3. Папаверин

      4. Пропофол

      5. Оксазепам

    5. Пацієнт тривалий час приймає засоби для лікування кардіопатології. Прийом якого препарату порушує всмоктування поживних речовин та діючих за схемою лікування лікарських засобів?

      1. * Альмагель

      2. Аерон

      3. Аспірин

      4. Алохол

Е) Анестезин

    1. Приймаючи протизаплідні засоби, жінка завагітніла. При дослідженні причин вагітності був виявлений високій вміст пестицидів в продуктах, які вона споживала. Яким чином пестициди вплинули на її стан?

      1. * Індукція мікросомальних ферментів печінки

      2. Інгібірування мікросомальних ферментів печінки

      3. Порушення всмоктування протизаплідного засобу

Б) Інтенсивне виділення протизаплідного засобу

Е) Руйнування пестицидами

протизаплідного засобу

    1. Для формування та диференціації сполучної тканини, хрящів та епітелію призначили ретинолу ацетат. Який механізм дії лежить в основі біосинтетичних процесів?

      1. *Комплекс з трансферитином сприяє в ядрі депресії генів

      2. У складі дегідрогеназ стимулює біосинтез білка

      3. Синтез дезоксирибози і далі нуклеопротеїдів та білка

Б) 3 ферментами транспортування одновуглецевих залишків Е) Гідроксилювання амінокислот в процесі синтезу білка

    1. У новонародженого порушення фізичного розвитку, відставання у дозріванні кісток, довжина тіла неадекватно зменшена. Який препарат нормалізує обмін речовин, буде сприяти накопиченню макроергічних сполук?

      1. *Е-тироксин

      2. Мерказоліл

      3. Кальцитрин Б) Метформін Е) Феноболін

    2. При серцевій недостатності призначили препарат, який купірує набряковий синдром. Визначити цей засіб, враховуючи, що він викликав метаболічний алкалоз.

      1. *Фуросемід

      2. Маніт

      3. Триметазидин Б) Фталазол

Е) Дібазол

    1. Використання під час гіпоглікемічної коми адреналіну гідрохлориду не дало результату нормалізації рівня глюкози. Яка причина неефективності впливу препарату?

      1. *Недостатність глюкозо-6-фосфатази

      2. Недостатність глютатіонредуктази

      3. Активація альдегіддегідрогенази Б) Блокада сукцинатдегідрогеназа

Е) Активація УДФ-

глюкуронілтрансферази

    1. У пацієнта паркінсонізм. Надходження якого вітаміну обмежити з метою збереження ефективної концентрації препарату ліводопи в крові?

      1. *Піридоксину

      2. Рутину

      3. Кислоти аскорбінової Б) Токоферолу

Е) Кальцію пантотенату

    1. У пацієнта виразка шлунку. Прийом якого препарату забезпечить профілактику загострення гастропатології та ефективність харчування?

      1. *Фамотидин

      2. Фталазол

      3. Фенобарбітал Б) Флувоксамін Е) Фізостигмін

    2. Дисбактеріоз проявляється диспепсією і метеоризмом. У комплексній терапії цього стану лікар використовував таблетки активованого вугілля. З якої фармакологічної групи згадується препарат?

      1. *Адсорбенти

      2. Прокінетики

      3. Антациди Б) Пробіотики Е) В'яжучі

    3. Жінка похилого віку страждає від хронічного закрепу. Кожен день увечері вона приймає таблетки бісакодилу для регуляції перистальтики кишечника. Які рецептори стимулює це проносне?

      1. * Хеморецептори в товстому кишківнику

      2. Хеморецептори в тонкому кишківнику

      3. Барорецептори у всіх відділах кишківнику

Б) Смакові рецептори в порожнині рота Е) Рецептори гіпоталамуса

    1. У пацієнта гіпоглікемічна кома, викликана передозуванням інсуліну. Внутрішньовенно разом з глюкозою ввели адренергічний препарат. Який агоніст адренорецепторів забезпечить максимальний терапевтичний ефект у цій ситуації?

      1. *Адреналіну гідрохлорид

      2. Фенілефрин

      3. Ефедрину гідрохлорид

Б) Норадреналіну гідротартрат

Е) Ізопреналін

    1. Пропранолол призначають пацієнтам зі стенокардією. Пацієнт просить свого лікаря пояснити, яким чином пропранолол зменшує межі ішемії серця. Яким повинне бути пояснення?

      1. *Він знижує потребу в кисні міокарда

      2. Він знижує серцевий викид

      3. Він зменшує хвилинний об'єм серця

Б) Він знижує частоту серцевих скорочень

Е) Він знижує артеріальний тиск

    1. 50-річний пацієнт готується до операції під загальним наркозом. Димедрол входить до її премедикації. Яка фармакологічна дія препарату застосовується в цьому випадку?

      1. * Потенціююча

      2. Протиалергічна

      3. Протизапальна

Б) Протиблювотна

Е) Гіпнотична

    1. Міокардіосклероз у 60-річного пацієнта супроводжується хронічною серцевою недостатністю. Дігоксин був використаний для дигіталізації і тепер його вводять в невеликій індивідуальній дозі для підтримки серця в стані компенсації. Який механізм дії відповідає за позитивну інотропну дію цього препарату?

      1. * Блокада Иа + / К + АТФ-ази

      2. Блокада фосфодіестерази

      3. Блокада кальцієвих каналів

Б) Активація кальцієвих каналів

Е) Стимуляція бетаї-адренорецепторів

    1. Шлуночкова аритмія супроводжує інфаркт міокарда у пацієнтів. Серцевий ритм в цьому випадку нормалізують введенням антиаритмічних препаратів класу ІВ. Який препарат був призначений, якщо він відомий як мембраностабілізатор з місцевоанестезуючим ефектом?

А) *Лідокаїн

  1. Фенітоїн

  2. Ферковен Б) Пропафенон Е) Пропофол

    1. Пацієнт з початковою формою гіпертонії повідомляє своєму лікареві, що підвищення артеріального тиску, як правило, пов'язане з емоційним перенапруженням і характеризується швидким підвищенням систолічного тиску. Він також скаржиться на болі в серці і тахікардію. Який з наступних препаратів необхідно використати в лікуванні цього пацієнта?

      1. * Пропранолол

      2. Ніфедипін

      3. Празозин Б) Доксазозин Е) Верапаміл

    2. Пацієнту похилого віку встановили діагноз церебральний атеросклероз. Лабораторні дослідження показали, гіперліпопротеїнемію типу III. Фенофібрат був призначений для контролю рівня ліпопротеїнів у плазмі. Який гіполіпідемічний механізм дії цього препарату?

      1. * Стимулятор проліферації пероксисом

      2. Блокатор ГМГ-КоА-редуктази

      3. Секвестрант жовчних кислот Б) Активатор ліпопротеїнліпази Е) Як прямий антиоксидант

    3. Гепаринтерапія була ускладнена макрогематурією і шлунково-кишковою кровотечею. Були зареєстровані тромбоцитопенія та подовження часу згортання крові в 4 рази. Який препарат слід вводити пацієнтові, як антагоніст гепарину?

      1. *Протаміну сульфат

      2. Фібриноген

      3. Амінокапронова кислота Б) Варфарин

Е) Аскорбінова кислота

    1. Хворий аутоімунною хронічно прогресуючою хворобою пройшов курс лікування препаратом, що знижує імунологічну реактивність організму. Наприкінці лікування за схемою йому ввели тетракоразид. Яким препаратом лікувався пацієнт?

      1. * Преднізолон

      2. Паратіреоідин

      3. Мерказоліл

Б) Хлорпропамід Е) Мезапам

    1. У пацієнта 73 років в аналізі крові виявили вміст цукру 6,1 ммоль/л. Який препарат вирішить проблему гіперглікемії, враховуючі інсулінонезалежну форму цукрового діабету у цього пацієнта?

      1. *Глібенкламід

      2. Актрапід

      3. Тетракоразид Б) Гідрокортизон Е) Хумулін

    2. Гормональні препарати займають важливе місце у фармакотерапії злоякісних новоутворень. Тому, необхідно знати чим відрізняється протипухлинна дія, наприклад, глюкокортикоїдів, від класичних цитостатиків?

      1. * Мають рецепторноспецифічний вплив

      2. Мають високу анаболічну активність

      3. Активують фермент Ь-аспарагіназу Б) Змінюють структуру елементів ДНК Е) Блокують активність фолатредуктази

    3. Пацієнтка скаржиться на болючі висипи на геніталіях, які з'являються щомісячно під час менструації. При досліджені виявлений вірус простого герпесу 1 і 2 типу. Який етіотропний засіб необхідно призначити, враховуючі ослаблений імунітет пацієнтки?

      1. *Ацикловір

      2. Амантадин

      3. Азидотимідин Б) Партусистен Е) Пантокрин

    4. Хворій 53 років призначено преднізолон, для запобігання відторгнення трансплантованої нирки. Яким видом дії керувався лікарь.

  1. Імуносупресивна дія

  2. Імуностимулююча ді

  3. Імуномодулююча дія Б. Заміснадія

Е. Основна дія

    1. Хворій 33 років призначено димедрол, для лікування контактного дерматиту. Яким видом дії керувався лікар?

      1. Протиалергічна дія

      2. Імуностимулююча дія

      3. Потенціююча дія

Б. Імуносупресивна дія

    1. Хворій 63 років призначено метопролол для профілактики нападів стенокардії. Яким буде головний механізм всмоктування цього ліпофільного бета-адреноблокатора?

      1. Пасивна дифузія

      2. Фільтрація

      3. Активний транспорт

Б. Піноцитоз

Е. Зв'язування з транспортними білками

    1. У хворої стався інфаркт передньої стінки правого шлуночка серця. Хвора скаржиться на сильний біль за грудиною, аритмію, задишку. Який препарат необхідно ввести для допомоги хворій?

      1. Нітрогліцерин

      2. Ізадрин

      3. Нафтизин

Б. Резерпін

Е. Глюкозу в ізотонічному розчині

  1. Хворій, що скаржиться на біль у

суглобах було призначено нестероїдний

протизапальний препарат. Який засіб

прийматиме пацієнтка?

А.

Диклофенак натрію

В.

Галоперидол

С.

Трамадол

Б.

Супрастин

Е.

Кодеїн

        1. Хворий на ішемічну хворобу серця, який приймав препарат нітрогліцерину, через 2 тижні помітив зниження ефекту навіть при збільшенні дози препарату. Що розвинулось у хворого?

          1. Толерантність

          2. Ідіосинкразія

          3. Тахіфілаксія

Б. Матеріальна кумуляція

Е. Функціональна кумуляція

        1. Хворому з отруєнням проводили форсований діурез. Який сечогінний засіб необхідно застосовувати?

          1. Фуросемід

          2. Спіронолактон

          3. Натрію сульфат

Б. Кальцію глюконат

Е. Амоксицилін

147. Хворий 55 p., що тривалий час лікувався пролонгованими формами нітрогліцерину, раптово припинив їх прийом. Проте частота нападів у нього суттєво зросла та розвинувся інфаркт міокарду. Про яке явище йде мова у цьому випадку?

            1. Синдром відміни

            2. Кумуляція

            3. Пристрасть

Б. Сенсибілізація

Е. Гіперреактивність

148. Лікар призначив хворому препарат, що є глікозаміногліканом, який виробляється тучними клітинами та використовується як антикоагулянт та гіпохолестеринемічний засіб. Про який препарат йде мова у цьому випадку?

              1. Гепарин

              2. Фраксипарин

              3. Ферковен

Б. Неодикумарин

Е. Етоній

                1. Хворому 35 років призначено преднізолон для запобігання відторгнення трансплантованої нирки. Яким видом дії керувався лікар?

                  1. Імуносупресивна дія

                  2. Імуностимулююча дія

                  3. Імуномодулююча дія

Б. Заміснадія

Е. Основна дія

                1. Хворій 43 років призначено димедрол, для лікування контактного дерматиту. Яким видом дії керувався лікар?

                  1. Протиалергічна дія

                  2. Імуностимулююча дія

                  3. Потенціюча дія

Б. Імуносупресивна дія

Е. Снодійна дія

                1. Для профілактики нападів стенокардії хворому призначено препарат із довгодіючих нітратів, ефективний при ішемічній хворобі серця та серцевій недостатності. Який препарат приймає хворий?

                  1. Ізосорбіду мононітрат

                  2. Кислота ацетилсаліцилова

                  3. Папаверину гідрохлорид

Б. АТФ-лонг

Е. Хінидину сульфат

                1. Багаторазовий прийом діуретиків спричинив підвищення рівня реніну та активності ренін-ангіотензинової системи. Який препарат краще призначити хворому для корекції артеріального тиску?

                  1. Лізиноприл

                  2. Празозин

                  3. Дибазол

Б. Пентамін

Е. Гідрохлортіазид

                1. У хворого 62 років, який тривалий час для лікування ревматоїдного артриту приймав протизапальні засоби, після планового обстеження виявили гіперглікемію. Який із протизапальних засобів міг спричинити підвищення рівня глюкози в крові?

                  1. Преднізолон

                  2. Ібупрофен

                  3. Делагіл

Б. Піроксикам

Е. Глюкозамін

                1. У хворої 55 років, яка тривалий час для профілактики тромбоемболічних ускладнень після перенесеного інфаркту міокарда приймала кислоту ацетилсаліцилову по 100 мг щоденно, виникла виразка шлунка. Із пригніченням активності якого ферменту пов'язана ульцерогенна дія препарату?

                  1. Циклооксигенази-1

                  2. Ліпоксигенази

                  3. Фосфоліпази А2

Б. Циклооксигенази-2

Е. Простациклінсинтази

                1. При обстеженні хворого на гіпертонічну хворобу виявили підвищений рівень тригліцеридів. Для проведення гіполіпідемічної терапії порекомендуйте протиатеро- склеротичний засіб, що активує ліпопротеїнліпазу та знижує рівень тригліцеридів у плазмі крові.

                  1. Фенофібрат

                  2. Холестирамін

                  3. Ловастатин

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]