Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты

.2.doc
Скачиваний:
291
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
4.1 Mб
Скачать

A. Тиждень тому.

B. 2 місяці тому.

C. 1,5 місяця тому.

D. До 2-х тижнів.

E. До 1 місяця.

474. Хвора Е., 36 років скаржиться на приступи головного болю, тремор, серцебиття, страха смерті. Під час нагдяду за хворою зарегістровано підвищення АТ кризового “спонтанного” характеру, який супроводжувався гіперкатехоламінемією, гіперглікемією та лейкоцитозом. Який діагноз у даному випадку найбільш імовірний?

А) феохромоцитома;

В) первинний альдостеронізм;

С) гіпертонічна хвороба;

D) синдром Кушинга;

Е) хвороба Такаясу.

475. У хворого С. наявність метаболічного синдрому було підтверджено порушенням показників ліпідного обміну. Зміна яких двох основних показників ліпідного обміну підтвердили діагноз лікаря?

А. ЗХ + ХС ЛПНЩ

Б. ЗХ + ТГ

В. ТГ + ХС ЛПНЩ

Г. ТГ + ХС ЛПВЩ

Д. ХС ЛПНЩ + ХС ЛПВЩ

476. . Хворій Е, 54 років виставлений діагноз спонтанна (варіантна) стенокардія). Який з перерахованих ЕКГ-ознак найбільш специфічний для цього захворювання?: A. Інверсія зубця T. B. Поява патологічного зубця Q. C. Виникнення тимчасової блокади гілок пучка Гіса. D. Тимчасовий підйом сегмента ST. E. Виникнення шлуночкової тахікардії.

477. Хворий К,48 років, скаржиться на гостро виникнені слабкість, задішку,шум у вухах, запоморочення,темні плями в очах, з’явлення комашок перед очами, сухість у роті, нудоту, холодний піт.Хворий вялий, заторможений, блідий, шкіра холодна, волога. Пульс слабкий, АТ зниженний, тахікардія.У аналізі крови Hв 120 г/л, Er 3,5.1012/л, Л 9,5.106 /л, нейрофильоз, тромбоцити 800 тис. Ваш діагноз?

А) гостра постгеморагічна анемія;

B) гострий інфаркт міокарду;

С) приступ бронхіальної астми;

D) гострий гломерулонефрит;

Е) приступ стенокардії.

478. Пацієнт К., 28 років, що страждає на гострий мієлобластний лейкоз, одержав 4 курси поліхіміотерапії за схемою «7+3». Діагностована повна клініко-гематологічна ремісія. Після чергового курсу терапії стан хворого погіршився: з’явилися виражена загальна слабість, підвищення температури тіла, висипання на шкірі, кашель з виділенням гнійного мокротиння. При об'єктивному дослідженні: стан середньої важкості, шкірні покриви й видимі слизові оболонки бліді, рясний петехіальний висип на тулубі й кінцівках, при перкусії легенів притуплення перкуторного звуку праворуч нижче кута лопатки, при аускультації там же ослаблення везикулярного дихання, крепітація. У загальному аналізі крові: Эр - 2,1/1012/л; Hb- 70г/л; КП - 0,9; Тр - 40/109/л; Л- 1,5/109/л е-6; п – 1; с – 20; л- 52; м-19, ШЗЕ-20 мм/год. Чим обумовлене погіршення стану пацієнта в цьому випадку?

А) рецидивом основного захворювання;

В) постцитостатичною панцитопенією;

С) супутньою апластичною анемією;

D) інтоксикацією;

Е) алергійною реакцією на хіміопрепарати.

479. У патогенезі якого з перерахованих захворювань не задіяні імунні механізми виникнення або прогресування хвороби?

А) хвороба Верльгофа;

B) хвороба Рандю-Ослера;

C) хвороба Шенлейн-Геноха;

D) Гемофілія А;

E) Гемофілія В.

480.У хворого 66 років, що страждає на ІХС, постінфарктний кардіосклероз, серцеву недостатність II Б, IV ФК має місце хронічна аритмія (малюнок). Він постійно приймає інгібітор АПФ (каптоприл), серцевий глікозид (дигоксин), β-адреноблокатор (бісопролол), діуретик (фуросеміЕ) і блокатор рецепторів до альдостерону (еплеринон).

Я кий препарат варто обов'язково додати до терапії цього хворого?

А)кардіопротектор;

В)антикоагулянт;

С)статин;

D)блокатор кальцієвих каналів;

Е)антиагрегант.

481. У пацієнта К. 22 років, у стернальному пунктаті 40% становлять формені елементи розміром 18-22 мкм у діаметрі, з ніжною структурою ядра й рівномірним розподілом хроматинових ниток, що утворюють тонкопетлисту мережа; ядра містять від 2 до 5 ядерець, пофарбованих у синій кольір; цитоплазма різного ступеня базофілії оточує ядро невеликим паском. Яке захворювання найбільше ймовірне в даного хворого?

А) гострий лейкоз;

B) лейкемоїдна реакція;

C) хронічний лімфолейкоз, розгорнута стадія;

D) хронічний мієлолейкоз, розгорнута стадія;

E) справжня поліцитемія.

482. Хворий К., 55р пред'являє скарги на болі у передсерцевій ділянці, які виникають при ходьбі по рівній місцевості на відстань 200м., що купируются прийомом 1 т. нітрогліцерину, задишку при фізичному навантаженні, набряки стіп. При об‘єктивному дослідженні лікар виявив зсув лівої межі сердця на 1 см уліво На ЕКГ ритм синусовий, ЧСС 95 у хв, у V2 -V4 патологічний Q, ST у усіх відведеннях на ізолиніі.

Яка причина серцевої недостатності у хворого К.?

а) ІХС, стенокардія напруження, постінфарктний кардіосклероз;

b) міокардит;

c) метаболічна кардіоміопатія;

d) дилатаційна кардіоміопатія;

e) перикардит.

483. Хворий Р., 25 років, пред'являє скарги на задишку, біль у ділянці серця при помірному фізичному навантаженні, перебої у р

1

оботі серця, запаморочення, непритомність. Захворювання починалось поступово. Паганих звичок не має, не палить, алкоголь не вживає. При об’єктивному дослідженні серцевий поштовх резістентний, межі сердца у нормі, при аускультаціі вислуховується грубий систолічний шум, епіцентр якого розташован вздовж лівого краю грудини на рівні III-IV ребра, на судини шиї шум не проводиться.

Яке захворювання можна запідозрити?

a) гіпертрофічна кардіоміопатія;

b) митральний стеноз;

c) дилатаційна кардіоміопатія;

d) нейроциркуляторна дистонія;

e) алкогольна кардіоміопатія.

484. Хворому з АГ 2-ого ступеня, одним з методів профілактики фатальних ССЗ рекомендовано дотримання одного з нижче наведених режимів фізичної активності:

A) значне обмеження фізичної активності

B) 30 хв низької інтенсивності фізичної активності на добу

C) 15 хв високої інтенсивності фізичної активності на добу

D) 30 хв середньої інтенсивності фізичної активності на добу

E) 60 хв низької інтенсивності фізичної активності на добу

485. Хворий А., 67 років, з діагнозом гострого інфаркту міокарду був доставлений до кардіологічного відділення. Раптово знепритомнів, пульс та артеріальний тиск не визначаються, зіниці розширені. На ЕКГ – хаотична електична активність міокарда, нормальні зубці кардіограми відсутні. Яке ускладнення розвилося у даного хворого?

A) фібриляція передсердь;

B) тріпотіння передсердь;

C) фібриляція шлуночків;

D) шлуночкова тахікардія;

E) надшлуночкова тахікардія.

486. Хворого Р., 46 років, протягом останнього року турбують періодичні болі в передсердечній області. У якому випадку необхідно зробити пробу з фізичним навантаженням для уточнення діагнозу? A. При наявності типових для стенокардії напруги скарг. B. При атиповому больовому синдромі. C. При відсутності будь-яких симптомів ІХС. D. При вперше виниклої стенокардії. E. Всі відповіді правильні.

487.. У хворої Н., 19 років, що спостерігається в гематолога із приводу одного з геморагічних діатезів, є одиничні дрібнокрапкові геморагії на шкірі гомілок, стегон, тулуба. У загальному аналізі крові ер 3,6х1012, Hb 131 г/л, ЦП 0,9, тромб 91х109, л 7,0х109, п 5, з 55, л 32, м 8, ШОЕ 12 мм/год. Фактори згортання крові, функціональні проби тромбоцитів – у межах норми.

Патологію якої ланки системи гемостазу можна припустити в пацієнтки?

А) судинного;

B) плазмового;

C) тромбоцитарного - тромбоцитопенія;

D) тромбоцитарного - тромбоцитопатія;

E) всіх ланок.

488..Пацієнт Е 68 років з діагнозом АГ 2-го ступеня, 2 стадії. З’явився на прийом до дієтолога. Яку дієту ви йому порадите з метою зниження фатальніх подій ССЗ?

A) нежирну рибу, фрукти, овочі

B) продукти з високим вмістом йоду

C) обмеження цукру і вуглеводів, які легко засвоюються

D) свинина, баранина

E) обмеження рідини до 700 мл на добу

489. Яке з нижче перерахованих ускладнень інфаркту міокарда є пізнім?

A) важкі порушення ритму й провідності;

B) кардіогенний шок;

C) гостра аневризма;

D) пневмонія, плеврит, перикардит;

E) розрив серця?

490. Пацієнтові з АГ 1 ст., СС ризиком по SCORE 8% рекомендована медикаментозна терапія з метою зниження загального СС ризику. Яка група гіпотензівних препаратів не рекомендується як 1-й лінія для лікування даного пацієнта?

A) ß-адреноблокатори

B) антагоністи Са

C) α-адреноблокатори

D) інгібітори АПФ

E) діуретики

491. У хворого Ш., 47 років, який страждає серцевою недостатністю, було виявлено порушення функції діастоли лівого шлуночку.

Які чинники визначають стан функції діастоли лівого шлуночку?

А) ЧСС;

B) жорсткість і розслаблення міокарду;

C) скоротність міокарду;

D) переднавантаження;

E) постнавантаження.

492. Якому етіопатогенетичному чиннику належить провідна роль у розвитку інфаркту міокарда?

A) гострим і хронічним психотравмам;

B) припиненню притоку крові до ділянки серцевого м'яза;

C) гіпертонічній хворобі, що існує трипалий час;

D) тяжкому захворюванню нирок;

E) гострому порушенню мозкового кровообігу.

493. Хворий С., 58 років, поступив в терапевтичне відділення із скаргами на появу нападів задухи в нічний час. Лікарка діагностувала кардіальну астму.

Який патогенетичний механізм лежить в основі виникнення кардіальної астми у цього пацієнта?

А) збільшення постнавантаження ;

B) збільшення переднавантаження;

C) активація парасимпатичної нервової системи;

D) поверхневе дихання;

E) зниження частоти сердечних скорочень (ЧСС)

494. У пацієнта 25 років підчас медогляду виявлена артеріальна гіпертонія з АТ – 220/120 мм рт. ст. Спереду (верхня частина грудини) і позаду (міжлопаточна зонА) визначається грубий систолічний шум, над аортою виражений акцент другого тону, а над виїмкою груднини пальпується систолічне тремтіння. АТ на ногах знижене – 60/20 мм рт. ст.

Така картина характерна для:

А) гіпертонічної хвороби

В) коарктації аорти

С) вазоренальної артеріальної гіпертонії

D) синдрому Кону

Е) синдрому Кушинга

495. Хворий М., 67 років, 2 роки тому хворів ІМ. Не переносить аспірин. Який препарат Ви йому порекомендуєте з метою профілактики серцево-судинних подій?

A) тромбо АСС

B) курантіл

C) клопідогрель

D) фрагмін

E) варфарін

496. У загальному аналізі крові пацієнта З., 40 років, виявлено: ер 4,1 Т/л, Нв 152 г/л, КП 1,0, тромб 654 Г/л, лейк 6,6 Г/л, е 1 б 1 п 3 с 60 л 32 м 3, ШОЕ 10 мм/год. Як це можна трактувати?

А) еритроцитоз

B) лейкоцитоз

C) тромбоцитоз

D) лімфоцитоз

E) нейтрофільоз

497. У хворого на артеріальну гіпертонію і цукровий діабет у процесі лікування інгібітором ангіотензинперетворюючого ферменту каптоприлом було відзначено наростаюче збільшення рівня креатиніна в крові.

Що в такому випадку варто припустити?

А) діабетичний гломерулосклероз

В) стеноз ниркової артерії

С) пієлонефрит

D) гломерулонефрит

Е) фєохромоцитому

498. Під час скринінгу пацієнтів з артеріальною гіпертензією у деяких чоловіків і жінок був виявлений метаболічний синдром. Які показники рівнів ХС ЛПВЩ брали до уваги лікарі, щоб підтвердити наявність даного синдрому?

А. <0,9 ммоль / л у чоловіків і <1,0 ммоль/л у жінок

Б. <0,9 ммоль / л у чоловіків та <1,29 ммоль/л у жінок

В. <1,03 ммоль / л у чоловіків і <1,0 ммоль/л у жінок

Г. <1,03 ммоль / л у чоловіків та <1,29 ммоль/л у жінок

Д. <1,0 ммоль / л у чоловіків та <1,29 ммоль/л у жінок

499. У загальному аналізі крові пацієнтки К., 29 років, виявлено: ер 3,7 Т/л, Нв 122 г/л, КП 1,0, тромб 109 Г/л, лейк 8,3 Г/л, е 1 б 1 п 4 с 58 л 32 м 4, ШОЕ 14 мм/год. Як це можна трактувати?

А) норма

B) анемія

C) лейкопенія

D) лейкоцитоз

E) тромбоцитопенія

500. На ЕКГ у хворого В., 23 років виявлено зміни: прогресуюче зменшення інтервалу РР, за яким – довга пауза (менша за 2 РР).

Як можна розцінити подібні зміни?

A. Сіно-атріальна блокада І ступеня.

B. Сіно-атріальна блокада ІІ ступеня 1 типу (періодика Самойлова-Венкебаха)

C. Атріовентрикулярна блокада ІІ ступеня 2 типу (періодика Самойлова-Венкебаха);

D. Атріовентрикулярна блокада І ступеня;

E. Атріовентрикулярна блокада ІIІ ступеня

501. В аналізі крові пацієнтки О., 44 років, ер 3,2 Т/л, Нв 106 г/л, КП 1,0, тромб 140 Г/л, лейк 143,5 Г/л еозинофіли 2%, базофіли 1%, мієлобласти 3%, промієлоцити 4%, юні 6%, мієлоцити 7%, паличкоядерні 12%, сегментоядерні 55%, лімфоцити 6%, моноцити 4 %, ШОЕ 28 мм\год. Які зміни в даному аналізі крові свідчать на користь хронічного миелолейкоза?

А) анемія, тромбоцитопенія;

B) нейтрофільний лейкоцитоз, незрілі форми мієлоїдного ряду;

C) еозинофільно-базофільна асоціація;

D) лімфопенія, підвищення ШОЕ;

E) лейкоцитоз із моноцитозом.

502. У хворого Н., 27 років, з підозрою на набуту ваду серця, при об’єктивному огляді виявлений швидкий пульс з підвищеним наповненням при пальпації сонних артерій.

Для якої вади найбільш характерний такій пульс?

А) аортальний стеноз;

Б) мітральна недостатність;

В) аортальна недостатність;

Г) мітральний стеноз;

Д) дефект міжшлуночкової перетинки.

503. Збiльшення лiмфатичних вузлiв i селезiнки найчастiше зустрiчається при:

A) мiєлобластному лейкозi;

B) промiєлоцитарному лейкозi;

C) монобластному лейкозi;

D) лiмфобластному лейкозi;

E) еритромiєлозi.

504. У хворого З., 49 років, що страждав на гіпертонічну хворобу, підчас тяжкого гіпертонічного кризу (АТ 250/160 мм рт. ст.) з'явилися ознаки розшаровуючої аневризми аорти (раптовий інтенсивний біль у груді з іррадіацією в міжлопаткову ділянку, епігастрій при відсутності змін на ЕКГ ішемічного характеру).

Який препарат у даній ситуації варто використовувати першим?

А) есмолол

В) нітрогліцерин

С) ніфедипін

D) нітропрусид натрію

Е) еналаприлат

505. У хворого Ш., 47 років, раптово почалася задишка, що перейшла в задуху, з'явилося клекочуще дихання, виділення піни з рота. Пульс 110 у хв., АТ 150/100 мм. рт. ст., в легенях з обох боків безліч вологих хрипів. В анамнезі ІХС, гіпертонічна хвороба, обструктивний бронхіт.

Який препарат ви використистаєте в першу чергу при наданні допомоги такому хворому?

А) нітрогліцерин;

B) морфін;

C) дігоксин;

D) фуросемід;

E) піногасник.

506. Пацієнтові Ж., що страждає на хронічний лімфолейкоз, у зв'язку зі скаргами на виражений головний біль, запаморочення, двоїння в очах, світлобоязнь, слабкість у правих кінцівках, виконана люмбальна пункція. У спинномозковій рідині виявлений високий цитоз за рахунок зрілих лімфоцитів. Про приєднання якого процесу свідчать отримані дані?

А) енцефаліту

B) менінгіту

C) нейролейкемії

D) субарахноідального крововиливу

E) пухлини головного мозку

507. У хворого Д., 52 років відзначаються багряне-синюшне фарбування шкіри, підйоми артеріального тиску до 180/100 мм рт.ст., збільшення селезінки (+4 см з-під краю реберної дуги). Ан крові: ер 6,2 Т/л, Нв 206 г/л, ЦП 1,0, тромб 580 Г/л, лейк 11,3 Г/л, е 3 п 8 с 74 л 15 м 4, ШОЕ 2 мм/год. Який метод буде вирішальним для уточнення діагнозу?

А) стернальна пункція;

B) трепанобіопсія здухвинної кістки;

C) пункционна біопсія селезінки;

D) КТ органів черевної порожнини;

E) УЗД органів черевної порожнини.

508. Хворий А., 62 років, що страждає на метаболічний синдромом на тлі цукрового діабету 2 типу звернувся в лікарню з приводу декомпенсації цукрового діабету. При зборі анамнезу лікар спробував з'ясувати причину погіршення самопочуття хворого. Що в першу чергу могло стати причиною декомпенсації цукрового діабету?

А. Порушення дієти

Б. Застудне захворювання

В. Хірургічне втручання

Г. Псіхотравма

Д. Фізичне перенавантаження

509. Хворий А. 55 років пред'являє скарги на задишку, серцебиття, перебої у роботі серця. Вважає себе хворим майже півроку після перенесеного грипу. При об'єктивному дослідженні виявлений ціаноз губів, акроціаноз. При аускультації легень - везикулярне дихання, у нижніх відділах вологі мілкопухирчаті хрипи з обох боків, ліва межа серця - зсунута вліво на 2 см. Аускультативно - ритм галопу, ЧСС 102 у хв, АТ 120/80 мм.рт.ст. Набряки стіп. У загальному аналізі сечі: віднос. плотн. 1022, цукру, білка немає, ер 0-1 у п/зр, лейк. 2-3 у п/зр, креатинін крові 0,06 ммоль/л, сечовина 4,2 ммоль/л.

Яка причина набряків у хворого?

а) хронічна серцева недостатність;

b) гостра серцева недостатність;

c) хронічної ниркова недостатності;

d) гостра ниркова недостатність;

e) дихальна недостатність.

510. Укажіть основний механізм виникнення порушень коагуляції у хворих на гемофілії А та В.

А) підвищення продукції фібрину;

B) зниження вироблення протромбіну;

C) зниження вироблення проконвертіну;

D) зниження вироблення протромбінази;

E) підвищення продукції фібринолізину.

511. Хворий В. 54 років, перебуває 2-у добу в блоці інтенсивної терапії з приводу інфаркту міокарда в передньоперегородковій області з переходом на верхівку й бічну стінку лівого шлуночка. Раптово хворий знепритомнів, при цьому пульс і АТ не визначалися. У першу чергу черговий лікар повинен виконати:

А) реанімаційні заходи щодо системи АВС (відновлення прохідності дихальних шляхів, штучна вентиляція легенів, непрямий масаж серця);

B) ввести внутрішньовенно нітрогліцерин, атропін;

C) підняти головний кінець тулуба, накласти джгути на кінцівці, ввести внутрішньовенно нітрогліцерин;

D) зняти ЕКГ, ввести внутрішньовенно ізадрин;

E) ввести внутрішньом’язово розчин фентанілу й дроперидолу.

512. У хворого К. 33 років при проведенні ехокардіографії виявлені: гіпертрофія верхніх відділів міжшлуночкової перегородки, зменшення розміру порожнини лівого шлуночка, парадоксальне прямування передньої стулки мітрального клапану убік міжшлуночкової перегородки, площа отвору аортального клапана у нормі, клапани не змінені.

Для якого захворювання характерна така ехокардіографічна картина?

а) стеноз аортального клапану;

b) гіпертрофічна кардиомиопатия;

c) рестриктивна кардіоміопатія;

d) ділатаційна кардіоміопатія;

e) міокардит.

513. У хворого С. 77 років, що страждає ІХС, нестабільну стенокардію розвився дрібновогнищевий інфаркт міокарда в області нижньої стінки лівого шлуночка. Виберіть характерні зміни на електрокардіограмі для даної локалізації процесу:

А) депресія сегмента ST, інверсія зубця Т в II, III, aVF;

B) депресія сегмента ST, інверсія зубця Т в II, III, V1-V5;

C) формування патологічного зубця Q, підйом сегмента ST в II, III, aVF;

D) формування патологічного зубця Q, депресія сегмента ST в II, III, aVF;

E) депресія сегмента ST, інверсія зубця Т в I, II, aVL.

514. У хворого Д., 43 років, що страждає ревматизмом із наявністю мітрального стенозу 2 тижні тому з'явилися перебої в серцевій діяльності. На ЭКГ – фібриляція передсердь. Які ознаки ЭКГ свідчать на користь даного порушення ритму?

А) Присутність рубця Р перед кожним QRS і рівні відстані R-R ;

В) Присутність рубця Р перед кожним QRS і різні відстані R-R ;

С) Відсутність рубця Р перед кожним QRS і рівні відстані R-R ;

D) Відсутність рубця Р перед кожним QRS і різні відстані R-R ;

Е) Присутність рубця Р перед кожним другої QRS і рівні відстані R-R.

515. У хворого С., що знаходився в неврологічній клініці з приводу шийно-грудного остеохондрозу, у спокої виник черговий приступ стискаючого болю у міжлопаткової ділянці і ключицях з задухою і пітливістю, який тривав біля 30 хвилин. 2 верхні ЕКГ записані за добу до приступу, дві нижні - через добу після. Зміни на ЕКГ, що виникли після приступу, зберігалися близько 3 тижнів та супроводжувалися підвищенням вмісту в крові рівня тропонинів Т та I.

Я ке це захворювання?

A) шийно-грудний остеохондроз;

B) стенокардія спокою;

C) спонтанна стенокардія;

D) дрібновогнищевий інфаркт міокарда;

E) великовогнищевий інфаркт міокарда.

516. Найбільш частою побічною дією інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту є:

А) ангіоневротичний набряк;

В) імпотенція;

С) сухий кашель;

D) гиперкаліемія;

Е) гіперурікемиія.

517. Некроз міокарда спричинює все перелічене, за винятком:

A) тривалий больовий синдром;

B) аритмії, блокади серця;

C) ревматичний коронарит;

D) розрив серця;

E) гостра аневризма.

518. У хворого Д. у загальному аналізі крові виявлені такі зміни: ер. - 2,9 Т/л, гемогл. - 75 г/л, КП - 1,1, лейк. - 3,4 г/л, б-0, еоз. - 1%, пал. - 4%, с - 58%, лім - 32%, мон. 5%, тромб -200 Г/л, ШЗЕ-10, кільца Кебота, тільця Жоллі; клінічно виявлені ознаки фунікулярного мієлозу. Які скарги характерні для цього синдрому?

А) задишка, серцебиття, слабкість;

В) випадіння волосся, ламкість нігтів, сухість шкіри;

С) жовтушність шкіри і склер, важкість в лівому і правому підребер'ях;

D) нудота, діарея, пекучість у язиці;

Е) симетричні парестезії, порушення ходи.

519. Хворий надійшов у гематологічне відділення зі скаргами на випадіння волосся, ламкість нігтів, ложкоподібну деформацію нігтів, бажання істи крейду, вдихати неприємні запахи. Симптомами якого синдрому є дані скарги?

А) сидеропенічного;

В) гемолітичного;

С) фунікулярного мієлозу;

D) інтоксикаційного;

Е) алергічного.

520. Хвора Г., 50 років, надійшла в гематологічне відділення зі скаргами на слабкість, задишку, серцебиття. Об'єктивно: шкіра і видимі слизові бліді, із жовтушним відтінком. Селезінка на 3 см виступає з-під краю реберної дуги. У заг. ан. крові: ер. - 2,9 Т/л, гемогл. - 75 г/л, КП - 1,0, ретикул. - 30%, лейк. - 5,4 г/л, б-0, еоз. - 1%, пал. - 4%, с - 58%, лімф. - 32%, мон. -5%, тромб-200 Г/л, ШЗЕ-10 мм/ч, позитивна пряма проба Кумбса. Fе сироватки - 20 мкмоль/л, заг. біліруб. - 42,0 мкмоль/л, непрямий-30 мкмоль/л, прямий - 12 мкмоль/л, у стернальному пунктаті - гіперплазія еритроцитарного ростка. Яке захворювання ви припускаєте в даному випадку?

А) залізодефіцитна анемія;

В) апластична анемія;

С) хронічний мієлолейкоз;

D) хронічний лімфолейкоз, селезінкова форма;

Е) аутоімуна гемолітична анемія;

521. У пацієнта Ф, 55 років, який переніс низку ускладнень істинної поліцитемії (інсульт, інфаркт, тромбоз плечової артерії), лікар постійно контролює показники, що характеризують реологічні властивості крові. Підвищення якого з перерахованих показників буде свідчити про високий ризик повторних тромботичнтх ускладнень?

А) міжнародне нормалізаційне відношення

B) гематокрит

C) час згортання крові

D) швидкість осідання еритроцитів

E) тривалість кровотечі

522. У пацієнта Д., 57 років, який страждає ГБ, під час гіпертонічного кризу розвився набряк легень. Який препарат треба використовувати в данному випадку першим ?

А) нітрогліцерин;

В) фуросемід;

С) верапаміл;

D) анапрілін;

Е) еналапріл.

523. У хворого Д., що страждає на ідіопатичну аутоімунну гемолітичну анемію (ІАD), терапія глюкокортикоїдами виявилася неефективною. Яку тактику лікування ви виберете в даному випадку?

А) трансплантація кісткового мозку;

В) лікування еритропоетином;

С) лікування препаратами заліза;

D) лікування анаболічними препаратами;

Е) спленектомія.

524. Хворий Д., 34 років, скаржиться на підвищення температури тіла, слабість, збільшення лімфатичних вузлів на шиї, кровоточивість ясен. Об’єктивно: стан середньої важкості, шкіра бліда, шийні лімфатичні вузли збільшені, тахікардія, спленомегалія. Який клінічний синдром не спостерігається у даного хворого?

A) анемічний;

B) геморагічний;

C) інтоксикаційний;

D) сідеропенічний;

E) гіперпластичний.

525. Хвора К., 42 років, надійшла у важкому стані зі скаргами на різку слабкість, підвищення температури до 38 С, кашель, задишку, часто рецидивуючі десневі, носові, маткові кровотечі, синці на шкірі. Об'єктивно: справа притуплення легеневого звука, ослаблення везикулярного дихання, крепітація. У заг. аналізі крові еритр. - 1,6 Т/л, гемогл. - 46 г/л, КП - 0,9, ретикул. - 0%, тромб. - 30 тис/л, лейк. - 1,5 г/л, еоз. -1%, базоф. - 0%, пал. - 0%, сегм. - 16%, лімф. - 79%, мон. -5%, ШЗЕ - 38 мм/ч. При гістологічному дослідженні кісткового мозку спостерігаються невеличкі осередки кровотворення на тлі значного спустошення кісткового мозку. Яке захворювання найбільш ймовірне у даному випадку?