Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

суд.контроль у крим.провадженні.docx 5курс

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
63.35 Кб
Скачать

13. Процесуальний порядок.відсторон..від посади. Скасув. відсторон.

Відсторонення- тимч.вимушене не допущення особи до вик.свої функц.обовязків . Відсторонення від посади мб зд щодо особи ,яка підозр. Або обвинувач у вчинення злоч.середн тяжко.тяжкого або особливо тяжкого , і не залежно від тяжкості злочину ,щодо службових осіб правоохорн.органів. Не більше аніж на 2 міс.

Клопотання – 1) зверт слід за погодж.з прокурор. (найменув, квалів, посаду ,що обімає , виклад обставин ,що дають можлив, вважити що переб на посаді може знищ док тощо.) .До клопотання додаються копії матеріалів справи . Клопотання розгляд.не пізніше 3х днів . Відсторонення мб скасоване або продовжене скасоване ,якщо потреба у застосуванні цього заходу відпала.

Обовязкова участь прокур.у суді при розгляді питання про відсторонення.

15.Проц .пор.арешту майна.Процед .скас.арешту. Арешт майна- тимч.позбавл.підозр.обвинув.,або осіб які в силу закону цив відпов, корист , розпорядж, майном . Арешт наклад ,коли є дост . підстави вважати ,що майно мб знищенне , для заб цив позову, для конфіскації . Забор.накладати арешт на житлове приміщення в якому на зак.підст. проживають особи.

Клопотання- прокурор , слдічи , цив позивач (короткий виклад , підстави , док що підтв. Наявн майна) . Вартість майна пов бути співрозмір.з вартістю завд.шкоди. Клопот под.не пізн наступного дня з моменту вилуч майна інакше його необх.повернут. РОЗГЛЯД _ не пізн.2х днів з моменту надходж. Слід суддя при розг пит- врахов прав підст , дост.доказів, наслідки , ВІДМОВЛЯЄ ,якщо особа що подала клоп.не доведе необх такого арешту. Якщо відмови- майно негайно поверт , Якщо задовл. То приймається ухвала. СКАСУВ,АРЕШТУ- 1)якщо власник майна доведе ,що у арешті відпала потреба , 2) у разі відмовл у цив позові , 3) у разі виправдувального вироку , 4)після закриття провадження

14.Проц.поряд.тимч.доступу до реч. І док. Наслідки невик.ухвали сл.судді

Тимч.дост.до реч. І док – поляг.у наданні сторон.крим провадж.,особою у волод.або розпоряд.якої знаход речі та документи ,можливості ознайомит. З ними зробити копії,виписки ,а у разі прийняття відповідного р-ня вилучити їх(зробити виїмку). КЛОПОТАННЯ –короткий виклад , кваліф , перелік реч. І док , значення цих реч і док , підствала для вилучення. ЗАБОР ДОСТУП ДО листування або інш форм обм.інф з захисником , обєкти що жо них додані., речі що стан лік таемницю ,державну.

Розгляд клопот- 1) після отрим..клопот суддя виклик особу у якої знах речі і документи , якщо існує загроза знищення цих речей клопот розгляд без особи їй надсилають повістку про необх збереждення речей у первісному стані. Задов.клопот – якщо є підст вв що речі і док перебув у відпов особи , мають значення для провадж, та не є речами які забороненно вилучати. Наслідки невиконання – право прийняття ухвали про проведення обшуку речей і док та їх вилучення.

16.Клопот.про застосув.запоб.заходу, вим.до форми змісту , зміна та доповн.клопотання.

Запб.заходи- 1)особ.зобовяз, 2) особ.порука , 3) застава , 3)дом.арешт , 5)трим.під вартою. Тимч запоб.заход є затримання особи. За ухвалою сліддч судді або суду. Мета застосув- забезп викон поклад на особу проц обовязків , коли перехов від слідства , знищеня чи сховання реч доказів ,незаконий вплив на пот.чи свідка .

Клопот- под.до місц суду (містить- виклад обставин , кваліф, підставу , ризики , обгрунт. Не можл застосув біль мякого заходу + копії документів.

Відкликання – якщо після под.клопот зясовуються відомотсті що виключають особу з кола підозрюв , прокур.відкликає клопотання.

Зміна/доп- якщо стали нові відомості , що можуть вплинути на вир.справи стосовно застос.запоб заходу.Клоп.розгляд.не пізніше 72 год з моменту затримання

17.Проц поряд.розгляду клоп ,про заст запоб.заходів.Р-ня слідчого судді.

1- клопот.под до місцевого судду

2- Розглд зд за участю прокурора ,підозр, обвинуваченого.

3.Слідчий суддя роз.обвинув.його права і обовязки.

4.Слідчий суддя вживає захдів для забезпечння захистника

5.За клопот.сторін має право вислухать будь=якого свідка

6.КЛопотання розглядається невідкадно , але не пізніше 72 год.з моменту затримання.

7. Слідчий суддя після отримання клопотання забезпечує явку підозрюваного , судовою повісткою

18.Ухвала про застосув запоб.заходів.Виконання та припинення дії ухвали.

Ст.196 КПК- В ухвалі про застосування запоб зах, сладчий суддя , зазн від.про: 1)крим.правопор(суть, кваліф, ст,частину) 2) обставини , що свідчать про існування ризиків передб у ст.177, 3) обст.що свідчать про недостат.застосування біль мякого заходу , 4)посилання на докази, що обгрунтов.ці обставини , 5)запобіж зах.який застосов. УХВАЛА про застосування запоб.зах.не повязаного з триманням під вартою ,містить перелік зобовязань для особи . Ухвала про застосув.дом.арешту – містить точну адресу житла ,яке заборонено покидати. УХВАЛА про тримання під вартою зазнач.строк дії ухвали та строк її закінчення.

Виконання- негайно одразу після оголошення.

19. Обставини , що врахов суддею при обрані зап.заходу

1. Вагомість начвних доказ. , про вчинення особою крим.правопор.

2.тяжкість покарання, що загрожує особі

3.вік, стать , стан здоровья

4.наявніть пост.місця роботи

5.соціальні звязки , репутацію

6.наявність судимостей

7.виконання особою раньше застосов запоб.заходів

8.розмір завд майнової шкоди , дохід .

9.вагомість наявних доказів

20.Процес.порядок застосування особистого зобовязання. Особисте зобов'язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов'язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов'язки, передбачені статтею 194 цього Кодексу.2. Підозрюваному, обвинуваченому письмово під розпис повідомляються покладені на нього обов'язки (н-д зявлятися до відпов. Служби з періодичністью , не відлучатися з нас.пункту, міста , пройти курс лікування , не спілкуватися з певними особами ) та роз'яснюється, що в разі їх невиконання до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру мінімальної заробітної плати до 2 розмірів мінімальної заробітної плати.

 Проц. порядок застосування цього запобіжного заходу включає: а) подання слідчим за погодженням з прокурором, прокурором слідчому судді, суду вмотивован. клопотання про обрання цього запобіжного заходу та доказів на підтвердження його обрання; б) постановления слідчим суддею, судом вмотивованої ухвали про обрання як міри запобіжного заходу особистого зобов'язання, із зазначенням, які саме обов'язки покладаються на підозрюваного, обвинуваченого; в) складання письмового особистого зобов'язання з переліком цих обов'язків та зазначенням наслідків їх невиконання;

21. Процесуальний порядок застосування особистої поруки

Особиста порука- полягає у наданні особам, яких слідч. Суддя , суд важжає такими що заслуг.на довіру ,письм.зобовязання про те , що вони поручаться за виконан.підозр., обвинувач, покладених на нього зобовязань , і зобовязуються за 1 ж вимогою доставити його до суду чи інш.орг.держ.влади.

К-сть поручитювизначає слід.суддя, суд. Поручителю розясн.його права , обовязки , можливість відмови від поруки , наслід.недотримання та в чому обвинувачуется особа. Відмова- можлива до виникнення пістав , що не тягнуть за собою зобовязань , поручит.зобов.доставити підозр, обвинув, до суду для вирішення пит.про зміну поручителя. У разі невикон. Взятих на себе зобовязань – наглад. грошове стягнення , розмур якого залежить від строку перебч.покаранням. Контроль зд слідчий , а у разі перебування справи у провадж.суду - прокурор

22. Проц пор.застосув.дом арешту.

Домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби. Лище до особи ,якій може бути признач.покарання у вигляді позбавл.волі.

Виконання ухвали передається для виконання органу внутрішніх справ за місцем проживання підозрюваного, обвинуваченого. Орган внутрішніх справ повинен негайно поставити на облік особу, щодо якої застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, і повідомити про це слідчому або суду, якщо запобіжний захід застосовано під час судового провадження. Працивники ОВС млжуть зявлятися у житлі особи , отримати письмові пояснення що стосується питань повязані з арештом.

СТРОК – не більше 2х місяців. Строк може бути продовженим , але не може перевищувати 6 місяців.

23. Процесуальний порядок застосування застави

Застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому КМУ, з метою забезпеч . виконання підоз., обвинувач. покладених на нього обов’язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов’язків.  Застава може бути внесена як самим підозр, обвинувач., так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) Розмір визн. З урахуванням майнового та сім стану , доходу і урахуванням обставин крим.провадження.

Кошти вносяться на рахунок не пізніше 5 днів з дня обрання запобіжного заходу, та надати док , що це підтв.С або П . Питання про звернення застави в дохід держави вирішується слідчим суддею, судом за клопотанням прокурора або за власною ініціативою суду в судовому засіданні за участю підозрюваного, обвинуваченого, заставодавця, в порядку, передбаченому для розгляду клопотань про обрання запобіжного заходу. Неприбуття в судове засідання зазначених осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду питання, не перешкоджає проведенню судового засідання.

24. Процесуальн. Порядок.застосування тримання під вартою

Тримання під вартою – є винятковим запоб.заходом.яки застосовується, якщо прокурор доведе , що жоден з більш мяких заходів застосований бути не може.

Слід.суддя має право не визначати розмір застави для звільнення від тримання під вартою,якщо було вчиненно насильн. Злочин чи рез.крим правопор стала смерть особи.

Строк дії ухвали не може перевищувати 60 днів

ПОРЯДОК ЗВІЛЬНЕННЯ ОСОБИ з під варти:

1)У разі застосув особистого зобовязання- особа звільн негайно.

2)У разі поруки- після надання поручителем відповід.письмої поруки.

3)у разі дом.арешту- пвсля доставлення додому .

4)У разі застави після перевір док про внесок.

25. Підстави та порядок затримання з метою приводу.

Привід - примусове  доставлення до слідчого, прокурора або суду обвинуваченого, свідка, потерпілого, що ухиляються без поважних причин від добровільної явки за викликом у призначений строк.

П , С моє право звернутися з клопотанням про дозвіл на затримання підозрюваного до слідчого судді. Слідчий суддя не має права відмовити у розгляді клопотання.

Клопотання розг.негайно після отримання.

У закритому суд.засідані за участью прокурора.

За результатами розгляду клопотання виноситься вмотивована ухвала.

26.Ухвала СС про дозвіл на затримання з метою приводу

Повина містити: найменування суду, ПІБ слідчого судді, ПІБ підозрюваного ,обвинуваченогт, крроткий виклад.факт.обставин.справи , правова квалів. Правопоруш.у якому підозрюється особа. , дату постановлення, дату втрати законої сили , підпис слідчого судді. + вказується ПІБ прокурора або слідчого за чиїм клопотанням була прийнята дана ухвала.

Ухвала втрачає закону силу з моменту:

1)приводу підозрюваного:

2)закінчення строку дії ухвали

3)відкликання ухвали прокурором.

Може бути повторне затримання з метою приводу, коли зясувалися нові обставини. Ухвала про дозвіл на затримання-оскарж.не підлягає , а ухвала про відмову у дозволі підлягає.

27.Процесуальний порядок затримання особи на підставі ухвали слідчого судді

1. Особа ,яка затримала підозр.обвин на підставі ухвали слідчого судді зобовязана вручити їх негайно копію ухвали.

2)Місцем затримання є – у разі затримання на транспорті- район у якому перебувала особа ,

3)Після затримання уповноважена особа негайно повідовляє про затримання прокурора та слідчого суддю вказаного в ухвалі.

4)Якщо після затримання зясується , що ухвала була відкликана прокурором- хатриманий негайно звільняеться.

28. Проц. порядок розгляду клопотання про застосування тимчасового арешту до затриманої особи, яка вчинила злочин за межами України

1.До такої особи застос.арешт не більше 40 діб, або інший строк встановл міжн договорами до надходження запиту про її видачу. 2.Якщо строк закінчився, а запит не надійшов –особа звільняеться. 3.Прокурор звертається до слідчого судді в межах теретор юрисд якого здійсненно затримання із клопотанням . 4.Клопотання розгляд не пізніше 72 год. РЕЗУЛЬТАТ – постановляє ухвал або відмовляє.

Ухвала слідчого судді мб оскаржена в апеляційному порядку.

У разі надходження запиту(екстрадицію) ухвала встрачає силу , після винессення ухвали про екстрадиційний арешт особи.

Прокур зверт до СС з клопотанням про екстрадиційний арешт (який не може тривати більше 20 м)

29. Особли. Порядку застосув. слідчим суддею запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для забезпечення видачі особи (екстрадиційний

арешт

1.Після надходж запиту від комп.орг іноз держави про видачу особи , прокур зверт. До СС з клопотанням про здійснення екстр.арешту особи. До клопотання додається –копія запиту, док.що підтверд.громад.особи , наявні матеріали екстрад.перевірки.(всі матеріали що передаються СС мають бути перекладені державною мовою)

Слідчий суддя після отримання матеріалів .вислуховую сторін , пропонує особі зробити заяву, та виносить ухвалу про застосування/або відмову у застосувані екстрадеційного арешту.

Особливість- слвдчий суддя не досліджує питання про винуватість , про законість прийтятих р-нь. УХВАЛА мб оскаржена в апеляц порядку(Арешт не може тривати більше 20 міс) . СС не рідше 2 рази на місяц перевіряю наявність підстав для подальшого тримання особи

30. Проц.порядок допиту свідка, потерпілого під час досуд. Розслід. в судовому засіданні

У виняткових випадках, пов’язаних із необхідністю отримання показань свідка чи потерпілого під час досудового розслідування, якщо через існування небезпеки для життя і здоров’я свідка чи потерпілого, їх тяжкої хвороби, наявності інших обставин, що можуть унеможливити їх допит в суді або вплинути на повноту чи достовірність показань, сторона кримінального провадження має право звернутися до слідчого судді із клопотанням провести допит такого свідка чи потерпілого в судовому засіданні.У цьому випадку допит свідка чи потерпілого здійснюється у судовому засіданні в місці розташування суду або перебування хворого свідка, потерпілого в присутності сторін кримінального провадження з дотриманням правил проведення допиту під час судового розгляду.

 Хворого свідка можуть допитати на виїздному судовому засіданні.

31. Допит осіб, впізнання осіб чи речей можуть бути проведені у режимі відеоконференції:

1) неможливості безпосередньої участі певних осіб у досудовому провадженні за станом здоров’я або з інших поважних причин; 2) необхідності забезпечення безпеки осіб(заміна зовнішность і голосу); 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого;

Рішення приймається слідчим, прокурором або СС. Хід і результати слідчої дії, проведеної у режимі відеоконференції, фіксуються за допомогою технічних засобів відеозапису. Складається рапорт.

32. Проникнення до житла чи іншого володіння особи… Ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу.. С, П мас право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.

Надається клопотання. СС розглядає клопотання, перевіряючи, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла без ухвали слідчого судді. Якщо П відмовиться погодити клопотання слідчого про обшук або СС відмовить у задоволенні клопотання про обшук, то докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню.

33.Процесуальний порядок отримання дозволу на обшук житла..

Ухвала надається СС за клопотанням П,С. Може буду запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, представник та ін..Обшук проводиться у зручний час,якщо не буде вважатися, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку.Ухвала надається володільцю мешкання або за ін.присутній особі(+ копія). С, П має право заборонити будь-якій особі залишити місце обшуку до його закінчення та вчиняти будь-які дії, що заважають проведенню обшуку.У разі відсутності - ухвали повинна бути залишена на видному місці,забезпечується схоронність майна.Обшук проводиться в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. С,П має право відкривати закриті приміщення, сховища, речі, якщо особа, присутня при обшуку, відмовляється їх відкрити або обшук здійснюється за відсутності осіб. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. 

34. Структура та зміст клопотання про дозвіл на обшук житла..

Клопотання повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання

Клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.

35.Ухвала про дозвіл на обшук житла.. Ухвала повинна містити відомості про: 1) строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали; 2) прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук; 3) положення закону, на підставі якого постановляється ухвала; 4) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку; 5) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 6) речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Вимоги до суд.рішення: повинно ухвалюватися, оформлюватися і підписуватися у встановленому порядку, бути законним і обґрунтованим, мати свою структуру і проголошуватися публічно.

36. Процес.порядок отримання дозволу на огляд житла чи іншого володіння особи.

Огляд проводиться С, П на основі Ухвали СС. Може буду запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, представник та ін. Оглядпроводиться у зручний час,якщо не буде вважатися, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті огляду. С, П має право заборонити будь-якій особі залишити місце огляду до його закінчення та вчиняти будь-які дії, що заважають проведенню огляду. Огляд проводиться в обсязі, необхідному для досягнення мети огляду. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження.  З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.