Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

02_Morfol_gonad_gamet

.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
4.06 Mб
Скачать

Примордіальний фолікул розташований у кірковому шарі яєчника, містить ооцит І порядку, який знаходиться на стадії диплотени профази першого поділу мейозу. Оточений цей ооцит одним шаром плоских фолікулярних клітин.

Первинний фолікул дещо більший за примордіальний. В ньому яйцеклітина знаходиться на стадії диктіотени – стадії спокою після завершення профази. Епітелій, що вкриває цю статеву клітину, має кубічну форму і розміщений в один шар.

Примордіальні та первинні фолікули утворюються в період ембріонального розвитку. Під час статевого дозрівання починають розвиватися вторинні фолікули.

Вторинний фолікул (антральний) містить ооцит, який вже не збільшується, хоч сам фолікул росте за рахунок розмноження фолікулярних клітин, які його оточують, та накопичення в його порожнині (антрумі) фолікулярної рідини, що містить жіночі статеві гормони.

Зрілий фолікул (третинний, пухирчастий) – це пухирець, який досягає своїх максимальних розмірів і містить ооцит І порядку. Оболонка такого фолікула має зовнішній сполучнотканинний шар (тека фолікула) і внутрішній – епітеліальний (зернистий шар). На яйценосному горбику, що складається також з клітин фолікулярного епітелію, знаходиться ооцит, оточений блискучою зоною і променистим вінцем, сформованим фолікулярними клітинами. Подальше збільшення об’єму пухирця, переповненого фолікулярною рідиною, призводить до розтягання і стоншення його оболонки. Що в свою чергу призводить до розриву останньої та випаданням ооцита, тобто до овуляції. Ооцит, що вийшов, приступає до ділень дозрівання. Залишки зрілого фолікула (теки і зернистого шару) формують тимчасову додаткову ендокринну залозу – жовте тіло.

Контрольні питання:

  1. У чому полягають особливості сперматогенезу?

  2. Структурна організація та фізіологічні особливості сперміїв.

  3. У чому полягають морфологічні особливості сім’яників?

  4. У чому полягають особливості оогенезу?

  5. Структурна організація та фізіологічні особливості яйцеклітини.

  6. Які оболонки яйцеклітини виділяють?

  7. У чому полягають морфологічні особливості яєчників?

  8. У чому полягають відмінності оогенезу від сперматогенезу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]