Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Plan_mist_navch_posib_Shylova_2013

.pdf
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
6.5 Mб
Скачать

В даний час неможливо відмовитися від створення санітарно-захисних зон (СЗЗ), тому що не всі підприємства оснащені очисними та вловлюючими пристроями, що дозволяють припинити шкідливі викиди або скоротити їх до мінімуму, хоча створення СЗЗ призводить до непродуктивного використання міської території, викликає особливі труднощі в реконструкції міст, де доводиться йти на ліквідацію забудови, що вже є в тих зонах. СЗЗ – складна інженерна споруда зі своїм власним функціональним зонуванням.

Промисловий район - це уособлена частина міської території, що призначена для розміщення промислових підприємств, складів, об’єктів комунального призначення та зовнішнього вантажного транспорту. На території промислового району, як правило, розміщується група підприємств та об’єктів, але може розміщуватися і одне значне промислове підприємство.

Промислові підприємства розміщуються групами спорідненого виробничого профілю з кооперуванням підприємств на основі комплексного використання сировини і відходів, а також енергетичного і транспортного господарств і інженерного обладнання (водопостачання, каналізації, теплопостачання, тощо). Групове розміщення промислових підприємств здійснюється шляхом створення планувально організованого промислового району, що є важливим, повноправним в планувальному відношенні елементом міста. В промисловому районі крім ділянок підприємств повинні передбачатися: система вулиць і площ, громадські центри, науково-дослідні комплекси, мережа обслуговуючих населення закладів і підприємств, озеленені територіїзагальногокористування (сади, сквери, бульвари),а також мережа залізничних під’їзних колій і автомобільних під’їздів до підприємств, відвали і відходи виробництва, резервні території для розвитку.

Промислові райони повинні бути розміщені відносно до пов’язаних з ними житлових районів так, щоб час, який потрібен трудящим на пересування до місця роботи не перевищував нормативного (30 хвилин для великого міста і 45 хвилин для значного і найзначнішого). Якщо це не виходить, то транспортна система міста повинна забезпечити пересування до місць роботи з нормативними витратами часу.

Загальна чисельність трудящих, що працюють в промисловому районі, не повинна перевищувати 15 – 20 тисяч чоловік в максимальну зміну (разом до 30 тис. чол.). Ця кількість людей може бути підвезена звичайними видами вуличного транспорту (трамваєм, тролейбусом, автобусом).Більша концентрація трудових пасажирських потоків вимагатиме більш потужних за своєю провозною здатністю позавуличних видів громадського транспорту –

швидкісного трамваю, метрополітену та інших. Більш рівномірне завантаження транспортом вуличної мережі міста може бути досягнуто при розміщенні промислових районів з протилежних боків сельбищної території.

Промисловий район повинен бути добре з’єднаним з усім містом системоюмагістральнихвулиць.Їхслідрозміщуватитакимчином,щобпрохід трудящих через прохідні підприємств і розподіл за місцем роботи здійснювався без перетинів автомобільних і залізничних шляхів, по яких підвозять сировину і паливо, вивозять готову продукцію. Це може бути досягнуто при комплексній розробці генеральних планів промислових підприємств і проекту планування і забудови всього промислового району з прилеглими до нього житловими районами.

Загальна площа промислових майданчиків і ділянок, пов’язаних з промисловими підприємствами і закладами, підприємств і споруд, а також і резервних промислових ділянок не повинна перевищувати 50 – 60% всієї території промислового району. Середні показники балансу території промислового району в % від загальної площі району такі:

промислові підприємства і пов’язані з ними об’єкти – 50 – 60, резервні і невикористані ділянки – 15 – 30, дороги і транспортні комунікації – 5 – 10

громадські центри і науково-дослідні комплекси – 2 – 5, зелені насадження – 10 – 20.

Промислові райони повиннірозміщуватисяз підвітряногобокувідносно житлових районів при домінуючих напрямках вітрів в жаркий період року, а при розміщенні промислових підприємств по берегах річок - нижче житлових районів за течією річки.

При розміщенні промислових районів в місті слід передбачати можливості подальшого його розвитку без створення при цьому черезсмужжя з промислових і житлових районів.(рис. 3.5, 3.6)

Окрім цього при виборі ділянок для промислових підприємств необхідно врахувати вимоги, що забезпечують нормальну роботу самих промислових підприємств.

Розміри і конфігурація промислового майданчика повинні відповідати генеральному плану промислового підприємства. Майданчики промислових підприємств, яким потрібні під’їзні залізничні колії, повинні розміщуватися таким чином, щоб було зручно прокласти залізничні колії від промислового майданчика до станції примикання (сортувальної або вантажної станції) загальної мережі залізних доріг без перетинання житлових районів і міських

вулиць. При цьому слід враховувати, що примикання під’їзних залізничних колій до головних колій залізниць на перегоні не дозволяється технічними умовами спорудження залізниць.

Питання про необхідність під’їзного залізничного шляху вирішується в кожному окремому вузлі залежно від обсягу вантажоперевезень підприємств і характеру його продукції.

Рельєф промислових майданчиків повинен бути зручним для розміщення виробничих корпусів без проведення великих земляних робіт і забезпечити нормальне відведення поверхневих вод і самопливний рух у каналізаційній мережі. Цим вимогам відповідає рельєф з уклонами від 0,003 до 0,03. Такі ж величини уклонів задовольняють вимоги залізничного транспорту для організації під'їзних колій.

Промисловість

 

Місто

Домінуючі

Захисна зона

вітри

Житлова зона

 

 

 

 

 

Рис.3.5. Схема доцільного розміщення промислових підприємств, при якому зберігається можливість вільного розвитку міста

Житлова зона

Промисловість

зонаЗахисна

 

Домінуючі

Житлова зона

 

 

 

 

 

вітри

Житлова зона

Рис.3.6. Схема недоцільного розміщення промислових підприємств, що створює черезсмужжя з промислових і житлових районів

Геологічні і гідрогеологічні умови промислового майданчика повинні допускати будівництво промислових будівель і споруд без використання складних фундаментів, що дорого коштують, та без водовідливу. Перевагу віддають ґрунтам однорідної геологічної будови, що мають достатній розрахунковий опір, а рівень стояння ґрунтових вод повинен бути нижче підлоги підвалів, тунелів, тощо.

Підприємства великого народногосподарського значення, що тільки-но споруджуються, не слід розміщувати в нижньому б’єфі водойм, на територіях, які можуть бути затопленими при зруйнуванні греблі або дамби. При розміщенні підприємств біля річок або водойм відмітки території, на якій розміщуються виробничі будівлі, споруди або залізничні колії і автомобільні дороги повинні прийматися не менше, ніж на 0,5м вище розрахункового горизонту високих вод з урахуванням напору і уклону водотоку, а також висоти хвилі та її набігу.

Промислові підприємства слід розміщувати таким чином, щоб забезпечити економічне постачання їм господарсько-питної та технічної води.

На підприємствах необхідно передбачати використання систем оборотного і повторного використання води.

Промислові райони залежно від їхнього характеру і умов розміщення в місті можна поділити на 3 основні категорії:

1)Промислові райони, призначені для розміщення підприємств шкідливого виробничого профілю (1 і 2 класів), що потребують спорудження під’їзних залізничних колій, а також для розміщення підприємств, що мають особливі умови виробництва (вибухо- і пожежонебезпечне, радіоактивне виробництво). До цієї категорії належать великі металургійні, хімічні, нафтопереробні заводи, а також підприємства, що пов’язані з розробкою земних надр, і підприємства спеціального призначення. Промислові райони цієї категорії розміщуються за межами міста і, як правило, на значних (в окремих випадках до 15 – 20км) відстанях від сельбищної території.

2)Промислові райони, призначені для розміщення підприємств середньої виробничої шкідливості (3 і 4 класів), але такі, що за обсягом вантажоперевезень потребують під’їзних залізничних колій. До таких підприємств належать машинобудівні і металообробні, великі текстильні та харчові підприємства. Такого роду промислові райони можуть бути розміщені на периферії сельбищної території міста зі створенням необхідних СЗЗ.

3)Промислові райони, призначені для розміщення підприємств малої виробничої шкідливості або нешкідливих (5 класу), що мають при цьому невеликий обсяг вантажоперевезень, не потребують залізничних під’їзних колій. До таких підприємств належать типографії, годинникові заводи, заводи точної механіки, приладобудування, оптики, міської харчової промисловості та інші. Такого роду промислові райони можуть розміщуватися в межах сельбищної території. Роль СЗЗ при цьому може відігравати добре озеленена вулиця, що проходить між промисловим майданчиком і житловими мікрорайонами.

Подібної класифікації міських промислових районів в даний час додержуються і за кордоном (Франція, США).

Залежно від характеру виробництв промислові підприємства в районі можуть розміщуватися стрічково в межах одного ряду – панелі і послідовно у вигляді блоків в одній або декількох панелях. Стрічкове однопанельне розміщення доцільне для однохарактерних за класом шкідливості підприємств. При послідовному багатопанельному розміщенні є можливість в найближчих до сельбищної території панелях розмістити менш шкідливі, а у віддалених – більш шкідливі виробництва (рис. 3.7.).

Промислові підприємства повинні розміщуватися в промисловому районі таким чином, щоб трудящі при виході через прохідні підприємства не потрапляли під потоки громадського транспорту і автомобілів. Для цього перед входами на промислові майданчики необхідно влаштувати передзаводські площі, розташовані в «кишені» відносно проходячих повз підприємство магістральних вулиць. На цих площах розміщуються і стоянки для легкових автомобілів. Прохідні підприємств орієнтують на основні магістралі, що підходять до району (не менше 2-х на великий промисловий район).Нешкідливіпідприємствавмежахсельбищноїтериторіїрозміщуються з урахуванням можливості виходу їхніх майданчиків на магістральні вулиці.

Проїзди для вантажних автомобілів слід влаштовувати у вигляді самостійних вулиць, що ведуть до вантажних в’їздів на промисловий майданчик. Не слід суміщати вантажні проїзди з магістральними вулицями, по яких рухається громадський пасажирський транспорт і легкові автомобілі, бо таке суміщення звичайно призводить до несприятливих умов руху транспорту всіх видів і різко погіршує безпеку руху як транспортних засобів, так і пішоходів.

При розміщенні окремих структурних частин промислового району важливим є раціональне і економічне використання території, тому конфігурація майданчика не обов’язково повинна мати вигляд правильної геометричної фігури (квадрат, прямокутник). Звичайно вона визначається тими межами, які формуються транспортними комунікаціями або лініями обмеження забудови внаслідок природних умов (залізні і автомобільні дороги, магістральні вулиці, водні простори, лісові масиви, складки місцевості, межі залягання корисних копалин та інше).

Вимоги щодо зручності транспортних і пішохідних зв’язків в місті обмежують розміри промислових районів, що розміщуються на сельбищній території. Найбільш бажана площа таких районів – до 30 – 60га. В окремих випадках райони легкоїіхарчовоїпромисловості можутьдосягати120 –140га.

На межі з сельбищною територією можна розміщувати промислові райони площею до 1000 – 1200га. Більша площа може виявитися небажаною у зв’язку з труднощами розвитку сельбищної території на перспективу.

Площа промислових районів, віддалених від сельбищної території, не обмежується, проте при надмірно великій території ( понад 1000га) можуть виникнути труднощі в доставці трудящих до конкретних місць роботи.

Громадські центри промислових районів розміщуються на основних магістралях, що зв’язують їх із сельбищною зоною в місцях примикання до

магістралі декількох підприємств. Характер підприємств і закладів центру визначається особливостями виробництв і розміщенням промислового району відносно житлової зони: в районах, що знаходяться в межах або на межі сельбищної території, можливо об’єднання їхнього центру з громадським центром житлового району; в окремих промислових районах з нешкідливим виробництвом в центрі промислового району можуть розміститися підприємстваізакладихарчування,торгівлі,лікувальні,спортивні,культурнопросвітницькі, відпочинку. Тут-таки можуть знаходитися учбові, науковотехнічні заклади, що відносяться до галузі виробництва району. Якщо ж виробничі процеси пов’язані з виділенням шкідливостей, склад споруд і пристроїв центру (отже, й його розміри) обмежуються необхідним мінімумом, що задовольняє потреби виробництва.

Санітарно-захисні зони повинні мати правильно організоване в планувальному відношенні озеленення у вигляді лісопарку з пішохідними алеями, автомобільними проїздами, а в деяких випадках і велосипедними доріжками.

а

б

– промислові території

– сельбищна територія

– санітарно-захисна зона

– центри житлових районів

– парки житлових районів

Рис. 3.7. Схеми взаємного розташування промислових підприємств і сельбищної території: а – стрічкове однопанельне; б – послідовне багатопанельне

При великій ширині СЗЗ в них можуть розміщуватися підприємства малої виробничої шкідливості або нешкідливі, трамвайні або тролейбусні депо, автобусні парки з майстернями, гаражі для таксомоторів, вантажних і легкових автомобілів та інші обслуговуючі підприємства. Всі ці підприємства можуть займати не більше 60% загальної площі захисної зони; між житловими масивами і найближчими до них підприємствами повинна бути смуга деревних насаджень шириною не менше 40% ширини захисної зони.

При проектуванні СЗЗ слід враховувати, що ці зони знаходяться під шкідливим впливом промислових підприємств. Зелені насадження захисних зон не можуть розглядатися як міські зелені насадження загального користування (вони належать до зелених насаджень спеціального призначення) і не враховуються при розрахунках озеленення міста. Забороняється розміщувати в захисних зонах спортивні споруди.

При промислових підприємствах нешкідливого профілю, що не потребують під’їзних залізничних колій, можуть створюватися комплексні виробничо-сельбищні райони, в яких промислові підприємства і житлові райони планувально об’єднуються; роль об’єднальної ланки відіграє загальний центр з парком (рис.3.8.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Центр і парк

 

 

 

 

 

 

Мікрорайон

 

 

 

 

 

 

 

Промислові підприємства

 

 

 

Магістраль

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Магістраль районного

 

 

 

загальноміського

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вулиця

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

значення

 

місцевого

 

 

Рис .3.8. Схеми виробничо-житлових районів а – зі зовнішнім розташуванням промислових підприємств; б – з внутрішнім розташуванням промислових підприємств

В результаті удосконалення пристроїв по уловлюванню і використанню шкідливих викидів і відходів промислових підприємств організація виробничо-сельбищних районів буде набувати все більшого значення при формуванні структури нового міста.

Вибір території для розміщення промислових підприємств є справою дуже складною, часто пов’язаною з необхідністю задоволення протилежних інтересів. Тому він здійснюється обов’язково одночасно з вибором території для розміщення житлових районів міста на стадії розробки генерального плану міста. Тільки в разі такого комплексного проектування можна правильно вирішувати це важливе містобудівне питання.

3.5.Наукова та науково-виробнича зона

Узначних і найзначніших містах треба передбачати райони для розміщення наукових установ, які залежать від характеру дослідницької діяльності та специфіки виробництва.

Рекомендується: центральні райони міста для інститутів та установ суспільних наук, конструкторських бюро; прицентральні сельбищні, сельбищно-виробничі райони – для розміщення установ природних та технічних наук; периферійні, нові міські райони - для розміщення груп наукових, навчальних, науково-технічних установ природно-наукового профілю;приміські райони в межахзони впливу міста-для розвиткунаукових містечок, технополісів, агрополісів, полігонів, дослідних полів та інших територіальних об'єктів.

Раціональне розміщення установ наукової, науково-технічної діяльності досягається за рахунок групового способу функціональної та планувальної організації об'єктів, зв'язаних єдиним дослідницьким та виробничим циклом.

3.6.Комунально-складська зона міста

Територія комунально-складської зони у поселенні призначена для розміщення підприємств, які забезпечують потреби населення у зберіганні товарів, комунальних і побутових послугах.

Комунально-складська зона міста розташовується в зручному зв'язку із зовнішніми транспортними мережами. Визначення орієнтованих розмірів території комунально-складських зон виходить з розрахунку 2 м2 на одну людину в значних та найзначніших містах, 2,5 м2 - в решті міст .

На території комунально-складської зони виділяються райони, де слід розміщати:

-підприємства й об'єкти харчової промисловості: плодово-овочеві бази, заготівельні підприємства;

-транспортне господарство: гаражі, СТО, автозаправні станції, депо, автопарки;

-об'єкти побутового обслуговування населення: пральні, хімчистки, ремонт побутової техніки;

-об'єкти комунального господарства: парки дорожньо-збиральних машин, бази експлуатації і ремонту житла, інженерних мереж і ін.

Узначних та найзначніших містах такі райони треба розміщувати розосереджено. Складські комплекси, що не зв'язані безпосереднім обслуговуванням населення, варто розташовувати за межами міст, ближче до вузлів зовнішнього транспорту.

3.7. Ландшафтно-рекреаційна зона міста

Ландшафтно-рекреаційна зона - це сукупність усіх, що зберігаються і знову створених міських і заміських озеленених та водних просторів у їх архітектурно-планувальній та композиційній єдності.

Містобудівне значення зелених насаджень:

-зеленні насадження є регулятором температурного режиму;

-сприятливо впливають на склад і чистоту повітря;

-використовуються в боротьбі з міським шумом;

-сприятливо впливають на психологічний стан людини;

-створюють ландшафтну привабливість міста в цілому й окремих його частинах;

-збагачують архітектурні ансамблі і займають провідну роль в архітектурі парків і садів.

Система озеленення території міста, з одного боку може визначатися розподілом міста на планувальні елементи, а з другого - обумовлювати планувальну структуру міста.

При формуванні системи зелених насаджень слід враховувати розміри та функціональний профіль міста, кліматичні умови (кількість опадів, температуру повітря, вітри, наявність водоймищ, річок).

Система зелених насаджень повинна відповідати таким основним завданням:

-функціональній організації міських територій різного призначення, у тому числі для відпочинку населення на природі;

-санітарно-гігієнічній – оздоровлення міського середовища та покращення мікроклімату;

-архітектурно-художній – формування цілісного та архітектурно виразного ландшафту міста.

Критеріями оцінки варіанта системи озеленення території служать:

-рівномірність їхнього розподілу по території міста, особливо стосовно житлових забудов, транспортна й пішохідна доступність;

-безперервність системи, що залежить від можливості планувального об'єднання садів і парків бульварами, набережними, озелененими вулицями та алеями;

-комплексність організації внутрішньоміських і заміських озеленених територій, планувальне об'єднання внутрішньоміських відкритих просторів із приміськими лісопарками й лісами.

У практиці застосовують такі схеми озеленення (рис. 3.9.).

Рис. 3.9. Зразкові схеми міських структур озеленення:

а – центрична; б – периферійна; в – групова (плямами); г – клинами; д – лінійно-смугова.

Система зелених насаджень повинна відповідати планувальній структурі міста. Кожній планувальній одиниці відповідають певні зелені насадження: мікрорайон – сад мікрорайону; житловий район – сад житлового району, бульвар, сквер; планувальний район – районний парк; місто – міські парки, сади, дитячі та спортивні парки, гідропарки, лісопарки, бульвари, сквери, набережні.

Структура системи зелених насаджень залежить і від розміру міста. Мале місто – найбільш проста структура: міський парк, бульвари, сади мікрорайонів. Середнє місто – міський парк, сади житлових районів, сквери, бульвари, сади мікрорайонів. Велике місто - міський парк, сади житлових районів, дитячі та спортивні парки, гідропарки, лісопарки, бульвари, сквери, сади мікрорайонів. У значному місті до перелічених зелених насаджень додаються також районні парки, ботанічні й зоологічні сади.

Класифікація зелених насаджень

Міські зелені насадження залежно від свого призначення й місця розташування розділяються на три категорії (табл. 3.2) /1/.

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 3.2.

 

 

 

Структура ландшафтно-рекреаційної зони

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Види

 

Функціональне призначення

 

 

насаджень

за

Загального

Обмеженого

Спеціального

територіальною

користування

користування

призначення

ознакою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

містасерединіУ

 

На сельбищнихНапо

застериторіях ел

Міські

й районні

На

ділянках

На

вулицях,

 

 

 

 

 

 

 

 

парки,

сади

шкіл,

дитячих

ботанічні

сади,

 

 

 

 

житлових районів і

установ,

території виставок

 

 

 

 

мікрорайонів,

суспільних

 

 

 

 

 

 

сквери,

бульвари,

будинків,

 

 

 

 

 

 

набережні

спортивних

 

 

 

 

 

 

 

 

споруд,

 

 

 

 

 

 

 

 

установ

 

 

 

 

 

 

 

 

охорони

 

 

 

 

 

 

 

 

здоров'я

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Міські лісопарки й

Озеленені

 

Насадження

 

 

 

 

лугопарки

 

території

у

цвинтарів,

 

 

 

 

 

 

виробничих

крематоріїв,

 

 

 

 

 

 

зонах

 

територій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

зовнішнього

 

 

 

 

 

 

 

 

транспорту

і

Насадження

в

Заміські

парки і

На

територіях

межах приміської

лісопарки,

зони

установ

 

складів,

санітарно

зони

 

масового

 

заміського

захисні

і

водо-

 

 

 

відпочинку, ліси

відпочинку,

охоронні

 

зони,

 

 

 

 

 

плодові

сади

розсадники,

 

 

 

 

 

 

колективів

насадження

 

 

 

 

 

 

Заміські парки

заповідників та ін.

 

 

 

 

 

і

лісопарки,

 

 

 

 

 

 

 

 

зони масового

 

 

 

 

 

 

 

 

відпочинку,

 

 

 

 

 

 

 

 

ліси

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На

територіях

 

 

 

 

 

 

 

 

установ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

заміського

 

 

 

 

 

 

 

 

відпочинку,

 

 

 

 

 

 

 

 

плодові

сади

 

 

 

 

 

 

 

 

колективів

 

 

 

Наведена класифікація дає уявлення про розмаїття зелених насаджень і значну їх питому вагу в загальному комплексі благоустрою міста.

Основні елементи системи зелених насаджень

Зелені насадження загального користування Міські парки (парк культури та відпочинку), міські сади – найбільш

масовий тип парку, в якому відпочинок у природному оточенні поєднується з розважальнимизаходами.Зарозміромможутьбути:малими–25га,середніми

– 100 га, великими – 500 га й значними – більше 500 га. Розташовуються поблизу громадських центрів міста, біля зелених масивів та водоймищ. Повинні мати транспортний зв'язок з сельбищними й виробничими районами міста. Міські парки мають кілька зон: основна – зона тихого відпочинку, займає 50-70 % території. Характеризується природним пейзажем, 90 % території зелені насадження і водойми. Допускаються пішохідні алеї, малі архітектурні форми, лави, альтанки, трельяжі, фонтани та ін. Зона масових заходів (видовища, атракціони) розташовується недалеко від головного входу, займає 5-17 % території. Культурно-просвітня зона – бібліотека, виставкові

павільйони та ін. ізолюється від гучних видів відпочинку, займає територію 3-

загальноміських зелених територій треба збільшити на 10-15%. При

8 %. Фізкультурно-оздоровча зона розміщується на відносно рівному рельєфі,

розташуванні міста серед лісових масивів – зменшити на 20%.

займає територію 10-20 %. На ній проектують спортивні майданчики,

Зелені насадження спеціального призначення

спортзали, басейни, солярії, ковзанки, пункти прокату інвентарю. Зона

Ботанічний сад - організовують тільки в значних містах. Він

дитячого відпочинку розташовується відособлено, недалеко від входу в парк,

призначений для науково-дослідних робіт, культурно-просвітньої роботи і

займає площу 5-10 %. Господарська зона – периферійна частина парку зі

масового відпочинку. Розташовують подалі від промислових районів, джерел

своїми виїздами на прилягаючі вулиці. Головний вхід у парк розташовують з

шуму. Захищається від сильних вітрів. Бажана розмаїтість рельєфу і наявність

урахуванням потоків відвідувачів, перед входом передбачають площу для

водоймищ. 50-70% території займає зона ботанічних експозицій.

міського й особистого транспорту.

Зоопарк організовується тільки в значних містах. Призначений для

Дитячі парки - проектують у великих та значних містах. Призначені для

науково-дослідних робіт, культурно-просвітньої роботи і масового

ігор, розваг, фізкультури і культурно-просвітніх занять дітей. Часто

відпочинку. Основні зони: експозиційна - 50-70, відпочинку і розваг – 25-35,

розміщують при палаці дитячої і юнацької творчості, площа – 3-20 га.

науково-дослідна – 3-8, господарська – 2-5% території.

Гідропарки і лугопарки - організовують в зонах рік, озер і водойм для

Зелені насадження санітарно-захисної зони вздовж залізниці й

масового відпочинку. Значна їхня частина (50-60%) - це відкриті простори –

автомобільних доріг - призначені для захисту від снігових заносів та

луги, галявини. У Харкові Журавлівський гідропарк займає площу 120 га,

декоративного оформлення доріг. Зелені насадження санітарно-захисної зони,

Олексіївський – 80 га (рис. 3.10.).

розташованої між промисловими підприємствами і житловою територією,

Лісопарки – впорядковані ліси, організовані для відпочинку на природі

призначені для захисту сельбищної території від шкідливого впливу

поблизу міста.

промислових підприємств.

Сквери - призначені для короткочасного відпочинку і художньо-

Основне призначення зелених насаджень на території цвинтарів і

декоративного оформлення міських площ, вулиць, суспільних будинків,

крематоріїв – художньо-декоративне.

монументів. Розмір – 1 –2 га. Основними елементами скверу є центральна

Зелені насадження на магістральних і житлових вулицях призначені

площадка зі скульптурою, фонтаном чи басейном.

для захисту від шуму, для затінення тротуарів у літню пору, для художнього

Бульвари - призначені для пішохідного руху, прогулянок і

оформлення вулиці.

короткочасного відпочинку. Їх створюють на магістралях набережних, у

Розсадники й квіткові господарства - призначені для вирощування

громадських центрах при інтенсивному пішохідному рухові. Бульвар

розсади дерев і квітів. Розташовані, як правило, за межами міста на ділянці зі

розташовують між проїзною частиною вулиці і тротуаром чи по центру

спокійним рельєфом, родючим ґрунтом, площею від 25 до кількох сотень

вулиці. Його ширину приймають 10-50 м, залежно від чого розробляють

гектар.

планувальне рішення (кількість і ширину алей), характер озеленення і

 

благоустрою.

 

Оптимальна сумарна величина озеленених зон загального використання

 

в містах установлюється спеціальними дослідженнями і закріплюється в

 

нормативах. Зелені насадження нормують на одного жителя міста. Площа

 

міських зелених насаджень загального користування залежить від розміру

 

міста, його планувальної структури, поверховості забудови, природно-

 

кліматичних умов. Відповідно до ДБН 360-92** на одного чоловіка

 

передбачається від 10 до 15 м2 загальноміського користування та 6-8 м2 у

 

житловихрайонах.Умістах,деєпідприємстваІтаІІкласушкідливості,норми

 

Рис. 3.10. Ландшафтно-рекреаційні території у планувальній структурі м. Харкова: 1 – центр міста, 2 – магістралі, 3 – міські ПКіВ, 4 – гідропарки, 5 – лісопарки, 6 – рекреаційні території перспективного освоєння.

Оптимальна сумарна величина озеленених зон загального використання в містах установлюється спеціальними дослідженнями і закріплюється в нормативах. Зелені насадження нормують на одного жителя міста. Площа міських зелених насаджень загального користування залежить від розміру міста, його планувальної структури, поверховості забудови, природнокліматичних умов. Відповідно до ДБН 360-92* на одного чоловіка передбачається від 10 до 15 м2 загальноміського користування та 6-8 м2 у житлових районах. У містах, де є підприємства І і ІІ класу шкідливості, норми загальноміських зелених територій треба збільшити на 10-15%. При розташуванні міста серед лісових масивів – зменшити на 20%.

4.ПЛАНУВАЛЬНА СТРУКТУРА СУЧАСНОГО МІСТА

4.1.Структурні одиниці сельбищної території

Призначені для розселення території звуться сельбищними.

До сельбищної території входять ділянки житлових будинків, громадських установ, будинків і споруд, у тому числі навчальних, проектних, науково-дослідних та інших інститутів без дослідних виробництв, внутрішньосельбищнавулично-дорожняітранспортнамережа,атакожплощі, парки, сади, сквери, бульвари, інші об’єкти зеленого будівництва й місця загального користування.

Повноцінною одиницею соціальної організації життя населення є житловий район, до якого входять усі установи повсякденного і періодичного культурно-побутового обслуговування населення. Для житлових районів обирають найбільш здорові і сприятливі за своїми природними і санітарногігієнічними умовами території.

Житлові райони повинні бути зручними для розселення трудящих відповідних промислових підприємств, повинні бути добре з’єднані магістральними вулицями не тільки з промисловими районами, але й з усіма іншими частинами міста, в тому числі зі загальноміським і районними центрами, з залізничним і водним вокзалами, парками, іншими пунктами тяжіння населення; повинні мати зручну мережу пішохідних шляхів, по яких мешканці житлового району могли би проходити до місць прикладання праці, до всіх розміщених в даному районі місць масового відвідування.

Декілька житлових районів можуть об’єднуватися в планувальний район.

В даний час згідно з ДБН 360 –92**/8/ виділяють основні структурнопланувальні елементи міста – планувальні райони, зони.

При визначенні місткості основних структурних одиниць міста – планувальних районів у великих і значних містах – треба орієнтуватися на такі показники: кількість населення повинна становити від 100 до 300 тис. чол.; трудящих у містоутворюючому комплексі – від 30 до 100 тис. чол.; у містах, які характеризуються великим розчленуванням планувальної структури, особливо у містах добувної промисловості (які формуються на базі окремих територіально закріплених виробництв і розселення – шахт, колишніх шахтарських селищ та ін.), населення планувального району становить від 50 до 120 тис. чол.

У найзначніших містах з кількістю населення понад 1 млн. жителів при наявності потужних комплексів машинобудування і важкої індустрії, зосереджених у великих промислових виробничих зонах, треба формувати

праце- і соціально збалансовані сельбищно-виробничі утворення – планувальні зони, кількість населення яких не повинна перевищувати 450 – 900 тис. чол.

Формування планувальних зон у найзначніших містах з населенням понад 1 млн. жителів треба здійснювати шляхом поєднання комплексних сельбищно-виробничих районів з високим ступенем працезбалансованості, сельбищних, промислових районів з формуванням багатофункціональних центрів прикладання праці та обслуговування.

У межах сельбищної території формуються основні структурні елементи:

житловий квартал (житловий комплекс) – первісний структурний елемент житлового середовища, обмежений магістральними або житловими вулицями, проїздами, природними межами тощо, площею до 50га з повним комплексом установ і підприємств обслуговування місцевого значення (збільшений квартал, мікрорайон) і до 20га з неповним комплексом.

(Примітки: 1. Квартали з неповним комплексом установ і підприємств обслуговування, як правило, формуються у малих містах, селищах, а також в умовах складного рельєфу, при реконструкції забудови, що склалася.

2. При садибній забудові площа кварталів з неповним комплексом установ і підприємств обслуговування місцевого значення може бути збільшена.)

житловий район - структурний елемент сельбищної території площею 80 – 400га, у межах якого формуються житлові квартали, розміщуються установи і підприємства з радіусом обслуговування не більше 1500м, а також об’єкти міського значення. Межами житлового району є магістральні вулиці і дороги загальноміського значення, природні і штучні межі. Житлові райони (відокремлені) можуть формуватися як самостійні структурні одиниці;

сельбищний район (житловий масив) - структурний елемент сельбищноїтериторіїпонад400га,умежахякогоформуютьсяжитловірайони. Межі його ті самі, що й для житлових районів. Ця структурна одиниця характерна для значних і найзначніших міст і формується як цілісний структурний організм з розміщенням установ обслуговування районного і міського користування.

Житлові райони, що входять до складу сельбищної зони (складові), повинні формуватися у взаємозв’язку з його плануванням і забудовою.

В СНиП 2.07.01-89 /31/ при проектуванні житлової забудови виділяються 2 основних рівня структурної організації сельбищної території: мікрорайон (квартал) площею, як правило, 10 – 60га, але не більше 80га; житловий район площею від 80 до 250га.

У межах планувальних районів розміщують кілька (відповідно до місцевих особливостей) житлових районів, границями яких служать, крім природних і штучних рубежів, магістральні вулиці міського значення (рис. 4.1).

Рис. 4.1. Планувальна структура сельбищної зони в містах різної величини:

а – мале місто на 30 тис. жителів; б – середнє, на 100 тис. жителів; в – велике на 250 тис. жителів; 1 – центри мікрорайонів; 2 –житлових районів; 3 - сельбищних районів; 4 – центр міста.

Раніше житлові райони міста поділяли на мікрорайони, які були основною структурною одиницею житлового району. Ідея мікрорайону виникла в СРСР в 30-х роках, коли в ряді проектів радянських міст вперше були використані мікрорайони як основні первісні елементи планувальної структури міста. Виникнення мікрорайонів пояснюється тим, що зі зростом автомобільного руху автомобіль дуже швидко почав спричиняти турбування жителям, погіршив санітарно-гігієнічні умови міста (шум, забруднення повітряного басейну шкідливими викидами), викликав травматизм у вуличному русі. Магістральні вулиці перетворилися на автомобільні дороги і стали непривабливими для пішоходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]