Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

52

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
454.66 Кб
Скачать

-про факти крадіжки або втрати картки та якщо ПІН-код став відомий третім особам необхідно негайно повідомляти про це банк;

-передавати картку третім особам (навіть найближчим родичам) заборонено, а у разі такої необхідності слід порадити клієнтові оформити додаткові картки.

Перелік ситуацій, які можуть виникнути під час користування карткою та дії клієнта при їх настанні:

Втрата картки

Про втрату чи викрадення картки держатель повинен негайно повідомити банк, зателефонувавши до Контакт-центру, або безпосередньо при зверненні до менеджера банку. Як підтвердження прийому повідомлення, держатель повинен отримати від оператора центру клієнтської підтримки банку або менеджера реєстраційний номер повідомлення. В іншому разі повідомлення вважається неприйнятим.

Усне повідомлення про втрату або викрадення картки держатель повинен підтвердити письмовою заявою, в якій мають бути докладно викладені всі обставини втрати або викрадення картки, а також інформація, яка стала відома держателю про її несанкціоноване використання.

На підставі заяви клієнта банк вносить картку у стоп-список та випускає дублікат картки замість втраченої/ викраденої. Вартість переоформлення картки встановлюється згідно з чинними тарифами банку.

Держатель також має право тимчасово припинити дію картки (заблокувати) як зателефонувавши операторові центру авторизації та клієнтської підтримки, так і звернувшись із заявою до менеджера у банку.

Крім того, клієнт має можливість самостійно блокувати та розблоковувати картку засобами інтернет-банкінгу EnterEXIM®.

Забули ПІН-код

У разі блокування картки через неправильне введення ПІН-коду, необхідно зателефонувати до Контакт-центру Банку для розблокування карти.

Якщо неможливо згадати ПІН-код, необхідно переоформити карту – ПІН-код перевипускається разом із карткою.

Ушкодження картки та втрата її працездатності

Необхідно звернутися в банк для перевірки платіжної картки і, за необхідності, переоформити картку.

Перевірка балансу карткового рахунку

-Використовуючи систему EnterEXIM® через Інтернет;

-Використовуючи систему “Мобільний банкінг” за допомогою мобільного телефону;

-Переглянувши залишок коштів через банкомат АТ “Укрексімбанк”;

-Зателефонувавши до Контакт-центру банку.

Одержання виписки руху коштів по картковому рахунку

-У співробітника банку, у відділенні, де відкритий картковий рахунок;

-Підключившись до послуги EnterEXIM®, де клієнт самостійно формує виписки за будь-який період, використовуючи мережу Інтернет.

Платіжна картка затримана банкоматом іншого банку

Необхідно звернутися до банку, банкоматом якого затримана картка, і з‟ясувати коли і де її можна буде отримати та що для цього потрібно (телефони банку зазвичай вказуються на

11

банкоматі). Після цього необхідно зателефонувати до Контакт-центру АТ „Укрексімбанк” для тимчасового блокування картки.

Банкомат не видав або забрав назад гроші

Необхідно звернутися до банку, який випустив платіжну картку, та перевірити, чи списані кошти з Вашого рахунку. У випадку якщо вони були списані з рахунку та не видані Вам, необхідно написати заяву у відділенні банку, в якому випущено картку.

6.2. Термін дії картки

Картки емітуються банком на строк від 1 до 3 років залежно від виду картки.

Дата закінчення строку дії картки зазначається на картці нижче номера та містить місяць і рік (наприклад, 01/11). Картка закінчує свою дію в 00 годин першого дня місяця, що буде наступним за вказаним на картці (в нашому прикладі – в 00 годин 01 лютого 2011 року).

Картка може бути використана як платіжний засіб тільки протягом строку її дії.

6.3.Встановлення/зняття лімітів по картці

Зметою зменшення ризиків шахрайських операцій із використанням міжнародних платіжних карток, банком встановлено обмеження щодо використання міжнародних платіжних карток (за операціями з видачі готівки через банкомат та з оплати товарів/послуг) за кількістю транзакцій та за сумою операцій на день.

Обмеження на конкретний вид операції на один день може бути знято оператором центру авторизації та клієнтської підтримки за телефонним зверненням клієнта, а також клієнтом (власником рахунка) самостійно з використанням систем мобільного банкінгу та Інтернет-банкінгу EnterEXIM®.

Крім того, клієнт має можливість встановити (в т.ч. відмінити) власні ліміти використання як основної, так і додаткових платіжних карток за сумами та кількістю транзакцій на певний час, або весь термін дії картки. Для цього клієнту необхідно особисто звернутися до менеджера банку та заповнити заяву встановленого зразка.

6.4.Правила користування банкоматами

Убанкоматах Укрексімбанку клієнт може скористатися такими послугами:

-видача готівки;

-перегляд стану карткового рахунку;

-виписка по картці (залишок та останні 10 транзакцій);

-поповнення карткового рахунку (через депозитні банкомати);

-оплата ваучерів мобільного зв‟язку, IP-телефонії, інтернет;

-перекази з картки на іншу картку (будь-яку картку АТ „Укрексімбанк” або картку VISA іншого банку)/ інший картковий рахунок/ договірні перекази;

-заміна ПІН-коду;

-допомога дітям (благодійний переказ).

Правила користування банкоматами:

-банкоматом обслуговуються лише ті картки, логотипи яких вказані на корпусі чи екрані банкомата. Банкомати на території України здійснюють видачу готівки переважно в гривнях;

12

-при роботі з банкоматом слід бути уважним, не відволікатися на розмови по телефону або з іншими особами, чітко виконувати інструкції, висвітлені на моніторі банкомата;

-вводити ПІН-код необхідно таким чином, щоб його неможливо було побачити третім особам;

-забрати картку та гроші протягом 20 секунд, в іншому разі гроші вважаються забутими та автоматично повертаються до банкомату, щоб ними не могла скористатися інша людина.

-у випадку затримання картки або грошей банкоматом, необхідно звернутися за телефонами, вказаними на корпусі або моніторі банкомата.

6.5. Правила здійснення розрахунків у торгівельній мережі

Розраховуватися платіжною карткою за товари і послуги можна по всьому світі в будьякій торгівельній точці, що обладнана торговим терміналом та стікерами з логотипами платіжних систем на вході чи касі установи.

Правила проведення розрахунків карткою:

для касира, офіціанта, співробітника торгово-сервісного підприємства:

-перевірити платіжну картку на справжність;

-провести картку через пристрій для обслуговування платіжних карток (POSтермінал);

-ввести повну суму покупки з копійками;

-підписати чек та перевірити підпис покупця на чеку та платіжній картці;

-повернути картку та видати чек із своїм підписом.

для покупця – власника платіжної картки:

-пильно стежити за маніпуляціями касира, не випускати картку з поля зору;

-на прохання касира надати документ, що посвідчує особу;

-у разі необхідності, ввести ПІН-код;

-звірити відповідність суми покупки сумі на чеку;

-підписати та залишити касиру один екземпляр чека, отримати свій екземпляр та карту.

Торговельні підприємства приймають до оплати платіжні картки, логотипи яких вказані на вході або біля каси, проте, з метою уникнення непорозумінь перед придбанням товару, варто заздалегідь цікавитись у касира про можливість розрахунку платіжною карткою.

Картками, емітованими Укрексімбанком, клієнти можуть розраховуватись як на території України, так і за її межами. Комісія за проведення розрахунків за оплату товарів та послуг із використанням картки не утримується.

При проведенні розрахунків не у валюті рахунку (за кордоном) списання коштів з карткового рахунку здійснюється за комерційним курсом банку на дату списання коштів з карткового рахунку клієнта та із застосуванням комісії за конвертацію.

6.6. Розрахунки в мережі Інтернет

Картки кредитного класу можуть використовуватись клієнтами для бронювання готелів, оренди автомобілів та інших операцій, які проводяться без фізичної присутності картки. У цьому випадку клієнт вказує необхідну інформацію (номер картки, термін дії картки, код CVV2 – три цифри, вказані на звороті картки на смузі для підпису) у формі бронювання/замовлення, яка надсилається факсом або через Інтернет.

Проте АТ „Укрексімбанк” не радить використовувати звичайні платіжні картки для розрахунків за товари та послуги в мережі Інтернет. Для цього слід оформити додаткову

13

картку C@RD-ON-LINE. При оплаті карткою C@RD-ON-LINE товарів та послуг, що реалізуються через мережу Інтернет, клієнту гарантовано максимальну безпеку платежів завдяки:

-обмеженню використання картки за кількістю та сумами проведених операцій;

-відокремленню решти платежів від платежів за оплату товарів і послуг, що реалізуються через мережу Інтернет, та можливості їх контролю.

Якщо клієнту необхідно здійснити разову оплату товарів чи послуг, що реалізуються через мережу Інтернет, він може обрати картку C@RD-ON-LINE одноразового використання. Разова картка C@RD-ON-LINE блокується після першого використання, що робить неможливим повторне використання картки для здійснення шахрайських операцій.

Для постійних платежів (у разі оплати комунальних послуг, оформлення підписки на періодичні видання тощо) клієнти можуть оформити платіжну картку C@RD-ON-LINE багаторазового використання, за якою встановлюються обмеження суми операцій протягом однієї доби та протягом одного місяця. Це дає можливість більш гнучкого застосування платіжної картки при здійсненні оплати за товари та послуги, що реалізуються через мережу Інтернет.

Для проведення розрахунків клієнт заходить на сайт відповідного магазину, який пропонує товари та послуги через мережу Інтернет, обирає товар та вводить необхідні реквізити платіжної картки (номер картки, кінцевий термін дії, своє ім`я та прізвище, а також код CVV2) у поля платіжної форми.

6.7. Розрахунки за кордоном

Картки, що емітуються Укрексімбанком, є міжнародними та можуть використовуватись за межами України для отримання готівки та розрахунків за товари/послуги у торговельносервісній мережі, а також для бронювання готелів та оренди автомобілів (виключно картки кредитного класу).

Конвертація валюти рахунку у національну валюту країни, в якій проводиться операція, здійснюється за окремим курсом, який встановлюється банком з урахуванням курсу міжнародних платіжних систем VISA і MasterCard на дату здійснення списання коштів з карткового рахунку. За проведення операції не у валюті рахунку банком утримується додаткова комісійна винагорода.

6.8. Контакт-центр Укрексімбанку

Клієнт може звертатися до контакт-центру банку за телефонами:

+38 (044) 247-38-38 або 0-800-50-44-50 цілодобово (безкоштовно по Україні, крім дзвінків з мобільних телефонів)

у випадку виникнення будь-яких непередбачуваних проблем з платіжною карткою; щоб отримати інформацію про стан карткового рахунку; щоб отримати інформацію про тарифи й умови обслуговування карткових та інших банківських продуктів, про акції, що проводяться банком.

14

Словник

авторизація – процедура отримання дозволу на проведення операції із застосуванням платіжної картки;

авторизаційний ліміт – максимальна загальна сума та кількість операцій, яку дозволяється здійснювати держателю за платіжною карткою за певний період;

банківський автомат самообслуговування (банкомат) – програмно-технічний комплекс, що дає змогу держателю платіжної картки здійснити самообслуговування за операціями одержання грошей у готівковій формі, унесення їх для зарахування на відповідні рахунки, одержання інформації щодо стану своїх рахунків, а також виконати інші операції згідно з функціональними можливостями цього комплексу;

видача готівки – операція з видачі держателю платіжної картки грошей у готівковій формі через банкомат, касу банку, фінансової установи або пункт обміну іноземної валюти уповноваженого банку;

дисконтна (клубна) картка – картка, що емітується, розповсюджується нефінансовими установами (компаніями, об'єднаннями покупців, клубами тощо) і яка засвідчує, що її пред'явник має право на одержання відповідних послуг, знижок, тощо від цих установ;

держатель платіжної картки – фізична особа – клієнт або довірена особа клієнта, яка на законних підставах використовує платіжну картку для ініціювання переказу грошей з відповідного рахунку в банку або здійснює інші операції з її застосуванням;

довірена особа клієнта – фізична особа (член сім'ї клієнта, працівник клієнта - юридичної особи, фізичної особи - підприємця), визначена в договорі між емітентом і клієнтом, якій клієнт довірив виконання операцій з використанням платіжної картки за рахунок частини або всіх коштів, що обліковуються на його картковому рахунку;

еквайринг – діяльність екваєра щодо технологічного, інформаційного обслуговування торговців та виконання розрахунків з ними за операції, які здійснені із застосуванням платіжних карток;

еквайрингова установа (екваєр) – юридична особа - член платіжної системи, яка здійснює еквайринг;

емісія – проведення операцій з відкриття карткових рахунків і випуску платіжних карток певної платіжної системи;

емітент – член платіжної системи, який здійснює емісію платіжних карток;

імпринтер – пристрій, призначений для перенесення рельєфних реквізитів платіжної картки на сліп;

картка кредитного класу – картки типу VISA Classic, Visa Business, Visa Gold, Visa Platinum, Mastercard

Standard, Mastercard Business, Mastercard Gold, Mastercard Platinum;

картка дебетного класу – картки типу VISA Electron та Maestro;

Картковий договір – договір про відкриття та обслуговування карткового рахунку з видачею платіжної картки. Типові форми договорів затверджуються окремо для приватних, зарплатних, корпоративних, депозитних та соціальних карток;

картковий продукт – це комбінація параметрів, яка встановлюється в системі WAY4 для забезпечення обліку операцій з карткою на відповідних рахунках, визначає розмір комісійної винагороди за надані послуги за операціями з карткою, строк дії та ін.;

картковий рахунок (КР) – аналітичний рахунок, на якому обліковуються операції за платіжними картками у системі “WAY4”;

клієнт – фізична або юридична особа, філія, представництво, відділення, що не має статусу юридичної особи і здійснює свою діяльність від імені юридичної особи (далі - юридична особа), яка уклала договір з емітентом про надання та використання платіжних карток;

код авторизації – код, що формується й надається емітентом або особою, яка діє за його дорученням, тобто членом або учасником платіжної системи за результатами позитивної авторизації;

корпоративна картка – платіжна картка, емітована на ім'я довіреної особи клієнта - юридичної особи або фізичної особи-підприємця;

міжнародна платіжна система – платіжна система, в якій платіжна організація може бути як резидентом, так і нерезидентом і яка здійснює свою діяльність на території двох і більше країн;

незнижуваний залишок – мінімальна сума коштів клієнта на КР, що обумовлена в Картковому договорі клієнта з банком, яка на термін дії основної картки повинна залишатися на КР і не може бути використана клієнтом;

овердрафт – короткостроковий кредит, що надається банком у разі перевищення суми операції за платіжною карткою встановленого витратного ліміту;

15

пакет документів – документи, які необхідні для відкриття КР; персональний ідентифікаційний номер (ПІН) – код, відомий лише держателю платіжної картки і потрібний

для його ідентифікації під час здійснення операцій із використанням платіжної картки в банкоматах та за допомогою технічних пристроїв, які обладнані ПІН-клавіатурою;

платіжна картка – спеціальний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання переказу грошей з рахунку платника або з відповідного рахунку банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування грошей зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання грошей у готівковій формі в касах банків, фінансових установ, пунктах обміну іноземної валюти уповноважених банків та через банківські автомати, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором;

платіжний електронний термінал (ПОС-термінал) – пристрій, призначений для виконання процедури авторизації із застосуванням платіжної картки та друкування документа (чека) за операцією із застосуванням платіжної картки;

платіжна організація – юридична особа, яка є власником або одержала право на використання товарного та інших знаків, що ідентифікують належність платіжних карток до платіжної системи, і яка визначає правила роботи платіжної системи, а також виконує інші функції щодо забезпечення діяльності платіжної системи та несе відповідальність відповідно до законодавства та договору; платіжна система – платіжна організація, члени платіжної системи та сукупність відносин, що виникають між ними при проведенні переказу грошей;

процедура розслідування – комплекс заходів стосовно сумнівної операції з використанням платіжної картки, які проводяться відповідальним підрозділом безпеки Головного банку з метою з‟ясування правомірності здійснення операції шляхом аналізу первинних документів, а також відповідно до правил Міжнародних платіжних систем та/або із залученням правоохоронних органів; процесинг – діяльність, що включає в себе виконання за дорученням емітентів авторизації, збір, оброблення,

зберігання й надання членам системи та розрахунковому банку платіжних повідомлень за операціями з платіжними картками;

персоналізація картки – виготовлення картки для Держателя шляхом нанесення на платіжну картку передбачених реквізитів Держателя та кодування магнітної стрічки; приватна картка – платіжна картка, емітована на ім'я клієнта - фізичної особи, що не є суб'єктом підприємницької діяльності;

сліп – паперовий документ, який підтверджує здійснення операції з використанням платіжної картки й містить набір даних щодо цієї операції та відбиток об‟ємних реквізитів платіжної картки; стоп-список – список платіжних карток (номерів платіжних карток), за якими заборонено проведення операцій;

член платіжної системи – банк, який відповідно до угоди з платіжною організацією платіжної системи надає послуги учасникам платіжної системи щодо проведення переказу за допомогою цієї платіжної системи.

16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]