Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

дипломне_практика

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
718.22 Кб
Скачать

11

2.2 Науково-дослідна переддипломна практика спеціалістів та магістрів

Перед початком переддипломної науково-дослідної практики кожному студенту видається дипломне завдання на виконання науководослідного проекту спеціаліста або дипломної роботи магістраі сполучно з керівником складається план цієї роботи.

Тема дипломного науково-дослідного проекту визначається кафедрою, зважаючи на специфіку бази практики і наслідків виконання КНДР і курсових проектів. Поодиноким студентам можуть видаватися теми пошукового характеру у розрізі проблем, над якими працює кафедра. Окремі комплексні теми за рішенням кафедри можуть виконуватися кількома студентами, а також сумісно з дипломниками інших спеціальностей.

Протягом усього терміну студент проходить практику в одному з відділів науково-дослідного інституту або на кафедрі університету. Порядок проходження практики розробляється керівником дипломного проекту. Під час переддипломної науково-дослідної практики студент повинен крім ознайомлення з літературними джерелами вивчити і освоїти прилади та установки, які застосовуються при дослідах за заданою темою, а також провести попередні експериментальні роботи щодо освоєння методики дослідження. Приблизний розрахунок часу, необхідного для виконання завдань, передбачених практикою, наведено у таблиці 2.2.

Таблиця 2.2 – Приблизний розрахунок часу науково-дослідної практики

Зміст завдань практики

Кількість днів

Загальне ознайомлення з відділами науково-

2

дослідного інституту або лабораторіям кафедри.

 

Вивчення правил техніки безпеки та охорони праці

 

Вивчення літератури

3

Вивчення і освоєння лабораторного устаткування,

2

установок і приладів

 

Розробка методики досліджень (виготовлення ек-

3

спериментальної установки)

 

Освоєння методики досліджень

3

Складання звіту

3

12

При розподілі часу практики передбачається робота студента у лабораторіях кафедри або відділі науково-дослідного інституту, як правило, безкоштовно на робочому місці як інженера-дослідника для збирання матеріалів, необхідних для виконання дипломного проекту. Студенти повинні суворо виконувати прийняті на базі практики правила охорони праці та протипожежної безпеки з обов’язковим проходженням ними інструктажів (вступного і на кожному конкретному місці).

Під час практики студенти можуть залучатися адміністрацією для надання допомоги базі практики, при цьому використання студентів для надання допомоги повинно суворо відповідати профілю навчання і по тривалості не заважати виконанню учбових завдань.

3 ПРОГРАМА ВИРОБНИЧОЇ ПЕРЕДДИПЛОМНОЇ ПРАКТИКИ

Студенти у період практики повинні вивчити і відобразити у звіті основні дані про технологічне обладнання, проектнокомпоновочні рішення, технологію виготовлення характерних виливків, організацію праці, а також питання охорони праці та захисту навколишнього середовища.

3.1 Загальні відомості про завод

Протягом перших днів студенти проходять інструктаж з техніки безпеки, узгоджують з керівником практики від заводу календарний план проходження практики, знайомляться з історією заводу, перспективами його розвитку, характером продукції, що випускається, здійснюють екскурсії до інших цехів заводу.

При ознайомленні з продукцією, що випускається, особливу увагу слід приділити таким характеристикам, як найменування, маса литих деталей, умови їх роботи та вимоги до їх механічних властивостей, чистоти поверхні, точності розмірів та інш.

Подалі студенти проходять практику в одному з ливарних цехів (якщо їх декілька) згідно з календарним графіком.

13

3.2 Відомості про ливарний цех

Практика у виробничих та допоміжних підрозділах ливарного цеху складається з детального вивчення організації та технології виробництва, технологічного та транспортного обладнання, планування відділень, яка включає схеми розстановки обладнання, організацію робочих місць й розміри площ.

3.2.1 Загальні відомості

Аналіз виробничої програми та загальна характеристика цеху. Характеристика продукції, що випускається: маса та складність виливків, марки ливарних сплавів, серійність, особливі вимоги до виливків (наприклад, випробування на гідрощільність та інш.), відсоток ливарного браку, призначення виливків. Загальна технологічна схема виготовлення виливків.

Режим роботи цеху та відділень, визначення фондів часу обладнання та робітників по відділеннях. Аналіз організації поточного виробництва у цеху, вигляд застосовної спеціалізації (подетальна або технологічна), а також визначення загального рівня механізації та автоматизації й можливість розширення цеху при подальшому розвитку заводу.

3.2.2 Основні виробничі підрозділи

По кожному з основних виробничих відділень необхідно визначити і відобразити у звіті наступні дані.

План відділення з основним технологічним і транспортним обладнанням. Загальна характеристика відділення. Програма відділення. Розбивка номенклатури відділення по технологічних групах, технологія виготовлення продукції у відділенні (сплавів, форм, стрижнів, сумішей, виливків та інш.) в кожній технологічній групі. Види основних і допоміжних матеріалів, які використовуються у відділенні) їх підготовка до використання. Методи контролю якості.

Орієнтований склад чавуно- і сталеливарних цехів лиття в разові об’ємні піщані форми по основним виробничим підрозділам наступний:

плавильне відділення з дільницею навантаження шихти і

флюсів;

формувально-заливально-вибивне відділення з дільницею сушки форм;

14

стрижньове відділення з дільницями сушки стрижнів, приготування стрижньової суміші, складом стрижнів;

сумішоготувальне відділення з дільницями підготовки зворотної формувальної суміші або регенерації формувальних і стрижньових сумішей;

відділення очистки, обрубки, термічної обробки, зачистки виливків з дільницями охолодження виливків, виправлення дефектів, ґрунтовки виливків.

Орієнтований склад цехів по виробництву виливків з кольорових металів в металевих формах по основним виробничим підрозділам наступний:

плавильне відділення з дільницею підготовки шихти і флюсів;

ливарне відділення з дільницею вибивки піщаних стрижнів;

стрижньове відділення з дільницями сушки стрижнів, приготування стрижньової суміші, складом стрижнів;

відділення фінішної обробки виливків з дільницями обрізання, обрубки, зачистки, термічної обробки виливків, гідровипробувань і просочення.

Орієнтований склад по основним виробничим відділенням цеху лиття за витоплюваними моделями:

модельне відділення з дільницями приготування модельної маси, виготовлення моделей, приготування стрижньової суміші, виготовлення стрижнів, збирання моделей в ланки і блоки;

відділення вогнетривких покрить з дільницями приготування вогнетривкої суспензії, виготовлення керамічних блоків, складом керамічних блоків;

відділення підготовки і заливки форм з дільницями формовки, прожарювання, заливки, охолодження, вибивки;

відділення очистки і термічної обробки виливків з дільницями очистки блоків від кераміки, відрізки виливків від ЛЖС, вилуговування, зачистки, виправлення дефектів, термічної обробки;

плавильне відділення з дільницею підготовки шихти і флюсів.

3.2.3 Допоміжні підрозділи

По всіх допоміжних підрозділах ливарного цеху необхідно визначити і відобразити у звіті всі дані, які забезпечують нормальне виконання технологічного процесу виготовлення виливків.

15

По складах: їх призначення, вантажообіг, норми витрат матеріалів на одиницю продукції або тону виливків, технологічне та транспортне обладнання складів шихти та формувальних матеріалів, в тому числі для дозування шихти та регенерації відпрацьованих сумішей. Одержані дані систематизувати у вигляді відомостей витрат матеріалів та таблиць технологічного і транспортного обладнання складів з позначенням їх характеристик, заводу-виробника та коефіцієнту завантажування.

По дільницях: їх призначення, організація робіт, обладнання, розміщення.

По лабораторіях: їх призначення, оснащення приладами, порядок контролю технологічних процесів і провадження технічної документації.

По коморах: їх розміщення, площі, організація обліку, зберігання та видавання матеріалів, інструменту і інвентарю.

Орієнтований склад допоміжних підрозділів чавуно- і сталеливарних цехів лиття в разові об’ємні піщані форми:

а) склади:

1)шихтових, формувальних, шлакоутворюючих, вогнетривких, допоміжних матеріалів з дільницями підготовки шихтових і формувальних матеріалів;

2)придатних виливків;

3)виливків міжопераційні;

б) дільниці:

1) ремонту ковшів, футеровки, тиглів, склепінь, підготовки сто-

порів;

2)вимірювання температури металу;

3)приготування глинистої суспензії;

4)приготування ливарної фарби;

5)сушки і просіювання піску;

6)ремонту механічного обладнання;

7)ремонту енергетичного і санітарно-технічного обладнання;

8)ремонту модельно-опочної оснастки зі складами збереження оснастки;

в) лабораторії:

1)формувальних матеріалів і сумішей;

2)спектральна;

3)хімічна;

4)пробоготувальна;

16

5)металографічна;

6)механічних випробувань; г) комори:

1)загальна цехова;

2)інструментальна відділення очистки;

3)матеріальна дільниці ґрунтовки;

4)механіка і енергетика.

Орієнтований склад допоміжних підрозділів цехів по вироб-

ництву виливків з кольорових металів в металевих формах:

а) склади:

1)шихтових матеріалів;

2)оснастки і інструмента;

3)міжопераційного збереження виливків;

4)придатних виливків;

5)паливно-мастильних матеріалів; б) дільниці:

1)ремонту ковшів, футеровки, тиглів, індукторів;

2)вимірювання температури металу;

3)ремонту механічного обладнання;

4)ремонту енергетичного і санітарно-технічного обладнання;

5)ремонту оснастки із складом збереження оснастки;

в) лабораторії:

1)хімічно-спектральна;

2)формувальних матеріалів;

3)металографічна;

г) комори:

1)металу;

2)допоміжних матеріалів;

3)технологічної тари.

Орієнтований склад допоміжних підрозділів цехів лиття за витоплюваними моделями:

а) склади:

1)шихтових матеріалів;

2)формувальних матеріалів з дільницею підготовки;

3)придатних виливків;

4)модельних матеріалів і сумішей; б) дільниці:

1)ремонту механічного, енергетичного і санітарно-технічного

17

обладнання;

2)ремонту оснастки із складом збереження оснастки;

3)ремонту ковшів, індукторів, тиглів, футеровки;

в) експрес-лабораторії; г) комори:

1)інструмента;

2)хімікатів;

3)допоміжних матеріалів.

3.2.4 Адміністративно-технічні підрозділи

Технологічне бюро. Структура і призначення. Методика розробки технологічного процесу виготовлення виливка. Технологічна розробка креслень виливка. Заводські нормалі для вибору припусків на механічну обробку та усадку, для конструювання ливникових систем та конструкції надливів, інші провідні матеріали, які використовуються при розробці технологічних процесів виготовлення виливків. Технологічні карти.

Стандарти (України та міждержавні) і технічні вимоги до продукції цеху. Порядок внесення змін в технологію виготовлення виливків, складання та оформлення інструкцій на виконання технологічних процесів. Організація зберігання технологічної документації. Організація контролю за виконанням технології на робочих місцях, дотримання норм ЄСТД і ЄСКД.

Планово-диспетчерське бюро. Структура і призначення. Планування випуску продукції ливарного цеху. Місячний, тижневий і добовий графіки випуску продукції. Організація обліку випуску продукції відділеннями цеху і цеху цілком. Забезпечення випуску продукції необхідними матеріалами.

Планово-економічне бюро. Структура і призначення. Основні фонди та оборотні кошти цеху. Кошторис цехових витрат і калькуляція собівартості основної продукції. Заходи для зниження собівартості продукції. Прибуток від реалізації та балансовий прибуток підприємства. Рентабельність роботи підприємства.

Бюро праці і заробітної платні. Структура і призначення. Складання відомості штату цеху та визначення фонду заробітної платні. Методика та нормативи утворення фондів економічного стимулювання виробництва. Нормування праці у ливарному цеху.

18

Служби механіка і енергетика цеху. Структури і призначення. Організація догляду, профілактики обладнання. Обладнання дільниць ремонту механічного, енергетичного, санітарно-технічного обладнання.

3.2.5 Охорона праці, навколишнього середовища, протипожежна техніка

Характеристика цеху на відповідність нормам і правилам з охорони праці та техніки безпеки. Основні шкідливості та небезпеки виробництва на усіх ділянках ливарного цеху. Допустимі норми запиленості, тепло-, пилота газовиділення, вібрації та шуму. Міри по зниженню шуму та захисту від вібрацій. Опалення та міри по захисту від теплових випромінювань. Природне та штучне освітлення цеху. Міри по захисту від іонізуючих випромінювань. Захист навколишнього середовища (очистка стічних вод, обезпилювання викидів та інш.).

Організація та виконання заходів з техніки безпеки: порядок навчання робітників і провадження документації, травматизм на підприємстві, правила розташування устаткування згідно з вимогами техніки безпеки (проходи, проїзди, огорожі та інш.), забезпечення безпеки під час роботи з електрообладнанням, підйомно-транспортних механізмів, компресорних установок, при використанні пальних і шкідливих речовин. Організація пожежної безпеки у цеху, протипожежна профілактика, міри та засоби боротьби з пожежею, пожежна сигналізація та зв’язок.

3.2.6 Внутрішньоцеховий транспорт

Поряд з вивченням підйомно-транспортного обладнання по відділенням цеху, слід скласти загальноцехову схему вантажопотоків і проаналізувати взаємодію різних видів транспорту при передаванні матеріалів, виливків та інших вантажів, ступінь їх завантаження і організацію завантажувально-розвантажувальних робіт.

3.2.7 Планування і архітектурно-будівельні особливості

Характеристика розташування ливарного цеху на території підприємства. Конфігурація та етажність споруди ливарного цеху, використані будівельні елементи – колони, ферми, фундаменти, покрівля, підлоги та інш. Площі виробничих і допоміжних підрозділів.

Службово-побутові приміщення, види служб, площі, які займають контори, бюро, медпункт, гардеробні та душові, їдальня, приміщення громадських організацій та інш.

19

3.2.8 Організація виробництва і техніко-економічні показники роботи цеху

Організаційна структура керівництва цехом. Використання комп’ютерної та електронно-обчислювальної техніки. Методи оперативного контролю виробництва та якості продукції, які використовуються. Плановий та фактичний розвиток виробництва. Міри, які використовуються у цеху, по підвищенню продуктивності праці. Технікоекономічні показники роботи цеху: показники використання обладнання, випуск придатних виливків з одного квадратного метру виробничої та загальної площі на одного виробничого та списочного робітника, витрати основних і допоміжних матеріалів на тону придатних виливків тощо.

3.2.9 Індивідуальні завдання з технологічної і конструкторської частин проекту

З метою підвищення ефективності виробничої практики та прищеплення студентам необхідних знань, умінь і навичок самостійного розв’язання виробничих, наукових або організаційних питань на початку практики кожний студент одержує індивідуальне завдання, яке робить проходження практики більш конкретним і цілеспрямованим.

Індивідуальні завдання розробляються керівником дипломного проекту згідно з темою дипломного проекту. Індивідуальні завдання передбачають більш глибоке вивчення технологічних процесів і окремих видів обладнання або ж роботу дослідницького характеру, в тому числі студенти можуть приймати участь в науково-дослідних роботах по випробуванню та упровадженню нової техніки та прогресивних технологічних процесів, які виконуються на підприємствах кафедрою.

В об’єм індивідуальних завдань можуть входити:

докладне вивчення технології виготовлення виливка середньої та підвищеної складності, технологічних карт і модельно-опочного оснащення;

критичний аналіз технології, яка використовується, організації виробництва виливка, причин браку та розробка заходів для підвищення техніко-економічних показників виготовлення виливка;

докладне вивчення призначення і роботи одного з видів обла-

днання;

додаткове вивчення роботи (організації, комплексної механізації та автоматизації) технологічних відділень і ділянок;

20

докладне вивчення конструкції або системи, керування технологічного або механічного обладнання;

науково-дослідні теми, наприклад: техніко-економічні дослідження сировини та матеріалів, які використовуються, екологічна оцінка ливарного цеху, дослідження ефективності та економічності використання нових технологічних процесів, а також роботи експериментального характеру.

Матеріали, отримані студентом під час виконання індивідуальних завдань, оформлюються у вигляді окремих розділів загального звіту та можуть в подальшому бути використані для виконання дипломного проекту, для підготовки доповіді, статті або для інших цілей по узгодженню з кафедрою та базою практики.

3.2.10 Заняття і екскурсії під час практики

Перед початком практики студенти-дипломники отримують від керівника дипломного проектування загальну консультацію про завдання переддипломної практики, методику підготовчої роботи до дипломного проекту та особливості ливарного цеху, на якому буде проходити практика. Керівниками практики від кафедри та бази здійснюється планування та проведення занять і екскурсій у період практики. Кількість годин, що відводиться на заняття та екскурсії, не повинна перевищувати шести годин на тиждень.

Заняття під час практики повинні проводитися найбільш кваліфікованими співробітниками бази практики у вигляді доповідей і лекцій, які сприятимуть поглибленню теоретичного навчання. Орієнтовний перелік доповідей і лекцій:

історія заводу, його досягнення та перспективи розвитку;

особливості планування обладнання та технології ливарного цеху, який є базою практики;

досягнення передовиків виробництва, новаторів, раціоналізаторів, винахідників;

перспективи технічної реконструкції ливарного цеху та інш. Екскурсії під час практики проводяться з метою придбання сту-

дентами найбільш повного уявлення про базу практики, її структуру, взаємодію її окремих підрозділів, діючу систему управління. Згідно з графіком проходження практики екскурсії здійснюються у перші дні практики до механозбиральних цехів.

Під час екскурсій до механозбиральних цехів необхідно ознайо-