Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1-20Бомбы

.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
252.42 Кб
Скачать

Формується 13 етап розвитку концепцій якості – концепція організаційної досконалості, що охоплює керування процесами, проектами, змінами структури організації, застосуванням інформаційних технологій, ресурсами і знаннями з метою підвищення ефективності компаній.

2. Особливості критеріїв національної премії з якості. Модель Укр нац премії «За найвищу якість» гармонізована з критеріями Європ премії з якості. Це дає можливість укр компаніям будувати свою діяльність на принципах, якими керуються більшість зарубіжних фірм.

Моделі Європ премії з Я поділені на 2 групи: можливості і результати. Група «можливості» : лідерство, політика і стратегія, люди, партнерство і ресурси, процеси організації. Група «результати»: задоволення споживачів, задоволення персоналу, вплив на суспільство, ключові результати діяльності. Кожна з двох груп оцінюється максимум в 500 балів. Експерти розглядають категорії моделі, керуючись системою RADAR (результати — підхід — впровадження — оцінка і аналіз).

Етапи експертної оцінки Європейської премії аналогічні премії М. Болдріджа. В кінці 2001 р. фахівці EFQM розробили систему визнання досягнень організації у галузі Я «Рівні досконалості EFQM», що включає: європейську премію з Я; визнання досконалості; прагнення до досконалості.

9

1. Послідовність розвитку методів до управління якістю продукції в світі. Розвиток в галузі якості: інспектування і випробування (T&T) – контроль якості (QS) – 60-і роки: забезпечення якості (QA) – 70-80-і роки: управління якістю (QM) – 90-і роки: Тотальне управління якістю (TQM) – майбутнє.

З’являється необхідність у створенні Технічних умов на продукцію, роль яких вперше стає суттєвою, приблизно в кінці ХVІІІ ст. В 20-ті роки ХІХ ст. почалось впровадження в масове виробництво контрольно-вимірювальних приладів. В тому ж столітті виникає професія контролера, а потім і відділи контролю.

Існувало три основних підходи до зменшення витрат на контроль (оскільки така проблема почала зароджуватися): Заміна повного 100% контролю вибірковим для його здешевлення; Ліквідація спеціальних відділів з контролю Я; Ліквідація і зміна системи, при якій виріб спочатку повністю виробляється, а потім бракується.

Друга ідея не знайшла широкого поширення, перший і третій підходи до вирішення питання в наслідку були злиті і призвели до створення статистичного вибіркового контролю.

Важливою рисою всеохоплюючого контролю якості є те, що система мала стати функцією управління, яка в усякому випадку по задуму повинна була охоплювати усі ділянки діяльності від проектування продукції до обслуговування споживача.

В капіталістичних країнах 60-х років особливу увагу приділяли саме перед - і після виробничим стадіям.

Досягнення поставлених цілей забезпечувала розробка суворих і обґрунтованих методів їх виконання. Заздалегідь встановлювався спосіб проведення досліджень, методи перевірки технічної документації, розроблялася система взаємовідносин з постачальником, визначалися способи контролю, методи вимірювань, порядок обліку і т.д.

Неодмінним елементом системи були заходи з підготовки персоналу і його стимулювання, інформація кожного працівника про його роль в підвищенні якості. Важливе значення надається співвідношенню якості виробів і його ціни.

Запровадження програм бездефектності давали найбільший ефект у тих випадках, коли на підприємстві діяли сучасні організаційні системи контролю якості, охоплюючи усі ділянки діяльності.

Слід зазначити, що для нашої держави порушені проблеми і сьогодні лишаються актуальними, такими що не втратили новизни для нашої економіки та підприємництва, а також розвитку суспільства в цілому.

2. Критерії оцінки аудиторів систем управління якістю. Аудитор – це висококваліфікований спеціаліст у сфері обліку та контролю, фінансів й аналізу, економіки та права, який має повноваження здійснювати аудиторську діяльність підприємств на договірній основі з подальшим наданням офіційних висновків.

Внутрішній аудитор системи якості – працівник підприємства, належним чином підготовлений для проведення аудиту системи якості.

Головний аудитор системи якості – аудитор, призначений для керівництва конкретним аудитом системи якості, виконує функції експерта,його можна називати експертом-аудитором.

Експерт системи якості – висококваліфікований фахівець, здатний оцінювати різні процеси в системі якості, в тому числі й такі, які не піддаються безпосередньому виміру.

Аудитор зобов’язаний: збирати й аналізувати об’єктивні докази про стан об’єкта; документувати хід і результати аудиту; представляти експертні висновки і складати звіти про виконану роботу; брати участь (при необхідності) у розробці коригувальних дій по усуненню виявлених невідповідностей; роз’яснювати вимоги документів системи якості; аналізувати документи системи якості (давати експертну оцінку); не виходити за межі сфери аудиту; дотримуватись норм поведінки, передбачених моральним кодексом аудитора.

Аудитор має право: ознайомлюватися з документацією, необхідною для проведення аудиту, спілкуватися з персоналом підрозділу, де проводиться аудит для одержання необхідної інформації, запитувати додаткову інформацію для цілей аудиту, припиняти аудит у випадку тиску на нього чи протидії з боку персоналу, повідомивши про це головного аудитора.

Головний аудитор зобов’язаний: розробляти програму аудиту, брати участь у формуванні аудиторської групи, організувати роботу аудиторської групи, представити аудиторську групу керівнику підрозділу, де проводиться аудит, пояснювати мету і методи аудиту співробітникам підрозділу, де проводиться аудит, негайно інформувати керівника підрозділу, де здійснюється аудит, про виявлені в ході аудиту значні невідповідності, документувати результати аудиту, підготувати висновок про результати аудиту.

10

1. Американська стратегія щодо досягнення якості. Найбільше відомими є американська комплексна система управління якістю (TQC) – управління якістю в межах фірми. США є батьківщиною концепції управління і керівництва якістю, викладених в ідеях В.Шухарта, Е.Демінга, Дж.Джурана.

У США під час Другої світової війни військова промисловість значною мірою сприяла впровадженню стандартів і поліпшенню якості продукції. Значний вклад у розвиток системи забезпечення якості внесло страхування. Збитки, що з’являлися в наслідок низької якості, змусили страхові компанії створити регулюючі нормативи, яких повинні були дотримуватися всі застраховані фірми. Система якості за Е.Демінгом лягла в основу теорії TQМ, що набула значного поширення(автомоб. промисл).

Отже, післявоєнний відрив США в галузі продуктивності був величезним. В той час, коли у більшості європейських країн виробничі потужності були зруйновані, в промисловості панував хаос, людські ресурси частково були знищені. Продуктивність праці складала лише 30-40% від рівня США. Щорічні темпи зростання продуктивності праці складали 3,2%. При таких темпах зростання доходів населення подвоювалися кожні 20 років. Американці не звернули уваги на те, що за ці роки продуктивність праці в європейських країнах (ФРН і Франції) щорічно зростала на 5-6%, в той час, як у Японії – на 8-10%. За 20 років темпи росту в США знизилися.

Для американської системи характерним є делегування всіх питань, пов’язаних із забезпеченням якості, певному адміністративному підрозділу, що спеціалізується на аналізі якості продукції і контролі. Американська стратегія в досягненні якості за рядом напрямів стає універсальною. Компанії „Ейвон”, ”Дженерал моторз”, ”ІБМ”, ”Полароід” розробили єдині для них десять напрямів в галузі управління якістю: досягнення зацікавленості вищого керівництва; створення керівної ради з вдосконалення якості; залучення всього керівного складу; забезпечення колективної участі в підвищенні якості; забезпечення індивідуальної участі; створення груп вдосконалення систем, регулювання процесу; більш повне залучення постачальників в боротьбу за якість; заходи забезпечення якості функціонування систем управління; короткотермінові плани і довготермінова стратегія покращення роботи; створення системи визнання досягнень. Заходи, що були задіяні в США, спрямовані на постійне підвищення якості продукції, не уповільнили вплинути на ліквідацію розриву в рівні якості між Японією і США, що підсилювало конкурентну боротьбу на світовому ринку, поступово перетворюваному на єдиний, глобальний ринок.

2. Графік проведення аудиту СУЯ, характеристика основних етапів. Аудит – це механізм постійного поліпшення системи, що дозволяє визначити невідповідності, здійснювати аналіз причин та застосовувати коригувальні й запобіжні дії.

Аудит якості – це систематичний, незалежний і задокументований процес отримання доказів аудиту і об’єктивного оцінювання з метою визначення ступеня виконання критеріїв аудиту.

Принципи аудиту: Етичність поведінки: суттєвими для аудиту є справедливість, непідкупність, дотримання конфіденційності та розсудливість; Чесність у поданні результатів: зобов’язання правдиво і точно звітуватися. У звітах наводяться суттєві перешкоди, які мали місце під час аудиту, а також неузгоджені розбіжності між групою з аудиту та об’єктом аудиту; Незалежна професійна ретельність: вміння старанно та розсудливо здійснювати аудит.Наявність необхідної компетентності є важливим фактором. Незалежність: аудитори є незалежними від діяльності, аудит якої проводять, неупередженими і непричетними до конфлікту інтересів.

Підготовчий А: призначення керівника групи з А, визначення цілей, сфери і критеріїв А, встановлювання можливості здійснення А, формування групи з аудиту, налагодження попереднього зв’язку з об’єктом аудиту, підготовка плану А, підготовка робочих документів.

Здійснення аудиторської діяльності на місцях: обмін інформацією під час аудиту, роль та відповідальність супроводжувальних осіб та спостерігачів, збирання та перевірка інформації, підготовка висновків, заключна нарада →Виконання подальших дій після аудиту.

11

1. Основні напрями підходу до якості в Японії. В Японії наукова школа управління якістю була заснована амер спеціалістами в галузі якості Дж.Джураном, і Е.Демінгом. В середині 50-х років Дж.Джуран склав прогноз темпів розвитку провідних країн світу, який став класичним в теорії управління якістю. В цьому прогнозі було сформульовано положення про те, що основні економічні показники діяльності підприємства знаходяться в пропорційній залежності від якості виробленої продукції.

В 70-ті роки продуктивність праці в промисловості Японії майже в 3 рази перевищила аналогічний показник в США. Саме за рахунок підвищення продуктивності праці був досягнутий значний приріст ВВП, на початку 80-х років в основному за рахунок високої якості виробленої продукції японські компанії захопили 40% світового ринку копіювальної техніки, 20% амер ринку автомобілів, 90% амер ринку мотоциклів, 50-60% амер ринку радіотоварів, Японія зайняла лідируючі позиції в світі в галузі організації, фінансування і використання наукових досліджень і розробок.

Керівники японських фірм пред’являють надто високі вимоги до своїх працівників до якості виробленої ними продукції. Проф Каору Ішікава: не можливо заощаджувати на якості, оскільки, „якість сама є економією”.Усі працівники зацікавлені в досягненні високих результатів.

Основні напрями підходу до якості в Японії: залучення в діяльність по забезпеченню якості виконавців, робітників в співробітництві з контролем якості на робочому місці; якість – проблема кожного японця.

Особливості японської СУЯ: всеохоплююче управління якістю на рівні фірми, участь в ній всіх співробітників; підготовка і підвищення кваліфікації кадрів в галузі управління якістю; діяльність гуртків якості; інспектування і оцінка діяльності з управління якістю; загальнонаціональна програма з контролю Я.

В Японії персонал багатьох підприємств має дуже високу кваліфікацію, робітники знають основи вищої математики, ряд інших дисциплін, що вивчаються в більшості країн світу тільки в вищих школах. Такий рівень компетенції разом з високою технічною дисципліною забезпечує найвищий рівень якості.

2. Охарактеризуйте основні фази розвитку методів управління якістю. Фаза відбракування. Основна концепція – споживач повинен отримувати лише придатні вироби, тобто вироби, що відповідають вимогам стандартів. Особливе місце у формуванні та розвитку цієї фази УЯ належить Генрі Емерсону, він вперше порушив питання ефективності виробництва, у широкому масштабі, приділяючи підвищену увагу проблемам якості. 12 принципів продуктивності за Емерсоном: чітке визначення ідеалів та цілей; здоровий глузд; компетентна консультація; дисципліна; справедливе ставлення до персоналу; швидкий, надійний, повний, точний та постійний облік; диспетчеризація; норми і розклад; нормалізація умов.

Фаза контролю якості. мета – споживач має отримати тільки придатні вироби, тобто ті, що відповідають стандартам. Відбракування зберігається як один з найбільш важливих методів забезпечення якості. Але основні зусилля слід зосередити на управлінні виробн процесами.

Фаза комплексного УЯ. Програма Демінга спрямована на підвищення якості праці та базується на трьох положеннях – будь-яка діяльність може бути поліпшена; для вирішення проблем необхідні докорінні зміни; вище керівництво несе відповідальність за свою діяльність.

Фаза всеохоплюючого УЯ. Необхідність розвитку цієї фази пов’язана з розвитком світового фін ринку товарів та послуг, різким загостренням конкуренції на цьому ринку і політикою державного соціального захисту інтересів споживачів. Концепція: переважна частина дефектів виробів виникає на стадії розробки через недостатню якість проектних робіт; місце концепції “нуль дефектів” займає концепція “задоволеного споживача”; високу якість необхідно пропонувати споживачеві за прийнятну ціну.

Фаза якості середовища. В 90-ті роки ХХ ст. посилився вплив суспільства на підприємства, які в свою чергу почали більше враховувати інтереси суспільства. Це зумовило появу стандартів ІSО 14000, що встановлюють вимоги до систем УЯ з точки зору захисту навк середовища.

13

1. Моделі ділової досконалості та премії з якості. Премії за досягнення в сфері якості – це конкурс серед підприємств на національному чи міжнародному рівні, в якому оцінюються зусилля і досягнення підприємств в галузі забезпечення і вдосконалення якості. 2 типи премій з Я: „комерційний”, що присуджується за результатами опитування споживачів; „за системою оцінок”, присуджені за результатами комплексної оцінки незалежними експертами діяльності підприємств за відповідною системою критеріїв.

Національні, міжнародні і регіональні премії з якості є преміями „за системою оцінок”, що були закладені для стимулювання розвитку якості, (премії Демінга (японська премія з якості), М. Болдріджа (амер премія з якості), Європейська премія з якості, Українська нац премія з якості та ін. Національні і міжнародні премії з якості стали популярними саме тоді, коли більша кількість організацій сертифікувала свої системи якості на відповідність вимогам стандартів ІСО серії 9000.

Нац премії з якості проводяться щорічно. Вони не передбачають грошової винагороди, а лише символ премії (статуетку, приз, диплом), які можна використати в рекламних цілях, їх засновує держава спеціальним законом чи національна організація при підтримці держави.

Стандарти ІСО серії 9000 виявляються лише фундаментом для оцінки сучасних СУЯ. Одна із найбільш опрацьованих вважається методика оцінки претендентів на національну премію Болдріджа. Вона надається за досягнення в галузі якості трьом категоріям підприємств: промисловим, в галузі послуг і дрібного бізнесу.

Необхідно враховувати підходи до присвоєння премій Демінга в Японії, яка надається не лише підприємствам, а і окремим особам.

Критерії Української премій з якості. Основна перевага: набір критеріїв для оцінки викор більшою кількістю компаній для внутрішньо організаційного розвитку тотального управління якістю.

14

1. Огляд стандартів, систем управління. У 1946 році була ств неурядова Міжнародна організація по стандартизації (International Orgaпіzatіоп fоr Standartization - ІSО) зі штаб-квартирою в Женеві, вх 119 нац організацій. Країни-учасниці випускають понад 95% світового обсягу промислової продукції.

Основна мета ІSО полягає в координації діяльності по стандартизації й уніфікації промислових стандартів, сприянню розробці міжнародних стандартів, правил та інших документів, що сприяють поліпшенню взаємовідносин у сфері обміну товарів і послуг між країнами.

На сьогодні ІSО розр 10 тис. міжнародних стандартів у різних областях, у тому числі в машинобудуванні, металургії, хімічній промисловості, випуску будівельних матеріалів, сільському господарстві, графіці та фотографії, інформатиці, охороні здоров'я і медицині. Всі стандарти мають рекомендаційний характер, однак вони можуть затверджуватися і в якості обов'язкових національних. Основним завд вищого керівництва компанії є створення системи менеджменту, орієнтованої на досягнення стратегічних цілей. Для цього використовують різні інструменти і підходи, у тому числі стандарти на системи менеджменту.

З розвитком систем менеджменту підприємств та організацій зростає і роль стандартів ISO, їхня дія поширюється на всі види діяльності, у тому числі на менеджмент якості, екологічний менеджмент, менеджмент професійної безпеки і здоров'я, системи соціальної відповідаль­ності, менеджмент інформаційної безпеки та ін.

З метою розробки єдиного підходу до вирішення питань управління якістю, усунення різниці і гармонізації вимог на міжнародному рівні в складі ISO був створений технічний комітет (ТК), задача:стандартизація і гармонізація базових принципів систем якості.

2. Характеристика недійсних витрат на Я. Недійсними є витрати на:надлишкові запаси матеріалів та готової продукції на складах, обумовлені помилками в прогнозуванні; вартість приміщень та праці, що забезпечують їх збереженість; затримка виплат – витрати, включені в рахунки, але не сплачені вчасно через упущення споживача, неточності обліку, наявність браку п-ії; застарілі запаси – витрати, пов’язані із запасами, які довгий час не використ (складування ); ці витрати пов’язані з помилками маркетингу, продажами та закупівлями, проектуванням продукту і процесу його виготовлення; конструкторські та технологічні зміни – пов’язані з змінами у специфікації продукту і обумовлені помилками у розподіленні функції якості при плануванні і проектуванні; понаднормові роботи – витрати на додаткову оплату понаднормової роботи, яка, в свою чергу, є результатом поганого планування та контролю; додаткові зусилля – вартість зусиль, необхідних для переробки та зберіг бракованої продукції. Характерною особливістю наведених прикладів недійсних для виробника витрат є можливість не тільки фіксації цих витрат, але і підрахунок їх вартості.

15

1. Міжнардні стандарти IS0 серії 9000 Системи управління якістю. Стандарти ІSО серії 9000 – є ефективним інструментом для досягнення головної мети організації в ринкових умовах, а саме - задоволення споживача. Ст ІSО серії 9000 вказують, що може бути відображено у документації СУЯ, але не регламентують її зміст.

При створенні нової СУЯ пот: осмислення концепції діяльності у нових умовах господарювання; визн стратегії та цілей у галузі якості на основі аналізу місії підприємства; розробка політики в галузі якості; розробка власної процесної моделі СУЯ, виділення основних та допоміжних процесів, визначення їх послідовності і взаємодії; вивчення вимог покупців.

Дві основні цілі розробки СУЯ. Перша і головна мета– оптимізація роботи підприємства, забезпечення його дієздатності, зокрема, конкурентоспроможності, реалізація потенційних можливостей системи управління якістю залежить не тільки від використання передбачених міжнародними стандартами ІSО серії 9001 вимог, але й від кваліфікації, творчих здібностей і досвіду персоналу підприємства. Друга мета – продемонструвати, що підприємство може стабільно випускати продукцію заданого рівня якості.На сьогодні основними НД в галузі менеджменту ІSО серії 9000. Ці стандарти прийняті і видані в Україні як Державні стандарти України "методом обгортки". Це означає що тексти останніх Державних стандартів України повторюють тексти початкових Міжнародних стандартів ІSО з незначними змінами.

Огляд групи IS0 9000. Необхідність пред'явлення сертифіката на систему якості постачальника, що підтверджує її відповідність стандартам IS0 9000, є в ряді випадків обов'язковою умовою при укладенні контрактів на постачання продукції.

За ІS0 серії 9000 система якості повинна бути взаємопов'язаною з усіма видами діяльності підприємства, що визначають якість продукції. Її дія поширюється на всі етапи життєвого циклу продукції та процеси.

Поява міжнародних стандартів IS0 9000 стало логічним результатом розвитку процесу керування якістю, що пройшов такі етапи:

1)зародження і розвиток окремих елементів керування якістю в загальному процесі управління; 2)інтеграція окремих елементів і перехід до комплексного керування якістю, виділення його в самостійний напрям у рамках керування всім підприємством; 3) загальне керування якістю; якість стає головною метою й основним фактором, що визначає всі напрями діяльності підприємства; одночасно розвивається і стимулюється участь всього персоналу в забезпеченні якості; 4) глобальний підхід до випробування і сертифікації в умовах міжнародного інтегрованого ринку, спрямований на забезпечення довіри до виробників, дослідних лабораторій та органів по сертифікації продукції та систем якості.

16

1. Стандарти IS0 серії 14000 Системи екологічного менеджменту та міжнародний стандарт ОНSАS 18001. IS0 14000 наз однією із найбільш значних міжнародних природоохоронних ініціатив у минулому сторіччі. Об'єкт: система екологічного менеджменту; в організації мають бути введені і дотримуватися відповідні процедури, підготовлені певні документи, призначений відповідальний за певну область.

Екологічний менеджмент (управління навколишнім середовищем) є сучасним механізмом управління природоохоронною діяльністю, визнаним на міжнародному рівні і повсюдно використовуваним переважною більшістю промислових підприємств уже більше десяти років. У його основі лежить системний підхід і використання комплексу управлінських рішень, процедур, документації.

Система екологічного менеджменту (EMS) є частиною загальної системи менеджменту підприємства. Вона має організаційну структуру, елементи, механізми, процедури і ресурси, необхідні для керування природоохоронними аспектами його діяльності.

Система екологічного менеджменту, яка відповідає стандарту IS0 14001, включає: екологічну політику; планування природоохоронної діяльності; вн перевірки і коригування здійснюваної діяльності; аналіз результатів роботи та перегляд системи екологічного менеджменту; демонстрацію досягнутих у системі екологічного менеджменту результатів та їх послідовне поліпшення.

Ст ОНSАS 18000 розроблені групою міжнародних організацій і діють в якості національних у багатьох країнах, розроблений з метою полегшити інтеграцію систем менеджменту якості, безпеки і здоров'я персоналу та екологічного менеджменту на підприємствах, готових до такого співробітництва. Мета: зниження фактичного несприятливого впливу на здоров'я, стан людей і запобігання небезпеці на виробництві.

2. Охарактеризуйте теорію якості за Ф. Кросбі. Вкажіть Ваше ставлення до неї. Ф.Кросбі: Вимоги мають бути точно визначені, інакше ми не отримаємо порозуміння. Після цього повинні проводитись вимірювання, щоб встановити, чи дійсно забезпечена відповідність. Виявлення невідповідності означає відсутність якості. Проблеми якості стають проблемами невідповідностей, а якість стає визначеною. Ключові положення: необхідно, щоб Я була визначена (встановлена), в протилежному випадку ми не зможем повною мірою знати як нею управляти; необхідно знати, які встановлені вимоги і як їх перевести у вимірювані характеристики продукції (послуги); якщо вимоги встановлені у вигляді числових значень, можна виміряти характеристики продукції, щоб встановити наскільки високої якість даної продукцією.

З аналізу даних положень слідує, що у випадку, якщо всі одиниці продукції будуть відповідати вимогам, то і їх якість буде однаковою.

17

1. Міжнародний стандарт SА 8000:2001 та інші стандарти ISO вимоги яких покладені в основу системи менеджменту. Соціальна відповідальність. SА 8000. Мета ст - сприяти постійному поліпшенню умов наймання і здійснення трудової діяльності, виконання етичних норм цивілізованого суспільства.

SА 8000 був створений для того, щоб компанії могли підтвердити використання соціально-відповідальних підходів у своїй діяльності. Система менеджменту, заснована на вимогах SА 8000, має загальні вимоги з ISО 9001. SА 8000 спрямований на забезпечення привабливості умов наймання для співробітників, поліпшення умов їхньої праці і життєвого рівня. Компанії, у яких менеджмент здійснюється відповідно до вимог стандарту SА 8000, мають конкурентну перевагу, яка полягає у високій мотивації персоналу, що у свою чергу дозволяє ефективніше застосовувати сучасні системи менеджменту для досягнення намічених цілей, забезпечуючи при цьому постійну рентабельність.

Використання стандарту SА 8000 приводить до таких результатів: З'являється чітке визначення порядку та умов приймання на роботу і здійснення трудової діяльності; У результаті застосування підходу з точки зору систем менеджменту встановлюється соціальна відповідальність як закон при веденні бізнесу; Відбувається постійне удосконалення умов праці.

Серія QS 9000 Особливі вимоги по застосуванню в автомобільній промисловості та організаціях, що виробляють відповідні запасні частини. Сьогодні стандарт QS 9000 є обов'язковим для постачальників «Великої трійки» (компаній Ford, Chrysler, General Motors). Цей стандарт виданий у вигляді технічних умов і застосовується до всього ланцюжка постачальників автомобільних заводів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]