Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Pravoznavsto_metodichka

.pdf
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
689.84 Кб
Скачать

71

97.Що пропущене у твердженні? Підставою ... є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого кримінальним кодексом:

а) кримінального покарання; б) кримінальної відповідальності; в) протиправності; г) замаху на злочин;

98.Злочином, за який передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше десяти років є:

а) злочин невеликої тяжкості; б) злочин середньої тяжкості; в) тяжкий злочин; г) особливо тяжкий злочин;

99.Ознаками суб’єктивної сторони злочину є:

а) вина, мотив, мета; б) осудність, відповідний вік;

в) дія, злочинні наслідки, причинний зв’язок між дією і наслідками; г) місце, час, обстановка, спосіб, знаряддя, засоби;

100. Яка найвища міра покарання встановлена для громадських робіт, відповідно до кримінального кодексу?

а) 60 годин; б) 120 годин; в) 240 годин; г) 480 годин

72

Задачі з курсу «Основи правознавства»

1. Одного вечора 25-річна Марія поверталася додому після побачення із своїм колишнім однокласником. Увійшовши до ліфту, вона несподівано зустрілася із сусідом, який був майже її ровесником. Сусід добре знав дівчину, яка часто дарувала його сестрі свої речі. І все ж Марія захвилювалась, побачивши, як дивиться він на її золоті прикраси. Вирішивши вийти раніше, на два поверхи, вона побачила металевий прут над своєю головою. Крики дівчини чули багато сусідів, але, побоючись вийти, не відреагували. Пограбована і тяжко поранена Марія пролежала у під’їзді до самого ранку. Приходила вночі сестра грабіжника подивитись на справу рук свого брата. Сусід, який жив трохи вище, зранку виносив сміття, але спокійно пройшов повз неї. Зранку Марія прийшла до тями, зібралась з останніми силами і дійшла до своєї квартири. Впавши на руки матері, дівчина померла.

Проаналізуйте склад злочину. Дайте моральну оцінку злочину.

2. 32-річний Олександр П. часто конфліктував із своєю дружиною Оленою, на ґрунті ревнощів та алкоголю. Близько двох років він старанно майстрував обріз, який незаконно зберігався в його будинку. Одного разу увечері дружина допомагала родичам складати сіно і повернулася додому пізно. Чоловік же у цей час мучився підозрами, вживаючи алкоголь. Після повернення дружини вони знову посварилися, при цьому Олександр розмахував молотком і погрожував вбивством дружині, а зранку образи продовжились. Олена намагалась втікти з хати, але чоловік схопив обріз і вистрелив їй у спину. Дружина впала; потім попросила води. На постріл зреагували сусіди, але чоловік встиг зникнути, згодом повернувшись. Олена залишилася паралізованою, ставши інвалідом. Чоловіка простила, від заяви у міліцію категорично відмовилася.

Проаналізуйте склад даного злочину.

3. Після смерті чоловіка його дружина від другого шлюбу, яка була прописана в його власному будинку і мала від нього 3-річну дитину, звернулася через півроку до державної нотаріальної контори з наміром оформити спадщину на себе і дитину, оскільки заповіту чоловік не укладав. Нотаріус повідомив про те, що три місяці раніше заяву на прийняття спадщини у нього написав син від першого шлюбу, який не був прописаний разом із батьком і проживав в іншому місті.

Якими повинні бути дії нотаріуса в даній ситуації? Обгрунтуйте свою відповідь положеннями спадкового права.

4. Громадяни Д. та М. вирішили розлучитись та звернулися до суду. 5-річна донька мала залишитися з матір’ю, але виникла суперечка щодо розподілу майна. Чоловік зазначив, що він важко працював на двох роботах, отримуючи великі доходи. Дружина тривалий час не працювала, доглядаючи за дитиною. Д. вимагав 2/3 майна залишити за ним.

Яким має бути рішення суду? Обгрунтуйте свою відповідь положеннями сімейного права.

5. Громадянці М. після одруження мати подарувала свій будинок. Донька обіцяла на прохання матері доглядати за своєю хворою бабусею, яка була прописана в цьому будинку. М. через півроку переїхала на постійне проживання у квартиру

73

свого чоловіка, фактично залишивши бабусю саму, рідко допомагаючи їй. Через два роки мати захотіла розірвати цей договір дарування.

Які права має у даній ситуації дарувальник?

6. Подружжя К. придбало у шлюбі квартиру, переважно (на 2/3) за особисті дошлюбні кошти дружини. Квартира була оформлена на чоловіка. Після наступних п’яти років подружнього життя чоловік виявив намір розлучитися із своєю дружиною, вигнавши її з квартири і поставивши нові замки. Свій вчинок він обґрунтував тим, що придбана квартира належить йому згідно договору купівлі-продажу.

Які права має дружина у вирішенні майнового спору в судовому порядку? 7. Громадянин Б. за рішенням суду був визнаний недієздатним, але приховав це

при одруженні у відділі Рацсу. Після трьох років подружнього життя Б. перейшов жити незареєстрованою сім’єю до іншої жінки, відмовившись допомагати своїй дружині та 2-річній дитині. Дружина звернулася з позовом до суду про визнання шлюбу недійсним та примусове стягнення аліментів на себе і дитину.

Яке рішення має прийняти суд?

8. Авторемонтнику С. явно не повезло із своїм замовником. Після 6-річного ув’язнення (за тяжкі тілесні ушкодження) 32-річний Володимир М. вважав себе досить ―крутим‖. У той день він з’явився до майстерні приймати ремонт, за який було внесено попередню оплату. З приводу неякісної роботи між Володимиром М. та С. виникла суперечка. Замовник вимагав, щоб йому повернули гроші і застосував кулаки. Після другого удару в обличчя С. впав на спину і стукнувся головою об землю, отримавши закриту важку черепно-мозкову травму і на шостий день після цього помер.

Як кваліфікувати дії злочинця? Визначте склад даного злочину.

9. Чоловік М., після відвідування знайомого, будучи у легкій стадії сп’яніння, чекав на шосе маршрутне таксі. До нього підійшов незнайомий К., який був сильно п’яним. На прохання запалити М. відповів, що цигарок у нього немає. Тоді К. витягнув з кишені ніж і, погрожуючи вбивством, вдарив ним М. Оскільки той встиг ухилитися – удар прийшовся в ліву руку, після чого М. почав втікати від нападника і, бажаючи обеззброїти його, схопив камінь і вдарив ним К. два рази. Потім М. прибіг до міліції і розповів про цю подію. К. помер у лікарні на другий день.

Встановіть можливу відповідальність М. Обґрунтуйте свою відповідь.

10. Працівник з обслуговування комп’ютерної мережі одного з приватних вищих навчальних закладів Сергій М. отримав усне розпорядження з боку адміністрації на неліцензійне використання програм Microsoft Word. При перевірці діяльності закладу виявилось, що це є порушенням права інтелектуальної власності даної компанії і нанесло їй шкоду у великих розмірах – за що передбачено кримінальну відповідальність. У порушенні закону адміністрація звинуватила працівника, який заявив про свою невинуватість.

11. Громадянин В. дуже кохав свою дружину, вибачаючи їй при цьому постійні зради. Кожного разу прохав лише, щоб це було востаннє, оскільки наступної зради він вже не витримає – покінчить життя самогубством. Дружина не вірила в

74

це, заспокоюючи чоловіка. Коли В. побачив вдома дружину з коханцем, то викинувся з балкону п’ятого поверху із смертельними наслідками.

Чи притягнуть дружину В. до кримінальної відповідальності?

12. Дмитро Ш., мріючи про краще життя за кордоном, вирішив для отримання значних грошових коштів викрасти його 10-річну доньку приватного підприємця, який проживав у його під’їзді. Коли дівчинка виходила до школи, він викрав її у самому під’їзді і затягнув до себе в квартиру. Побоючись, що вона потім його може видати, Дмитро Ш. задушив дівчинку мотузкою, а труп вивіз на машині до лісопосадки. У своєму анонімному листі до батьків дівчинки він повідомляв про 20 тис. дол., які вони повинні заплатити як викуп. Гроші, покладені у вказане місце, Дмитро забрав та використав їх для своїх потреб. Внаслідок оперативно-слідчих заходів злочинця було знайдено.

Проаналізуйте склад злочину. Визначіть кримінальну відповідальність винного.

13. Тракторист Сич, сп’янівши, неодноразово вдавався до хуліганських дій – ганявся за перехожими на тракторі. Одного разу, перед Новим роком, перебуваючи у нетверезому стані, він почав „розважатися‖ на тракторі – переслідувати дівчат і заганяти їх у багнюку. Під час цих дій Сич притиснув до паркана одну з них, якій не було вже куди втікати. Внаслідок цього дівчина отримала тяжкі тілесні ушкодження, що призвели до смерті.

Проаналізуйте склад даного злочину. Визначіть кримінальну відповідальність винного.

14. Громадянка С. під час подружнього життя прописала у свою власну квартиру чоловіка. Внаслідок сімейних конфліктів шлюб із ним було розірвано. Чоловік на вимогу колишньої дружини виписатись з її житла відповів, що йому немає де жити і він залишиться проживати в цій квартирі, доки не знайде собі іншу.

Вкажіть підстави примусового виселення особи з житлового приміщення, в якому вона прописана.

15. Громадянка Васильєва, перебуваючи у скрутному матеріальному становищі у зв’язку з доглядом за 6-річною дитиною як одинока мати, уклала контракт на один рік із кондитерською фабрикою. Після вказаного терміну адміністрація не змогла задовольнити її прохання залишитись працювати далі на підприємстві.

Яким повинен бути порядок звільнення цієї громадянки?

16. Дільничий міліціонер П. неодноразово використовував своє службове становище у власних інтересах, особливо з метою покращення свого матеріального стану. Знаючи, що жителька його району займається виготовленням та продажем самогону, П. почав вимагати від неї 100 грн в обмін на непритягнення її до адміністративної відповідальності. Передача грошей відбулася прямо у службовому приміщенні опорного пункту. Коли ж цей міліціонер побачив представників спецслужб, які наближалися до нього, він непомітно поклав гроші в рот і проковтнув їх. Знаючи, що гроші були отримані, співробітники СБУ вимагали їх показати, помітивши, що очі міліціонера почали випучуватися, а сам він став тяжко дихати. П. показав, що йому погано і намагався у туалеті злити воду разом з грошима, але йому не дали цього зробити.

75

Проаналізуйте склад даного злочину. Визначіть кримінальну відповідальність винного.

17. 17-річний Володимир П. після закінчення школи працював різноробочим на заводі „Електровимірювач‖ з 8-годинним робочим днем та участю у надурочних роботах. Через три місяці на підприємстві почалося скорочення працівників, і за згодою профспілкового комітету хлопця було звільнено з роботи.

Чи відповідають дії адміністрації вимогам закону?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]