Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1 Хворий 25 років

.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
561.66 Кб
Скачать

Красный плоский лишай

Лейкоплакия

Эксфолиативный хейлит

?

203. Женщина 29 лет, инженер-строитель, жалуется на сухость и выраженное жжение нижней губы, постоянное шелушение. Периодически больная скусывает или отрывает сухие чешуйки на губах. Болеет 10 лет. При осмотре: на красной кайме нижней губы плотно прикрепленные в центре и несколько отстающие по краям множественные чешуйки серого цвета, расположенные от угла до угла рта в зоне Клейна. Кожа не поражена. При насильственном отторжении чешуек эрозии не образуется. Каков диагноз?

Эксфолиативный хейлит, сухая фаза*

Метеорологический хейлит

Эксфолиативный хейлит, экссудативная фаза

Актиномикозный хейлит

Экзематозный хейлит

?

204. Женщина 35 лет жалуется на периодическое возникновение ''язвочек'' во рту. Болеет в течение трех лет. Рецидивы повторяются 4-5 раз в году. ''Язвочки" заживают в течение 7-8 дней. Объективно: на боковой поверхности языка слева определяется элемент поражения округлой формы 0,5см в диаметре с четкими ровными краями, покрытый сероватым налетом, окруженный венчиком гиперемии, резко болезненный при дотрагивании. Коронки 35 и 36 разрушены, имеются острые края зубов. Каков диагноз?

Хронический рецидивирующий афтозный стоматит*

Хронический рецидивирующий герпес

Афты Сеттона

Вторичный сифилис

Травматическая эрозия

?

205. Хворий 19 р. скаржиться на нездужання, лихоманку, біль в яснах і слизовій порожнині рота. Захворів 2 дні тому. Об-но: температура тіла 38,8°С, регіонарні лімфовузли справа збільшені, болісні, рухомі. СОПР гіперемійована, набрякла, ясенні сосочки кровоточать, по краю сірувато-білий наліт, на слизовій оболонці щоки - виразки з нерівними краями, болісні, покриті теж сірувато-білим нальотом. Яку мікрофлору найбільш імовірно буде виявлено при мікробіологічному дослідженні?

Фузо-спірілярний симбіоз*

Вірус

Грибкові збудники

Кишечна палочка

Дифтерійна паличка

?

206. Хворий 47 років лікується у стоматолога з приводу ерозивно-виразкової форми червоного плискатого лишаю. Консервативна терапія на протязі місяця ефекту не дала. Який метод фізіотерапії найбільш ефективний в комплексній терапії?

Кріодеструкція*

УВЧ-терапія

Електрофорез

УФО

Дарсонвалізація

?

207. Хвора 25 років скаржиться на кровоточивість ясен, свербіня в них. Об'єктивно: ясна в області всіх зубів гіперемійовані, набряклі, кровоточать при зондуванні. Відмічаються зубні нашарування. Пародонтальні кишені — до 4мм, патологічна рухомість 42, 11 — І ст. Гігієнічний індекс за Федоровим-Володкіною — 3,0, ПІ за Russel — 2,5. Який вид дослідження потрібен для уточнення діагнозу?

Рентгенологічне дослідження*

Бактеріологічне дослідження

Цитологічне дослідження

Реопародонтографія

Визначення стійкості капілярів

?

208. Хворий 58 р. скаржиться на наявність новоутворення на нижній губі, яке з'явилось 6 місяців тому. Протягом останніх 20 днів почало різко збільшуватись у розмірах. Об'єктивно: на червоній облямівці нижньої губи вузол півкульової форми сіро-червоного кольору, який виступає над підлеглими тканинами на 0,5см, відмежований, із лійкоподібним вдавленням у центрі, виповненим роговими масами. При пальпації вузлик щільний, рухомий, безболісний. Який найбільш вірогідний діагноз?

Кератоакантома*

Папілома

Бородавчатий передрак

Хейліт Манганотті

Лейкоплакія бородавчата

?

209. Хворий І., 37 років звернувся до лікаря зі скаргами на наявність болючої виразки на слизові оболонки порожнини рота, яка утруднює приймання їжі. Об’єктивно: на слизовій оболонці м’якого піднебіння є болюча виразка з підритими м’якими краями розміром 0,5 см в діаметрі. Дно вкрите сіро-жовтими бугорками. Цитологічне дослідження: наявність клітин Ланганса. Поставте діагноз.

Туберкульозна виразка.*

Трофічна виразка.

Сифіліс.

Афта Сеттона.

Декубітальна виразка.

?

210. Хворий 47-ми років скаржиться на відчуття стороннього тіла на язиці, важкість при розмові, сухість в порожнині рота. Об'єктивно: на спинці язика - видовжені до 5мм темного кольору ниткоподібні сосочки. Який найвірогідніший діагноз?

Чорний "волосатий язик"*

Ромбовидний глосит

Десквамативний глосит

Складчатий язик

Гострий глосит

?

211. У хв-ї печія в порожнині рота, яка посилюється від кислої, соленої та гострої їжі. Пацієнтка вважає себе хворою 3 міс., відмічає загальну слабість, прогресуючу втрату ваги, хронічну діарею. Об-но: шкірні покриви бліді. Підщелепні та підборідочні лімф. вузли збільшені. СОПР в ділянці щік гіперемована, вкрита бляшками сіро–білого кольору, щільно спаяними із підлеглими тканинами, при видаленні яких кровоточиві ерозовані поверхні. Мікроскопія мазків із вогнищ ураження - виявлено псевдоміцелій грибів роду Candida на все поле зору. Встановіть діагноз:

СНІД.*

Хронічний рецидивуючий герпетичний стоматит.

Гострий псевдомембранозний кандидоз.

Вторинний сифіліс.

Багатоформна ексудативна ерітема

?

212. Пацієнт 43 років після перенесеного гострого респіраторного захворювання скаржиться на загальну слабкість, інтенсивний біль в яснах, їх кровоточивість, неприємний запах з рота. Об'єктивно: збільшення і болючість підщелепових лімфовузлів, ясна гіперемійовані, набряклі, спостерігаються численні виразкові вогнища, покриті сірим фібринозним нальотом. Що в першу чергу буде виявлено при мікроскопічному дослідженні матеріалу зішкребу з уражених ділянок ясен?

Змішана флора із значною кількістю фузобактерій і спірохет*

Нейтрофіли в стадії розпаду, епітеліальні клітини, стафілококи

Стрептококи, стафілококи, лактобацили, епітеліальні клітини

Нейсерії, вейлонели, колі-бактерії, епітеліальні клітини

Значна кількість еритроцитів, актиноміцети

?

213. Хворий Х., 38р., скаржиться на наявність болісної "виразочки" на слизової оболонці язика. Час від часу протягом 4 років подібні до цієї поодинокі "виразочки" з'являлися в різних місцях СОПР, в. анамнезі - виразкова хвороба шлунка, хронічний коліт. Об-но: на правій боковій поверхні кінчика язика - ерозія, вкрита жовто-сірими фібринозним нальотом, різко болісна при дотику, оточена яскраво-червоним запальним обідком. Встановіть діагноз.

хронічний рецидивний афтозний стоматит*

рецидивний герпес

травматична ерозія

ерозивний стоматит

пухирчатка

?

214. Хворий Л.,43р., скарги на наявність білих шершавих плям ділянок на слизовій оболонці кутів рота. Ці зміни з'явились 7 міс. тому. Об-но: на зубах - щільний коричневий наліт курця. Білого кольору ділянки не знімаються при поскобленні. Слизова оболонка, що межує з ними - без змін. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз

лейкоплакія*

червоний плоский лишай

кандидоз

червоний вовчак

сіфіліс

?

215. Хворий скаржиться на розростання, кровоточивість та біль ясен протягом року. Об'єктивно: в області нижніх фронтальних зубів ясенні сосочки збільшені, перекривають коронки зубів на 1/2 їх висоти. Ясна в вигляді яскраво-червоних грануляцій, болючі при пальпації. На зубах значне відкладення зубного каменю. Рентгенологічно змін альвеолярного відростка не виявлено. Який найбільш імовірний діагноз?

Гіпертрофічний гінгівіт*

Виразковий гінгівіт

Локалізований пародонтит

Генералізований пародонтит

Катаральний гінгівіт

?

216. У хворого 40 років, що багато палить, під час лікування зубів виявлені стягнутість та шерехуватість слизової оболонки щік біля кутів роту, ділянки змутнення епітелію, що нагадують наліплену плівку. Пальпація безболісна, нальот при поскоблюванні шпателем не знімається. Поставте найбільш вірогідний діагноз.

Лейкоплакія*

Червоний плоский лишай

Туберкульоз ротової порожнини

Гіперпластичний кандидоз

Псевдомембранозний кандидоз

?

217. Хвора 55 років скаржиться на біль під час їди, наявність ерозій на слизовій ротової порожнини, охриплість голосу. Уперше захворіла більше місяця тому. При огляді на незміненій слизовій оболонці ясен, м'якого піднебіння та дужках виявлені великих розмірів ерозії яскраво-червоного кольору. СО легко травмується і відшаровується при незначному терті з появою ерозій. Больові відчуття незначні. Назвіть діагноз.

Вульгарна пухирчатка*

Бульозний пемфігоїд

Доброякісна неаконлітична пухирчатка тільки СОПР

Бульозна форма червоного плоского лишаю

Багатоформна ексудативна еритема

?

218. Пациенту 22 лет установлен диагноз - язвенно-некротический стоматит Венсана. При обработке поверхности язв некротический налет удаляется с трудом. Какие лекарственные препараты целесообразно использовать?

Протеолитические ферменты*

Антисептики

Антибиотики

Кератолитические средства

Кератопластические средства

?

219. Робітник заводу по виробництву акамуляторів скаржиться на металічний присмак в роті, особливий запах з рота. Об’єктивно : ясна запалені, гіперемійовані, набряклі. По ясенному краю навколо шийок фронтальних зубів синювато-чорна смужка. Що є причиною цього захворювання?

Свинець*

Вісмут

Ртуть

Цинк

Сурма

?

220. Хворий скаржиться на болючість, кровотечу з ясен, неприємнний запах з рота, кволість, підвищення температури тіла. Об’єктивно: ясна в ділянці верхньої і нижньої щелеп вкриті брудно-сірим некротичним нальотом, на зубах велика кількість м’яких та твердих зубних відкладень. Вкажіть, яку мікрофлору буде виявлено при бактеріоскопії?

Фузо-спірилярний симбіоз*

Стрептококи

Стафілококи

Гриби роду Candida

Бактероїди

?

221. 17-річний юнак скаржиться на сухість в порожнині рота, спрагу, сильну кровоточивість ясен, швидке наростання розхитування зубів, зміну їх положення, гноєтечу із ясен. Ці симптоми хворий почав помічати приблизно два місяці тому. Які дослідження слід провести для встановлення фонової патології?

Аналіз крові на вміст цукру*

Ревмопроби

Алергологічні проби

Дослідження функції слинних залоз

Імунограму

?

222. Мужчина 45 л. жалуется на наличие на красной кайме нижней губы безболезненного участка беловатого цвета. Об-но: на красной кайме нижней губы справа ближе к центру опр-ся резко ограниченный участок полигональной формы размером 0,5-1,0 см. Поверхность очага поражения имеет серовато-белый цвет и покрыта плотно сидящими мелкими чешуйками. Очаг слегка западает, окружающие ткани не изменены. Пальпация измененного участка безболезненна, уплотнение в основании не опр-ся. Каков диагноз?

Ограниченый предраковий гиперкератоз*

Кандидозний хейлит

Лейкоплакия, плоская форма

Красная волчанка

Красный плоский лишай

?

223. Больная М., 52 лет, страдающая сахарным диабетом, жалуется на жжение, сухость в полости рта, боль при приеме пищи, выделение вязкой слюны. В течение 12 лет пользуется съемными пластиночными протезами. Объективно: на гиперемированной, отечной слизистой языка, щек и твердого неба скудный трудно снимающийся белесоватый налет, после удаления которого обнажается яркокрасная поверхность. Какой диагноз наиболее вероятен?

Хронический атрофический кандидоз*

Волосяная лейкоплакия.

Десквамативный глоссит

Лейкоплакия, эрозивная форма.

Красный плоский лишай экссудативно-гиперемическая форма.

?

224. У рабочей химического завода, 18 лет, после переохлаждения наблюдалось недомогание, повышение температуры тела, боль при приеме пищи. Больная страдает энтероколитом. Объективно: на гиперемированной, отечной СОПР, множественные пузырьки и эрозии, образовавшиеся после вскрытия пузырьков. ГИ=3, множественный кариес. Что из перечисленного послужило причиной заболевания?

Вирус*

Профессиональная вредность

Гигиеническое состояние полости рта

Бактериальная аллергия

Патология ЖКТ

?

225. Хвора 42 років скаржиться на виразки у порожнині рота та болі під час прийому гарячої та гострої їжі протягом тижня. Об'єктивно: на слизовій оболонці щік велика зонагіперемії, в якій виявляються ерозії неправильної форми до 5мм і сріблясто-білі папули у вигляді мережива. Який найбільш імовірний діагноз?

Червоний плескатий лишай, ерозійно-виразкова форма*

Вульгарна пухирчатка.

Лейкоплакія, ерозійно-виразкова форма

Червоний вовчак, ерозійна форма.

Червоний плескатий лишай, ексудативно-гіперемійна форма

?

226. Хворий 47 років скаржиться на біль в порожнині рота, який посилюється при прийомі їжі та розмові. Об’єктивно: у ретромолярній ділянці з обох боків овальні ерозії, болісні при пальпації, на незміненій слизовій оболонці. Симптом Никольського позитивний. Який найбільш імовірний діагноз?

Вульгарна пухирчатка*

Багатоформна ексудативна еритема

Хронічний рецидивуючий афтозний стоматит

Гострий герпетичний стоматит

Бульозна форма червоного плескатого лишаю

?

227. Хвора 45 років скаржиться на відчуття стягнутості слизової оболонки щік, шершавість, неприємне відчуття. Об’єктивно: на слизовій щік білувато-сірі ділянки, що злегка підвищуються над її рівнем та схильні до злиття у вигляді мереживного малюнка, локалізуються у задніх відділах ротової порожнини. Поверхня ділянки не зшкрябується. Для якого захворювання характерна така клінічна картина?

Червоний плескатий лишай*

Вторинний сифіліс

Верукозна лейкоплакія

Хронічний гіперпластичний кандидоз

Червоний вовчак

?

228. Женщина 24-х лет жалуется на сильную боль во рту, повышение температуры тела до 38 С, недомогание. Подобное состояние периодически возникает на протяжении нескольких лет после простуды. Объективно: губы покрыты кровянистыми корочками, на резко гиперемированной и отечной слизистой оболочке губ и щек – вскрывшиеся пузыри и эрозии, покрытые фибринозным налетом. Гиперсаливация. Каков вероятный диагноз?

Многоформная экссудативная эритема*

Вульгарная пузырчатка

Герпетиформный дерматит Дюринга

Пузырчатка Пашкова

Хронический рецидивирующий герпес

?

229. Женщина 51 года жалуется на чувство жжения и покалывания спинки и боковых поверхностей языка, которое исчезает во время еды, но усиливается к вечеру, сухость в полости рта, извращение вкусовых ощущений. Впервые подобные ощущения появились год назад после психической травмы, с течением времени эти ощущения усиливаются. Страдает анацидным гастритом, сахарным диабетом, плохо спит. Каков диагноз?

Глоссодиния*

Ганглионит подъязычных ганглиев

Глоссит Гентера-Миллера

Десквамативный глоссит

Кандидозный глоссит

?

230. Жінка 35 років скаржиться на відчуття печіння в порожнині рота, біль при прийманні їжі. 1,5 тижні назад було назначено курс антибіотиків. Об’єктивно: на СОПР відмічається утворення плівок, нальоту, молочного кольору, які легко знімаються ватним тампоном. Який найбільш імовірний діагноз?

Гострий псевдомембрамозний кандідоз.*

Алергічний стоматит.

Червоний плескатий лишай.

Хронічний атрофічний кандидоз.

Лейкоплакія, м'яка форма.

?

231. Жінка 22 роки скаржиться на сухість губ, інколи печіння, появу лусочок, які вона скусує. Об’єктивно: губи сухі, наявні лусочки, краї лусочок припідняті. Після зняття лусочок ерозій немає, наявна лише гіперемія. Який найбільш імовірний діагноз?

Ексфоліативний хейліт, суха форма.*

Контактний алергічний хейліт.

Червоний вовчак.

Метерологічний хейліт

Актинічний хейліт, суха форма.

?

232. Жінка 42 років скаржиться на підвищення температури до 38,70С, лихоманку, головний біль, загальну слабкість, висипання на шкірі та слизовій ротової порожнини. Відчуття болю по ходу лицевого нерва. Об’єктивно: на набряклій, гіперемованій слизовій та шкірі правої частини обличчя – везикульозні висипання 1-6 мм в діаметрі та поодинокій кірки. Який найбільш ймовірний діагноз?

Оперізуючий герпес.*

Гострий герпетичний стоматит.

Вульгарна міхурниця.

Бульозний пемфілоїд.

Багатоформна ексудативна ерітема.

?

233. Жінка 35-ти років скаржиться на періодичне виникнення виразок у ротовій порожнині. Хворіє протягом 5 років. рецидиви повторюються 4-5 разів на рік. Виразки гояться протягом 10 днів. Об’єктивно: на слизовій оболонці нижньої губи елемент ураження округлої форми, розміром 0,5 см, вкритий білим нальотом, оточений вінцем гіперемії, різко болючий при дотику. Який найбільш ймовірний діагноз?

Хрнічний рецідивуючий афтозний стоматит.*

Травматична ерозія.

Вторинний сифіліс.

Хронічний рецідивуючий герпес.

Герпетиформний дерматит Дюрінга.

?

234. Б-й 38 лет, водитель, жалуется на острую боль во рту, горле, затрудняющую прием пищи, недомогание, повышение т-ры тела до 38,60С, возникшие после переохлаждения. Болен в течение суток, вечером должен заступить на смену. Об-но: десна в области нижних фронтальных зубов, слизистая зева гиперемированы, отечны, некроз десневого края и увеличение миндалин. Бактериоскопия: фузо–спириллярный симбиоз. Ан. крови: Эр – 4,5*1012/л; л - 7,2*109/л; СОЭ – 18 мм/час. Какова дальнейшая тактика стоматолога?

Назначить лечение и выдать больничный лист*

Назначить лечение и отправить на смену

Направить на госпитализацию в челюстно–лицевой стационар

Направить на консультацию к врачу инфекционисту

Направить на консультацию к ЛОР – специалисту

?

235. Мужчина 50 лет жалуется на наличие “язвочки” на слизистой подъязычной области. При патоморфологическом исследовании биоптата обнаружено: полиморфизм клеток шиповидного слоя вплоть до атипии, увеличение числа митозов, гигантские и многоядерные клетки, акантоз, гипер- и паракератоз, сохранение базальной мембраны и базального слоя. Каков наиболее вероятный гистологический диагноз?

Болезнь Боуэна*

Лейкоплакия, эрозивная форма

Красный плоский лишай, гиперкератотическая форма

Красная волчанка, эрозивно–язвенная форма

Декубитальная язва

?

236. Мужчина 57 лет жалуется на боль, затрудненное открывание рта. Диагностирована лейкоплакия, язвенная форма. Через 12 дней после проведения курса лечения отмечаются усиление кровоточивости и усиление процессов ороговения по перифирии язвы. Какое исследование из ниже перечисленных необходимо провести в первую очередь?

Гистологическое*

Бактериоскопическое

Бактериологическое

Люминесцентное

Стоматоскопию

?

237. Мужчина 30 лет диагностирован острый язвенно–некротический гингивит, средней степени тяжести. Какой из препаратов необходимо применить для снятия некротического налета?

Ируксол*

Раствор фурацилина

Раствор перекиси водорода

Раствор калия пермангоната

Раствор хлоргексидина

?

238. Мужчине 30 лет диагностирован острый язвенно–некротический гингивит средней степени тяжести. Препарат какой группы необходимо использовать на заключительном этапе лечения?

Кератопластики*

Антибиотики

Антиоксиданты

Кератолитики

Протеолитические ферменты

?

239. Хв-й 65 р. скаржиться на біль у ділянці СО твердого піднебіння зліва, який посилюється при користуванні знімним протезом під час вживання їжі. Вважає себе хворим 1,5 місяця. Об-но: гіперемія і набряк СО твердого піднебіння зліва, на межі дистального краю протеза знаходиться виразка, краї та дно її щільні, тканини, що її оточують, інфільтровані. Дно виразки горбисте, вкрите фібринозним нальотом; пальпація виразки болісна. Який з методів обстеження найдоцільніше застосувати першочергово?

біопсія*

бактеріоскопія

цитологія

алергологічна контактна проба на пластмасу

серологічні реакції

?

240. У пациента 25 лет очаги некроза вдоль десневого края на обеих челюстях. Ведет беспорядочный образ жизни, употребляет наркотики. В течение последнего месяца отмечает слабость, постоянное повышение температуры тела до 37,3-37,50 С, поносы, снижение веса на 15 кг. Кожа лица с землистым оттенком. Выглядит старше своих лет. Подчелюстные, подбородосные, шейные и подмышечные лимфоузлы увеличены, безболезненны, подвижны. Каков наиболее вероятный предварительный диагноз?

СПИД*

Острый лейкоз

Гиповитаминоз С

Гингивит Венсана

Агранулоцитоз

?

241. Хвора 45 років скаржиться на печію та сухість в роті. Печія підсилюється під час їжі. Об’єктивно: набряк язика, спинка язика вкрита білим нальотом, який частково знімається шпателем. Біля 10 років хворіє цукровим діабетом. Який найбільш вірогідний діагноз?

Хронічний кандидоз*

Глоссодинія

Десквамативний глоссіт

Лейкоплакія

Червоний плескатийлишай

?

242. Хв-й 24 р. скаржиться на болісність і кровоточивість ясен. Болі в яснах з’явились 3 дні тому після перенесеного гострого респіраторного захворювання. На протязі останніх двох років була незначна кровотеча з ясен під час чистки зубів. Об-но: слизова ясен набрякла, ярко-червоного кольору, кровоточит при доторканні, болісна при пальпації, верхівки ясневих сосочків куполоподібно закруглені. R-гічно: цілісність компактної пластинки не порушена. Зубний наліт. Який найбільш вірогідний діагноз?

Загострення хронічного катарального гінгівіту*

Генералізований пародонтит, загострений перебіг

Десквамативний гінгівіт

Гострий виразковий гінгівіт

Гіпертрофічний гінгівіт

?

243. Жінка 32-х років скаржиться на біль в роті, підвищення температури тіла до 38,50С, нездужання. Подібний стан періодично виникає на протязі кількох років після простуди. Об’єктивно: губи покриті кров’янистими кірками, на гіперемованій слизовій оболонці губ і щік – ерозії, покриті фібринозними плівками. Гіперсалівація. Поставте діагноз.

Багатоформна ексудативна еритема.*

Вульгарна пухирчатка.

Рецидивуючий герпес.

Герпетиформний дерматит Дюрінга.

Синдром Стівенса-Джонсона..

?

244. Хвора, 25 років, звернулась зі скаргами на наявність виразки на язиці. Об’єктивно: на бічній поверхні язика виразка овальної форми, 1 см в діаметрі з щільно-еластичним інфільтратом в основі, при пальпації безболісна. Лімфатичні вузол на стороні ураження збільшений, щільний, безболісний. Який діагноз найбільш імовірний?

Первинний сифіліс, виразкова форма.*

Ракова виразка

Виразково-міліарний туберкульоз

Афта Сеттона

Шанкріформна піодермія.

?

245. Хвора Н., 40 років, скаржиться на періодичну появу "виразок" в порожнині рота, хворіє 4 роки, з загостренням 3-4 рази на рік. При огляді: на щоці дефект епітелію округлої форми розміром 0,5 см, вкритий сіруватим нальотом з гіперемованим контуром. Який вірогідний діагноз?

Хронічний рецидивуючий афтозний стоматит*

Травматична виразка

Хронічний рецидивуючий герпес

Афта Сеттона

Вторинний рецидивний сифіліс

?

246. Хвора Н., 50 років, скаржиться на сильний біль в боковій поверхні язика справа. При огляді: на слизовий оболонці язика та щоки визначаються ерозії і біль при доторкуванні. На гіперемованій слизовий оболонці зроговілі папули зливаються в мереживний малюнок. Який найбільш вірогідний діагноз?

Червоний плескатий лишай, ерозивна форма.*

Гострий кандидоз

Лейкоплакія, ерозивна форма

Багатоформна ексудативна ерітема

Червоний вовчак, ерозивна форма.

?

247. Хвора 60 років, скаржиться на печію та біль в кутах рота. При огляді: в кутах рота – тріщини, вкриті білим нальотом, шкіра кутів рота мацерована. Визначається патологічне стирання зубів. Який діагноз найбільш вірогідний?

Кандидозна заїда*

Стрептококова заїда

Сифіліична заїда

Атопічний хейліт

Хронічна тріщина губи

?

248. Хворий 17 років скаржиться на болі у порожнині рота, різку кровоточивість ясен, гнилісний запах з рота, загальну слабкість на протязі 3-х діб. Об-но: хворий блідий, регіонарні лімфовузли збільшені, болісні при пальпації, слизова оболонка ясен на обох щелепах набрякла, гіперемована, вкрита сірим нальотом, різко болісна і кровоточива. Який діагноз найбільш вірогідний?

Виразково–некротичний гінгівіт*

Катаральний гінгівіт

Генералізований пародонтит

Герпетичний гінгівостоматит

Меркуріальний гінгівіт

?

249. Хворий К., 23 років, після гострого респіраторного захворювання скаржиться на загальну слабкість, інтенсивну біль у яснах, їх кровотечу, неприємний запах з роту. Об’єктивно: збільшення та болісність лімфовузлів, ясна гиперемовані, набряклі, множинні виразки, вкриті сірим фібринозним нальотом. Яке дослідження обов’язково повинен провести лікар?

Загальний аналіз крові*

Загальний аналіз сечі

Рентгенограма

Алергологічні проби

Стійкість капілярів за Кулаженко

?

250. Хворий Я., 47 років, скаржиться на наявність виразки на спинці язику. Об’єктивно: на спинці язика є неглибока виразка з підритими краями, болісна, навкруги якої численні

горбики. Який діагноз найбільш вірогідний?

Туберкульозна виразка*

Декубітальна виразка

Твердий шанкр

Ракова виразка

Трофічна виразка

?

251. Хвора С., 48 років, скаржиться на біль під час прийому їжі, розмови. Об’єктивно: на губах – геморагічні кірки, в кутах рота – болісні тріщини. На незміненій слизовій оболонці щік, піднебіння, дна порожнини рота – велика кількість ерозій. Сімптом Нікольского

позитивний. Гіперсалівація. Попередній діагноз?

Вульгарна пухирчатка*

Багатоформна ексудативна ерітема

Хронічний рецидивуючий герпес

Герпетиформний дерматит Дюрінга

Бульозний пемфігоїд

?

252. Хвора М., 52 років, скаржиться на біль під час прийому їжі, охриплість голосу. Хворіє на протязі місяця. При огляді на незмінній слизовій оболонці ясен, м’якого піднебіння та дужках виявляються ерозії яскраво-червоного кольору. Слизова оболонка легко травмується та відшаровується при потерті з появою ерозій. Ваш попередній діагноз?

Вульгарна пухирчатка*

Герпетиформний дерматит Дюрінга

Бульозна форма червоного плескатого лишаю

Неакантолітична пухирчатка

Хронічний рецидивуючий герпес

?

253. Хворий Д., 39 років, звернувся до лікаря з метою лікування 36 зуба. Під час огляду знайдені папульозні висипи на м’якому піднебінні, мигдаликах, слизовій оболонці щік. Слизова навколо без змін. Папули безболісні, при скоблінні утворюється ерозивна поверхня, в основі якої інфільтрат. Які додаткові дослідження необхідно провести?

Серологічні проби*

Загальний аналіз крові

Іммунологічне дослідження

Алергологічні проби

Ревмопроби

?

254. Мужчина 20 л. жалуется на резкую болез-сть при приеме пищи, неприятный запах изо рта, общую слабость, повышение t тела до 37,5С, сосочки и маргинальный край десны покрыты грязно-серой пленкой, прикосновение к ним болезненно. СОПР гиперемирована, много разрушенных зубов. Обильный наддесневой зубной камень. Ан. крови: эр-4,8 1012 (Нb-150г/л (ц.п.-0,9 (лейк.-10,5 109 (Ю-2) (Б-1) (Э-5) (п/я-8) (с/я-47) (лимф.-35) (тромб.-250 109) СОЭ-20мм/час. Симптомом какого заб-ния явл-ся язвенно-некрот-кое поражение десен у этого б-го?

Гингивита Венсана.*

Агранулоцитоза.

Острого лейкоза.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]