Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

типология общественных зданий

.pdf
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
234.77 Кб
Скачать

інструментальною коморою, кабінетів обслуговуючих видів праці

йучбово-методичного кабінету по фаховій орієнтації учнівських. Майстерні повинні знаходиться на першому поверсі. Учбово-спортивні помешкання складаються зі спортивних залів

розміром 9 х 18, 12 х 24 або 18 х 30м у залежності від місткості будинків із пов'язаними з нею снарядної, кімнатою інструктора, роздягальнями, душовими й уборными для хлопчиків і дівчинок. Спортивні зали, як правило розміщаються на першому поверсі із самостійним виходом на ділянку й оборудуются баскетбольними щитами, волейбольною сіткою, гімнастичними снарядами й устроями для їхнього кріплення.

Столові шкіл - розраховуються на обслуговування всього контингенту учнівських у чотирьох посадки (тобто 25% загальної місткості будинку), а в школах-інтернатах на дві посадки (50% загальної місткості). Шкільні столові звичайно розміщаються на першому поверсі. Припускається розміщення столових також у цокольном поверсі.

Помешкання для культурно-масової роботи складаються з актового залу, лекційної аудиторії (місткістю: у середніх школах - на 25% загальної кількості учнівських, у школах-інтернатах - на 50% загальної кількості учнівських, із розрахунку 0,6 м на одне зрительское місце), естради, киноаппаратной, радиоузла й інвентарної, а також для занять кружків. До цього ж групі помешкань можна віднести бібліотеку-книгосховище, фотолабораторію, а також рекреаційні помешкання і гостиные (у школах-інтернатах).

До допоміжних помешкань ставляться вестибуль і гардероб, à також у школах-інтернатах крім того сушарка і кімнати для чищення одягу і взуття.

У групу службових помешкань входять учительская і кімната навчальних посібників, кабінет директора і завідуючого навчальною частиною, канцелярія, кімната технічного персоналу і господарської комори, у школах-інтернатах до цього ж групі ставляться кабінет старшого вихователя і кімнати чергових вихователів.

Медичний пункт у школі складається з медичної + кімнати і кабінету зубного лікаря, у школі-інтернаті - із кабінетів лікаря і зубного лікаря, процедурної й ізолятора, що включає палати для захворілих дітей, ізоляційні палати з окремим входом і санвузлом, буфет роздавальну, ванну і вбиральню з умивальником у шлюзі.

До складу господарських помешкань шкіл-інтернатів входять: кастелянская і кімната для лагодження білизни, сукні і взуття,

кладовые для сезонного одягу і взуття, для індивідуального спортінвентарю.

Композиція шкільних будинків

Основною композицією шкільних будинків є два чинники: східчаста організація колективу учнівських і угруповання

помешкань по їхньому функціональному призначенню.

 

Східчаста

організація

колективу

учнівських

повинна

забезпечувати сполучення поділу всіх учнівських на окремі групи з урахуванням їхніх вікових особливостей і розвитки індивідуальних спроможностей; об'єднання учнівських у колективи різноманітного розміру для

проведення масових заходів і колективного виховання. Основним елементом школи є клас у який повинні

бути створені всі

необхідні умови для нормального учбово-

виховного процесу

і гигиенического режиму. Класи об'єднуються â

навчальні секції для кожної вікової групи. У таку секцію входять 4-

6 класних помешкання або навчальних кабінетів, рекреации

і

туалетні, à при розосереджених гардеробних ще і гардеробні.

 

Помешкання, що не входять до складу

навчальних блоків

і

секцій, об'єднуються по своєму функціональному призначенню

в

групи: общешкольных

навчальних

і

учбово-виробничих

помешкань, учбово-спортивні помешкання для культурно-масової роботи, помешкань общешкольного призначення (столові, буфети,

помешкання

адміністративно-господарського,

медичного

обслуговування).

 

 

У залежності

від місткості планувальної структури шкільні

будинки звичайно мають від 1 до 3 поверхів (у житлових районах із високою щільністю населення і на затесненных ділянках припускається будівництво чотирьох поверхових шкільних будинків), спальні корпуса шкіл-інтернатів - до 4 поверхів.

Шкільні будинки і комплекси більшої місткості часто мають змішану поверховість: навчальні блоки молодших класів - двоповерхові, средних- 3-х поверхові, старших - 4-х поверхові.

По прийомах композиції шкільні будинки підрозділяються на трьох основні і павільйонні.

Будинок школи або школи інтернату централізованого типу являє собою один основний навчальний або учбово-житлової корпус, до якого можуть примикати зальні корпуса. Цей прийом

композиції застосовується, як правило для будинків щодо невеличкої місткості.

Блоковані шкільні будинки являющиеся у дійсний час наибольше поширеними складаються з ряду окремих корпусівблоків (навчальних, учбово-житлових, зальних і ін.), пов'язаних між собою теплими переходами або примыкающими безпосередньо друг

до друга.

Така композиція

звичайно застосовується

при

проектуванні будинків великої місткості.

 

 

 

 

 

Гідністю цієї

композиції є

можливість

добре розосередити

колективи учнівських для створення оптимальних

педагогічних і

гигиенических умов при зберіганні зручних і

щодо коротких

пов'язаних

між

собою

помешкань,

забезпечити

для кожної

функціональної групи шкільних

помешкань

органічно властиві їй

планувальне-конструктивне рішення,

домогтися

сполучення

розчленованості обсягів і компактності загальної композиції.

 

Шкільні будинки павільйонного типу,

що

складаються

з

окремих навчальних, спальних, зальних,

інших

корпусів,

не

пов'язаних

переходами,

одержали найбільше

поширення

в

південних сейсмічних районах і районах із рельєфом місцевості, що крутопадает. Павільйонна композиція будинків підвищує ізоляцію груп помешкань, що має і позитивні і негативні якості: позитивні - краща ізоляція окремих груп помешкань від поширення шуму; негативні - погіршення взаємозв'язку між окремими групами помешкань, подовження комунікацій.

При проектуванні шкільних будинків варто мати на увазі, що вони є об'єктами масового будівництва, тому їх архитектурнохудожня промовистість повинна досягатися простими і скромними засобами правдивим відбитком структури будинків, масштабу, характеру основних шкільних помешкань; унификационными розмірами застосовуваних планувальних кроків і прольотів, органічним виявленням конструкції і матеріалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]