Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичка ЖБК_укр

.pdf
Скачиваний:
246
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
11.89 Mб
Скачать

зах. Номера позицій проставляються на поличках, від яких ідуть виносні лінії до стержнів. При проставлянні розмірів на кінцях розмірних ліній наносять зарубки під кутом 450, довжиною 2-3 мм суцільною товстою основною лінією.

Обсяг і зміст графічної роботи

У даному завданні необхідно виконати по індивідуальному варіанту робочу документацію на залізобетонний виріб або фрагменту монолітної конструкції.

Залежно від варіанту та типу виробу робочі креслення виконуються двох типів, що відрізняються деякими елементами оформлення креслень.

1.Створення креслення збірного залізобетонного виробу. Креслення виконуються на форматі А4 і кількість креслень залежить від типу виробу. Нижче в Прикладі 1 докладно викладається послідовність виконання та оформлення креслення залізобетонного виробу.

2.Створення креслення монолітної конструкції або виробу, армованого окремими стержнями. Креслення виконуються на форматі А3. Послідовність побудови такого креслення і його оформлення дано в Прикладі 2.

Приклад 1 виконання графічної роботи

У даному прикладі необхідно розробити робочу документацію на залізобетонний виріб фундаментного блоку БФ1. Для виконання креслення потрібно накреслити два аркуші формату А4. Зміст аркушів буде наступним.

Аркуш 1

На першому аркуші формату А4 потрібно накреслити складальне креслення блоку БФ1: побудувати види, перерізи, виконати креслення строповочної петлі, проставити необхідні розміри і нанести позначення позицій деталей, створити специфікацію блоку, заповнити основний напис. Повністю виконане креслення дано на Рис. 29.

Аркуш 2

На другому аркуші формату А4 потрібно накреслити робоче креслення арматурного виробу каркаса КР1, що використовується для армування блоку БФ1: побудувати види, проставити розміри і нанести позначення позицій деталей, створити специфікацію, заповнити основний напис. Повністю виконане креслення дано на Рис. 31.

Перед початком креслення аркушів проведіть аналіз виробу фундаментного блоку БФ1 (Рис. 29). Блок довжиною 1400 мм, має прямокутний переріз розміром: ширина 300 мм, висота 500 мм. На торцях блоку виконані трапеціїдальні вертикальні виїмки. Армується блок двома плоскими каркасами КР1. Для утримання каркаса в проектному положенні до них приварюються монтажні поперечні стержні позиції 2. Для підйому виробу передбачені строповочні петлі поз. 3.

Послідовність побудови креслення на аркуші 1

Приготуйте креслярський папір формату А4 і креслярські інструменти: олівці, трикутник, лінійку, циркуль, ластик та інші.

1.На форматі А4 проведіть рамку креслення і побудуйте основний напис за формою 4. Додаткові графи можна не креслити. Розміри основного напису подані на Рис.

20

21, зразок її заповнення подано на рис. 29. На даному етапі створення креслення побудова показана на рис. 24.

Рис. 24

2.Для креслення проекцій фундаментного блоку необхідно вибрати кількість зображень, що на кресленні повинне бути мінімальним, але достатнім для виявлення повної форми виробу. Як головне зображення даного виробу вибираємо вид спереду (фасад). Для відображення контуру вертикальних трапеціїдальних виїмок потрібно виконати вид зверху. Для виявлення поперечної форми блоку і його армування необхідно виконати переріз блоку 1-1. Щоб усі ці зображення були розташовані на форматі А4, виходячи з габаритних розмірів блоку, вибираємо масштаб для головного виду та виду зверху 1:20. Переріз звичайно прийнято виконувати у два рази крупніше, стосовно видів, тому для нашої балки для перерізу масштаб потрібно прийняти 1:10, розташувати його можна праворуч від головного виду або нижче проекції блоку. Відступивши від рамки креслення ліворуч і зверху приблизно по 20-30 мм, тонкою лінією вичерчуємо обидві проекції і переріз у відповідному масштабі. Між зображеннями залишаємо відстань 40-50 мм для утворення розмірів і позначень. Результат побудови подано на Рис. 25.

21

Рис. 25

3.Далі можна приступити до виконання схеми армування фундаментного блоку. Тому що блок має досить просту схему армування, то має бути виконано сполучення головного виду (фасаду) і схеми армування, зобразивши каркас 1 умовно, при цьому не забуваючи з усіх боків блоку показати захисний шар бетону ліворуч і праворуч 10 мм, зверху й знизу 25 мм. Потім потрібно нанести зображення поперечного перерізу монтажної арматури поз. 2, зафарбованими кружечками діаметром 1-2 мм, крок стержнів 220 мм. На головному виді і виді зверху побудуйте дві строповочні петлі. Побудовані дві проекції фундаментного блоку зі схемою армування зображені на Рис. 26.

22

Рис. 26

4.Тепер потрібно показати армування фундаментного блоку в перерізі 1-1. Ліворуч і праворуч у перерізі встановлюються вертикальні каркаси 1. Зверху і знизу до них приварюються монтажні стержні 2, а потім наноситься зображення строповочної петлі 3. Стержні арматур ніде не повинні торкатися контуру бетону, тому що потрібно показати захисний шар бетону 25 мм. На Рис. 27 зображена схема армування перерізу 1-1. Маркування позицій елементів арматури балки дані на Рис. 29.

Рис. 27

5.Тому що строповочна петля буде виготовлятися по даному кресленню, то необхідно виконати креслення цієї деталі з розмірами. Креслення петлі дано на Рис. 28.

Рис. 28

6.Після того як всі зображення побудовані, можна приступитися до оформлення креслення. При виконанні обведення креслення потрібно взяти до відома, що обведений контуру бетону виконується товщиною 0,3 мм, у арматури обведення виконується товщиною 0,8-1 мм, розмірні та виносні лінії, полички виконуються то-

23

вщиною 0,15-0,2 мм. Необхідно позначити січну площину за ГОСТ 2.305-68 і виконати напис над перерізом по типу 1-1. Тому що креслення блоку БФ1 є навчальним, то таблицю «Відомість витрати сталі, кг» не виконуємо. Потрібно виконати специфікацію виробу за ГОСТ 2.108-68, змінену для застосування в кресленнях залізобетонних конструкцій по ДСТУ Б А.2.4-7-95 (ГОСТ 21.501-93). Розміри специфікації дані на Рис. 20. Повністю виконане креслення зображене на рис. 29.

Рис. 29

Далі можна приступитися до креслення другого аркушу.

24

Послідовність побудови креслення на аркуші 2

На другому аркуші потрібно виконати робоче креслення арматурного виробу плоского каркаса КР1 по якому він буде виготовлятися

1.Необхідно підготувати аркуш паперу формату А4 і креслярські інструменти. Провести рамку креслення і побудувати основний напис за формою 4. Побудови будуть такими як зображені на Рис. 24.

2.У нижній зоні каркас КР1 має поздовжній робочий стержень позиції 1 діаметром 18 мм і довжиною 1380 мм. Угорі каркаса розташований монтажний стержень поз. 2 діаметром 10 мм довжиною 1380 мм. Для забезпечення заданого положення цих стержнів до них приварюються вертикальні стержні розподільної арматури поз. 3 з заданим кроком. Для відображення такого каркасу на кресленні потрібно побудувати вид спереду і вид зліва. На виді спереду каркас зображується спрощено. На аркуші формату А4 ці проекції добре розміщаються в масштабі 1:10. На даному етапі побудови креслення дане на рис. 7.

Рис. 30

3.Потім потрібно виконати оформлення креслення. Товщину обведення арматури прийняти 0,8-1 мм. Проставити необхідні розміри і виконати позначення позицій деталей. Побудувати специфікацію за формою 7 ДСТУ Б А.2.4-4-99 (ГОСТ

25

21.101-99), розміри специфікації дані на Рис. 23, і заповнити її за зразком (Рис. 31). Заповнити основний напис. Повністю виконане креслення подано на Рис. 31.

Рис. 31

26

Приклад 2 виконання графічної роботи

У цьому прикладі необхідно розглянути послідовність виконання креслення однієї з балок монолітного перекриття. Так як виконання креслення монолітної конструкції і креслення виробу, що армується окремими стержнями, має деякі особливості. то пропонуємо виконати креслення однієї з балок монолітного перекриття, зображеного на Рис. 32.

Рис. 32

Проведемо аналіз даної конструкції. Балка входить до складу монолітного залізобетонного перекриття і має прямокутний переріз розміром 250х300 мм. Армування балки виконується окремими стержнями. У нижній частині балки в зоні розтягання поміщена робоча арматура позиції 1 (два стержня). Крім цих стержнів у нижній зоні розташовується ще два робочі стержні поз. 3, які праворуч у балки за допомогою відгину переходять у верхню зону балки. У верхній зоні стиску розташовується монтажна арматура поз. 2 (два стержні). Для втримання проектного положення усіх цих стержнів під час бетонування встановлюють хомути поз. 4 із кроком 200 мм (10 штук). У місцях перетинання всіх цих стержнів виконують скріплення цих елементів в'язальним дротом.

27

Послідовність побудови креслення.

1.Для створення робочого креслення балки Бм14 монолітного перекриття потрібно взяти аркуш паперу формату А3. На аркуші побудувати рамку креслення і основний напис за формою 4. Ці побудови показані на Рис. 33.

Рис. 33

2.Щоб повністю виявити форму даної балки необхідно побудувати головний вид (фасад) і виконати два переріза: 1-1 і 2-2. По габаритних розмірах проекцій підбираємо масштаб цих зображень. На форматі А3 вдало буде компонуватися дане креслення, якщо всі зображення викреслити в масштабі 1:10. Побудовані у такому масштабі зображення (головний вид і переріз) показані на Рис. 34.

Рис. 34

28

3.Далі на побудованих проекціях балки потрібно показати розташування арматури. Для цього на фасаді балки сполучаємо вид і схему армування. Так як на головному виді стержні збігаються, то для об'ємного подання їхнього розташування потрібно показати арматуру на перерізах. Переріз 1-1 і 2-2 відрізняються друг від друга тим,

що в перерізі 1-1 арматура поз. 3 розташовується у нижній зоні, а в перерізі 2-2 ці ж стержні за допомогою відгину переведені у верхню зону. Після відображення арматур креслення прийме вид, зображений на Рис. 35.

Тому що хомути мають постійний крок розташування 200 мм, то їхнє зображення дається тільки на кінцях балки.

Рис. 35

4.Далі виконується оформлення побудованих зображень. Наноситься позначення січних площин 1-1 і 2-2, виконуються написи над перерізами по типу 1-1 і 2-2. Необхідні розміри проставляються на всіх зображеннях. На лініях виносках з поличкою проставляємо номера позицій стержнів. Креслення придбає такий вид, як показано на Рис. 36.

29