Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

усний журнал

.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
629.25 Кб
Скачать

Дід Мороз й Україна

«Вестернізація» Діда Мороза.Луганськ, 2011 р.

Дід Мороз став відомим у Галичині в повоєнний час. Радянська влада намагалася замінити ним Святого Миколая, але зараз образ Діда Мороза на Галичині відкидають, як один із символів радянського часу.

У навчальному центрі «Укрпошти» «Зелена Буча» діє резиденція Діда Мороза, де організовуються екскурсії для школярів.

ЗМІ все частіше напередодні Різдва приділяють увагу традиційно українському персонажу — Святому Миколаю. Періодично проводяться опитування, як наприклад, «хто для українців рідніший: Дід Мороз чи Святий Миколай?» Цією тематикою цікавляться навіть іноземні мас-медіа, зокрема BBC.

2012 року у Львові відбулась акція «Святий Миколай проти Діда Мороза», мета якого пропаганда традиційно українського різдвяного дарувальника.

Проте на сході й півдні України та в Києві Дід Мороз залишається найпопулярнішим новорічним героєм місцевих дітей.

Остаточно невизначеним виявився й день отримання подарунків. Як і раніше, найбільш визнаним таким днем залишаєтьсяНовий рік. Але в деяких регіонах України, переважно в західних і центральних, а також у православних і греко-католицькихгромадах радісна подія для дітей відбувається на Різдво або в ніч проти 19 грудня (Свято Святого Миколая)

Анекдоти про Діда Мороза

Дід Мороз є одним з героїв чисельних анекдотів. У них переважно обігрується тема новорічних подарунків, бажань, дитячого новорічного ранку, постійно п'яного стану Діда Мороза, розбещеності Снігурки тощо.