Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЗМ_1.2_ВП_процесс_2015

.pdf
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
867.43 Кб
Скачать

ЗАВДАННЯ

ЗАВДАННЯ ВІЙСЬКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

Формування особистості, якій притаманні науковий світогляд і високий рівень соціальної відповідальності, патріотизм і національна самосвідомість, яка поділяє загальнолюдські та національно-історичні духовні цінності, історичний вибір і прагнення народу.

Військово-професійна підготовка військовослужбовців, озброєння їх знаннями, навичками та вміннями, які необхідні для успішного вирішення бойових і навчально-бойових завдань, посадових обов’язків.

Підготовка військових частин і підрозділів для успішного виконання завдань забезпечення високого рівня бойової та мобілізаційної готовності, бойового чергування, бойових та навчально-бойових завдань, завдань функціонального призначення.

Психологічна підготовка особового складу до подолання труднощів військової служби, формування психологічної здатності і готовності до успішного вирішення завдань функціонального призначення в умовах сучасних бойових дій.

Формування у військовослужбовців високих морально-бойових і психологічних якостей, необхідних для успішного виконання покладених

завдань.

11

ОСОБЛИВОСТІ І ЗАКОНОМІРНОСТІ ВІЙСЬКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

12

ОСОБЛИВОСТІ ВІЙСЬКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

ОСОБЛИВОСТІ

Специфічність знань, вмінь та навичок, якими необхідно озброїти військовослужбовців.

Здійснюється в умовах ретельної регламентації усіх сфер життєдіяльності особового складу.

Здійснюється в умовах, що вимагають великої морально-психологічної та фізичної напруженості.

Здійснюється в умовах постійної бойової готовності, цілодобово та у будь-яких погодних та кліматичних умовах.

Поєднує одночасно підготовку кожного військовослужбовця та підрозділів.

Планується, організується та здійснюється командиром-єдиноначальником.

Має обов’язковий характер для усіх категорій військовослужбовців.

13

ЗАГАЛЬНІ

ЗАКОНОМІРНОСТІ

ВІЙСЬКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО

ПРОЦЕСУ

ЗАГАЛЬНІ

ЗАКОНОМІРНОСТІ

ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

ЗАКОНОМІРНОСТІ ВІЙСЬКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

ЗАГАЛЬНІ

ЗАКОНОМІРНОСТІ

ФОРМУВАННЯ ВІЙСЬКОВОГО

КОЛЕКТИВУ

СПЕЦИФІЧНІ

ЗАКОНОМІРНОСТІ

ВІЙСЬКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО

ПРОЦЕСУ

14

ЗАКОНОМІРНОСТІ

ЗАГАЛЬНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ВІЙСЬКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

Зумовленість спрямованості та характеру військово-педагогічного процесу суспільно-політичним устроєм, системою суспільних відносин і духовних цінностей суспільства, досягнутим рівнем і тенденціями розвитку суспільства.

Залежність військово-педагогічного процесу від рівня розвитку військової науки та практики, характеру бойових дій, особливостей та тенденцій розвитку бойової техніки та озброєння.

Залежність військово-педагогічного процесу від стану військовополітичної обстановки в регіоні та світі, змісту та спрямованості політики держави в галузі національної безпеки, військової політики держави, місця та ролі армії у житті суспільства.

Зумовленість військово-педагогічного процесу існуючим розвитком військово-педагогічної теорії, принципами життєдіяльності та будівництва армії, нормативно-правовими актами з питань підготовки Збройних Сил та організації їхньої повсякденної життєдіяльності.

15

ЗАГАЛЬНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

ЗАКОНОМІРНОСТІ

Зумовленість змісту та спрямованості формування особистості необхідністю забезпечення її цілісного, всебічного, пропорційного та гармонічного розвитку.

Зумовленість формування особистості біологічною, соціальною та психічною (духовною) природою людини, особливостями її прояву в умовах військової діяльності.

Залежність ефективності та якості формування особистості від рівня організації самонавчання та самовиховання особового складу.

Залежність формування особистості від змісту та характеру діяльності військовослужбовців, умов їхньої повсякденної життєдіяльності, моральнопсихологічної атмосфери у військових колективах.

Залежність ефективності та якості формування особистості від ефективності та якості поєднання виховних впливів навчально-виховного процесу, службової та громадської діяльності військовослужбовців, умов їхньої життєдіяльності і системи взаємовідносин у військових колективах.

Залежність ефективності та якості формування особистості від рівня загальної та військово-педагогічної культури організаторів процесу навчання та виховання військовослужбовців.

16

ЗАКОНОМІРНОСТІ

ЗАГАЛЬНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ФОРМУВАННЯ ВІЙСЬКОВОГО КОЛЕКТИВУ

Залежність ефективності та якості формування військових колективів від ступеня поєднання особистих, колективних та загальнодержавних інтересів.

Залежність ефективності та якості формування військових колективів від умов їхньої життєдіяльності, змісту та характеру повсякденної та військово-професійної діяльності.

Залежність ефективності та якості формування військових колективів від системи, засобів і заходів виховної діяльності.

Залежність ефективності та якості формування військових колективів від рівня загальної та військово-педагогічної культури організаторів процесу навчання та виховання військовослужбовців.

17

ЗАКОНОМІРНОСТІ

СПЕЦИФІЧНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ВІЙСЬКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

Залежність військово-педагогічного процесу від змісту і характеру діяльності військовослужбовців, їхніх духовних потреб та запитів, пізнавальних та фізичних можливостей.

Залежність ефективності та якості військово-педагогічного процесу від рівня загальної, військово-професійної та військово-педагогічної культури організаторів процесу навчання та виховання військовослужбовців.

Залежність ефективності та якості військово-педагогічного процесу від стану розвитку навчально-матеріальної бази та матеріального забезпечення виховної діяльності.

Залежність ефективності та якості військово-педагогічного процесу від ступеня його відповідності вимогам сучасного бою, стану та тенденціям розвитку бойової техніки та озброєння.

Залежність ефективності та якості військово-педагогічного процесу від ступеня поєднання в процесі навчально-виховної діяльності усіх складових військово-педагогічного процесу.

18

МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

СТАНУ ТА ТЕНДЕНЦІЙ

ВІЙСЬКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

МЕТОДИ ВІЙСЬКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

МЕТОДИ

МЕТОДИ

НАВЧАННЯ

ВИХОВАННЯ

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

19

Біографічний

Вивчення

Вивчення

 

 

Проведення

літературних

Тестування

військово-педагогічних

метод

документів

джерел

 

 

експериментів

 

 

 

 

Спостереження

Бесіда

Анкетне

Аналіз результатів

Метод незалежних

опитування

діяльності

 

характеристик

 

 

 

МЕТОДИ

накопичення фактів та перевірки гіпотези

МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ СТАНУ ТА ТЕНДЕНЦІЙ ВІЙСЬКОВО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

МЕТОДИ

обробки військово-педагогічних даних

Статистичні методи обробки

Математичні методи обробки

Якісний аналіз

військово-педагогічних

військово-педагогічних даних

військово-педагогічних даних

даних

 

 

Обговорення результатів військово-педагогічних досліджень

20