Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

tests_med_exam_ukr

.pdf
Скачиваний:
50
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
349.75 Кб
Скачать

застосовування знеболюючих препаратів може викликати алергічний шок. Збільшення кількості в крові якого біогенного аміну може бути причиною такого стану?

A.триптаміна

B.ГАМК

C.серотоніна

D.дофаміна

E.гістаміна

162.У хворого з діагнозом “злоякісний карциноїд” різко збільшений вміст серотоніну в крові. Виберіть амінокислоту, з якої може утворюватися вказаний біогений амін.

A.триптофан

B.аланін

C.лейцин

D.треонін

E.метионін

163.З наведених амінокислот, що містять гідроксильну групу, одна має найбільше значення в формуванні структури колагену та органічного матриксу зуба. Яка це амінокислота?

A.оксипролін

B.серин

C.треонін

D.тирозин

E.гомосерин

164.У хворого відмічається схуднення при підвищеному апетиті і доброму харчуванні, серцебиття. Надлишок якого гормону, що утворюється з тирозину, може спричинити такі зміни:

A.тироксину

B.глюкагону

C.АКТГ

D.інсуліну

E.адреналіну

165.У крові хворого на рак сечового міхура знайдено високий вміст серотоніну та оксиантранілової кислоти. З надлишком надходження в організм якої амінокислоти це пов’язано?

AТриптофану

BАланіну

CГістидину

DМетіоніну

EТирозину

166.У чоловіка 32 років діагностована гостра променева хвороба. Лабораторно встановлено різке зниження рівня серотоніну в тромбоцитах. Найбільш вірогідною причиною зниження тромбоцитарного серотоніну є порушення процесу декарбоксилювання:

A5-Окситриптофану

BСерину

CТирозину

DПіровиноградної кислоти

EГістидину

167.В ході катаболізму гістидину утворюється біогенний амін, що володіє потужною судинорозширювальною дією. Назвіть його:

AГістамін

BСеротонін

CДОФА

DНорадреналін

EДофамін

168.У людини почуття страху викликається синтезом у лімбічній системі мозку диоксифенілаланіну (ДОФА). З якої речовини йде його синтез?

AТирозина

BГлутамінової кислоти

CТриптофана

DЛізина

E5-окситриптофана

169.Первинна структура нуклеїнових кислот - це

полінуклеотидний ланцюг, що має певний склад і порядок розташування нуклеотидів. Які зв’язки стабілізують цю структуру?

A.глікозидні

B.пептидні

C.3',5'-фосфодиефірні

D.дисульфідні

E.амідні

170.У біоптаті печінки виявлено: аденін, гуанін, тимін, цитозин, дезоксирибозу і фосфорну кислоту. До складу яких білків входять такі компоненти?

A.фосфопротеїнів

B.нуклеопротеїнів

C.глікопротеїнів

D.ліпопротеїнів

E.гемопротеїнів

171.В хромосомах ядер ДНК зв’язана з білками гістонами, створюючи структури, що мають назву нуклеосоми. Середину нуклеосом складають вісім молекул гістонів. Яка з перелічених амінокислот у великій кількості входить до складу цих білків?

A.метіонін

B.валін

C.лейцин

D.серин

E.лізин

172.Локалізована в цитоплазмі карбомоїлфосфатсинтетаза ІІ каталізує реакцію утворення карбомоїлфосфату не з вільного аміаку, а з глутаміну. Цей фермент постачає карбомоїлфосфат для синтезу:

A.піримідинів

B.пуринів

C.сечовини

D.ліпідів

E.амінокислот

173.Біосинтез пуринового кільця відбувається на рибозо-5- фосфаті шляхом поступового нарощення атомів азоту і вуглецю та замикання кілець. Джерелом рибозофосфату служить процес:

A.гліколіз

B.пентозофосфатний цикл

C.гліконеогенез

D.глюконеогенез

E.глікогеноліз

174.При перетворенні глюкози в пентозному циклі утворюються фосфати різних моносахаридів. Яка з цих речовин може бути використана для синтезу нуклеїнових кислот?

A.седогептулозо-7-фосфат

B.рибулозо-5-фосфат

C.еритрозо-4-фосфат

D.рибоза- 5-фосфат

Е. ксилулозо-5-фосфат 175.У чоловіка 42 років, який страждає на подагру, в крові

підвищена концентрація сечової кислоти. Для зниження рівня сечової кислоти йому призначено алопурінол. Конкурентним інгібітором якого фермента є алопурінол?

A.гуаніндезаміназа

B.гіпоксантинфосфорибозилтрансфераза

C.аденозиндезаміназа

D.ксантиноксидаза

E. аденінфосфорибозилтрансфераза

176.При порушенні обміну нуклеотидів розвивається захворювання подагра в результаті накопичення в організмі продуктів обміну:

A.сечової кислоти

B.сечовини

C.бета-аланіну

11

D.гомогентизинової кислоти

E.фенілпіровиноградної кислоти

177.Хворий 46 років звернувся до лікаря зі скаргою на біль в суглобах, який посилюється напередодні зміни погоди. В крові виявлено підвищення концентрації сечової кислоти. Посилений розпад якої речовини є найбільш імовірною причиною захворювання?

A.ЦМФ

B.АМФ

C.УТФ

D.УМФ

E.ТМФ

178.У 23-річного чоловіка діагностована м'язова дистрофія. Лікар для посилення синтезу піримідинових нуклеотидів призначив йому:

A.оротат калію

B.аскорбінову кислоту

C.ліпоєву кислоту

D.фолієву кислоту

E.піридоксин

179.Новонароджена дитина погано набирає вагу, в сечі виявлено підвищений вміст оротової кислоти, що свідчить про порушення синтезу піримідинових нуклеотидів. Який метаболіт необхідно використовувати для нормалізації метаболізму?

A.уридин

B.аденозин

C.гуанозін

D.тимідин

E.гістидин

180.При спадковій оротацидурії виділення оротової кислоти в багато разів перевищує норму. Синтез яких речовин буде порушений при цій патології?

A.піримідинових нуклеотидів

B.пуринових нуклеотидів

C.біогенних амінів

D.сечової кислоти

E.сечовини

181.При регенерації епітелію слизової оболонки порожнини рота відбулася реплікація (авторепродукція) ДНК по напівконсервативному механізму. При цьому нуклеотиди нової нитки ДНК є комплементарними:

A.ферменту ДНК-полімерази

B.ферменту РНК-полімеразі

C.материнській нитці

D.змістовним кодонам

E.інтронним ділянкам гена

182.Для лікування урогенітальних інфекцій використовують хінолони – інгібітори ферменту ДНК-гірази. Хінолони порушують в бактеріальних клітинах:

А. зворотну транскрипцію В. репарацію ДНК С. ампліфікацію генів

D.рекомбінацію генів Е. реплікацію ДНК

183.Виродженість генетичного коду – здатність декількох триплетів кодувати 1 амінокислоту, яка амінокислота кодується 1 триплетом?

A.серин

B.метіонін

C.аланін

D.лейцин

E.лізин

184.Отрута гриба блідої поганки аманітин - смертельно небезпечна для людини речовина. Механізм дії аманітину полягає в гальмуванні:

А. реплікації В. РНК-полімерази ІІ

С. синтезу мРНК на рівні процесингу

D.синтезу тРНК

E.синтезу пуринових основ

185.В клінічній практиці знайшли застосування антибіотики, що є інгібіторами біосинтезу нуклеїнових кислот у прокаріот та еукаріот. Рифаміцин та рифампіцин гальмують:

А. елонгацію транскрипції В. ініціацію транскрипції С. елонгацію трансляції D. термінацію реплікації Е. ініціацію реплікації

186.У клітині людини в гранулярну ендоплазматичну сітку до рибосом доставлена і-РНК, що містить як екзонні, так і інтронні ділянки. Який процес не відбувся?

A.процесинг

B.трансляція

C.пролонгація

D.транскрипція

E.реплікація

187.Встановлено, що деякі сполуки, наприклад, токсини грибів і деякі антибіотики, можуть пригнічувати активність РНКполімерази. Порушення якого процесу відбувається в клітині у разі інгібування даного ферменту?

A.транскрипції

B.процесингу

C.реплікації

D.трансляції

E.репарації

188.Для утворення транспортної форми амінокислот під час синтезу білка необхідно:

А. ревертаза В. тРНК С. ГТФ

D.мРНК

E.рибосома

189.У клітині, в гранулярній ЕПС відбувається етап трансляції, при якому спостерігається просування іРНК до рибосом. Амінокислоти з’єднуються пептидними зв’язками в певній послідовності - відбувається біосинтез поліпептиду. Послідовність амінокислот в поліпептиді буде відповідати послідовності:

A.антикодонів рРНК

B.нуклеотидів тРНК

C.нуклеотидів рРНК

D.антикодонів тРНК

E.кодонів і-РНК

190.Спадкова інформація визначається нуклеотидною послідовністю нуклеїнових кислот. Вкажіть, який процес забезпечує реалізацію спадкової інформації на рівні синтезу поліпептидного ланцюга

A.транслокація

B.транскрипція

C.трансляція

D.реплікація

E.репарація

191.На судово-медичну експертизу надійшла кров дитини і передбачуваного батька для встановлення батьківства. Вкажіть ідентифікацію яких хімічних компонентів необхідно здійснити

вдосліджуваній крові.

A.ДНК

B.тРНК

C.рРНК

D.мРНК

E.мяРНК

192.Під час експерименту виявлено підвищення активності ферменту β-галактозидази після внесення лактози в культуральне середовище E.Coli. Яка ділянка лактозного оперону розблоковується від репресора за цих умов:

12

А. оператор В. промотор С. праймер

D.структурний ген Е. регуляторний ген

193.Генетичний апарат людини містить біля 30 тисяч генів, а кількість варіантів білків сягає мільйонів. Для утворення нових генів, що відповідають за синтез такої кількості білків відповідає:

А. репарація ДНК В. реплікація ДНК С. рекомбінація генів

D.утворення фрагментів Оказакі

Е. ампліфікація генів 194.Хворі пігментного ксеродермою характеризуються

аномально високою чутливістю до ультрафіолетового світла, результатом чого є рак шкіри, внаслідок нездатності ферментних систем відновлювати пошкодження спадкового апарату клітин. З порушенням якого процесу пов'язана ця патологія?

A.генної комплементації

B.генної конверсії

C.рекомбінації ДНК

D.репарації ДНК

E.редуплікації ДНК

195.В районах Південої Африки у людей поширена серповидноклітинна анмеія, при якій еритроцити мають форму серпа внаслідок заміни в молекулі гемоглобіну амінокислоти глутаміну на валін. Внаслідок чого виникає це захворювання?

A.порушення механізмів реалізації генетичної інформації

B.трансдукції

C.генної мутації

D.кросинговеру

E.геномної мутації

196.Молекулярний аналіз гемоглобіну пацієнта, що страждає на анемію, виявив заміну 6Глу на 6Вал бета-ланцюга. Який молекулярний механізм патології?

A.геномна мутація

B.Хромосомна мутація

C.Генна мутація

D.Ампліфікація генів

E.Трансдукція генів

197.В експерименті було показано, що опромінені ультрафіолетом клітини шкіри хворих пігментного ксеродермою повільніше відновлюють нативну структуру ДНК, ніж клітини нормальних людей через дефект ферменту репарації. Виберіть фермент цього процесу:

A.РНК-лігаза

B.Ендонуклеаза

C.Праймаза

D.ДНК-полімераза III

E.ДНК-гіраза

198.Хворому з метою аналгезії (знеболювання) призначили речовину, що імітує ефекти морфіну, але синтезується в ЦНС:

А. Соматоліберин В. Окситоцин С. Ендорфін

D. Вазопресин Е. Пролактин

199.У 7-місячного хлопчика діагностовано рахіт. Йому призначили препарат вітаміну D3. Яка гормоноподібна речовина утворюється в організмі дитини з вітаміну D3 і регулює порушений кальцій-фосфорний обмін:

А. Кальцитонін В. Кальцидіол С. Кальцитріол D. Холестерол

Е. Кальціол 200.Породіллі для стимуляції пологів призначили

простагландин Е, що є продуктом окислення: А. Арахідонової кислоти В. Лінолевої кислоти С. Ліноленової кислоти

D.Холестеролу Е. Гліцеролу

201.Тестовим показником на розвиток пухлини мозкового шару наднирників є підвищений рівень гормонів:

А. Катехоламінів В. Мінералокортикоїдів

С. Глюкокортикоїдів

D.Статевих гормонів

Е. Кортиколіберинів 202.Які з наведених гістогормонів володіють

морфіноподібною (знеболюючою, снодійною) дією та впливають на нейрофізіологічні процеси в мозку?

А. Простагландин В. Ендорфіни С. Мелатонін

D. Серотонін Е. Вазопресин

203.Гормон кальцитріол є продуктом біотрансформації в організмі:

А. Вітаміну А В. Альдостерону С. Вітаміну D3 D. Кальцитоніну Е. Паратгормону

204.Лікування вітаміном D3 хворої на рахіт дитини не дало позитивного результату. Лікар висловив припущення, що в організмі дитини не відбувається перетворення вітаміну D3 в активну форму. Яка активна речовина утворюється з вітаміну

D3?

А. 7-дигідрохолестерин В. Ергостерин С. Кальцитріол

D. Кальцитонін

Е. Ергокальциферол 205.Вкажіть, яка сполука з класу ейкозаноїдів має

прокоагулянтну дію, спричиняючи внутрішньосудинній агрегації тромбоцитів:

А. Простагландин Е В. Простогландин А2 С. Тромбоксан А2

D.Ліпоксин В Е. Лейкотрієн А4

206.Лікарський препарат аспірин (нестероїдний протизапальний засіб) здійснює свій фармакологічний ефект шляхом інгібування ферменту:

А. Ліпоксигенази В. Фосфоліпази А2

С. Тригліцерилліпази

D.Циклооксигенази

Е. Глюкозо-6-фосфатази 207.У дитини 5 років встановлений нецукровий діабет через

порушення рецепції антидіуретичного гормону (вазопресину), що є нонапептидом. Вкажіть утворення якого месенджера в клітинах нефронів зменшено:

А. Реніну

B.цАМФ

C.Ангіотензину

D.Диацилгліцеролу

E.АМФ

208.Іони кальцію - один з еволюційно найдавніших месенджерів в клітині. Вони є активаторами глікогенолізу, якщо взаємодіють із:

13

А. Кальцитоніном

 

 

 

C. Глікогеноліз

 

 

 

B. Кальмодуліном

 

 

 

D. Глікогенез

 

 

 

C. Кальциферолом

 

 

 

E. Пентозний цикл

 

 

D. Фосфорилазою С

 

 

217.Після крововиливу в мозок з пошкодженням ядер

E. Кіназою легких ланцюгів міозину

 

гіпоталамуса, у хворої 67-річної жінки виник нецукровий

209.Зв`язування багатьох гормонів білково-пептидної природи

діабет. Причиною цього стало:

 

 

та катехоламінів з мембранними рецепторами призводить до

A. Зменшення синтезу окситоцину

 

 

утворення месенджера цАМФ. З якої речовини утворюється

B. Збільшення секреції кортиколіберину

 

цей месенджер?

 

 

 

 

C. Збільшення секреції соматоліберину

 

A. АДФ

 

 

 

 

D. Зменшення синтезу вазопресину

 

B. ГДФ

 

 

 

 

E. Гальмування секреції рилізінг-факторів

 

C. АТФ

 

 

 

 

218.У хворого 45 років виявлено непропорційний інтенсивний

D. ГТФ

 

 

 

 

ріст кисті рук, ступнів, ніг, підборіддя, надбрівних дуг, носа,

E. УТФ

 

 

 

 

язика. Вкажіть можливий діагноз і гормон, який необхідно

210.Хворому на ревматоїдний поліартрит призначили

визначити для уточнення діагнозу:

 

 

стероїдні (синтетичні) гормони, що індукують синтез певних

A. Гіпертиреоз (тироксин)

 

 

білків. На якому етапі біосинтезу білка вони здійснюють свій

B. Стероїдний діабет (кортизол)

 

 

вплив?

 

 

 

 

C. Акромегалія (соматотропін)

 

 

A. На етапі реплікації

 

 

D. Гігантизм (соматотропін)

 

 

B. Посттрансляційної модифікації білків

E. Мікседема (тиреотропін)

 

 

C. На етапі активації амінокислот

 

 

219.Хворого

з

ревматоїдним

артритом

лікують

D. На етапі трансляції

 

 

гідрокортизоном. Який фермент приймає участь в реалізації

E. На етапі транскрипції (біосинтез мРНК)

протизапальної дії цього гормону?

 

 

211.3',5'-цАМФ утворюється із:

 

 

A. Фосфоліпаза А2

 

 

A. АДФ

 

 

 

 

B. Гексокіназа

 

 

 

B. АМФ за наявності Zn

 

 

C. Аміноцил-т-РНК-синтетаза

 

 

C. АТФ за участю аденілатциклази

 

D. Фосфофруктокіназа

 

 

D. ГТФ за участю гуанілатциклази

 

E. Ліпопротеїнліпаза

 

 

E. 2',3'-цАМФ шляхом ізомеризації за наявності Мg²

220.У клініку поступив пацієнт із цирозом печінки з важкими

212.Біохімічні ефекти якого із зазначених нижче гормонів

тканинними набряками. У крові пацієнта виявлено зростання

реалізуються

через

збільшення

в

клітинах-мішенях

концентрації іонів натрію. Порушення метаболізму якого

внутрішньоклітинної концентрації цАМФ?

 

гормону є причиною дисбалансу водно-солольового обміну у

A. Дезоксикортикостерону

 

 

пацієнта?

 

 

 

 

B. Кортизолу

 

 

 

A. Глюкагону

 

 

 

C. Альдостерону

 

 

 

B. Тестостерону

 

 

 

D. Адреналіну

 

 

 

C. Кортизолу

 

 

 

E. Прогестерону

 

 

 

D. Кортикостерону

 

 

213.Вивчаючи біохімічний механізм дії АКТГ на клітині-

E. Альдостерону

 

 

 

мішені, його ввели піддослідним тваринам. Встановили, що

221.Лабораторних щурів поділили на 2 групи: контрольну та

функцію вторинного посередника (месенджера) в дії АКТГ

дослідну. Дослідним тваринам видалили наднирники. Потім

виконують:

 

 

 

 

усім тваринам ввели AКTГ. Вкажіть рівень якого гормону не

A. Іони натрію

 

 

 

зміниться в крові дослідних тварин, але збільшиться у

B. цГМФ

 

 

 

 

контрольних тварин.

 

 

 

C. Іони кальцію

 

 

 

A. Інсуліну

 

 

 

D. Іони магнію

 

 

 

B. Кортизолу

 

 

 

E. цАМФ

 

 

 

 

C. Естрадіолу

 

 

 

214.У пацієнта, який проживає в гористій місцевості, виявлено

D. Окситоцину

 

 

 

ендемічний зоб. В організмі хворого порушується такий тип

E. Тироксину

 

 

 

посттрансляційної модифікації тиреоглобуліну як:

222.У дворічної дитини виявлено відставання в фізичному та

A. Фосфорилювання

 

 

психічному розвитку, порушення пропорцій тіла, зниження

B. Метилування

 

 

 

основного обміну. Що може бути причиною цих порушень?

C. Ацетилування

 

 

 

A. Гіперсекреція гонадотропного гормону

 

D. Йодування

 

 

 

B. Тиреотоксикоз

 

 

E. Глікозилювання

 

 

 

C. Хвороби Іценко-Кушинга

 

 

215.У жінки, яка пережила сильний стрес, в крові різко

D. Нанізм

 

 

 

 

збільшилась концентрація адреналіну і норадреналіну. Які

E. Зниження синтезу ТТГ

 

 

ферменти каталізують процес інактивації вказаних гормонів:

223.Гіпофізектомованим щурам ввели мічені азотом

A. Гідроксилази

 

 

 

радіоактивні амінокислоти та один з гормонів гіпофіза. Через

B. Моноамінооксидази

 

 

30 хв відмічався підвищений рівень включення амінокислот у

C. Карбоксилази

 

 

 

м’язові білки. Який гормон було введено щурам?

 

D. Пептидази

 

 

 

A. Соматотропний гормон

 

 

E. Естерази

 

 

 

B. Окситоцин

 

 

 

216.У жінки 40

років виявлено синдром Іценко - Кушинга

C. АКТГ

 

 

 

 

(стероїдний діабет). При біохімічному дослідженні крові

D. Тиреотропний гормон

 

 

виявляється гіперглікемія. Який з перерахованих процесів

E. ФСГ

 

 

 

 

активується при гіперфункції кори наднирників?

224.Тривале введення гормону молодому щуру в експерименті

A. Глюконеогенез

 

 

 

викликало гіперглікемію, а також інгібування синтезу білка і

B. Гліколіз

 

 

 

росту клітин у лімфоїдній тканині. Вкажіть який гормон було

14

використано в експерименті:

A.Кортизол

B.Альдостерон

C.Інсулін

D.Адреналін

E.Тестостерон

225.У клініку поступила дитина зі скаргами на посилену спрагу, значне збільшення сечовиділення. Вкажіть порушення якого гормону може бути причиною даного стану?

A.Вазопресину

B.Окситоцину

C.Альдостерону

D.Тироксину

E.Кортикостерону

226.З метою вивчення біологічної дії інсуліну на метаболічні процеси тварині вводили інгібітори різних ферментів. Інгібування якого ферменту зменшить ефективність впливу інсуліну на вуглеводний обмін?

A.Глікогенфосфорилази

B.Тригліцеридліпази

C.Гексокінази

D.Аспартатамінотрансферази

E.Апопротеїнліпази

227.Емоційний стрес у студента під час іспиту спричинив зростання артеріального тиску та гіперглікемію. Вкажіть з підвищенням якого гормону пов’язаний такий фізіологічний стан:

A.Інсуліну

B.Соматостатин

C.Альдостерон

D.Адреналін

E.Окситоцин

228.Нормальна будова і функції емалі зубів забезпечуються рівновагою процесів дета ремінералізації. Найбільш вираженим впливом на ці процеси володіють гормони:

А. Глюкокортикоїди і мінералокортикоїди В. Кальцитонін і паратгормон С. Інсулін і глюкагон

D. Альдостерон і естрон Е. Тироксин і тестостерон

229.Швидкість ліполізу в жировій тканині знижує гормон: А. Гідрокортикозон В. Інсулін С. Адреналін

D.Соматотропін Е. Норадреналін

230.Інсуліночутливими клітинами-мішенями є клітини, за винятком:

А. Нейроцитів, клітин кришталика ока, остеоцитів В. Жирових клітин (адипоцитів)

С. Гепатоцитів

D.Міоцитів

Е. Еритроцитів 231.Хворий поступив в клініку з ознаками остеопорозу, в крові

виявлений високий рівень кальцію та низький вміст фосфору. Ця патологія пов’язана з:

А. Гіперпродукцією тироксину В. Недостатністю синтезу паратирину

С. Надлишком синтезу кальцитоніну D. Недостатністю синтезу кальцитріолу Е. Надлишок синтезу паратирину

232.Хворий на цукровий діабет через деякий час після ін’єкції інсуліну втратив свідомість. Аналіз крові на рівень глюкози дав такий результат:

А. 1,5 ммоль /л. В. 4,0 ммоль /л. С. 8,0 ммоль /л.

D. 10,0 ммоль /л.

Е. 5,5 ммоль / л.

233.До клініки надійшов хворий у стані гіперглікемічної коми. Введення інсуліну не нормалізувало рівня глюкози в крові. Яку причину гіперглікемії можна запідозрити у хворого?

А. Блокада клітинних рецепторів на інсулін В. Гіперфункція гормонів кори наднирників

С. Гіпоінсулінемія внаслідок порушення синтезу інсуліну

D. Пухлина базофільних клітин гіпофіза Е. Пухлина мозкового шару наднирників

234.Хворий скаржиться на збільшення добового діурезу, втрату ваги, посилену спрагу, підвищений апетит. Було встановлено діагноз – цукровий діабет. Який біохімічний показник крові характерний для цього захворювання?

А. Гіперкаліємія В. Гіполіпідемія

С. Гіпоадреналінемія

D.Гіпокальціємія Е. Кетонемія

235.Чоловік 40 років поступив в лікарню зі скаргами на збільшення добового діурезу, посилену спрагу, підвищений апетит. Який біохімічний показник крові найбільш характерний для запідозреного у хворого цукрового діабету?

А. Гіполіпідемія В. Гіперглікемія С. Гіпернатріємія

D.Гіпохолестеринемія

Е. Гіперальбумінемія 236.У клініку поступила 10-ти місячна дитина з тетанічними

судомами. Дослідження електролітного складу показало значне зниження в ній рівня кальцію. Яка можлива причина судомного синдрому у дитини?

А. Гіпотиреоідизм В. Гіперкортицизм С. Гіперінсулінізм

D. Зниження секреції глюкагону Е. Зниження секреції паратгормону

237.Лікування хворої на рахіт дитини вітаміном Д3 не дало позитивного результату. Лікар запідозрив, що в організмі дитини не відбувається перетворення вітаміну Д3 в активну форму. Який гормон сприяє перетворенню вітаміну Д3 в активну форму – кальцитріол і є його синергістом щодо впливу на рівень кальцію в крові?

А. Паратгормон В. Тестостерон С. Соматотропін D. Кальцитонін Е. Тироксин

238.Виражена недостатність аскорбінової кислоти призводить до розвитку цинги. Порушення синтезу якого білка лежить в основі цієї патології?

А. альбуміну В. протромбіну С. фібриногену D. колагену

Е. церулоплазміну 239.Для покращення спортивних результатів спортсмену

рекомендований карнітин, який активує транспорт: А. амінокислот В. жирних кислот С. глюкози

D.вітаміну В12 Е. вітаміну К

240.Введення в організм дикумаролу викликає різке зниження в крові вмісту факторів згортання крові. Антивітаміном якого вітаміну є дикумарол?

A.К

B.С

15

C. В2

249.У новонародженого спостерігались судоми, які проходили

D. Е

після призначення вітаміну B6. Цей ефект найбільш ймовірно

E. Р

викликаний тим, що цей вітамін бере участь в утворенні

241.Хворий скаржиться на кровоточивість ясен, точкові

A. γ-аміномасляної кислоти (ГАМК)

крововиливи. Який вітамінний препарат застосовується в

B. замінних амінокислот

цьому випадку?

C. гема

A. піридоксину гідрохлорид

D. гістаміну

B. тіаміну гідрохлорид

E. никотинаміду

C. ціанокобаламін

250.Авітаміноз якого вітаміну може викликати суттєве

D. нікотинову кислоту

зниження активності трансаміназ сироватки крові?

E. аскорутин

A. РР (нікотинаміду)

242.Хворий скаржиться на кровоточивість ясен, розхитування

B. В1 (тіаміну)

та випадіння зубів. Дефіцит якого вітаміну в організмі має

C. В2 (рибофлавіну)

місце?

D. В6 (піридоксину)

A. С

E. В9 (фолієвої кислоти)

B. РР

251.У жінки, що тривалий час знаходилась на дієті з

C. В1

використанням очищеного рису, виявлено поліневрит (хвороба

D. К

бері-бері). Призводить до розвитку цієї хвороби відсутність в

E. В2

їжі вітаміну:

243.У хворого 50 років в результаті довготривалого

A. піридоксалю

нераціонального харчування розвинувся гіповітаміноз С.

B. аскорбінової кислоти

Зниження активності якого ферменту лежить в основі

C. тіамину

ураження сполучної тканини при цій патології?

D. фолієвої кислоти

A. аланінамінотрансферази

E. рибофлавіну

В. пролінгідроксилази

252.Дефіцит якого вітаміну приводить до змін картини крові?

C. піруваткарбоксилази

A. В12

D. триптофангідроксилази

B. С

E. глутамінази

C. Р

244.Деякі вітаміни гальмують процес утворення перекисів

D. В6

ліпідів у клітинних мембранах і забезпечують стабільність

E. РР

біологічних мембран. Вкажіть один з вітамінів, що має таку

253.До травмпункту звернувся чоловік з приводу різаної рани

дію.

та скаргами на тривалу кровотечу. Причиною такого стану є

A пантотенова кислота

недостатність вітаміну:

B нафтохінон

А. РР

C холекальциферол

B. А

D аскорбінова кислота

C. Д

E фолацин

D. Е

245.У пацієнта після вживання сирих яєць з’явилися

E. К

дерматити, що характерне для. авітамінозу:

254.Вагітній жінці, що мала в анамнезі декілька викиднів,

A. біотіну

призначена терапія, яка містить вітамінні препарати. Сприяє

B. фолієвої кислоти

виношуванню вагітності вітамін:

C. пантотенової кислоти

A. рутин

D. параамінобензойної кислоти

B. фолієва кислота

E. інозиту

C. ціанкобаламін

246.У хворого в крові збільшена концентрація пірувату.

D. піридоксальфосфат

Значна кількість екскретується з сечею. У хворого авітаміноз:

E. альфа-токоферол

A. В1

255.У 6-ти місячної дитини часті та сильні подшкірні

B. Е

кровотечі. Призначення синтетичного аналога вітаміну K

C. В3

(вікасола) дало позитивний ефект. Цей вітамін приймає участь

D. В6

в γ- карбоксилюванні глутамінової кислоти одного з білків

E. В2

згортаючої системи крові, а саме:

247.Людина захворіла на пелагру. При опитуванні стало

A. фактора Хагемана

відомо, що протягом тривалого часу вона харчувалась

B. фібриногену

переважно кукурудзою, мало вживала м’яса. Причиною

C. протромбіну

виникнення пелагри став дефіцит у кукурудзі:

D. антигемофільного глобуліну A

A. гістидину

E. фактора Розенталя

B. тирозину

256.У хворих з закупоркою загального жовчного протоку

C. проліну

виникають геморагії, що пов’язані з поганим засвоєнням

D. аланіну

вітаміну:

E. триптофану

A. К

248.Під час патронажу лікар виявив у дитини симетричну

B. А

шерехатість щік, діарею, порушення нервової діяльності.

C. Е

Причиною такого стану є нестача харчових факторів:

D. Д

A. треоніну, пантотенової кислоти

E. F

B. лізину, аскорбінової кислоти

257.Окуліст виявив у хворого збільшення часу адаптації ока до

C. нікотинової кислоти, триптофану

темряви. Причиною такого симптому може бути недостаність

D. метіоніну, ліпоєвої кислоти

вітаміну:

E. фенілаланіну, пангамової кислоти

A. К

16

B. Е

випадку?

C. С

A. Метаболічний ацидоз

D. А

B. Метаболічний алкалоз

E. D

C. Респіраторний ацидоз

258.Інститут геронтології людям похилого віку радить

D. Респіраторний алкалоз

вживати комплекс вітамінів, який містить вітамін Е. Яку

E. Не буде порушень кислотно-лужного балансу

головну функцію він виконує?

266.У хворого виявлено зниження рН крові та вмісту

A. антиоксидантну

бікарбонатних іонів (падіння лужного резерву крові),

B. антигеморагічну

зростання вмісту молочної, піровиноградної кислот в крові та

C. антискорбутну

сечі. Який тип порушення кислотно-основної рівноваги

D. антиневритну

спостерігається?

E. антидерматичну

A. Респіраторний алкалоз

259.У 4-ри місячної дитини різко виражені явища рахіту.

B. Респіраторний ацидоз

Порушень перетравлення не відмічено. Дитина часто буває під

C. Метаболічний ацидоз

сонячними променями. Протягом 2-х місяців немовля

D. Метаболічний алкалоз

отримувало вітамін Д3, однак прояви рахіту не зменшились.

E. Дихальний алкалоз

Пояснити виникнення рахіту у цієї дитини можна порушенням

267.При аналізі крові хворого визначені залишковий азот і

синтезу:

сечовина. Частка сечовини в залишковому азоті істотно

A. кальцитріолу

зменшена. Для захворювання якого органу характерний даний

B. кальцитоніну

аналіз?

C. паратгормону

A. Нирки

D. тироксину

B. Печінка

E. інсуліну

C. Шлунок

260.Лікування дитини, хворої на рахіт, за допомогою вітаміну

D. Кишечник

D3 не дало позитивного результату. Є найбільш імовірною

E. Серце

причиною неефективності лікування:

268.Електрофоретичне дослідження сироватки крові хворого

A. порушення гідроксилювання вітаміну D

пневмонією показало збільшення одної з білкових фракцій.

B. недостатність ліпідів у їжі

Вкажіть її.

C. порушення включення вітаміну D3 до ферменту

A. Альбуміни

D. підвищене використання вітаміну D3 мікрофлорою

B. Гама-глобуліни

кишечника

C. Альфа1-глобуліни

E. Порушення транспорту вітаміну D3 білками крові

D. Альфа2-глобуліни

261.Людина в стані спокою штучно примушує себе дихати

E. Бета-глобуліни

часто і глибоко на протязі 3-4 хв. Як це відбивається на

269.Пролонгована дія ряду антибіотиків і сульфаніламідів

кислотно-лужній рівновазі організму?

обумовлена тим, що вони циркулюють в крові тривалий час в

A. Виникає метаболічний ацидоз

комплексі з:

B. Виникає дихальний ацидоз

A. Гаптоглобином

C. Виникає метаболічний алкалоз

B. Трансферрином

D. Виникає дихальний алкалоз

C. Гемоглобином

E. Кислотно-лужна рівновага не змінюється

D. Альбумином

262.Які компоненти фракції залишкового азоту переважають в

E. Гемопексином

крові при продукційних азотеміях :

270.У хворого 27 років виявлено патологічні зміни печінки і

A. Ліпіди, вуглеводи

головного мозку. У плазмі крові виявлено різке зниження, а в

B. Амінокислоти, сечовина

сечі підвищення вмісту міді. Поставлено діагноз - хвороба

C. Кетонові тіла, білки

Вільсона. Активність якого ферменту в сироватці крові

D. Порфірини, білірубін

необхідно дослідити для підтвердження діагнозу?

E. Сечова кислота, холін

A. Алкогольдегідрогенази

263.При цукровому діабеті внаслідок активації процесів

B. Карбоангідрази

окислення жирних кислот виникає кетоз. До яких порушень

C. Ксантиноксидази

кислотно-лужної рівноваги може привести надмірне

D. Лейцинамінопептидази

накопичення кетонових тіл в крові?

E. Церулоплазміну

A. Метаболічний ацидоз

271.Молодий чоловік після імплантації серцевого клапана

B. Метаболічний алкалоз

систематично отримує непрямі антикоагулянти. Його стан

C. Зміни не відбуваються

ускладнився кровотечею. Зі зменшенням в крові якої речовини

D. Дихальний ацидоз

це пов'язано?

E. Дихальний алкалоз

A. Протромбіну

264.У результаті виснажливої м'язової роботи у робітника

B. Гаптоглобіну

значно зменшилась буферна ємність крові. Надходженням якої

C. Гепарину

кислої речовини в кров можна пояснити це явище?

D. Креатину

A. 1,3-бісфосфогліцерату

E. Церулоплазміну

B. Пірувату

272.В процесі катаболізму гемоглобіну звільняється залізо, яке

C. Лактату

в складі спеціального транспортного білку надходить в

D. Альфа-кетоглутарату

кістковий мозок і знову використовується для синтезу

E. 3-Фосфогліцерату

гемоглобіну. Цим транспортним білком є:

265.У немовляти внаслідок неправильного годування виникла

A. Гаптоглобін

виражена діарея. Одним з основних наслідків діареї є

B. Транскобаламін

екскреція великої кількості бікарбонату натрію. Яка форма

C. Трансферин (сидерофілін)

порушення кислотно-лужного балансу має місце у цьому

D. Церулоплазмін

17

E. Альбумін

сонячного світла. При стоянні сеча набуває темно-червоного

273.У хворого швидко розвиваються набряки. Зниження яких

кольору. Яка найбільш ймовірна причина такого стану?

білків сироватки крові призводить до їх виникнення ?

A. Алкаптонурія

A. фібриногену

B. Гемолітична жовтяниця

B. альфа-1-глобулінів

C. Альбінізм

C. альфа-2-глобулінів

D. Пелагра

D. бета-глобулінів

E. Порфірія

E. альбумінів

282.У дитини на протязі перших трьох місяців після

274.Вкажіть з яким білком зв'язується гемоглобін для переносу

народження розвинулась важка форма гіпоксії, що

в ретикулоендотеліальну систему печінки ?

проявлялася задухою та синюшністю шкіри. Причиною цього

A. Гаптоглобіном

є порушеня заміни фетального гемоглобіну на:

B. Альбуміном

A. Гемоглобін А

C. Феритином

B. Гемоглобін S

D. Трансферином

C. Глікозильований гемоглобін

E. Церулоплазміном

D. Метгемоглобін

275.Жінка 62 років скаржиться на часту біль в області грудної

E. Гемоглобін М

кроківки і хребта, переломи ребер. Лікар припустив мієломну

283.У хворого, що страждає анемією, в еритроцитах

хворобу (плазмоцитому). Який з перерахованих нижче

збільшився вміст протопорфірину ІХ. Нестача якого

лабораторних показників буде мати найбільш діагностичне

мінерального елементу призвела до даної патології?

значення?

A. Калию

A. Парапротеїнемія (білок Бенс-Джонса)

B. Фосфору

B. Гіперальбумінемія

C. Магнию

C. Протеїнурия

D. Заліза

D. Гіпоглобулінемія

E. Натрию

E. Гіпопротеїнемія

284.Після аварії на хімічному виробництві сталося

276.При гострих запальних процесах в плазмі крові

забруднення навколишнього середовища нітросполуками. У

з’являється "білок гострої фази", визначення якого має

людей, що проживають у цій місцевості, з'явилася різка

діагностичне значення. Який це білок?

слабкість, головний біль, задишка, запаморочення. У чому

A. Карбгемоглобін

причина розвитку гіпоксії?

B. Альбумін

A. Інактивація цитохромоксидази

C. Міоглобін

B. Пригнічення дегідрогеназ

D. Гемоглобін

C. Утворення карбоксигемоглобіну

E. С-реактивний білок

D. Зниження функції флавінових ферментів

277.У юнака 18 років з ураженням паренхіми печінки в

E. Утворення метгемоглобину

сироватці крові найвірогідніше буде виявлено підвищений

285.У хворих еритропоєтичною порфірією (хвороба Гюнтера)

рівень

зуби флюоресціюють в ультрафіолеті яскраво-червоним

A. Альфа-амілази

кольором, шкіра чутлива до світла, сеча забарвлена у червоний

B. Лактатдегідрогенази-1

колір. Нестача якого ферменту викликало цю хворобу?

C. Креатинкінази

A. Уропорфіриноген-І-синтаза

D. Кислої фосфатази

B. Уропорфіриногендекарбоксилаза

E. Аланінамінотрансферази

C. Дельта-амінолевулинатсинтаза

278.У хворої 38 років ревматизм в активній фазі. Визначення

D. Уропорфіриноген-ІІІ-косинтаза

якого з наступних лабораторних показників сироватки крові

E. Ферохелатаза

має діагностичне значення при даній патології?

286.Споживання забруднених овочів і фруктів протягом

A. С-реактивного білка

тривалого часу призвело до отруєння пацієнта нітратами і

B. Сечової кислоти

утворення в крові похідного гемоглобіну

C. Сечовини

A. Hb-OH

D. Креатиніну

B. Hb СО

E. Трансферину

C. Hb O2

279.Яке похідне гемоглобіну виявляється в крові при отруєнні

D. Hb CN

чадним газом?

E. Hb NHCOOH

A. Карбгемоглобін

287.У дівчинки 7 років явні ознаки анемії. Лабораторно

B. Метгемоглобін.

встановлений дефіцит піруваткінази в еритроцитах.

C. Оксигемоглобін.

Порушення якого процесу грає головну роль в розвитку анемії

D. Карбоксигемоглобін

у дівчинки?

E. Вердогемоглобін.

A. Анаеробного гліколізу

280.Пацієнт 33- х віку. Хворіє 10 років. Періодично

B. Окислювального фосфорилювання

звертається до лікаря зі скаргами на гострі болі в животі,

C. Тканинного дихання

судоми, порушення зору. У його родичів спостерігаються

D. Розкладу пероксидів

подібні симптоми. Сеча червоного кольору. Госпіталізований з

E. Дезамінування амінокислот

діагнозом - гостра переміжна порфірія. Причиною

288.Єритроцит для своєї життєдіяльності потребує енергію у

захворювання може бути порушення біосинтезу:

вигляді АТФ. Який процес забезпечує цю клітину необхідною

A. Гему

кількістю АТФ?

B. Інсуліну

A. Пентозний цикл

C. Жовчних кислот

B. Аєробне окислення глюкози

D. Простагландинів

C. Анаєробний гліколіз

E. Колагену

D. Бета-окислення жирних кислот

281.У хворого відмічається підвищена чутливість шкіри до

E. Цикл трикарбонових кислот

18

289.У хворого 38 років після прийому аспірину та

D. Жовтяниця новонароджених

 

 

сульфаніламідів

спостерігається

посилений

гемоліз

E. Спадкова

 

 

 

 

еритроцитів, який викликаний недостатністю глюкозо-6-

297.У хворого встановлено підвищення у плазмі крові вмісту

фосфатдегідрогенази. З порушенням утворення якого

кон'югованого (прямого) білірубіну при одночасному

коферменту пов’язана ця патологія?

 

 

підвищенні некон'югованого (непрямого) і різкому зниженні в

A. Убіхінон

 

 

 

калі вмісту стеркобіліногену. Про який вид жовтяниці можна

B. НАДФ-Н

 

 

 

стверджувати?

 

 

 

 

C. ФМН-Н2

 

 

 

A. Обтураційну

 

 

 

D. ФАД-Н2

 

 

 

B. Паренхіматозну (печінкову)

 

 

E. Піридоксальфосфат

 

 

C. Гемолітичну

 

 

 

290.В аналізі крові у хворого концентрація альбуміну складає

D. Жовяницю немовлят

 

 

20 г/л, підвищена активність ізоферменту лактатдегідрогенази

E. Хворобу Жильбера

 

 

 

5 (ЛДГ5). Про захворювання якого органу свідчить даний

298.У хворого з жовтяницею встановлено: підвищення у

аналіз

 

 

 

плазмі крові вмісту загального білірубіну за рахунок

A. Серце

 

 

 

непрямого (вільного), в калі і сечі – високий вміст стеркобіліну,

B. Нирки

 

 

 

рівень прямого (зв'язаного) білірубіну в плазмі крові в межах

C. Печінка

 

 

 

норми. Про який вид жовтяниці можна стверджувати?

 

D. Легені

 

 

 

A. Жовтяниця немовлят

 

 

E. Селезінка

 

 

 

B. Паренхіматозна (печінкова)

 

 

291.При аналізі крові хворого визначені залишковий азот та

C. Механічна

 

 

 

сечовина. Частка сечовини в залишковому азоті значно

D. Гемолітична

 

 

 

зменшена. Про захворювання якого органу свідчить даний

E. Хвороба Жильбера

 

 

 

аналіз ?

 

 

 

299.Для лікування жовтяниць показано призначення

A. Печінка

 

 

 

барбітуратів,

які

індукують

синтез

УДФ-

B. Нирки

 

 

 

глюкуронілтрансферази. Лікувальний ефект при цьому

C. Шлунок

 

 

 

обумовлений утворенням:

 

 

 

D. Кишечник

 

 

 

A. Протопорфірину

 

 

 

E. Серце

 

 

 

B. Непрямого (некон'югованого) білірубіну

 

292.У хворого з цирозом печінки з’явились набряки. Яка

C. Білівердина

 

 

 

можлива причина їх появи?

 

 

D. Прямого (кон'югованого) білірубіну

 

A. Зменшення вмісту гаптоглобіну в крові

 

E. Гема

 

 

 

 

B. Зменшення вмісту альбумінів в крові

 

300.У дитини, яка народилася 2 дні тому, спостерігається

C. Зменшення вмісту трансферину в крові

 

жовте забарвлення шкіри та слизових оболонок. Причиною

D. Збільшення вмісту гама-глобулінів в крови

 

такого стану є тимчасова нестача ферменту:

 

 

E. Зменшення вмісту глюкози в крові

 

A. Гемоксигенази

 

 

 

293.У робітника хімчистки виявлена жирова дистрофія

B. Сульфотрансферази

 

 

печінки. Порушення синтезу якої речовини в печінці може

C. Гемсинтетази

 

 

 

привести до такої патології?

 

 

D. УДФглюкуронілтрансферази

 

 

A. Фосфотидилхоліну

 

 

E. Білівердинредуктази

 

 

B. Тристеарину

 

 

301.При укусі отруйної змії у людини може розвинутися

C. Сечовини

 

 

 

гемолітична жовтяниця. Вкажіть показник плазми крові, який

D. Фосфатидной кислоти

 

 

зростає у потерпілого в першу чергу.

 

 

E. Холевої кислоти

 

 

A. Білірубін непрямий (некон'югований)

 

294.У пацієнтки з постійною гіпоглікемією аналіз крові після

B. Білірубін прямий (кон'югований)

 

 

введення адреналіну істотно не змінився. Лікар припустив

C. Сечова кислота

 

 

 

порушення в печінці. Про зміну якої функції печінки може йти

D. Сечовина

 

 

 

 

мова?

 

 

 

E. Вільні амінокислоти

 

 

A. Глікогендепонуючої

 

 

302.Знешкодження ксенобіотиків та активних ендогенних

B. Холестериноутворюючої

 

 

метаболітів часто відбувається за рахунок включення в

C. Кетогенної

 

 

молекулу субстрату атома кисню. Вкажіть, за допомогою

D. Гліколітичної

 

 

якого процесу це відбувається.

 

 

E. Екскреторної

 

 

A. Переамінування

 

 

 

295.У юнака 18 років з ураженням паренхіми печінки в

B. Гідроксилування

 

 

 

сироватці крові найвірогідніше буде виявлено підвищений

C. Декарбоксилування

 

 

рівень

 

 

 

D. Карбоксилування

 

 

 

A. Аланінамінотрансферази

 

 

E. Дезамінування

 

 

 

B. Лактатдегідрогенази-1

 

 

303.Біологічне окиснення та знешкодження ксенобіотиків

C. Креатинкінази

 

 

відбувається за рахунок гемвмісних ферментів. Який метал є

D. Кислої фосфатази

 

 

обов`язковою складовою цих ферментів?

 

 

E. Альфа-амілази

 

 

A. Mg

 

 

 

 

296.У пацієнта після переливання крові спостерігається жовте

B. Zn

 

 

 

 

забарвлення шкіри та слизових оболонок, в крові - підвищений

C. Co

 

 

 

 

рівень загального білірубіну за рахунок непрямого білірубіну,

D. Fe

 

 

 

 

в сечі – високий вміст уробіліну, а в калі – підвищений вміст

Е. К

 

 

 

 

стеркобіліну. Який вид жовтяниці у хворого?

 

304.При дослідженні перетворення харчового барвника було

A. Обтураційна

 

 

встановлено, що знешкодження цього ксенобіотика

B. Гемолітична

 

 

відбувається тільки в одну фазу – мікросомального окиснення.

C. Паренхіматозна

 

 

Назвіть компонент цієї фази.

 

 

19

A. Цитохром с

 

 

 

 

 

 

 

виявлена значна кількість каріозних порожнин. Недостатність

B. Цитохром b

 

 

 

 

 

 

 

якого компоненту їжі сприяла розвитку цієї патології?

C. Цитохром Р450

 

 

 

 

 

 

A. Кальцію

D. Цитохром с1

 

 

 

 

 

 

B. Натрію

E. Цитохром аа3

 

 

 

 

 

 

C. Галактози

305.Знешкодження хвороботворних бактерій та розщеплення

D. Аминокіслот

чужорідних тіл в лейкоцитах здійснюється за типом реакції

E. Глюкози

окиснення:

 

 

 

 

 

 

 

 

313.Пацієнт 55 років звернувся до лікаря зі скаргами на часті

A. Перекисного

 

 

 

 

 

 

судоми. Встановлено, що тривалий час він працює у гарячому

B. Оксидазного

 

 

 

 

 

 

цеху в умовах високих температур та зниженої вологості.

C. Оксигеназного

 

 

 

 

 

 

Порушення якого виду обміну призвело до цього стану ?

D. Пероксидазного

 

 

 

 

 

 

A. Вітамінного

E. Анаеробного

 

 

 

 

 

 

В. Водносольового

306.Відомо, що при ендогенній інтоксикації організму, яка

C. Ліпідного

супроводжує тиреотоксикоз, гнійні запальні захворювання,

D. Білкового

опіки, тощо існує загроза медикаментозних уражень організму.

E. Вуглеводного

За рахунок якого процесу це можливо?

 

 

 

 

314.Надмірне надходження якого мікроелементу в організм

А. Пригнічення активності мітохондріального окиснення

викликає розвиток флюорозу?

В. Зростання активності мікросомального окиснення

 

A. Брому

С. Пригнічення активності перекисного окиснення

 

B. Йоду

D. Посилення активності перекисного окиснення

 

 

C. Хлору

Е. Пригнічення активності мікросомального окиснення

D. Фтору

307.Хворому 50 років з харчовим отруєнням призначили

E. Міді

крапельницю з 10% розчином глюкози. Вона не тільки

315.Мікроелемент молібден є коферментом ферменту:

забезпечує

енергетичні

потреби

організму,

але

й

A. Ксантиноксидази

детоксикаційну функцію за рахунок утворення метаболіту,

B. Карбоангідрази

який бере участь в реакції кон`югації:

 

 

 

 

C. Лужної фосфатази

A. метилування

 

 

 

 

 

 

D. Глікозилтрансферази

B. сульфування

 

 

 

 

 

 

E. Аргінази

C. глюкуронування

 

 

 

 

 

 

316.Хвора 30 років скаржиться на слабкість, поганий апетит.

D. глікозилування

 

 

 

 

 

 

Під час обстеження виявлено ахілію шлункового соку, гастрит,

E. гідроксилування

 

 

 

 

 

 

анемію. Недостатність якого елементу може бути у хворої?

308.Знешкодження

ксенобіотиків

(лікарських

засобів,

A. Натрію

епоксидів, ареноксидів, альдегідів, нітропохідних, тощо) та

B. Магнію

ендогенних

метаболітів

 

(естрадіолу,

простагландинів,

C. Кальцію

лейкотрієнів) проходить в печінці шляхом їх кон’югації з:

 

D. Заліза

A. S-аденозилметіоніном

 

 

 

 

E. Молібдену

B. аспарагіновою кислотою

 

 

 

 

317.Біохімічний аналіз сироватки крові пацієнта з

C. гліцином

 

 

 

 

 

 

гепатолентикулярною дегенерацією (хвороба Вільсона-

D. глутатіоном

 

 

 

 

 

 

Коновалова) виявив зниження вмісту церулоплазміну.

E. фосфоаденозином

 

 

 

 

 

Концентрація яких іонів буде підвищена в сироватці крові

309.У новонародженого з'явились ознаки жовтяниці. Введення

цього пацієнта?

невеликих доз фенобарбіталу, який індукує синтез УДФ-

A. Натрію

глюкуронілтрансферази призвело до поліпшення стану дитини.

B. Кальцію

Який з перерахованих нижче процесів активується під

C. Фосфору

впливом індукованого фенобарбіталом ферменту?

 

 

D. Калію

A. синтезу глікогена

 

 

 

 

 

E. Міді

B. мікросомального окиснення

 

 

 

318.Хворий 45 скаржиться на невгамовну спрагу, споживання

C. тканинного дихання

 

 

 

 

великої кількості рідини (до 5 л), виділення значної кількості

D. глюконеогенезу

 

 

 

 

 

 

сечі (до 6 л на добу). Концентрація глюкози крові становить

E. конʼюгації

 

 

 

 

 

 

4,4 ммоль/л, рівень кетонових тіл не підвищений. Сеча

310.У чоловіка 32 років з ураженням печінки при проведенні

незабарвлена, питома вага 1,002; цукор у сечі не визначається.

проби Квіка на детоксикаційну здатність спостерігали низький

Дефіцит якого гормону може призводити до таких змін?

рівень в сечі:

 

 

 

 

 

 

 

 

A. Вазопресину

A. креатиніну

 

 

 

 

 

 

B. Альдостерону

B. оксипроліну

 

 

 

 

 

 

C. Інсуліну

C. бензоату натрію

 

 

 

 

 

 

D. Глюкагону

D. гіпурової кислоти

 

 

 

 

 

E. АКТГ

E. амінокислот

 

 

 

 

 

 

319.При операції на щитовидній залозі з приводу

311.У пацієнта цироз печінки. Дослідження якої з перелічених

захворювання на Базедову хворобу, помилково були видалені

речовин, що екскретуються з сечею, може характеризувати

паращитовидні залози. Виникли судоми, тетанія. Обмін якого

стан антитоксичної функції печінки?

 

 

 

 

біоелемента було порушено?

A. гіпурової кислоти

 

 

 

 

 

A. Кальцію

B. амонійних солей

 

 

 

 

 

 

B. Магнію

C. креатиніну

 

 

 

 

 

 

C. Калію

D. сечової кислоти

 

 

 

 

 

 

D. Заліза

E. амінокислот

 

 

 

 

 

 

E. Натрію

312.У дитини, яка

тривалий

час не

вживала молочну

їжу,

320.У пацієнта, що проживає на специфічній геохімічній

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]