Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

робоча програма ФА 2015

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
273.01 Кб
Скачать

2

Продовження табл. 3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

12

13

Змістовий модуль

3. Комплексна діагностика фінансового стану підприємства

 

 

Тема 10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Короткостроковий прогноз

8

2

2

 

 

4

9,5

1

0,5

 

 

 

8

фінансового стану

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

підприємства

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема 11. Аналіз

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

фінансового стану

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

неплатоспроможних

12

4

4

 

 

4

10

1

1

 

 

 

8

підприємств та запобігання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

їх банкрутству

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема 12. Стратегічний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

аналіз фінансового ризику

12

4

4

 

 

4

10

1

1

 

 

 

8

та напрями його

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

зменшення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом за змістовим

32

10

10

 

 

12

29,5

3

2,5

 

 

 

24

модулем 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього годин

113

32

32

 

 

49

108

10

6

 

 

 

92

 

 

 

 

Модуль

2

 

 

 

 

 

 

 

 

Курсова робота

31

 

-

-

31

-

36

 

-

-

 

36

 

Усього годин

144

32

32

 

31

49

144

10

6

 

 

36

92

3. ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗА МОДУЛЯМИ ТА ТЕМАМИ

Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні основи фінансового аналізу

Тема 1. Теоретичні основи фінансового аналізу.

Поняття фінансового аналізу та його напрямки. Місце фінансового аналізу у системі економічного аналізу. Роль і місце фінансового аналізу в системі управління та формування фінансової стратегії підприємства. Взаємозв'язок фінансового і управлінського аналізу. Користувачі інформації як суб'єкти фінансового аналізу. Класифікація основних груп користувачів фінансовими звітами (стейкхолдерів), зацікавлених у діяльності компанії безпосередньо або опосередковано. Пріоритетні напрямки аналізу для різних груп користувачів (власників, кредиторів, менеджерів та ін.) Класифікація видів фінансового аналізу. Зміст фінансового аналізу, цілі і завдання. Зміст фінансового аналізу і послідовність його проведення. Проблема вибору оціночних показників. Можливості використання збалансованої системи показників для оцінки ефективності діяльності компанії. Класифікація видів фінансового аналізу за способом його організації: внутрішній і зовнішній аналіз. Види аналізу за ступенем глибини опрацювання проблеми і цілей ведення дослідницької роботи: експрес-аналіз і деталізований аналіз фінансового стану компанії та її ділової активності.

Рекомендована до вивчення література: 2-4, 9-10, 13, 15, 18, 20, 22-23, 26, 30-31, 36, 38, 42-49.

3

Тема 2. Загальна оцінка фінансового стану підприємства.

Фінансова звітність – основне джерело інформації для оцінки фінансового стану підприємства. Інформаційна обмеженість даних бухгалтерського обліку. Якісні характеристики інформації, що містяться у фінансових звітах підприємства: доречність, достовірність, прогнозна цінність, повнота представлення, нейтральність, порівнянність. Принципи бухгалтерського обліку. Міжнародні та національні стандарти звітності, вплив їх зміни на утримання ключових фінансових звітів. Форми розкриття інформації, зміст та аналітична цінність приміток до фінансової звітності. Склад річного звіту: баланс (звіт про фінансовий стан), звіт про фінансові результати (звіт про сукупний дохід), звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, примітки до фінансової звітності. Логічний і інформаційний взаємозв'язок показників фінансової звітності. Експрес-аналіз бухгалтерського балансу: підготовчий етап, попередній огляд балансу, побудова порівняльного аналітичного балансу, виявлення прихованих і «хворих» статей балансу, загальна оцінка майнового і фінансового стану підприємства. Формулювання висновків про наявність вузьких місць в діяльності компанії. Деталізований аналіз фінансової звітності: Основні завдання аналізу і оцінки майнового потенціалу компанії. Критерії оцінки зміни структури активів компанії. Ознаки задовільності структури балансу.

Рекомендована до вивчення література: 2-4, 6, 9-11, 13-15, 17-26, 30-32, 35-36, 38-39, 41-53

Змістовий модуль 2. Фінансова оцінка діяльності підприємства та його майнового стану

Тема 3. Аналіз фінансової стійкості підприємства.

Оцінка поточної фінансової стійкості підприємства. Основні напрямки аналізу фінансової стійкості компанії. Система показників фінансової стійкості: коефіцієнт концентрації власного капіталу, коефіцієнт маневреності власного капіталу, коефіцієнт співвідношення позикових і власних коштів. коефіцієнт автономії; коефіцієнт співвідношення позикового та власного капіталу; коефіцієнт поточної заборгованості; коефіцієнт довгострокового залучення позикових засобів; коефіцієнт довгострокової фінансової незалежності; коефіцієнт фінансової сталості; власні оборотні кошти; коефіцієнт забезпеченості поточних активів власними оборотними коштами; забезпеченість матеріальних запасів власними оборотними коштами; коефіцієнт маневреності власного капіталу; показник маневреності власних оборотних коштів; частка основних засобів і необоротних активів у загальному обсязі власних джерел фінансування активів; частка у вартості майна, яку становлять засоби виробництва (коефіцієнт реальної вартості майна). Порядок розрахунку показників та методи їх оцінки.

Рекомендована до вивчення література: 1-4, 6-7, 9-15, 17-24, 26, 30-32, 36, 38-39, 41-49.

Тема 4. Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства.

Аналіз ліквідності и платоспроможності: Основні напрямки аналізу ліквідності підприємства. Критерії абсолютної ліквідності балансу. Система

4

показніків ліквідності: коефіцієнт швидкої ліквідності, коефіцієнт абсолютної ліквідності, коефіцієнт поточної ліквідності, коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами. Способи розрахунку коефіцієнтів. Економічна інтерпретація дінамікі ключовими оціночніх показніків: Розрахунок і аналіз дінаміки проміжніх показніків: робочого капіталу, чистих актівів. Взаємозв’язок показніків: робочий капітал і ліквідність. Управління робочим капіталом.

Рекомендована до вивчення література: 1-4, 6-7, 9-15, 17-24, 26, 30-32, 36, 38-39, 41-49.

Тема 5. Аналіз грошових потоків.

Класифікація вхідних і вихідних грошових потоків в операційній, фінансовій та інвестиційній діяльності підприємства, аналіз особливостей формування грошових потоків на підприємстві, зміст і послідовність його здійснення. Цілі аналізу руху грошових коштів. Звіт про рух грошових коштів, його аналітична цінність. Оцінка обсягу отриманих грошових коштів та напрямів їх використання, можливості компанії генерувати грошові притоки в результаті поточної (операційної) діяльності, достатності власних коштів для інвестиційної діяльності. Етапи формування політики управління грошовими активами. Заходи по збільшенню грошового потоку з метою підтримки платоспроможності та ліквідності компанії в умовах допустимого рівня ризику. Основні концепції теорії дисконтованих грошових потоків, які використовуються в процесі аналізу фінансових ресурсів.

Рекомендована до вивчення література: 1-15, 17-24, 26, 30-32, 36, 38-39, 41-49.

Тема 6. Аналіз ефективності використання капіталу.

Значення і методи аналізу капіталу підприємства. Аналіз прибутковості капіталу.

Аналіз оборотності капіталу. Показники швидкості оборотності капіталу (коефіцієнт оборотності та тривалість одного обороту). Аналіз тривалості обігу капіталу. Шляхи прискорення оборотності, економічний ефект у результаті прискорення оборотності.

Методика розрахунку суми коштів, вивільнених з обігу у зв'язку з прискоренням оборотності, або суми додатково залучених коштів у обіг за умови уповільнення оборотності капіталу. Методика розрахунку суми додаткового отримання прибутку в результаті прискорення оборотності капіталу або суми недоотримання прибутку у зв'язку з уповільненням оборотності.

Ефект фінансового важеля. Методика розрахунку показників для оцінки ефективності використання позикового капіталу. Сутність ефекту фінансового важеля. Два компоненти ефекту фінансового важеля. Позитивний та негативний ефекти фінансового важеля. Ефект фінансового важеля у випадку обліку фінансових витрат. Ефект фінансового важеля в умовах інфляції. Методика розрахунку ефекту фінансового важеля.

Рекомендована до вивчення література: 1-4, 6-7, 9-15, 17-24, 26, 30-32, 36, 38-39, 41-49.

5

Тема 7. Аналіз кредитоспроможності підприємства.

Сутність кредитоспроможності та необхідність її оцінки. Кредитоспроможність позичальника як наявність передумов отримання кредиту і здатність повністю та в строк розрахуватися за своїми борговими зобов'язаннями.

Значення кредитоспроможності клієнта у світовій банківській практиці. Основні завдання оцінки кредитоспроможності:

вивчення фінансового стану;

попередження втрат кредитних ресурсів унаслідок неефективної роботи позичальника;

стимулювання суб'єктів господарювання для підвищення ефективності їхньої роботи.

Аналіз кредитоспроможності підприємства. Чинна практика банків України при оцінці кредитоспроможності клієнта. Досвід зарубіжних комерційних банків

воцінні кредитоспроможності позичальника.

Рекомендована до вивчення література: 1-4, 6-7, 9-15, 17-24, 26, 30-32, 36, 38-39, 41-49.

Тема 8. Оцінювання виробничо-фінансового левериджу.

Поняття, сутність та значення левериджу в оцінці ефективності інвестиційної політики підприємства та ступеня виробничого і фінансового ризику.Леверидж у фінансовому аналізі як процес оптимізації структури активів і пасивів підприємства з метою збільшення прибутку.

Поняття левериджу як важеля, за умови посилення якого є можливість істотно змінити результати виробничо-фінансової діяльності підприємства.

Рівень виробничого левериджу як відношення темпів приросту валового прибутку (до сплати відсотків і податків) до темпів приросту обсягу продажу в натуральних або умовно-натуральних одиницях.

Фінансовий леверидж як взаємозв'язок між прибутком і співвідношенням власного і позикового капіталу.

Взаємозв'язок фінансового левериджу і фінансового ризику. Поняття виробничо-фінансового левериджу. Аналіз рівнів виробничого, фінансового та виробничо-фінансового левериджу.

Рекомендована до вивчення література: 1-4, 6-7, 9-15, 17-24, 26, 30-32, 36, 38-39, 41-49.

Тема 9. Аналіз ділової активності та інвестиційної привабливості підприємства.

Сутність ділової активності підприємства та показники, що її характеризують (коефіцієнти загальної оборотності капіталу, оборотності мобільних засобів, оборотності матеріальних оборотних коштів, оборотності готової продукції, оборотності дебіторської та кредиторської заборгованості; середній строк обороту дебіторської та кредиторської заборгованості, фондовіддача основних засобів та інших необоротних активів; коефіцієнт оборотності власного капіталу).

6

Послідовність аналізу основних показників ділової активності підприємства. Вплив оборотності активів на показники ефективності діяльності підприємства.

Поняття інвестиційної привабливості та показники, що її характеризують. Оцінка інвестиційної привабливості підприємства. Рекомендована система показників для аналізу інвестиційної привабливості.

Аналіз інвестиційної привабливості проектів (ефективності капіталовкладень).

Рекомендована до вивчення література: 1-4, 6-7, 9-15, 17-24, 26, 30-32, 36, 38-49.

Змістовий модуль 3. Комплексна діагностика фінансового стану підприємства

Тема 10. Короткостроковий прогноз фінансового стану підприємства.

Сутність короткострокового прогнозу фінансового стану. Складання короткострокового прогнозу фінансового стану. Прогнозування фінансової діяльності. Методи прогнозування фінансової стійкості суб’єктів господарювання.

Прогнозування фінансового стану по грошових коштах як найбільш ліквідній частині активів. Прогноз обсягу реалізації як найважливішої бази прогнозу грошових коштів. Прогноз отримання дебіторської заборгованості. Розрахунок надходження грошових коштів за реалізовану продукцію.

Прогноз витрат. Розрахунок вартості придбаних матеріалів. Прогноз необхідних грошових коштів для оплати придбаних матеріалів.

Узагальнений прогноз грошових коштів на основі складеної інформації про залишки грошових коштів, їхнє отримання і платежі.

Складання прогнозних балансу та звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів.

Рекомендована до вивчення література: 1-4, 6-7, 9-15, 17-24, 26, 30-32, 36, 38-39, 41-49.

Тема 11. Аналіз фінансового стану неплатоспроможних підприємств та запобігання їх банкрутству.

Методика проведення поглибленого аналізу фінансово-господарського стану неплатоспроможних підприємств.

Умови прийняття рішення про визнання структури балансу задовільною (незадовільною), а підприємства платоспроможним (неплатоспроможним).

Аналіз та оцінка реальних можливостей відновлення платоспроможності підприємства.

Діагностика банкрутства підприємства. Методи прогнозування можливого банкрутства. Шляхи запобігання банкрутства і шляхи поліпшення структури балансу і фінансового стану підприємства.

Рекомендована до вивчення література: 1-4, 6-7, 9-15, 17-26, 29-32, 36, 3839, 41-49.

7

Тема 12. Стратегічний аналіз фінансового ризику та напрями його зменшення.

Сутність фінансових ризиків та необхідність їх аналізу. Класифікація фінансових ризиків. Сутність виробничого, комерційного та фінансового ризиків. Основні види фінансових ризиків, їх характеристика.

Організація і методика аналізу фінансових ризиків (визначення мети, збір інформації офіційної та неофіційної, з'ясування ризику, оцінка ризику, вибір методів аналізу).

Методи аналізу фінансових ризиків. Основні шляхи зниження (нейтралізації) фінансових ризиків. Опрацювання отриманих результатів аналізу фінансового ризику, розробка та впровадження можливих заходів щодо його зниження.

Рекомендована до вивчення література: 1-4, 6-7, 9-24, 26, 30-32, 36, 3839, 41-49.

4. ПЛАНИ ЛЕКЦІЙ Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні основи фінансового

аналізу Тема 1. Теоретичні основи фінансового аналізу.

1.Сутність і значення фінансового аналізу: його основні цілі, завдання, особливості.

2.Функції та основні етапи фінансового аналізу підприємства. Предмет, об'єкт та суб'єкти фінансового аналізу.

3.Види фінансового аналізу та класифікація економічних показників, що використовуються у фінансовому аналізі.

4.Методи фінансового аналізу та їх класифікація.

5.Основні прийоми та типи моделей фінансового аналізу.

Тема 2. Загальна оцінка фінансового стану підприємства.

1.Поняття фінансового стану підприємства. Завдання аналізу фінансового

стану.

2.Мета, напрями та зміст експрес-аналізу фінансового стану.

3.Фінансова звітність як інформаційна база фінансового аналізу підприємства.

4.Діагностика динаміки й структури показників фінансової звітності.

Змістовий модуль 2. Фінансова оцінка діяльності підприємства та його майнового стану

Тема 3. Аналіз фінансової стійкості підприємства.

1.Сутність та зміст фінансової стійкості підприємства.

2.Методичні підходи до оцінки фінансової стійкості підприємства.

3.Чинники фінансової стійкості підприємства.

4.Типи фінансової стійкості підприємства та їх характерні риси.

5.Поняття запасу фінансової стійкості підприємства. Методика проведення її аналізу.

8

Тема 4. Аналіз платоспроможності та ліквідності підприємства.

1.Економічна сутність та зміст платоспроможності і ліквідності підприємства.

2.Аналіз платоспроможності підприємства.

3.Аналіз ліквідності підприємства.

4.Взаємозв’язок понять платоспроможності і ліквідності. Поточна і перспективна платоспроможність.

5.Методика визначення ліквідності балансу.

Тема 5. Аналіз грошових потоків.

1.Економічна сутність грошових потоків та їх види.

2.Аналіз вхідних та вихідних грошових потоків (принципи їх планування та оптимізації).

3.Класифікація грошових потоків за різними ознаками.

4.Мета та задачі фінансового аналізу руху грошових потоків підприємства.

5.Показники аналізу руху грошових потоків.

Тема 6. Аналіз ефективності використання капіталу.

1.Структура та зміст джерел формування капіталу підприємства.

2.Аналіз структури власного і залученого капіталу підприємства.

3.Оцінка вартості капіталу підприємства.

4.Інвестований та накопичений капітал.

5.Показники, що використовуються при аналізі структури капіталу.

6.Етапи проведення оцінки вартості капіталу підприємства. Підходи до визначення ціни власного капіталу.

Тема 7. Аналіз кредитоспроможності підприємства.

1.Теоретико-методичний зміст кредитоспроможності підприємства.

2.Методичні підходи до оцінки кредитоспроможності підприємства.

3.Інтегральний показник оцінки кредитоспроможності підприємства.

4.Сутність кредитоспроможності та необхідність її оцінювання. Фактори, які впливають на кредитоспроможність. Мета та завдання аналізу кредитоспроможності.

5.Поняття та розрахунок рейтингу підприємства за кредитоспроможністю.

Тема 8. Оцінювання виробничо-фінансового левериджу.

1.Сутність, поняття та види левериджу.

2.Економічний зміст та оцінка виробничого левериджу підприємства.

3.Економічний зміст та оцінка фінансового левериджу підприємства.

4.Сутність категорій фінансового, виробничого та фінансово-виробничого левериджу.

5.Чинники, що впливають на розмір чистого прибутку підприємства.

9

Тема 9. Аналіз ділової активності та інвестиційної привабливості підприємства.

1.Сутність оцінки ділової активності підприємства.

2.Методичні підходи до оцінки інвестиційних проектів.

3.Поняття і основні критерії ділової активності. Визначення напрямків підвищення ділової активності підприємства.

4.Оцінка економічного потенціалу підприємства.

Змістовий модуль 3. Комплексна діагностика фінансового стану підприємства

Тема 10. Короткостроковий прогноз фінансового стану підприємства.

1.Мета, напрямки та завдання фінансового прогнозування.

2.Методи короткострокового фінансового прогнозування фінансового стану підприємства.

3.Використання методу попередніх прогнозних балансів для прогнозування фінансового стану підприємства.

4.Особливості довготермінового та короткотермінового прогнозування.

5.Методика прогнозування фінансової звітності підприємства.

Тема 11. Аналіз фінансового стану неплатоспроможних підприємств та запобігання їх банкрутству.

1.Сутність комплексного аналізу та оцінки фінансового стану неплатоспроможних підприємств.

2.Діагностика банкрутства підприємства.

3.Етапи аналізу фінансового стану неплатоспроможного підприємства. Особливості проведення аналізу для підприємств у стані неплатоспроможності.

4.Виявлення резервів термінового покращення фінансового стану.

5.Методи фінансової санації неплатоспроможних підприємств.

Тема 12. Стратегічний аналіз фінансового ризику та напрями його зменшення.

1.Сутність та види фінансових ризиків підприємства, задачі їх аналізу.

2.Етапи здійснення стратегічного аналізу фінансових ризиків.

3.Прийняття рішень за результатами аналізу фінансових ризиків.

4.Мета і особливості стратегічного аналізу.

5.Інформаційне забезпечення аналізу фінансових ризиків.

6.Нейтралізація фінансових ризиків та шляхи їх уникнення. Зміст можливих стратегій ризик-менеджменту.

5. ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Проведення практичних занять має за мету, крім сприяння глибшому засвоєнню основних теоретичних положень, навчити майбутніх спеціалістів правильно і свідомо застосовувати набуті знання в області основних категорій і методів фінансового аналізу, оволодіти практичними навичками по їхньому застосуванню при аналізі фінансово-господарської діяльності підприємства.

10

Практичні заняття значною мірою забезпечують відпрацювання умінь і навичок прийняття практичних рішень в реальних умовах виробництва, що ґрунтуються на теоретичній основі, розвивають логічне мислення, вміння аналізувати явища, узагальнювати факти, сприяють регулярній і планомірній самостійній роботі у процесі вивчення певного курсу.

Проведення практичного заняття ґрунтується на попередньо підготовленому методичному матеріалі - тестах для виявлення ступеня оволодіння студентами теоретичними положеннями, завданнях різної складності для розв'язування їх студентами на занятті та необхідних дидактичних засобів. Підготовка до занять здійснюється за рахунок часу, відведеного на самостійну роботу студента. Особливо важливо, щоб студент усвідомив тему і завдання роботи, від чого залежить ступінь зацікавленості нею.

Тематика практичних занять та план їх проведення наведений у табл.4.

Таблиця 4 – Перелік тем практичних занять

 

 

 

 

Кількість

Назва теми

 

Теми практичних занять

годин

з/п

 

денна

заочна

 

 

 

 

 

 

 

форма

форма

1

2

 

3

4

5

1

Теоретичні основи фі-

1.Сутність фінансового аналізу, його

 

 

 

нансового аналізу

головна мета.

 

 

 

 

2.

Основні етапи фінансового аналізу

2

 

 

підприємства.

 

 

 

 

3.

Види та методи фінансового аналізу.

 

 

2

Загальна оцінка

1.

Фінансова звітність як інформаційна

 

 

 

фінансового стану

база фінансового аналізу підприємства.

2

 

підприємства

2.

Діагностика динаміки й структури

 

 

 

 

 

показників фінансової звітності.

 

 

3

Методика розрахунку та

1.

Оцінка фінансової стійкості за

 

 

 

показники рівня

допомогою абсолютних і відносних

 

 

 

фінансової стійкості

показників.

2

0,5

 

підприємства

2.

Використання коефіцієнтного

 

 

 

 

підходу при оцінці фінансової стійкості.

 

 

4

Методика визначення

1.

Економічний зміст ліквідності і

 

 

 

ліквідності та

платоспроможності.

 

 

 

платоспроможності

2.

Показники ліквідності і платоспро-

2

0,5

 

підприємства

можності: методи обчислення,

 

 

 

 

оптимальні значення.

 

 

5

Аналіз грошових потоків

1.

Детермінований аналіз вхідних та ви-

 

 

 

 

хідних грошових потоків.

4

0,5

 

 

2.

Оцінка вартості грошей у часі.

 

 

 

 

 

 

3.Оцінка грошових потоків.

 

 

6

Аналіз ефективності

1.

Управління та планування структури

 

 

 

використання капіталу

капіталу.

 

 

 

 

2.

Виявлення резервів підвищення ефе-

2

0,5

 

 

ктивності використання капіталу підп-

 

 

 

 

риємства.

 

 

11

Продовження табл.4

1

2

 

3

4

5

7

Аналіз кредитоспромож-

1. Способи оцінки кредитоспроможно-

 

 

 

ності підприємства

сті підприємства: фінансові коефіцієн-

 

 

 

 

 

ти, аналіз грошового потоку, оцінка ді-

2

0,5

 

 

 

лового ризику.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Інтегральна оцінка кредитоспромож-

 

 

 

 

 

ності підприємства.

 

 

8

Оцінювання виробничо-

1. Поняття левериджу та його види.

2

0,5

 

фінансового левериджу

2. Підходи до розрахунку левериджу.

 

 

 

9

Аналіз ділової активності

1. Основні показники ділової

 

 

 

та інвестиційної

активності: методика розрахунку та

4

0,5

 

привабливості

економічний зміст.

 

 

 

 

підприємства

 

2. Оцінка інвестиційних проектів.

 

 

10

Короткостроковий

1. Поняття прогнозування та його

 

 

 

прогноз фінансового

місце у системі управління

2

0,5

 

стану підприємства

підприємством.

 

 

 

 

 

 

2. Методи прогнозування.

 

 

11

Аналіз фінансового стану

1. Поняття, види, причини банкрутства

 

 

 

неплатоспроможних

2. Методи діагностики банкрутства.

4

1

 

підприємств

 

 

 

 

12

Аналіз

фінансових

1. Основні поняття фінансових ризиків

 

 

 

ризиків та

напрями їх

та їх класифікація.

4

1

 

зниження

 

2. Методи оцінки фінансових ризиків

 

 

 

 

 

 

 

підприємства.

 

 

 

Разом

 

 

32

6

6. ІНДИВІДУАЛЬНЕНАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНЕЗАВДАННЯ

Згідно навчального плану спеціальності 7(8).03050901 «Облік і аудит» для дисципліни «Фінансовий аналіз» індивідуальне навчально-дослідне завдання передбачено в формі курсового проекту.

Курсовий проект з дисципліни "Фінансовий аналіз" представляє собою науково-практичне дослідження і є ефективною формою самостійної роботи студентів спеціальності 7(8).03050901 «Облік і аудит».

Мета курсового проекту – систематизувати, закріпити та розширити теоретичні знання студентів з усіх розділів дисципліни, розвинути навики збирання необхідної економічної інформації, її належної обробки, самостійного виконання аналітичних досліджень діяльності підприємства.

Контроль виконання курсового проекту передбачає її захист перед комісією, до складу якої входять викладачі кафедри.

Курсовий проект є окремим заліковим кредитом навчальної дисципліни і оцінюється як індивідуальний вид самостійної навчальної діяльності студента. Курсова робота оцінюється за 100-бальною шкалою з наступним переведенням даних 100-бальної шкали оцінювання в 4-х бальну шкалу та шкалу за системою ECTS відповідно до методичних рекомендацій з написання курсового проекту.