Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нац. эк-ка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
655.36 Кб
Скачать
  1. Вкажіть на регіональні відмінності основних показників відтворення населення.

Людину формує середовище її проживання (зовнiшнє середовище). Воно складається з багатьох компонентiв, що визначають особливостi способу життя, демографiчної поведiнки тощо. Серед названих компонентів найбільш суттєвими, на наш погляд, є відтворення населення та відтворювальна територіальна система.

Вiдтворення населення - це насамперед основна складова його життєдiяльностi. У цiй якостi воно є не лише ресурсом, а й динамiчним чинником. Основним i визначальним у процесi демовiдтворення є фiзичне вiдновлення населення, тобто змiна поколiнь, вiдновлення якiсних характеристик населення, а також перемiщення по територiї. У широкому розумiннi демовiдтворення охоплює всi процеси руху населення - природний, мiграцiйний та соціальний.

Відтворювальна територіальна система - це просторове утворення, що складається з територiальних спiльнот людей, а також тих компонентiв навколишнього середовища (житла, робочих мiсць, мiсць вiдпочинку, отримання послуг), якi забезпечують життєдiяльнiсть i вiдтворення населення та його здоров'я. При цьому життєдiяльнiсть розглядається як органiзуюча територiю, а населенi пункти - як iнтегральнi елементи демогеосистеми. Демогеосистему можна розглядати в статицi (як демогеоситуацiю) та в динамiцi (як демогеопроцес).

Кiлькiснi та якiснi показники вiдтворення населення визначаються чинниками зовнiшнього середовища, насамперед умовами життя. Для нашої держави властивий дуже великий дiапазон коливання цих умов i вiдповiдно iстотнi територiальнi вiдмiнностi в рiвнях та динамiцi показникiв вiдтворення.

  1. Які чинники визначають рівень працересурсного потенціалу регіону?

Працересурсний потенціал виражає відносини між членами суспільства,спрямовані на відтворення ресурсів праці. Він характеризується чисельністю трудових ресурсів, їх статево-віковою структурою, рівнем освіти і професійно-кваліфікаційної підготовки, технічним оснащенням праці, фондом робочого часу, станом здоров’я, дисципліни та іншими соціально-економічними чинниками . Численність трудових ресурсів виступає як головна складова працересурсного потенціалу регіону, особливо її значущість підвищується в умовах неперервного скорочення населення в Україні до 2050р. за прогнозними даними відділу економічних і соціальних досліджень ООН до 26 млн. осіб і за даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України – до 36,3 млн. осіб. Чисельність трудових ресурсів регіону прямо зв’язана з чисельністю його населення.

  1. Дайте характеристику типам регіональних ринків праці України.

Типи регіональних ринків праці в Україні:

  • Чітко окреслені ознаки браку трудових ресурсів як у промисловому, так і в аграрному секторах економіки (Волинська, Житомирська, Закарпатська, Івано-франківська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернігівська області).

  • Ознаки депресивності та застійності не досить чітко відстежуються (Вінницька, Київська, Кіровоградська, Львівська, Сумська, Полтавська, Черкаська, Чернівецька області).

  • Індустріальні області з досить високомобільною робочою силою та глибоким кризовим станом (Донецька, Луганська області).

  • Висока мобільність робочої сили, достатні пропозиції щодо працевлаштування населення (Запорізька, Харківська області та м. Київ).

  • Висока орієнтація працездатного населення на різні форми самостійної зайнятості у різних сферах економіки (Одеська, Херсонська, Миколаївська області, Автономна Республіка Крим).