Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория по химии для ВУЗов / Закон Мозл_ давав змогу визначати точн_ значення порядкових номер_в елемент_в.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Будова ідеальних кристалів 7.2.1. Основні положення

Кристалічні речовини можуть існувати у вигляді моно- або полікристалів. Полікристали — це агрегати значної кількості дрібних, по-різному орієнтованих монокристалів неправильної форми, регулярні ділянки структури яких існують у певних межах.

Кристалічна структура твердої речовини визначається трьома факторами: хімічним складом речовини, розмірами структурних складових і природою сил, що утримують ці складові в кристалі (Гольдшмідт, 1926). Форму кристалів вивчає геометрична кристалографія. Вивчення кристалічних структур і їх зв'язку з властивостями речовин є предметом хімічної криста­лографії (кристалохімії).

Поверхня поодиноких кристалів правильної форми (монокрис­талів) обмежена площинами — гранями, лінії перетину яких — це ребра, а точки перетину ребер — вершини. Певне поєднання цих геометричних елементів і створює неповторну різноманітність існуючих кристалічних форм.

Умови росту кристала значно впливають на його форму, тому кристали однієї й тієї ж речовини можуть мати різний вигляд. Незважаючи на те, що форма граней може змінюватися, кути між ними залишаються незмінними. Це положення становить суть одного з основних законів кристалографії — закону сталості гранних кутів, відкритого датським ученим Стено (1669) і остаточ­но сформульованого французьким дослідником Роме де Лілем (1783): в усіх кристалах, що належать до однієї кристалічної форми даної речовини, за однакових умов кути між відповідни­ми гранями (і ребрами) є сталими. Відповідними називають грані, що однаково розміщені відносно елементів симетрії кристала.

Після опублікування праці Роме де Ліля з вимірювання крис­талів його співвітчизник Гаюї відкрив (1784) другий важливий закон кристалографії — закон раціональних відношень пара­метрів (закон цілих чисел): подвійні відношення параметрів (відрізків), які відтинаються двома непаралельними гранями кристала на трьох його ребрах, що перетинаються в одній точці, дорівнюють відношенням цілих і порівняно невеликих чисел. Відкриття цього закону було першим прямим доказом перервності будови речовини. Гаюї пояснив закон тим, що кристали побудовані з частинок, що мають форму багатогранників.

Кристалічна гратка

Просторова гратка є геометричним образом кристалічної гратки (термін Делафоса) — каркасу вузлів, що регулярно повто­рюються й паралельно розміщуються у просторі, в яких можуть міститися частинки речовини. Найменшу частинку кристала з характерною для даного типу гратки структурою називають еле­ментарною коміркою (рис. 7.1.). Елементарна комірка — це паралелепіпед, трансляцією якого в напрямку кожної з трьох координатних осей можна побудувати всю кристалічну гратку.

Рис. 7.1. Кристалічна гратка натрію (вказані три напрямки трансляцій; виділена елементарна комірка)

Один з послідовників Гаюї — французький кристалограф Бра­ве — дійшов висновку, що центри ваги невідомої форми частинок повинні розміщуватися подібно до вузлів кристалічної гратки, і вивів (1855) 14 можливих типів просторових ґраток, які відрізняються за формою елементарних комірок і симетрією. Елементарні комірки у гратках Браве вибирають так, щоб симетрія їх була найвищою і відповідала симетрії усієї гратки, число прямих ку­тів — максимальним, а об'єм комірки — мінімальним. Вузли ґраток завжди розміщуються у вершинах елементарних комірок (парале­лепіпедів). Окрім цього, в деяких випадках вони можуть перебува­ти в центрах самих комірок і в центрах їх граней, але ні в якому разі не на ребрах.

Ґратки Браве поділяють на примітивні Р, базоцентровані С та аналогічні їм бокоцентровані А, В; об'ємноцентровані І та гранецентровані F. У примітивних ґратках вузли розміщені лише у вершинах комірок, у базоцентрованих — у вершинах і в центрах двох взаємно паралельних граней, у об'ємноцентрованих — у вершинах і в центрі комірки, у гранецентрованих — у вершинах і в центрах усіх граней. Усі елементарні комірки 14 ґраток Браве зображені на рис. 7.2.

Рис. 7.2. Комірки 14 типів ґраток Браве: а — примітивна триклінна; б, в — примітивна та базоцентрована моноклінні; г, д, є, є — примітивна, базоцентрована, об'ємноцентрована та гранецентрована ромбічні; ж, з — примітивна та об'ємноцентрована тетрагональні; u — примітивна тригональна; і — примітивна гексагональна; к, л, м — примітивна, об'ємноцентрована та гранецентрована кубічні

З рисунка видно, що обмежитися однією теорією Браве для з'ясування структури кристалів неможливо. Можна вивести лише однакові частинки структури, які розміщені паралельно одна до одної і зв'язані паралельними трансляціями. Теорія Браве не може пояснити будову більшості кристалів, які належать до планаксіаль-них (площинно-осьових) видів симетрії. Кожний тип ґраток Браве є просторовою сукупністю трансляцій, за допомогою яких атоми, іони або молекули переносяться паралельно самі собі, утворюючи тривимірний візерунок кристала. Ґратки Браве входять як складові частини в усі сукупності елементів симетрії структур кристалів. Ці сукупності відповідають 230 просторовим групам симетрії.