Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория по химии для ВУЗов / Закон Мозл_ давав змогу визначати точн_ значення порядкових номер_в елемент_в.doc
Скачиваний:
152
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Хвильове рівняння шредінгера

Невизначеність місцеперебування та імпульсу електрона на­стільки велика, що доцільно взагалі відмовитися від аналізу траєк­торії його руху. Проте можна використати ймовірнісний підхід.

У будь-якій теорії систему характеризують за допомогою рів­няння стану, яке описує залежність між основними характеристи­ками — параметрами системи. Закони руху та енергетичного стану мікрочастинок вивчає хвильова (квантова) механіка, два варіанти якої запропонували незалежно один від одного Шредінгер (хвильо­ва механіка) і Гейзенберг (матрична механіка).

Зручніше користуватися ва­ріантом Шредінгера, в якому рух мікрочастинки описується хви­льовим рівнянням, а її місцепе­ребування визначають за ймовір­нісним принципом. Рівняння Шредінгера (1926) подібне до рівнянь Ньютона в класичній ме­ханіці. Його можна одержати на основі певної аналогії з рівняння­ми інших хвильових процесів — оптичних або акустичних.

Шредінгер стверджував, що стан рухливого електрона в атомній системі можна описати рівнянням стоячої електромагнітної хвилі. На відміну від механіч­них хвиль, які поширюються необмежено з постійною довжиною та спадною амплітудою, стоячі хвилі утворюються в обмежених коливних системах, не переміщаються в просторі й можуть мати тільки певні значення довжин, видуг і вузлів (рис. 5.8). Напрямок хвиль та їх знак змінюються при переході через вузол, де амплі­туда дорівнює нулю. Оскільки атомна система тривимірна, то ввівши в рівняння одновимірної стоячої хвилі три координати й підставивши замість довжини хвилі її значення з рівняння де Бройля (5.19), Шредінгер одержав рівняння, яке пов'язує енергію електрона з просторовими координатами та хвильовою функцією, що відповідає амплітуді тривимірного хвильового процесу: \|/(х, у, z). Проте хвилі де Бройля не є матеріальними, тобто вони не пов'язані з переносом речовини або енергії, а є хвилями ймові­рності. Хвилеподібно змінюється лише ймовірність перебування електрона.

Для електрона в атомі водню та подібних одноелектронних систем рівняння має вигляд

Це диференціальне лінійне рівняння другого порядку в частинних похідних, в якому — стала Дірака; т — маса електрона; Ер — потенціальна енергія електрона в даній точці; Е— повна енергія електрона; \|/ — хвильова функція.

Іноді суму других похідних від \|/ по х, у, z позначають як \|/ тобто

де оператор Лапласа (лапласіан) — символ операції под­війного диференціювання по координатах. Тоді рівняння набуває вигляду

Якщо всі математичні діїлнад хвильовою функцією лівої частини рівняння позначити знаком Я, тоді воно матиме найбільш лаконічну форму

де— оператор повної енергії системи —оператор Гамільтона (гамільтоніан); Е — власне значення оператора ; \|/ — власна функція оператора. (Зауважимо, що вираз\|/ означає певну дію над \|/ , а не добуток двох величин, як виразЕ • \|/). Якщо подіяти оператором енергії на хвильову функцію, то одержимо цю функ­цію, помножену на ті значення енергії, які може мати система.

Рівняння Шредінгера описує стаціонарні стани системи, які не залежать від часу, а отже, не містить понять швидкості руху електрона чи траєкторії. Його називають координатним на відміну від часового рівняння, яке служить для опису процесів у часі. Розв'язати рівняння — означає знайти енергію електрона та значення хвильової функції, що відповідають його різним енерге­тичним станам.

Кожний з незліченної кількості дозволених розв'язків рівняння називають власною хвильовою функцією стану електрона в атомі— \|/-функцією. \|/-функція має обмежений фізичний зміст, проте добуток \|/2dv дорівнює ймовірності локалізації електрона в еле­ментарному об'ємі dv атомного простору. Якщо поділити цю ймо­вірність на об'єм, то одержимо ймовірність перебування електрона в одиниці об'єму, або густину ймовірності \|/2. Хвильова функція може бути як додатною, так і від'ємною, але квадрат її модуля |\|/|2 (точніше \|/·\|/*), що має зміст імовірності, завжди число дійсне й додатне.

Ймовірнісне трактування \|/-функції накладає на неї ряд обме­жень — вимог регулярності. Хвильова функція повинна бути:

1) скінченною, тобто не перетворюватись на нескінченність ні за яких значень аргументів;

2) однозначною, тобто в будь-якій точці мати лише одне значен­ня;

3) неперервною, оскільки стан квантової системи в просторі змінюється неперервно;

4) граничною, тобто перетворюватись на нуль у нескінченності (асимптотично);

5) нормованою, тобто підлягати залежності \|/2dv = 1, яка пока­зує, що ймовірність перебування електрона в усьому об'ємі атома дорівнює одиниці. Пере­лічені обмеження еквіва­лентні квантовим умовам Бора.

Розглянемо рух електро­на з зарядом — е у полі ядра з зарядом +е. Якщо прийня­ти заряди за точкові, то центрально-симетричне по­ле ядра буде кулонівським з потенціальною енергією Ер = -е2/4- Підставивши її значення в рівняння (5.23), отримаємо хвильове рівнян­ня для атома водню.

Розв'язання цього рівняння пов'язане зі складними математич­ними викладками, однак основні його особливості зберігаються, якщо прийняти спрощену систему з аналогічними характеристи­ками. Для прикладу розглянемо одновимірний рух електрона в прямокутній потенціальній ямі завширшки а та з нескінченно високими стінками (рис. 5.9).