Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Біотехнологія виготовлення вітамінів.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
91.65 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

ТА БІОТЕХНЛОГІЙ ІМЕНІ С.З.ГЖИЦЬКОГО

Індивідуальне навчально-дослідне завдання

на тему: Біотехнологія виготовлення вітамінів

Виконала:

Студентка курсу, п/г ФВМ

Львів – 2012

План

  1. Загальна характеристика вітамінів, їх одержання та використання.

  2. Одержання вітаміну A1.

  3. Одержання вітаміну D.

  4. Одержання вітаміну В2.

  5. Одержання вітаміну С.

  6. Одержання вітаміну в12.

  1. Загальна характеристика вітамінів, їх одержання та використання.

Термін «вітаміни» був запропонований Функом ще на по­чатку минулого сторіччя. Сьогодні до вітамінів належить велика група низькомолекулярних органічних сполук різної хімічної природи, які присутні в організмі у незначних концентраціях, і як компоненти ферментних систем, що каталізують відповідні реакції. Вищі тварини і людина в основному потребують одержання готових вітамінів, а серед мікроорганізмів широко роз­повсюджена здатність до їх синтезу.

До вітамінів включають за прийнятою літерною класифікацією: в групу В (В1 - тіамін, В2 - рибофлавін, В3 - пантотенова кислота, В5 - нікотинова кислота, В6 - піридоксин, Вс чи В9 - фолієва кислота, В12- ціанкобаламін, Н - біотин); вітамін С (ас­корбінова кислота); групи А - ретиноли і провітамін А - ß-каротин; D (кальцифероли і провітаміни - ергостерин, холестерин); Е (токофероли); К (нафтохінони); їх коферментні форми та різ­ні інші похідні.

Вітаміни групи В ще називають кофакторними вітамінами, тому, що вони входять у структуру коферментів. Ці вітаміни бе­руть участь в метаболізмі як вищих організмів, так і мікробних клітин. Механізм дії інших вітамінів вивчений недостатньо. Деякі з них, наприклад С, А, D, не функціонують в мікробних клітинах, хоча провітаміни останніх двох - ß-каротин і ергосте­рин - беруть участь у життєдіяльності певних типів мікроорга­нізмів і ними синтезуються.

Вітаміни одержують як хімічним, так і мікробіологічним синтезом.

Практичне використання здатності мікроорганізмів до біосинтезу вітамінів розпочалося в 30—40-і роки минулого століття. В першу чергу звернули увагу на пивні і пекарські дріжджі як джерело вітамінів — В1, D2, С тощо.

Однак широкі перспективи щодо використання мікроорганізмів для одержання вітамінів з’явилися пізніше завдяки вия­вленню у них здатності до так званого надсинтезу вітамінів, тоб­то до утворення і накопичення в культурах деяких видів набагато більшої їх кількості, ніж потрібно для виконання ката­літичних функцій. На це явище вперше звернув увагу в 30-х ро­ках XX ст. Гільєрмон, який виявив накопичення рибофлавіну в культурі гриба Eremothecium ashbyii.

Незабаром надсинтетики рибофлавіну були знайдені і се­ред інших груп мікроорганізмів — дріжджів, бактерій, міцеліальних грибів. Потім була виявлена здатність до підвищеного синтезу інших вітамінів — В12 (у актиноміцетів, пропіоновокислих, метанових і деяких інших груп бактерій), каротиноїдів (у гетероталічних мукорових грибів), ергостерину (у деяких сахароміцетів).

Прогрес у вивченні хімізму біосинтезу вітамінів дав можливість використовувати для їх одержання не тільки активні про­дуценти, але й мікроорганізми, здатні здійснювати окремі етапи синтезу.

Завдяки встановленню механізмів вітаміногенезу одержані мутанти продуцентів спроможні до надсинтезу вітамінів, що сприяло створенню більш економічних способів виробництва продуктів порівняно з існуючими. Є дані про одержання мутантів, які накопичують у середовищі вітаміни В1, В6, біотин (Діканська Е.М., 1984).

Крім вітамінів, мікробіологічним шляхом одержують інші речовини вітамінної природи, передусім коферменти. Дедалі ширше їх застосовують у медичній практиці, а мікробіологіч­ний синтез в багатьох випадках єдиний або найбільш прийнят­ний спосіб їх одержання.

Нові перспективи практичного використання мікроорганіз­мів як синтетиків вітамінів відкриває використання в мікробіологічній промисловості нетрадиційних видів вуглецевих субстратів (вуглеводні, нижчі спирти і кислоти) - нехарчових субстратів.

Встановлено, що вуглець належить до факторів, задіяних у регуляції процесів вітаміногенезу, і використання вуглецевих субстратів забезпечує підвищення рівня синтезу цілої низки спо­лук вітамінної природи (рибофлавіну, ергостерину, пантотенової кислоти, ФАД, НАД, вітаміну В6, коензиму Q, вітаміну В12).

На сьогодні існують такі напрями вирішення проблеми одержання вітамінів мікробіологічним синтезом:

  1. Одержання вітамінів і коферментів з використанням мікроорганізмів - продуцентів, в основному надсинтетиків, і спеціальних режимів їх культивування. До цієї категорії належать уже існуючі біотехнології одержання вітамінів В2, В12, каротиноїдів.

  2. Одержання індивідуальних вітамінів і коферментів з біомаси мікроорганізмів, яку вирощують у промислових масштабах на різних вуглецевих субстратах, або використання її як ком­плексних вітамінних препаратів.

  3. Використання мікроорганізмів для здійснення окремих ста­дій процесу синтезу вітамінів. Можливості використання для вирощування таких мікроорганізмів нових видів нехарчової сировини розширюють межі цього напряму.