Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Шпора по кормлению

.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
52.74 Кб
Скачать

Кормові засоби - поняття ширше і об'єднує як натуральні, так і синтетичні продукти (в тому числі і корми), які мають поживну цінність і можуть використовуватись для приготування кормів або із значно меншим ефектом згодовуватись тваринам у непідготовленому вигляді.

Класифікація кормів - це групування їх за походженням та іншими ознаками (концентрація, доступність і співвідношення поживних речовин, фізичний стан та ін.).

За походженням всі корми поділяють на: корми рослинного походження;

  • корми тваринного походження;

  • комбікорми;

  • синтетичні препарати;

  • харчові відходи;

  • мінеральні корми;

  • біологічно активні добавки.

Корми рослинного походження. За хімічним складом корми рослинного походження поділяють на дві великі групи - об'ємисті і концентровані.

Об'ємисті корми приготовлені з вегетативної маси рослин, коренебульбоплодів, соковитих плодів і побічних продуктів харчових виробництв. Бувають сухими і вологими. В групу сухих входять корми, в яких міститься не більше 22 % вологи і 0,65 корм. од. в 1 кг корму. Вологі корми містять більше 40 % води. їх поділяють на соковиті і водянисті. Для соковитих кормів характерно те, що основна маса води знаходиться в зв'язаному стані і входить до складу протоплазми або рослинного соку. Це зелені корми, силос, сінаж, коренебульбоплоди, баштанні культури, овочі. До водянистих кормів відносяться залишки промислової переробки с-г сировини, в яких вода міститься у вільному та зв'язаному стані. Це свіжий і кислий жом, брага, м'язга, плодові вижимки.

Зелені корми відносяться до соковитих, вони мають високий вміст води (70-85%). Суха речовина в ранні фази вегетації характеризується високою поживністю. В 1 кг сухої речовини лучної трави міститься 1.13 корм, од., 115 г перетравного протеїну, 9,6 г кальцію, 4 г фосфору, 300-400 мг каротину.

Концентрованими вважаться такі корми, які містять більше 0,5 кг перетравних поживних речовин в 1 кг (не менше 0,7 корм, од., не більше 19 % клітковини і до 40 % води). Концентровані корми поділяються на вуглеводисті і протеїнові. Вуглеводисті корми багаті на крохмаль (насіння злакових рослин, які містять від 8 до 14 % сирого протеїну, до 75 -вуглеводів, в основному крохмалю, і від 2 до 6 % жиру) і протеїнові (насіння бобових культур, макухи, шроти), тобто такі корми, в яких вміст протеїну досягає 20-40 % .

Корми тваринного походження одержують при переробці тваринницької продукції. В них міститься цінний за амінокислотним складом білок. До кормів тваринного походження відносяться молоко і продукти його переробки (відвійки, сироватка, маслянка), рибне борошно, м'ясо-кісткове, м'ясне, кров'яне борошно.

Молоко - цінний корм для молодняку тварин в перші тижні їх життя. В ньому міститься більше 200 різноманітних поживних речовин в легкодоступній для засвоєння формі; білки і молочний цукор (лактоза) перетравлюються на 98%, а молочний жир - на 95%. Хімічний склад молока не постійний і залежить від періоду лактації, виду, породи тварин, рівня годівлі в різні сезони року та ін.

Найбільша кількість поживних речовин міститься в молоці в першу добу лактації самки. Перше молоко прийнято називати молозивом. В молозиві, на відміну від молока, міститься більше сухої речовини за рахунок підвищеного вмісту білків, в тому числі імуноглобулінів. Молозиво багате на вміст вітаміну А, каротину і вітаміну Е. До складу золи входить багато солей магнію, які сприяють виділенню в перші дні життя первородного калу - меконію, чим нормалізують подальше становлення травлення у новонароджених тварин.

Відвійки (знежирене молоко) отримують при сепаруванні незбираного молока. Відрізняється від незбираного молока вмістом жиру і жиророзчинних вітамінів. В знежиреному молоці міститься в середньому 9.2% сухої речовини, в тому числі: жиру 0,05%; білків - 3,4; молочного цукру (лактози) - 4,9; золи - 0,72%. Відвійки в основному використовують в натуральному вигляді для випоювання телятам, ягнятам, поросятам.

Маслянку одержують як побічний продукт при виробництві масла. Маслянку рекомендується згодовувати телятам з 3-4-тижневого віку по 1-1,5 л на голову на добу, через 6-7 днів - по 3-4 л. Поросятам згодовують з 3-4-тижневого віку по 200-400 мл на голову, а дорослим свиням - по 2-4 л на голову на добу.

Сироватку молочну одержують як побічний продукт при виробництві сиру. В зв'язку з високим вмістом в молочній сироватці лактози її згодовують телятам і поросятам з 3-4-місячного віку, в іншому випадку можуть спостерігатись поноси.

Енергетична цінність знежиреного молока і маслянки приблизно в 2 рази нижча, ніж незбираного молока, а сироватки - в 3 рази. Всі ці продукти в порівнянні з незбираним молоком бідні жиророзчинними вітамінами, але містять всі водорозчинні вітаміни, включаючи вітамін В2.

Ацидофільне молоко одержують за допомогою бактеріальної культури ацидофільної палички, яка здатна пригнічувати в шлунково-кишковому тракті розвиток гнильних бактерій, а також бактерій групи Колі та ін. Ацидофільне молоко перед згодовуванням слід підігріти до температури 37*С. Випоювати його бажано в суміші з незбираним молоком або відвійками двічі або тричі на добу в такій кількості: телятам 7-денного віку - 500 мл, 10-денного - 800, 1 5-денного - 1500-2000 мл; поросятам 7-денного віку - 30 мл, 10-денного - 60, 1 5-денного - 100, 20-денного -200, 30-денного віку - 350-400 мл. Ацидофільне молоко благоприємно діє на секрецію залоз шлунково-кишкового тракту, тим самим підвищуючи засвоюваність поживних речовин раціону.

Для годівлі молодняку в тваринництві використовують різноманітні замінники молока. Замінники незбираного молока (ЗНМ) - це спеціально приготовлені кормові суміші, призначені для годівлі молодняку тварин і за біологічною цінністю майже не поступаються незбираному молоку. До складу замінників незбираного молока входять: знежирене молоко, молочна сироватка, емульгатори, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни і антибіотики. ЗНМ можна виробляти і в рідкому, і в сухому вигляді. Однак, рідкі ЗНМ можуть бути придатні до використання не більше 24 год., а тому в основному їх випускають в сухому вигляді. Замінники незбираного молока повинні добре розчинятись у теплій воді (38-40°С) в співвідношенні 1:9 або 1,2:8,8, а розчин або суспензія ЗНМ повинні за зовнішнім виглядом нагадувати незбиране молоко.

Добова норма випоювання одному ягняті складає: в перші три дні після молозивного періоду - 320-480 г, до 10-денного віку - 480-700, з 1 1 до 30 днів - 700-950, з 30 до 45 днів - 950-1200 і з 45 до бОднів - 1200-1300 г готового до споживання замінника.

М'ясо в основному використовується в тваринництві для годівлі норок, песців, лисиць та інших пушних звірів. Хімічний склад м'яса, не рахуючи вмісту жиру, в різних видів тварин приблизно однаковий (табл.1)

Субпродукти боєнь складають майже 20% живої маси забійних тварин і діляться на дві категорії. До субпродуктів 1-ї категорії відносять печінку, нирки, язики, мозги, м'ясні обрізки, серце, діафрагму, хвости яловичі і баранячі; до субпродуктів 2-ї категорії - рубці, свинячі шлунки, м'ясо стравоходу, сичуги, легені, яловичі і баранячі голови, свинячі хвости, трахеї, селезінки, книжки, яловичий путовий суглоб, ноги, губи, вуха.

Субпродукти складають основу кормових сумішок для пушних звірів, їх згодовують в сирому вигляді з урахуванням поживності і специфічних особливостей субпродуктів.

М'ясо-кісткове і кісткове борошно. Виробляють на м'ясокомбінатах з непридатних для їжі туш і трупів тварин, які загинули від незаразних хвороб, з кісток, внутрішніх органів, ембріонів та інших м'ясних відходів шляхом їх подрібнення і висушування. В 1 кг м'ясо-кісткового борошна міститься 0,92 корм, од., 350 г перетравного протеїну, в 1 кг м'ясного борошна відповідно 1,2клорм.од. і 420-650с. В залежності від вмісту в готовому продукті кісток його відносять до м'ясного (до 10% кісток) або м'ясо-кісткового (понад 10% кісток) борошна.

М'ясне борошно - джерело лізин, але в ньому мало міститься метіоніну і триптофану. В ньому міститься рибофлавін, холін, нікотинамід і вітамін В|2. Ці корми у складі зернових сумішок добре поїдають свині і птиця. До складу комбінованих кормів для курей-несучок. відлучених поросят і кнурів м'ясне борошно можна включати в кількості до 15%, а для свиноматок, свиней на відгодівлі і курчат -до 10%.

Кров'яне борошно виробляють з крові з невеликою добавкою кісток (не більше 5%). В 1 кг кров'яного борошна міститься 0,92-0,98 корм. од. і до 650 г перетравного протеїну, біологічна цінність якого невисока через низький вміст метіоніну, ізолейцину і гліцину. Введення до складу комбінованих кормів для свиней і птиці більше 10% кров'яного борошна може викликати у тварин проноси.

Рибне борошно. Для приготування рибного борошна використовують нехарчові сорти свіжої і мороженої риби і відходи консервної промисловості - голови, внутрішні органи, плавники. В залежності від якості вихідної сировини в 1 кг рибного борошна міститься 0,9-1,5 корм. од.. 480-630 г перетравного протеїн), 20-80 г кальцію, 15-60 г фосфору. Завдяки високому вмісту в рибному борошні повноцінного білка, кальцію, фосфору і вітамінів групи В, його використовують при виготовленні комбікормів для молодняку свиней і птиці. До складу комбікормів для молодих тварин рибне борошно включають в кількості 10-12%, а для молодняку старшого віку - до 5%.

Комбікорми - складні однорідні суміші кормових засобів і кормових добавок, попередньо очищених, подрібнених і підібраних за науково обгрунтованими рецептами. Розрізняють повнораціонні комбікорми, комбікорми-концентрати, білково-вітамінні або балансуючі добавки (БВД) і премікси.

Повнораціонні комбікорми використовують в основному в свинарстві і птахівництві. Вони містять всі необхідні поживні речовини в певних співвідношеннях і забезпечують фізіологічний розвиток тварин. Повнораціонні комбікорми повинні відповідати вимогам повноцінного раціону для тварин певного виду, віку, напрямку та рівню продуктивності.

Комбікорми-концентрати призначені як доповнення до основних кормів раціону - грубих, соковитих, тому при складанні рецептів комбікормів-концентратів враховують вид, вік, виробниче призначення тварин, якість основних кормів і структуру раціону.

Балансуючі добавки - це суміші кормових засобів, які містять велику кількість протеїну, вітамінів і мінеральних речовин. В залежності від призначення їх поділяють на білкові, білково-вітамінні (БВД) і білково-вітамінно-мінеральні (БВМД). їх використовують для балансування комбікормів, які виробляють у господарствах або на комбікормових заводах.

Синтетичні препарати - це продукти хімічного і мікробіологічного синтезу. Вони характеризуються високою концентрацією поживних речовин. До цієї групи належать синтетичні азотовмісні речовини (сечовина, аміачна вода), кормові дріжджі та ін.

Харчові відходи - це залишки овочів, фруктів, лушпиння картоплі, а також невикористана їжа та інші продукти, приготовлені в домашніх умовах, закладах громадського харчування, а також консервній промисловості.

Мінеральні корми. Додаткові джерела мінеральних речовин, вироблені з природної сировини. Вони, як правило, не містять протеїну і енергії і в основному складаються з елементів, необхідних для росту і розвитку тварин. їх розділяють на добавки макроелементів - кальцієві, фосфорні, комбіновані, а також на добавки мікроелементів.

Кухонна сіль №С1. її згодовують свиням і птиці в подрібненому кристалічному вигляді, строго нормуючи при додаванні до комбінованих кормів. Жуйним тваринам і коням, крім даванки повної норми солі з комбікормами, забезпечують вільний доступ до лизунців. Велика рогата худоба, вівці і коні охоче поїдають солому, полову та інші грубі корми, здобрені розчином кухонної солі. Потреба в солі у жуйних підвищується при згодовуванні силосованих кормів.

Крейда (вуглекислий кальцій). Білий аморфний порошок, нерозчинний у воді, містить в середньому 2% води. 37 - кальцію, 0,18 - фосфору, 0,3 -натрію, не більше 8% домішок кремнію та інших елементів. Використовується в тваринництві як джерело кальцію.

Вапняки - сірий з жовтуватим відтінком порошок, нерозчинний у воді. Як правило, у вапняках міститься до 10% води, 33% кальцію, 2-3 - магнію, 3-4% кремнію і в незначній кількості фосфор, сірка та ін. елементи. В вапняках часто міститься багато магнію, миш'яку, фтору і свинцю. Тому для використання місцевих вапняків як мінеральних добавок їх слід аналізувати особливо на вміст солей важких металів.

Кальцій фосфорнокислий однозамішений. Білий аморфний порошок, розчинний у воді. Містить 16% кальцію і 26% фосфору. Має високу засвоюваність в організмі тварин.

Кальцій фосфорнокислий двозаміщений. Білий аморфний порошок, майже нерозчинний у воді, містить 23% кальцію і 1 7 % фосфору.

Трикальційфосфат. Аморфний порошок, нерозчинний в воді, містить 32% кальцію і 14,5% фосфору. Препарат не злежується, без запаху, стійкий, не леткий, сумісний з усіма кормами і кормовими добавками. Трикальційфосфат, як правило, згодовують в суміші з концкормами, силосом або подрібненими коренеплодами.

Преципітат (дикальційфосфат) кормовий - білий порошок з домішками дрібних фанул. Препарат не злежується, без запаху, не гігроскопічний, нерозчинний у воді, сумісний з усіма кормами і кормовими добавками. Містить 21-26% кальцію і 18-20 % фосфору. Як правило, його вводять в раціони молодняку в зв'язку з високою доступністю фосфору.

Біологічно активні добавки - це природні і синтетичні продукти високої біологічної активності, які використовують в дуже малих дозах. До них відносять вітамінні, ферментні і гормональні препарати, антибіотики, транквілізатори.