Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хронічний катарально-гнійний ендометрит у ВРХ.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
530.43 Кб
Скачать

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

ННІ ветеринaрнoї медицини тa якoстi i безпеки прoдукцiї твaринництвa

Фaкультет ветеринaрнoї медицини

Кaфедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни « ветеринарне акушерство»

нa тему:

Хронічний катарально-гнійний ендометрит у ВРХ

(endometritis catarchalis et purule­nta chronica)

спеціальність:8.130501- ветеринарна медицина

Викoнaв: студент 5 групи 4-гo курсу

Хавхун О.А

Перевiрив: дoцент Бородиня В.І.

Київ – 2010

Змiст курсової роботи

ВСТУП……………………………………………………………. ………………..3

  1. Поширення хвороби та економічні збитки……………………………...5

  2. Етіологія………………………………………………………………………7

  3. Патогенез…………………………………………………..............................9

  4. Клінічні ознаки……………………………………………………………..11

  5. Прогноз………………………………………………………………………13

  6. Діагноз……………………………………………………………………….14

  7. Профілактика………………………………………………………………15

  8. Лікування…………………………………………………………………...16

  9. Заключення по огляду літератури……………………………………….20

  10. Список використаної літератури………………………………………...22

  11. Історія хвороби……………………………………………………………..25

ВСТУП

Однією з актуальних проблем практичної ветеринарної медицини у молочному скотарстві залишається симптоматична неплідність самок, яка в умовах України зустрічається у 35–50 % корів. Про високу розповсюдженість симптоматичної неплідності серед корів у різні роки можна судити з робіт провідних фахівців із питань відтворення тварин (Звєрєва Г.В., Хомин С.П., 1976, 2001; Яблонський В.А., 1989, 2000, 2006, 2007; Любецький В.Й., 1997, 2006; Логвинов Д.Д., 1975; Харута Г.Г., 2005; Харенко М.І., Косенко В.М., 1995; Калиновський Г.М., 2006 та ін.). Незважаючи на ґрунтовне вивчення причин виникнення, перебігу і розробку сучасних лікувально-профілактичних заходів акушерської та гінекологічної патології, проблема значного поширення запальних процесів у геніталіях корів залишається надзвичайно актуальною. Найчастіше до симптоматичної неплідності корів призводить ендометрит з гострим чи хронічним перебігом, який уражує від 10 до 72% корів молочного стада (Звєрєва Г.В., 1988; Вельбівець М.В., 1995; Харута Г.Г., 1997; Хомин С.П., Краєвський А.Й., 2005 та ін.). Враховуючи складну етіологію та патогенез хронічного гнійно-катарального ендометриту у корів, розлади загального обміну речовин, нейроендокринної регуляції, системи імунного захисту організму, важливим є подальше вивчення даної патології, розробка ефективних методів терапії на основі раціонального застосування лікарських засобів, які б поряд із відновленням репродуктивної функції забезпечували імунореабілітацію хворого організму [1-3].

Метою існуючих технологій відтворення у молоч­ному скотарстві є ефективне запліднення корів у виз­начені після отелу строки. Серед факторів, які знижу­ють рівень відтворення стада слід виділити недоліки у виявленні еструсу, недостатньо ретельну діагностику та лікування патологій матки. Останні не випадково є предметом всебічної уваги тварин­ників, ветеринарних фахівців, так як здатні зумовлю­вати негативні наслідки і знизити репродуктивну цінність корів на все подальше життя. Ефективність будь-яких маніпуляцій визначається за такими кри­теріями: своєчасне настання охоти і успішне запліднення.

Обстеження корів до осіменіння допомагає вияви­ти тварин так званої "групи ризику" - тобто тих, що ма­ють певні проблеми репродуктивної системи, проте їх лікування цілком рентабельне, а отже прогноз благоприємний.

Ендометрит - локалізоване запалення ендометрію матки, як правило, без системних проявів, викли­кається хронічною інфекцією у післяродовому періоді умовно-патогенними і патогенними мікроорганізма­ми, наприклад Arcanobacterium pyogenes.

Умовнопатогенна мікрофлора, проникаючи в матку під час осіменіння, здатна знизити запліднюваність самок на 45 % (Д. Д. Логвинов та В. IX Кошовий, 1972). У ешерихій колі виявлено високий тропізм до слизової оболонки матки

(Е. Т. Тришкіна та Л. X. Галушко, 1985).

Хронічний катарально-гнійний ендометрит

(endometritis catarchalis et purule­nta chronica).

Проникнення в порожнину матки при хронічному катаральному ендометриті збудників гнійної неспецифічної інфекції (стафілокок, стрептокок, ешеріхія) - осно­вна причина переходу катарального запалення в катарально-гнійне і гнійне.

За присутності гнійної мікрофлори дистрофічні процеси в ендометрії посилюються: епітелій лізується, стінки залоз руйнуються, інфільтрація клітинними елементами наростає, ексудація збільшується. У внутрішньому середовищі матки

накопичуються токсичні продукти.

Виділення із статевої щілини ексудату з домішкою гною, слизова обо­лонка зовнішніх і внутрішніх статевих органів гіперемійована, шийка матки - набря­кла, канал шийки матки відкритий, і з нього виділяється ексудат, порожнина матки на­повнена ексудатом, стінки матки ригідні, при пальпації відчувається флюктуація. Ста­тевий цикл неповноцінний, аритмічний, після осіменіння тварини не запліднюються [2,6].