Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Послеродовой период..doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
158.72 Кб
Скачать

3MICT:

I Вступ___________________________________________3

II Характеристика господарства_____________________4

III Характеристика захворювання_____________________6

IV Результати власних спостережень___________________13

V Економчні збитки i окупність ветеринарних заходів____16

VI Висновок________________________________________18

Вступ

Інвазійні хвороби мають повсемісне розповсюдження, хворыють усі види домашніх та промислових тварин, наносять колосальні економічні збитки тваринництву. Багато інвазійних хвороб, особливо протозойні та гельмінтози, викликають масовий падіж тварин.

При певних інвазійних захворюваннях, особливо гельмінтозних, хоча і не спостерігається падіж і захворювання перебігає субклінічно, у тварин знижуються всі види продуктивності, а також затримується їх нормальний фізіологічний розвиток.

Значне поширення серед гельмінтозних хвороб свиней, в нашій країні, завжди актуальне таке захворювання, як аскароз. Розробка методів діагностики, профілактики та лікування має зараз дуже актуальний характер, так як ця інвазія має широке розповсюдження, та задає великі економічні збитки, що складаються з падежу тварин, затримки росту та розвитку молодняку, різкого зниження продуктивності тварин. Так відомо, що поросята, хворі на аскароз, набирають за три місяці відкорму лише одну третину привіса. У свиней, уражених нематодами Аscarosis, м'ясна продуктивність знижується до 30%. Крім цього під дією гельмінтів проходе різке зниження якості продукції. М'ясо набуває неприємний специфічній запах. Після видужування тварини довгий час відстають в розвитку.

При паразитуванні в організмі хазяїна гельмінти викликають значне порушення життєдіяльності організму. Більшість нематод, паразитуючих в кишечнику, не мають стаціонарної фіксації. В травний тракт нематод їжа потрапляє з навколишнього середовища. Тип живлення у аскарид змішаний, воно складається з клітинних елементів епітелія кишечника та крові. Паразитуючи на слизовій кишечника вони викликають катаральне запалення. При наявності аскарид у людини та тварин відмічають порушення ЦНС, ендокринної та інших фізіологічних систем організму.

Деякі гельмінтози можуть сприяти проникненню інфекційних агентівів.

Ця думка сформована К.І.Скрябіним, слідуючим чином:

"Глісна інвазія відкриває ворота інфекції". Гельмінтози підвищують сприятливість тварин до хвороб, знижують захисні властивості організму. Певні гельмінтози послабляють імунітет до таких інфекцій - бешисі, чумі свиней.

Виходячи з вище зазначеного, можна зробити висновок, що розробка методів боротьби, профілактики з гельмінтозними захворюваннями необхідно для захисту здоров'я тварин, а також підтримання тваринництва на високому рівні. Аактуальність обраної теми, підтверджує її широке розповсюдження, та велика шкода для здоров'я тварин і людини.

Іі Характеристика господарства

Дослідження для написання курсової роботи, були проведені на базі сільськогосподарського товариства обмеженої відповідальності "Україна". Вона розташована в Березівському районі с. Ставкове.

Дороги, що зв'язують з районним, обласним центрами, залізничною станцією знаходяться в задовільному стані, мають тверде покриття. Господарство з півночі межує з ТОВ "Дніпро", з півдня – ПП „Посмітне”, зі сходу – ТОВ „Сім’я”, з заходу – ТОВ „Червонознамівське”

Товариство "Україна" розташовується в степовій зоні України, з досить засушливим літом та відносно теплою зимою, що характерно для поміро-контанентального клімату. Середньорічна температура складає 11,5°С. Найтепліший місяць липень, з середньою температурою 32,1°С. Максимальне підвищення температури - 35-36°С. Тривалість без морозного періоду складає 200 днів на рік. Самий холодний місяць січень, з температурою -9°С. Сніжний покрив малостійкий. Кількість опадів невелика, всередньому 520 мм на рік. Дощі короткочасні, але в цей рік були обільні і мали велике значення. Вегетаційний період рослин триває з початку квітня і до кінця листопаду. В зв'язку з цим господарство знаходиться в зоні помірного ризику ведення с.г. діяльності.

Рельєф території рівнинний. Грунти представленні в основному малогумусними чорноземами. За механічним складом грунт відноситься до середніх та важких суглинок, ґрунтові води прісні, залягають відносно не глибоко, на території землекористування зустрічаються декілька дрібних струмків.

ТОВ «Україна» має 1580 га землі. З них рілля —1400 га. Посівні площі складають: зернові -329 га, в тому рахунку озима пшениця 203 га; кормові - 475 га. В тому числі кукурудза 174 га, багаторічні трави 191 га. Кормові корнеплоди 28 га.

Направлення господарства зерно-молочне.

Структура поголів'я тварин в господарстві:

ВРХ -671 голова. В тому рахунку 350 корів дійного стада, інше поголів'я молодняк різних вікових груп. Велика рогата худоба породної групи — червона молочна голштинізована.

Свині - ЗО голів, з них 21 порос, 7 свиноматок та 2 хряка.

Коней-18 голів.

Ферма ТОВ «Україна» огороджена бетонним забором, має два окремих входа та вихода. На території ферми знаходяться три коровника, одне родильне відділення, один свинарник. Всі тваринницькі приміщення типові. Утримання тварин прив'язне, крім ремонтного молодняку. Біля кожного тваринницького приміщення є вигульний майданчик з твердим покриттям.

Вентиляція в прімищеннях приточно-витяжна. Механізоване прибираня гною, за допомогою скребкового транспортеру. Напування автоматизоване, використовують автопоїлки.

В якості підстилки в приміщеннях використовують опилки, або солому, що раздають один раз на добу, з розрахунку 2,5-3 кг на голову. Роздача корму здійснюється три рази на добу в загальну годівницю, механічним шляхом та вручну. Корови отримують на добу 20 кг кукурудзяного силосу, 3 кг кормового буряку, соняшникової макухи 1 кг, пшеничних висівок 1,5 кг, пшеничної соломи 1,5 кг та зелену масу люцерни 4 кг. Раціон свиней складається з: силоса комбінованого -2кг, буряку кормового - 1кг, моркви - 0,5 кг, дерті - 1кг на добу, з розрахунку на 1 тварину.

Загальний стан приміщення не задовольняє санітарним вимогам.

ІІІ.Характеристика захворювання.

Аскароз свиней - гельмінтозне захворювання, що визивається нематодою Аscaris suum, з родини Аsсагіdae, підряду Аsсагіdata, молоді та статевозрілі форми якої паразитують в тонкому кишечнику свиней, а личинки уражують внутрішні органи(лімфатичні вузли, легені, печінку), викликають патологічні зміни алергічного характеру: еозинофільні інфільтрати в легенях, бронхопневмонію, плеврити, розлади дихання.

Дефінітивні хазяї: домашні та дикі свині, крім цього цей вид зареєстрований і у людини.

Локалізація: в тонкому відділі кишечнику, менше - в шлунку та печінці. Морфологія:

Тіло звужено з кінців. Задній кінець у самців вентрально зігнутий. Самці завдовжки 12-25см, самки —20-35см.

Тіло аскариди вкрите товстим шаром кутикули, покресленої в повздовжньому та поперечному направленні неглибокими бороздками.

Травна система складається з ротового отвору, оточеного трьома губами з рядами зубчиків. Отвір веде в короткий циліндричний стравохід м’язової будови. Від стравоходу, у вигляді прямої трубки, відходить до задньої частини тіла кишечник. У самок він закінчується анальним отвором, розташованим на вентральній поверхні тіла. У самців анус та статевий отвір утворюють клоаку.

Екскреторна система складається з двох симетрично розташованих каналів. В передній частині тіла ці судини з'єднуються в непарний канал.

Нервова система складається з навкологлоткового нервового кільця та підходящими від нього нервових стовбурів.

Кровоносна та дихальна система відсутні.

Чоловічі статеві органи непарні та складаються з сильно звивистого сім'яника, сім’япроводу, який впадає в вентральну частину прямої кишки, утворюючи клоаку. Органами копуляції служать хітинові утворення - парні спікули однакового розміру, 1,5-2 мм довжиною.

Жіночі статеві органи парні, складаються з яєчників, яйцеводів та матки. На вентральному боці в передній третині тіла відкривається зовнішній статевий отвір - вульва. Вона переходе в вузьку, м'язеву матку, що поділяється на дві гілки. Поступово звужуючись, ці гілки переходять в яйцеводи та сліпо закінчуються яєчниками.

Мал.. 1 Аscaris suum: а- самець; б - самка. Самка виділяє яйця сірого кольору, середніх розмірів (0,05-0,087мм завдовжки і 0,04-0,05мм завширшки).

Аscaris suum - порівняно велика, веретеноподібної форми нематода, рожево - білого кольору мають овальну форму, виходять в зовнішнє середовище не зрілі, вкриті товстою шкарлупою. Що складається з 4-ох оболонок: зовнішньої, двох середніх, внутрішньої. Внутрішня оболонка служить хімічним захистом від зовнішнього середовища, середні - механічний захист для зародка.

Біологія

Після запліднення самки відкладають у просвіт кишок 100-200 тис. яєць за добу, які разом з фекаліями виходять в зовнішнє середовище. При оптимальних умовах( доступ кисню, вологи, температури вище 18°С) вони дозрівають за 15-30 діб. Зараження проходе аліментарно. У тонких кишках з них виходять личинки, які проникають у кровоносні судини і течією крові заносяться у портальну систему печінки. Під час міграцій вони линяють і дещо збільшуються в розмірах. Через кровоносну систему печінки личинки заносяться в праву половину серця, а звідти рухаються по легеневій артерії до капілярів легень. Далі вони проникають у легеневі альвеоли, потім бронхіоли, бронхи, трахею, зі слизом під час кашлю - в ротову порожнину і заковтуються. Паразитує збудник у тонких кишках.

Дорослі паразити харчуються поверхневим шаром слизової оболонки та вмістом кишечнику, личинки через 24-48 годин після виходу з яєць - тільки плазмою крові, а під час локалізації в дихальних шляхах та розриві ними стінок капілярів еритроцитами.

Розвиток гельмінта з часу зараження до статевозрілої стадії потребує від 1,5 до 3 місяців.

Середня тривалість життя самок паразита з часу проникнення інвазійних яєць в організм хазяїна дорівнює 7,5 місяців.

Кількість в кишечнику може бути від поодиноких екземплярів до декількох сотень.

Мал..2 Аскариди в кишечнику свині.

Інтенсивність інвазії впливає на розміри тіла статевозрілих аскарид: чим сильніша інвазія, тим менший розмір паразита.

При несприятливих умовах існування ( інфекційні захворювання, висока температура, імунний стан, під впливом певних факторів) аскариди залишають організм свиней. Окремі поросята звільняються від гельмінтів при відповідних умовах через 2-3 місяця.

Епізоотологічні дані:

Джерелом інвазій є хворі поросята та підсвинки, а також дорослі свині-гельмінтоносії. Починаючи вже з 45-60 дня після зараження і на протязі 7-10 місяців свині виділяють разом з калом велику кількість яєць, тим самим служать джерелом інвазії. Первинне зараження поросят частіше відбувається в підсисний період, через забруднене вим'я свиноматки, і вже в 1,5 місяця в їх фекаліях реєструють яйця паразита. Резервуаром збудника є дощові черв'яки. Тому свині можуть заражатись на вигулах і пасовищах. Деяку роль у механічному поширенні збудника відіграють мухи, які переносять яйця на своїх лапках. Найвища інтенсивність інвазії у тварин 2-4 міс., менша у свиней на відгодівлі і ще менша - у дорослих. Динаміка захворювання в значному залежить від кліматичних умов місцевості.

Життєздатність яєць аскарид залежить від факторів довкілля (від кількох днів до 22 місяців). В свинарниках на протязі року в розвитку яєць аскарид виділяють два періоди: метаморфоза та анабіоза. В перший (квітень - жовтень) при середньомісячній температурі 9,6°- 25,1 °С яйця розвиваються до інвазійній стадії. В цей період під дією прямих сонячних променів, висихання, високої температури більша частина гине. В другий період ( листопад - березень) при середньодобовій температурі від -7,1° до +7°С більша їх частина в свинарнику гине.

При температурі ріллі від 12° до 20°С яйця дозрівають за 60 діб, а при 24°-30° за 15. Тільки що виділенні яйця аскарид переносять температуру -18,9 - 27,7°С, на протязі 40 днів, при поміщенні в сприятливі умови, розвиваються. Яйця стійкі до факторів зовнішнього середовища. Так, в умовах свиноферми вони залишаються життєздатними до 5 років. Завдяки захисним властивостям, непроникності середніх та внутрішніх оболонок стійкі до дії хімічних речовин.

Патогенез:

Патогенність аскарид може змінюватись в залежності від стадії розвитку та ступеня інвазії.

Половозрілі аскариди наносять механічні пошкодження. Вони в великій кількості накопичуються в кишечнику, та можуть викликати його закупорку і розрив. Продукти життєдіяльності аскарид впливає токсично на організм поросят, внаслідок чого виникає анемія, порушення обміну речовин, виснаження, затримка в рості та розвитку. Токсини діють на ЦНС, викликають у тварин збудження, паралічі, тетанічні та клонічні судоми.

Личинки більш патогенні, ніж статевозрілі аскариди. Вони впливають механічно, алергічно та інокуляторно. По шляху міграції вони руйнують тканини, в тому числі і дрібні кровоносні судини, внаслідок чого відбуваються крововиливи. Міграція личинок нематоди триває 2-3 тижні. В цей період часто спостерігають явища алергічної природи: шкіряні висипи, еозинофільні інфільтрати в легенях, задишку, блювання. Сенсибілізація організму відбувається за рахунок продуктів обміну та розпаду личинок. Тяжче інвазію переносять поросята, в стані гіповітамінозу, особливо при нестачі вітаміну А.

Проникаючи в стінку кишечнику, личинки травмують слизову оболонку, відкривають ворота бактеріям та вірусам. Міграція личинок в печінці супроводжується порушенням цілісності печінкових клітин, з послідуючим некрозом останніх. В легенях личинки, рухаючись по капілярам та альвеолам, розривають кровоносні судини. Внаслідок цих порушень виникає аскаридоз та міграційна пневмонія в перші дні після зараження. В крові спостерігають еозинофелію, що максимально виражена на 15-18 добу після зараження.

Імунітет до аскарозу у свиней набутий, тому з віком сприятливість до цього захворювання знижується. Імунітет спрямований головним чином проти личинок. Організм свиней реагує на подразнення посиленням реактивності, що супроводжується виробленням антитіл та інших захисних пристосувань. У крові поросят антитіла виявляють реакцією преципітації через 5-10 діб після зараження. Найвища їх концентрація на 20-30 добу, а через 90-100 діб вони зникають.

Клінічні ознаки;

Перебіг умовно поділяють на дві фази: легеневу, що пов'язана з міграцією личинок(гострий перебіг) та кишкову —паразитування статевозрілої стадії в кишках.

На 6-7-му добу після зараження з'являються кашель, хрипи, утруднене дихання, блювання. У більшості тварин підвищується температура, поросята відмовляються від корму, лежать зарившись в підстилку. Іноді можуть бути нервові напади; тварини з визком падають на підлогу при тетанічних судомах, через 2-3 хвилини повільно підіймаються, рухаються хиткою ходою. З носових отворів виділяється кров'яниста чи кров'янисто-піниста рідина. Напади з'являються спочатку один раз в 2-3 дня, а через декілька днів 2-3 рази на день. Під час сильних нападів хворі поросята можуть загинути. На шкірі з'являються висипання, кропивниця, папули, що через 5-6 діб перетворюються на струпи, оточені чорним поясом. Одужання настає поступово і триває 2-3 тижні.

Прояви кишкової форми невиразні, часто клінічні ознаки повністю відсутні чи невиражені. Більшість хворих підсвинків недорозвинені, погано ростуть. У них порушується функція травного каналу, буває пронос, блювання. М'ясо від таких свиней нижчоїої ЯКОСТІ.

При спотвореній локалізації паразита (в жовчних ходах печінки, підшлунковій залозі) відмічають ознаки пов'язані з пошкодженням цих органів.

У дорослих аскаридоз клінічно не проявляється вони небезпечні як носії інвазії.