Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Травматичний ретикулоперикардит.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
162.82 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Державний вищий навчальний заклад

Державний агроекологічний університет

Факультет ветеринарної медицини

Кафедра Внутрішніх

хвороб тварин та фізіології

Історія хвороби №35

Тварини: телиця «Тополя» № 1245.

Діагноз – травматичний ретикулоперикардит.

Куратор:

Курс 3, група 1.

Перевірив:

Житомир – 2008

Зміст

  1. Розділ 1. Registratio.

  2. Розділ 2. Anamnesis vitae et anamnesis Мorbi.

  3. Розділ 3. Exploratio propria clinical status presents animalis.

  4. Розділ 4. Diagnosis et diagnosis differentialis.

  5. Розділ 5. Prognosis qvo ad vitam et valetudinum completam.

  6. Розділ 6. Decursus Мorbi et therapia.

  7. Розділ 7. Epicrisis.

  8. Використана література.

Розділ 1. Registratio

№ п/п

Положення

Відомості про тварину

1

Порядковий номер

35

2

Дата і час дослідження тварини

18.01.07, 10.30.

3

Вид тварини

ВРХ

4

Стать тварини

Телиця

5

Вік тварини (місяць і рік народження)

Лютий 2006 р.

6

Кличка, інвентарний номер, номер бирки тощо

телиця «Тополя»,інвентарний № 1245.

7

Масть і прикмети тварини

Масть – Чорна.

8

Вага тварини

450 кг

9

Порода і породність тварини

Симентальська порода, чистопородна тварина

10

Продуктивність тварини (приріст)

800 г

11

Власник тварини

ПП “Власенко”

12

Адреса власника і місце знаходження тварини

С. Романівка, Романівського району, Житомирської обл..

13

Первинний діагноз

Перикардит

14

Діагноз заключний

Травматичний ретикулоперикардит

15

Результати лікування

Тварина вибракувана

16

Дата вибуття тварини з клініки

19.01.07.

17

Кількість днів лікування

2

18

Підпис куратора

Розділ 2. Anamnesis vitae et anamnesis morbi

A. Anamnesis de vita animalis

Дана тварина вирощена в господарстві. У зимово–стійловий період тварини знаходяться в приміщені на прив´язному утриманні, у весняно–осінній період – на вигульних майданчиках. Годівля – із загальних годівниць тричі на день, напування – з автонапувалок. Роздача кормів вручну. До раціону входить сіно злакове, солома пшениці ярої, силос злаково-бобовий, комбікорм, буряк кормовий. У весняно–осінній період – зелена маса та сіно. Раціон збалансований за всіма необхідними поживними речовинами.

Тварина знаходиться на відгодівлі. В даному господарстві планово проводять вакцинацію та дегельмінтизацію, згідно з ветеринарними вимогами. Господарство благополучне щодо інфекційних хвороб.

В. Anamnesis de morbi animalis

Зі слів доглядачки стало відомо, що при роздачі сіна тваринам були виявлені кусочки металевого дроту. Очевидно, один з них попав у організм тварини, що і стало причиною виникнення даної патології. До цього тварина не хворіла на захворювання інфекційної та незаразної етіології.

Розділ 3. Exploratio propria clinical status praesents animalis

  1. Exploracio status communis

Таблиця 3.1

Добові коливання температури, частоти пульсу та дихання.

Телиця «Тополя».

Дата

Температура, 0С

Частота пульсу, уд/хв.

Частота дихання, рух/хв.

ранок

вечір

ранок

вечір

ранок

вечір

18.01.07.

40,1

40,5

104

106

51

49

19.01.07

40,8

40,5

114

110

62

65

Рис.3.1

Добові коливання температури, пульсу та дихання телиці «Тополя» з 18.01.2007 по 19.01.2007.

1.Визначення габітусу (Habitus). Тварина пригнічена, малорухлива, тип нервової діяльності – рухливий врівноважений. Положення в просторі – вимушено стояче: голова витягнута вперед, ліктьові суглоби повернені вбік, тазові кінцівки підведені під тулуб, спина згорблена (кіфоз).

При натисканні долонями на шкіру заднього схилу холки (проба Смирнова С.І.) з одночасним підніманням голови тварини так, щоб поверхня лоба набула горизонтального положення, у тварини виникає больова реакція. Вона стогне, прогинає спину.

Тілобудова міцна, вгодованість – середня, конституція – щільна.

2. Стан кон’юнктиви та видимих слизових оболонок

При огляді було встановлено, що склера – ціанотична, без випинань кровоносних судин. Слизові оболонки носа, рота, піхви дифузно гіперемійовані, напружені, дещо сухуваті через підвищену температуру.

3. Волосяний покрив рівномірно пігментований, блискучій, міцно тримається у волосяних цибулинах, прилягає щільно.

4. Дослідження шкіри. Шкіра має специфічний помірний запах, еластична, рівномірно пігментована. Носове дзеркало на дотик – тепле, сухувате. Ектопаразитів, механічних порушень цілісності шкіри не виявлено.

5. Підшкірна клітковина добре розвинена. В нижній ділянці підгруддя виявлено застійний набряк (тіснувата консистенція, безболісний, без підвищення місцевої температури).

6. Дослідження поверхневих лімфатичних вузлів. Поверхневі лімфатичні вузли (підщелепові) величиною 3 – 4 см, діаметром, приблизно, - 3,5 см. Поверхня гладенька, форма – округла, нормальної консистенції, рухливі, неболючі. Передлопатковий – приблизно 8 см, продовгуваті, діаметром 1,5 см. Лімфатичні вузли колінної складки не пропальповуються.

7. Дослідження рухового апарату. Тварина малорухлива. Лягає обережно, а при вставанні спочатку піднімається на грудні кінцівки, при ляганні і вставанні тварина стогне. Стоїть із широко розставленими грудними кінцівками, намагаючись поставити їх вище, неохоче спускаються з гори (похилої поверхні).

Б.Exploracio systematum et organorum singularium.

1. Дослідження серцево-судинної системи.

Тахікардія, пульс прискорений (104 – 110 уд/хв.) серцевий поштовх послаблений, дифузний. Тони послаблені, приглушені, супроводжуються перикардіальними шумами тертя. Біль у ділянці серця. Пальпація і особливо перкусія ділянки серця спричиняють больову реакцію тварини.

Яремні вени переповнені і напружені внаслідок утруднення відтоку крові, що зумовлено тампонадою ексудатом серця. Максимальний артеріальний тиск знижений (88 мм рт.ст.), мінімальний і венозний – підвищений, відповідно 65 мм рт.ст. та 140 мм вод. ст..

2. Дослідження дихальної системи.

Дихання прискорене – тахіпное, внаслідок серцевої недостатності, поверхневе, черевного типу. Патологічних шумів (легеневі, трахеальні тощо), носових витікань, болючості у ділянці носових пазух, трахеї не виявлено. При натисканні на перші кільця трахеї спостерігаються декілька кашльових рухів.

3. Дослідження харчотравної системи.

Апетит порушений (послаблений). При дослідженні ротової порожнини слинотечі, виразок та інших порушень цілісності слизової оболонки не виявлено, так само як і порушень прохідності та болючість стравоходу.

Спостерігається гіпотонія передшлунків, зменшення кількості жуйок і частоти дефекації, послаблення перистальтики кишечнику.

При глибокій пальпації сітки в ділянці мечоподібного хряща грудини спостерігається з одночасним підніманням голови тварини так, щоб поверхня лоба набула горизонтального положення, у тварини виникає больова реакція. Вона стогне, прогинає спину.

При капрологічному дослідженні калу, він був твердої консистенції, фасціол не виявлено.

4.Дослідження печінки.

Слизові оболонки та шкіра немає ознак жовтяниці. Болючості чи дискомфорту у ділянці печінки не спостерігається. Печінка дещо збільшена.

5.Дослідження сечостатевої системи.

Виявлена олігакіурія. Сечовиділення не утруднене. При сечовиділенні спостерігається больова реакція: тварина стогне. Набряки, які виявлені, не є нефротичними: вони локалізовані, шкіра над ними не сухувата, не анемічна.

6. Дослідження нервової системи.

Тварина пригнічена, апатична, рефлекси послаблення, рухи обмежені.

Порушення зору (стан зору, витікання з очей) не спостерігається. Тварина добре орієнтується у загоні, обминає перешкоди. Телиця відкликається на кличку, реагує на дачу корму (порушень слуху немає), обнюхує корм, негативно реагує на нашатирний спирт (нюховий аналізатор працює добре). Дослідження смакового аналізатора ускладнюється зниженням апетиту.

Тактильна чутливість у ділянці холки та книжки підвищена. Це виявляють за допомогою методики, запропонованої Смирновим С.І. з доповненням Рюнгера. Голову тварини піднімають так, щоб поверхня лоба набула горизонтального положення. Долоні обох рук кладуть на шкіру заднього схилу холки і кінчиками пальців натискають на досліджувану ділянку без збирання складки шкіри. Після досягання максимального тиску руки знімають. При цьому тварина стогне, непокоїться, прогинає спину. Позитивну реакцію отримано також при глибокій пальпації в ділянці книжки (6 – 10-те міжребір’я, вентральна стінка тулуба).

Спостерігається фібрилярне дрижання м’язів передпліччя.

B. exsplorationis specialis

1. Дослідження системи крові.

При дослідженні фізичних властивостей крові виявлена поліцитемія яка зумовлена згущенням крові внаслідок утворення набряків, виходу плазми крові у підшкірну клітковину, внаслідок чого знижується її загальна кількість і підвищується її питома щільність. Показник гематокриту знаходиться на рівні 50% (при нормі 35 – 45), тобто є збільшеним, що підтверджує поліцитемію. Внаслідок згущення крові підвищується швидкість її згортання і становить 3,75 хв, а ретракція кров’яного згустку внаслідок підвищеної температури – знижена і має таке значення: повна ретракція настає через 32 години. Швидкість осідання еритроцитів залишилась в межах норми.

Біохімічний аналіз периферичної крові дав такі результати: кількість гемоглобіну збільшена, становить 13 г на 100 мл крові, при нормі 9,5 – 12,5 г на 100 мл крові. Внаслідок серцевої недостатності розвивається метаболічний ацидоз. Вміст загального білку знаходиться в межах норми (72,8 г/л), хоча порушене альбуміно-глобулінове співвідношення: кількість альбумінів зменшена, що є наслідком гепатодистрофічних процесів внаслідок порушення інтенсивності газообміну в печінці.

В сироватці крові постерігається різке підвищення активності аспартатаманотрансферази та аланінамінотрансферази.

Морфологічне дослідження крові показало збільшення кількості еритроцитів – 8,2 Т/л (при нормі – 5,0 – 7,5), різко виражений нейтрофільний лейкоцитоз (табл.3.3, та мал.3.4.). Кількість тромбоцитів залишилась в межах норми ( 680 Г/л).

Табл.3.2.

Кількість лейкоцитів. Телиця «Тополя». 18.01.07.

Вид лейкоцитів

Кількість клітин

В нормі

При хворобі

Базофіли

1

0

Еозинофіли

6

1

Нейтрофіли – мієлоцити

0

2

– юні

0

10

– паличкоядерні

3

21

– сегментоядерні

28

28

Лімфоцити

57

35

Моноцити

5

3

Рис.3.2.

Лейкограма. Телиця «Тополя». 18.01.07.

Дослідження газового складу артеріальної крові показало, що її насиченість киснем знизилось до 76%, тобто характеризує стан гіпоксії.

2. Дослідження сечі.

При дослідженні сечовиділення встановлена олігоурія (4,5 л за добу). Сеча темно-жовтого кольору, прозора, водяниста, має специфічний запах. Відносна щільність сечі підвищена (1,051 г/мл), її рН дещо знижений – 6,8.

Хімічне дослідження сечі показало, що всі визначувані показники залишаються в нормі: білок, цукор, білірубін, кров та кров’яні пігменти не виявлені; рівень кетонових тіл (ацетон, бета-оксимасляна та ацетооцтова кислоти) підвищений, виявляються продукти інтенсивного розпаду білків та вуглеводів.

Г. Descriptio plena processus pathologici

Патологічний процес локалізується як в сітці, так і в перикарді, порушуючи роботу серця вцілому. Сітка перфорована чужорідним металевим предметом, її стінки запалені; травматичне запалення серцевої сорочки характеризується як серозно-фібринозний процес. При натисканні або безпосередньо в ділянці сітки, або внаслідок тиску внутрішніх органів на її стінки виникає сильний біль.