Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по оперативной хирургии (укр.).doc
Скачиваний:
304
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
1.75 Mб
Скачать

ББК 48.75я73

М12 УДК 616-089:619(07)

Рецензент професор Є. А. Малишевський (Львівський зооветеринарний інститут)

Редакція літератури з сільського господарства і хімії Редактор Л. Ф. Атрощенко

Магда І. І. та ін. ,

МІ2 Оперативна хірургія. Практикум: Навч. посіб­ник/ І. І. Магда, В. М. Власенко, Є. М. Понома-ренко.— К-: Вища шк., 1993.— 199 с.: іл. ISBN 5-11-004076-1

Вміщено матеріал з питань фіксації тварин, профілак­тики хірургічної інфекції, ін'єкцій і знеболювання, роз'єд­нання і з'єднання тканин, спинення кровотечі, накладання пов'язок. Для занять подано методику оперування голови, шиї, грудіюї стінки, живота, кінцівок. Пропонується пе­релік ситуаційних завдань з оперативної хірургії.

3706000000—084 211—93

"Для студентів вузів із спеціальності «Ветеринарія».

М

147—93 ББК 48.75я73

ISBN 5-11-004076-1

І. І. Магда,

В. М. Власенко,

Є. М. Пономаренко, 1993

ТЕМАТИКА

І ОРІЄНТОВНИЙ РОЗПОДІЛ ГОДИН

Загальна частина \х

Тема 1 (4 год). Фіксація тварині Фіксація тварин у стоячому положенні з дотриманням правил техніки безпеки. Прийоми повалу коня російським (з моди­фікаціями) і берлінським способами, великої рогатої худоби — способом Гесса, італійським, а також з ви­користанням вірменського пристосування для фіксації кінцівок поваленої тварини. Техніка фіксації дрібних тварин на столі.

Тема 2 (4 год). Профілактика хірургічної інфек­ції. ^Стерилізація перев'язного ма,тер.іялуа.хірургічної, білизниГВ'иготовлення тампонів і ватних щіточок для йоду. Закладення матеріалу в бікси і автоклав. Будо­ва автоклава і режим його роботи. Стерилізація шов­ного матеріалу. Підготовка рук і операційного поля.

Тема 3 (4 год).и„н!екції_і^вддвллня| Оснащення для внутрішньошкірних, підшкірних, внутрішньом'язових, внутрішньовенних, внутрішньоартеріальних та інших ін'єкцій і вливання у різних тварин. Техніка застосу­вання їх.

Тема 4 (6 год). Знеболювання. Транквілізація, міс­цева анестезія, наркоз. Основні способи місцевої ане­стезії (поверхневої, інфільтраційної, провідникової і епідуральної) і наркозу (хлоралгідратного, барбіту-ратного, інгаляційного, кетамінового та ін.) різних ви­дів тварин на фоні премедикації нейролептичними та іншими речовинами.

Тема 5 (4 год). Роз'єднання і з'єднання тканин. Інструменти. Техніка зав'язування вузлів, накладання хірургічних швів (переривчастих і безперервних) на трупному матеріалі. Елементи дерматопластики, яка інтегрує комплекс роз'єднання і з'єднання тканин із здійсненням гемостазу на живих об'єктах.

Тема 6 (2 год). \Десмургія. Перев'язний матеріал, форми і техніка накладання бинтових, клейових і спе­ціальних пов'язок на суглоби, передпліччя і копита, а також іммобілізуючих пов'язок.

Спеціальна частина

Лабораторні (аудиторні) заняття

Тема 7 (4 год) . 'Оде^адіі-.в ділянці голови^Блока-да гілок трійчастого нерва (очного, лобового, підлоб-кового, нерва рога, верхньощелепного, підочного, ниж­ньощелепного, підборідного), трепанація придаткових порожнин носа (на трупному матеріалі). Трепанація одного із синусів на живих об'єктах, ампутація рога у дорослої великої рогатої худоби і ринопластика.

Тема 8 (2 год). «Операції в ділянці шиї. Пункція яремної вени коня і великої рогатої худоби. Шийний вагосимпатичний новокаїновий блок. Трахеотомія.

Тема 9 (2 год) .'Операції в ділянці грудної стінки. Блокада грудних нервів (міжреберна анестезія) у ве­ликих тварин. Плевроцентез. Епіплевральна блокада грудних серединних нервів і пограничних симпатичних стовбурів за М. Ш. Шакуровим та черевних нервів і пограничних симпатичних стовбурів за В. В. Мосіним. Аорїопункція. Підокісна резекція ребра.

Тема 10 (б год). Операції в ділянці живота. Тех­ніка кишкового шва на трупному матеріалі при енте-ротомії і резекції кишки (шви Ламбера, Шмідена). Вентральна лапаротомія з ентеротомією і цистотомією на живих об'єктах.

Тема 11 (4 год) . Операції на кінцівках (на труп­ному матеріалі). Пункція синовіальних порожнин: ко­питного, вінчикового, путового, зап'ясткового, скакаль­ного суглобів, пальцевої сухожильної піхви. Блокада нервів: пальмарних гілок пальмарних нервів, пальмар­них нервів, серединного, ліктьового, шкірної гілки шкірно-м'язового нерва, великогомілкового нерва, гі­лок малогомілкового нерва. Ампутація пальця і екзар-тикуляція третьої фаланги у великої рогатої худоби.

Навчальна практика в господарстві (З дні — 18 год)

-, Тема 12 (4 год.) Декорнуація молодих телят.

Тема 13 (4 год). Кастрація кнурців відкритим і за­критим способами (при інтравагінальних грижах).

Тема 14 (4 год). Кастрація бичків кривавим і без­кровним (перкутанним) методами.

Тема 15 (6 год). Оваріектомія свинок і пупкова герніотомія.

Навчальна практика на м'ясокомбінаті (З дні— 18год)

Тема 16 (2 год). Ін'єкції і вливання (інфузії) ве­ликим тваринам.

Тема 17 (4 год). Блокада нервів голови великої рогатої худоби (гілок очного, верхньощелепного, ниж­ньощелепного та їх основних стовбурів). Декорнуація дорослих тварин. Ринопластика.

Тема 18 (2 год). Руменоцентез. Паралюмбальна анестезія. Руменотомія.

Тема 19 (4 год). Блокада грудних серединних нер­вів і пограничних симпатичних стовбурів за М. Ш. Ша-куровим, черевних нервів і пограничних симпатичних стовбурів за В. В. Мосіним. Аортопункція. Блокада нервів вим'я за Б. О. Башкировим. Закривання ран ді­йок вим'я.

Тема 20 (4 год). Кастрація жеребців у стоячому і лежачому положеннях. Провідникова анестезія стате­вого члена у бика і коня. Уретротомія і уретростомія.

Тема 21 (2 год). Екзартикуляція третьої фаланги і ампутація пальця у великої рогатої худоби. Термо^ каутеризація.

ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТЬ

Особливістю вивчення курсу оперативної хірургії е максимальна наочність занять, забезпечення їх об'єк­тами навчання (тварини, трупний матеріал),засобами фіксації, транквілізації і знеболювання тварин, облад­нанням для профілактики хірургічної інфекції, набо­ром загальних і спеціальних інструментів, а також шовним і перев'язним матеріалом, які надалі іменува­тимуться оснащенням. Більшість занять потребує ос­нащення, яке застосовується постійно (наприклад, за­соби фіксації тварин, оснащення для профілактики інфекції, знеболювання, роз'єднання і з'єднання тка­нин і т. ін.). У зв'язку з цим пропонується системати­зація засобів оснащення, спільних для всіх занять, виділення їх у так звані комплекти. Спеціальні інст­рументи, які застосовуються під час деяких операцій, доповнюватимуть комплекти загального оснащення. Поряд з цим пропонується стаціонарне обладнання приміщень для лабораторних занять.

5

Лабораторні заняття проводяться підгрупами з 12— 14 студентів, тому подальший розрахунок оснащення наведено на одну підгрупу.

Стаціонарне обладнання

\. Станок фіксаційний для великих тварин — 2.

2. Операційний стіл для дрібних тварин — 2.

3. Рукомийник з 0,5 % розчином нашатирного спир­ту—2.

4. Електрорушник (або стерильний бавовняний рушник) — 2.

5. Стіл для сухих препаратів, муляжів, черепів та ін.

6. Столик для комплектів — 2.

Перелік і вміст комплектів

При викладенні методик занять комплекти позна­чатимуться номерами даного переліку. Один комплект розрахований на 6—7 студентів.

Комплект № 1 — для фіксації тварин у стоячому положенні:

а) коня: вуздечка з поводом—1; закрутка моту­зяна— 1; путові ремені з пряжкою, кільцем і мотуз­кою (2,5 м) для фіксації тазових кінцівок — 2; довга -мотузка (5—7 м) з кільцем для фіксації у стоячому положенні без станка — 1;

б) великої рогатої худоби: мотузка для фіксації за роги (налигач) — 1; недоуздок (кантарка) — 1; носові щипці— 1; запасна мотузка 2—3 м завдовж­ки — 1.

Комплект №2 — для фіксації тварин у лежачому положенні:

а) коня: повальний ремінь (російський повал) — 1; путо мотузяне— 1; вуздечка — 1; закрутка мотузя­на— 1; «подушка» під голову коню (мішок із соло­мою) — 1;

б) великої рогатої худоби: налигач—1; недоуз­док— 1; мотузка (7 м) для повалу— 1; мотузка 2 м завдовжки для фіксації кінцівок — 2; вірменське ус­таткування для фіксації кінцівок — 1;

в) собак: тасьма для фіксації щелеп — 1; торочка для фіксації кінцівок на столі — 4;

6

г) свиней: мотузка (2 м) з петлею на кінці на верх­ню щелепу— 1; мотузяні петлі на кінцівки (4) і мо­тузка (3—4 м) для повалу — 1 набір; фіксаційний стіл (Никифорова) — 1; імпровізована драбина (2,5 м) — 1—2; імпровізований столик-корито для кастрації кнур-ців — 2.

Комплект № ІЗ — засоби профілактики хірургічної інфекції:

бікси, що містять стерильний перев'язний ма­теріал (вата 100—200,0, ватні тампони в паперовому упакуванні по 10 шт.— 10, ватно-марлеві тампони в такому ж упакуванні — 10, бинти — 2; марлеві сервет­ки в стандартному упакуванні — 2, дерев'яні палички для ватних щіточок (для йоду) —2—3); тампонниці для ватних тампонів з антисептиком — 1; флакон на 200 мл з антисептичними речовинами (спирт етиловий, спирт йодований 1 : 1000 або 1 : 3000) — 1; флакон з 5% розчином йоду спиртовим — 1; ножиці зігнуті — 2; бритвений прилад з безпечною бритвою— 1.

Комплект М 4tдля знеболювання:

а)^для місцевої анестезії: засоби премедикації (ат­ропін, ксилазин-ромпун або рометар, літична суміш); 0,5 % розчин новокаїну в ампулах — 1 упаковка; 2 % розчин новокаїну в ампулах — 1 упаковка; 3 % роз­чин новокаїну у флаконі 200 мл—1; довга голка 1-33 або № 2098;

б) для наркозу коня: засоби премедикації — див. комплект № 4; 10 % розчин хлоралгідрату — 200 мл; 5 % розчин хлоралгідрату на слизових відварах — 500—1000 мл; кетамін (калірсовет) — 1 упаковка (5 флаконів); інфузійна система (апарат Боброва, шприц Жане) — 1 од.; клістирна кружка — 1 шт., носостра-вохідний зонд — 1;

в) для наркозу великої рогатої худоби: засоби премедикації — див. комплект № 4; 10 % розчин хлор­алгідрату—200 мл; 40 % розчин спирту етилового— 500 мл; засоби барбітуратного наркозу (тіопентал-нат-рій, гексенал); кетамін (каліпсовет)— 1 упаковка (5 ампул); інфузійна система (апарат Боброва, шприц Жане) — 1; гумова пляшка — 1;

г) для наркозу собак: засоби премедикації -— див. комплект № 4; кетамін (каліпсовет) — 1 флакон (10 мл); засоби барбітуратного наркозу (тіопентал-натрій, гексенал); суміш хлороформу з ефіром 1:2 — 1 флакон; наркозна маска—1;

д) для наркозу котів: засоби премедикації — див. комплект № 4; кетамін (каліпсовет) — 1 флакон (10 мл); ефір — 1 флакон; скляний ковпак для кіш­ки—І;

е) для наркозу свиней: засоби премедикації (стрес-ніл, азаперон та ін.); засоби барбітуратного наркозу (тіопентал-натрій, гексенал); кетамін (каліпсовет)— 1 упаковка (10 флаконів); голка для внутрішньокіст-кових ін'єкцій (Симоняна, Петровського) — 1.

Комплект М 5—інструменти, шовний матеріал:

-а) для ін'єкцій; стерилізатор (кип'ятильник) — 2; шприци типу «Рекорд» 2,0, 5,0, 10,0, 20,0 — по 1; голки ін'єкційні № 0840, 0860, 1230, 1290 — по 3; голки ін'єк­ційні № 1690 з гумовим шлангом — 2—3; голки ін'єк­ційні № 2440, 2640, 2070 (Боброва) —для внутрішньо­венних ін'єкцій великим тваринам — 3; голки ін'єк­ційні № 0624, 0840 — для внутрішньовенних ін'єкцій собакам — 5;

б) для роз'єднання тканин: стерилізатор (кип'я­тильник)— 1; скальпель гострокінцевий — 2; скаль­пель черевистий — 2; ножиці прямі гострокінцеві— 1; ножиці зігнуті — 1; пінцет хірургічний — 2; ранові гач­ки—2;

в) для з'єднання тканин: голкотримач (Гегара, Матьє, Троянова) —2; голки хірургічні типу В1 (ко­лючо-ріжучі) різні — 3—4; голки хірургічні типу А1 (кишкові) — 3—4; пінцет хірургічний — 2; голка Гер-лаха з рукояткою і вушком — 1; шовк в ампулах № 2, 4, 6, 8; кетгут в ампулах № 2, 4, 6, 8;

г) для гемостазу: пінцет Пеана — 1—2; пінцет Ко-хера — 2; артеріальний затискач — 2; лігатурна голка Дешана (права і ліва) — 2.