Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мочекаменная болезнь у котов.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
3.38 Mб
Скачать

Харківська державна зооветеринарна академія

Кафедра клінічної діагностики

Виконала:

Прийняв:

Харків 2010

1. ПОПЕРЕДНЄ ЗНАЙОМСТВО З ТВАРИНОЮ.

1.1. Registratio

Кіт (самець) Желток віком 3,5 роки, вагою 5,5 кг, окрас рижий. Власник Сергієнко Валерія Андріївна, що проживає за адресою м. Харків, вул. О. Яроша, буд. 7, кв. 21.

1.2. Anamnesis vitae et morbi

Тварина була придбана на Харківському пташиному ринку у віці 2 місяців. Утримується у квартирі у якості домашнього улюбленця. На двір не виходить. Тварина провакцинована від каліцевірозу, аденовірусу кішок, чуми м'ясоїдних, парвовірусной інфекції, інфекційного гепатиту ти сказу. У віці 9 місяців тварина була кастрована. Тварину годують виключно відварною річною рибою та кашами, інколи додають сухі корми Kitekat або Whiskas.

Перші ознаки захворювання з’явились тиждень тому. Спостерігалось утруднення сечовиділення, сеча виділялась невеликими порціями, при цьому тварина вела себе не спокійно, під час сечовиділення кричала та скреблася. У сечі знаходились домішки крові та вона мала насичений жовтий колір. Два останні дні у тварини спостерігається повний відказ від корму та води, спостерігається часте блювання. Останні 12 годин повністю припинилось сечовиділення. Спостерігаються постійні позиви до сечовиділення.

2. Власні досліди.

Status presents на 25.03.2010 року

Т – 38,1 ºС П – 111 р/хв. Д – 23 р/хв.

2.1. Загальні досліди

Габітус

Тілобудова – сильна, вгодованість – вища, тварина схильна то ожиріння, тип конституції – міцна.

Темперамент – тварина поводиться агресивно під час огляду, шипить, намагається вдарити лікаря кігтями.

Положення тіла – тварина приймає неприродну позу, вигинає спину дугою вверх, та не дає можливості лікарю обстежити черево.

Шкірний покрив і шкіра.

Шерстний покрив рівномірно і густо вкриває шкіру, щільно прилягає до шкіри, але волосся погано утримується у ній, спостерігається випадіння волосся цілими пучками . Волосся тьмяне, не посічене.

Фізіологічні властивості шкіри

Шкіра має блідо-рожевий колір, еластична, суха, місцева температура шкіри – помірна, цілісність шкіри не порушена, набряків, емфіземи та сипу не виявлено.

Слизові оболонки

Досліджені слизові оболонки ротової порожнини, носа, коньюктива, біля анального отвору. Вони мають блідо-рожевий колір, помірно вологі, підвищеної або зниженою секреції не спостерігається, набряки і сип відсутні. (Мал. №1)

Малюнок №1

Лімфатичні вузли

Пальпацією пахових вузлів виявлено, що вони мають округлу форму, помірну щільність, гладку поверхню, помірну рухливість, нормальну місцеву температуру, не виявлена больова реакція. Тобто лімфовузли знаходяться у фізіологічній нормі.

Термометрія.

При ректальному вимірюванні температури була встановлена температура 38,1ºС. (Мал. №2)

Малюнок №2

2.2. Дослідження серцево-судинної системи

Серцевий поштовх

Локалізований зліва у 5-тому міжреберному проміжку, справа – у 4-тому. Помірний за силою.

Частота серцевих скорочень

На момент обстеження 111 р/хв., що відповідає нормі.

Серцеві тони

Я

Малюнок №3

сні, важко відмітні між собою (часовий проміжок міжI i II тоном майже однаковий, за силою тони майже не відрізняються між собою), що є фізіологічною особливістю у кішок. Серцеві шуми відсутні. (Мал. 3)

Артеріальний пульс

Середній за силою, твердий за напруженням, рівномірний за характером, повний за наповненням.

2.3. Дослідження дихальної системи

Дихальні рухи.

Частота дихальних рухів на момент дослідження - 23 р/хв. Спостерігається грудний тип дихання, дихання ритмічне, помірне за силою, симетричне

Носових витікань не спостерігається.

Повітря що видихається має нормальну температуру, не має специфічного запаху. Слизова оболонка носу помірно зволожена, не має сипу.

Гортань і трахея

Визначаємо, що гортань при внутрішньому огляді за допомогою шпателя, має анатомічно-правильну форму та колір, не має сипу.

При пальпації виявляємо , що гортань та трахея мають помірну чутливість, нормальну місцеву температуру, не визначається болючість, є цілісною з незміненою анатомічною формою.

Аускультацією у ділянці гортані виявляюсь стенотичний шум (шум гортанного стенозу, ларингіальне дихання), що є фізіологічною нормою.

Грудна клітина

Має помірно-округлу форму. Натискаючи на міжреберні проміжки чутливості не відзначається. Місцева температура області грудної клітини не підвищена.

При аускультації грудної клітини виявляємо фізіологічні шуми бронхіального і везикулярного дихання. Патологічних дихальних шумів не виявлено.

2.4. Дослідження травної системи.

Апетит і спрага

Спрага – спрага значно знижена, тварина п’є невеличкими порціями і майже відразу після цього спостерігається блювання.

Апетит - повний відказ від корму протягом останніх двох днів. Спостерігається часте блювання. Блювотні маси пінисті, білого кольору.

Ротова порожнина

При огляді бачимо, що рот у тварини закритий, губи стиснуті, витікань із порожнини рота немає, ротова щілина стулена правильно. При відкритті рота бачимо, що слизова оболонка бліда, помірно волога, цілісна, без сипу. Язик, ясна, щоки, зуби – цілісні, без змін.

Глотка і стравохід

Ділянка глотки при зовнішньому огляді має правильну конфігурацію, припухання відсутні. Зовнішньою пальпацією виключаємо наявність набряків, утілення тканин, болючості, зміни місцевої температури. Визначаємо, що глотка при внутрішньому огляді за допомогою шпателя, має анатомічно-правильну форму та колір, не має сипу.

Оглядом та пальпацією ділянки проходження стравоходу виключаємо наявність припухання, закупорки стравоходу, абсцесів, пухлин.

Шлунок

При глибокій пальпації ззаду реберних дуг у напрямку вперед і всередину визначаємо відсутність у шлунку кормових мас, та відсутність больової реакції.

Печінка

П

Малюнок №4

ри пальпації печінки, підводячи пальці правої руки під праве підребер’я, а лівою рукою з лівого підребер’я відтискають печінку в право. При цьому спостерігається больова реакція і ми можемо відзначити збільшення печінки. (Мал. №4)

Кишечник

П

Малюнок №5

ри пальпації нижньої частини черевної стінки з лівого боку, досліджуємо тонкий відділ кишечнику, з правого боку в нижній частині черевної стінки попереду – петлі тонких кишок, в середній частині дванадцятипалу,у верхній частині пахвини сліпу, а в задній верхній частині пахвини – ободову та пряму кишки. Бімануальною глибокою пальпацією встановлюємо помірну пружність черевної стінки, нормальне фізіологічне розміщення петель кишечника, їх помірна рухомість, відсутність больової реакції у різних відділах кишечника. Застою на всьому протязі кишечнику не знайдено, відсутнє скопичення газів. Інородних тіл та пухлин в результаті пальпації не знайдено. (Мал.№5)