Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Удосконалення методів боротьби з гельмінтозами собак.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
2.8 Mб
Скачать

3.2.2. Охорона праці і довкілля.

Особливо веліку увагу, прі роботі зі службовими собакамі, придиляють питанням охороні праці, техніці безпеки, віробничій санітарії.

Відповідальність за безпеку праці на Кінологічному Центрі несуть начальник КЦ, головні інспектори-кінологи, головний ветеринарний лікар, як голова вільного найму. Інструктуючи працівніків, що до безпечних методів праці, проводять вступний, первинний на робочому місці, повторний, позаплановий, і поточний инструктаж з охорони праці.

При проведенні діагностичних та лікувально-профілактичних обробок, обов’язкова присутність інспектора-кінолога за яким закріплена конкретна собака.

Усі втручання потребуючі фіксації проводять після одягання собаці ошийника. Неспокійним тваринам одягають намордник або фіксують щелепи бінтовою петлею. Робота з тваринами проводиться виключно у спецодязі. Спецодяг лікаря ветеринарної медицини складається з халату, шапочки, гумових рукавичок та, у разі роботи в вол’єрах, гумових чоботів.

Перед початком проведення дезінфекції та дератізації на підпріємстві сповіщають керівництво про проведення ціх заходів та заходи безпеки, які необхідно виконувати. Також проводять інструктаж з людьмі, що будуть задіяні в данних заходах.

Робота пов’язана з тваринамі завжді несе в собі загрозу зараження персоналу в результаті постійного контактування з тваринами, трупами, фекаліямі. Основні ветеринарно-санітарні заходи спрямовані на попередження зооантропонозів шляхами інформування обслуговуючого персоналу, що до небезпеки зараження і необхідності виконання ветеринарно-санітарних правил, суворого ветеринарного контролю, регулярних ветеринарних обробок тварин, ізолювання хворих тварин, дезінфекції приміщень та вигульних майданчиків, знешкодження гною.

До роботи на Кінологічного Центру наберають виключно повнолітніх осіб. Усі працівники КЦ обов’язково проходять профілактичний медичнчй огляд.

Охорона довкілля.

Працівники та спеціалисти Кинологічного Центру приділяють веліку увагу охороні довкілля – своєчасно проводиться видалення гною з вигульних та тренувальних майданчиків, регулярно здійснюється очіщення території, не допускається попадання фекалій та стічної води у відкриті водойми. Проводиться озеленіння прилігаючої теріторії – насадження рослин та дерев з метою очіщення повітря від шкідливих газів, що є дуже актуальнім у данному регіоні.

КЦ є режимним об’єктом, тому основна територія огоджена парканом та закрита для сторонніх.

Кінологам, які відправляються з собаками на виклик, рекомендується, у разі випорожнення тварини, збирати екскременти у пластіковий пакіт для запобігання забруднення навколишнього середовища заразними агентами.

Утилизацію трупів тварин загиблих від заразних захворювань проводять згідно інстукції і правил в ямі Беккарі. Також на території КЦ є майданчик відведений під цвинтар службових собак.

3.2.3. Климато-географічна характеристика зони розташування підприємства.

Кінологічний Центр ГУ МВС України Донецької області розташован в межах міста Донецьк на теріторії Будьоновського району. Місто знаходиться в центральній частині Донбасу на південь від Донецького Кряжу та у південно-східній частині Днепровсько-Донецької впадини. Разом з найбліжчими містами Донецьк входить до Донецької агломерації. Через місто тече 4 річки: Кальміус, Асмоловка, Черепашкіна, Скоморошка. Найбільша з них – Кальміус, тече в 250 метрах від КЦ.

Клімат в Донецьку – помірно-континентальний. Середньорічна температура складає 8,0С, найніжча вона у січні (мінус 6,1С), найвища у липні 20,9С. Взимку переважно північно-східні та східні вітри, взімку – північно-західні та західні вітри. Швидкість вітру сягае 20-30 м/сек. Опадів випадає до 556 мм на рік.

Тепла погода встановлюється з кінця квітня, трімається блізько 160 - 170 днів. Літо в Донецьку характерізується високою температурою повітря, засухою та різкими вітрами.

Перші холоди трапляються в жовтні, листопад з заморозками та снігом. Взимку панує Азійській антициклон. Клімат нестабильний, оскільки рівнинна місцевість дозволяє вільно рухатись атлантичним, арктичним та континентальним повітряним масам, морози часто змінюються потеплінням. Це зумовлює нестабільність снігового покриву та неодноразове його розмерзання. Середня температура повітря взимку: мінус 10 - 15С. Яйця аскарид здатні перезимовувати і зберігати життєдіяльність за таких умов.

Клімат є важливим фактором впливаючім на швидкість досягнення інвазованої стадії яєць гельмінтів, у тому числі кишкових гельмінтозів собак.