Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Удосконалення методів боротьби з гельмінтозами собак.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
2.8 Mб
Скачать

3.2.4. Особливості епізоотології кишковіх гельминозів собак в умовах Кінологічного центру.

Під час обстеження тварин КЦ ГУ МВС України в Донецькій області були виявлені збудники таких захворювань як токсокароз, токсаскароз, унцинаріоз, дипілідіоз, як в моноінвазіях так і в асоціаціях. При цьому токсокароз, токсаскароз і унцинаріоз – геогельмінти, в циклі розвитку яких велике значення відіграють умови зовнішнього середовища.

КЦ ГУ МВС України в Донецькій області знаходиться в зоні помірно-контінентального клімату м’якою зимою та спекотним посушливим літом. Взімку висота снігового покриву незначна, спостерігаються часті відлиги. Відносна вологість за рік 74%. В середньому за рік у місці спостерігається 129 днів з опадами, які середньорічно складають 514 мм. За даних умовах більшість яєць гельмінтів здатні перезимовувати і довгостроково зберігатись у грунті. Значна кількість яєць гине в літній період завдяки високій температурі поверхневого шару грунту.

Кінологічний Центр ГУ МВС Донецької області розташован на березі р. Кальміус у заводській частині місця вдалі від житлових споруд. Усі собаки утримуються в об’єднаних в ряди парних відкритих вол’єрах з дерев’яними будками та настілами. Останні, можуть тривалий час зберігати інвазійні елементи. Тварин, згідно з кінологічними потребами, регулярно перегуповують, незважаючи на те що дезінфекція вольєрів проводиться лише раз на квратал. У таких випадках підвищується імовірність перзараження тварин кишковими гельмінтозами.

Усі вольєри оснащені поїлками. Годівниці ставлять тваринам лише на час годування. Збирання гною здійснюється вручну після годівлі. Гній транспортується у гноєсховище, загальне з міліцейскою конюшнею, що розташована по сусідству.

Родільне приміщення розташоване в технічному корпусі КЦ та складається з двох відокремлених кімнат та кімнати дежурного. Родільні кімнаті обліцовані плиткою, що робить легшим їх очищення та дезінфекцію.

На підлозі облаштовані родільні стелажі, попереджаючі розчавлювання цуценят. У разі народження цуценят в теплу пору року – суку-пароділлю переводять у відокремлений вольєр на вулиці. Цуценята залішаються з сукою до 2-місячного віку. Все це сприяє зараженню молодняку в цей період кішковими гельмінтозами

Загальна годівля тварин дворазова. До складу кормового раціону входить варене м’ясо другого сорту, сухий корм, каша вівсяна та ін. Крім того собаки отримують добавки: крейду, поварену сіль, риб’ячий жир. Щенні та лактуючі суки отримують підгодівлю, у тому числі мінеральними добавками. Цуценята до 6-місячного віку отримують додатково сирий яловичий фарш та сироватку. Собаки короткошерстних порід отримують додаткову годівлю в холодну пору року.

Територія Кінологічного Центру огорожена парканом, але один з тренувальних майданчиків огороджений лише з трьох сторін і до них мають доступ безпритульні тварини.

Періодично КЦ проводить закупівлю молодняку собак службових порід у населення. Нерідко, попередні хазяї не можуть, або не хочуть надати правдиві дані про щеплення та дегельмінтизацію тварин. Такі тварини можуть нести загрозу зараження поголів’я і підлягають позачерговій обробці проти нашкірних паразитів та дегельмінтізації.

Собаки КЦ в залежності від службового призначення приймають участь у оперативно-розшуковій роботі, пошуку вибухових та наркотичних речовин. До цих відповідальних заходів залучають тварин, пройшли відповіду підготовку та маючих досвід. В процесі пошуку собакі активно контактують с довкіллям та інфекційними агентами.

В’їзд до КЦ не має дезкилима, нема дезкилимів і при вході до приміщень.

Розтин трупів загиблих собак проводять у одному з родильних приміщень технічного корпусу. Після розтинів приміщення ретельно очищують та дворазово дезінфікують розчином Екоцид 1%.

Дегельмінтизація проводиться на підприємстві щоквартально, в основному використовують Альбендазол.

Дезінвазія вольєрів та вигульних майданчиків проводиться розчином Екоцид 1%, але території тренувальних майданчиків, засаджені газонною травою – одно з основних джерел реінвазування тварин, що проходять навчання основам послухання.

Згідно з технологію розмноження яка прийнята на КЦ, в зимово-весняний період (який є і періодом проходження виробничої практики) в’язок та закупівель цуценят не проводиться. Тому поголів’я собак складалося з тварин віком від 5 місяців до 10 років.

Нами проводилися копроскопічні дослідження фекалий від тварин різних напрямків сужбових завдань, вікових та породних груп. Візначили екстенсивність і інтенсівність кішкової інвазії у службових собак.

Всього було обстежено 64 голови. З них гельмінтоскопічними та гельмінтоовоскопічними методами збудників кишкових гельмінтозів було виявлено у 36 собак. Таким чином екстенсивність інвазії поголів’я склала 56,25%. З вражених на кишкові гельмінтози тварин кількість кобелів склала 17 голів (47,22%), сук – 19 голів (52,78%), що відображає графік 1.

Графік 1. Ураженість собак на кишкові гельмінтози відповідно статі.

Результати копроскопічних досліджень щодо вивчення вікової динаміки кишкових гельмінтозів службових собак відображені в таблиці 3.2.4.1.

Дані таблиці 3.2.4.1 вказують, що кишковими гельмінтозами було уражено більшість поголів’я тварин підприємства. Однак екстенсивність інвазії у різних вікових групах собак виявилась неоднаковою. Найбільш інвазованими кишковими гельмінтозами виявились тварини віком до 1 року та 5 – 7 років.

Таблиця 3.2.4.1. Вікова динаміка гельмінтозив службових собак підприємства (січень-квітень 2010 р.)

Вікові групи собак

Всього обстежено голів

Встановлені інвазії

ЕІ%

5 – 11 місяців

9

7

77,78%

1 – 2 років

16

4

25%

3 – 4 років

12

5

41,67%

5 – 7 років

17

13

76,47%

8 – 10 років

14

7

50%

Кишковими гельмінтозами було інвазовано 77,78% тварин 5-11 місячного віку. Це переважно цуценята, що були закуплені у населення та проходять курс загальної дресури. Тварини віком від 1 до 2 років, які знаходяться на профільному навчанні з пошуку уражені на 25%. Збудники кишкових гельмінтозів у собак вікової групи 3 – 4 років були знайдені у 41,67% проб. Згідно призначення ці тварини вже активно використовуються у розшуковій роботі та регулярно виїжджають на виклики. Собаки віком 5 – 7 та 8 – 10 років (ЕІ – 76,47% та 50% відповідно) – тварини, що мають відповідний досвід і щоденно залучаються до найбільш відповідальних випадків.

Поширеність овоскопічних елементів аскаридат та дипілідій серед дорослого поголів’я собак вказує на те, що дорослі тварини можуть бути джерелом інвазії для молодняку підприємства.

Результати копроскопічного обстеження інвазованого кишковими гельмінтозами поголів’я службових собак наведені у таблиці 3.2.4.2.

Таблиця 3.2.4.2. Екстенсивність та інтенсивність інвазії кишкових гельмінтозів собак КЦ ГУ МВС.

Інвазія

Кількість хворих собак

Екстенсив-ність інвазії, %

Інтенсивність інвазії (кількість яєць, коконів у полі зору мікроскопа)

Токсокароз

4

11,11%

2 – 34

Токсаскароз

2

5,55%

6 – 48

Унцинаріоз

4

11,11%

8 – 67

Дипілідіоз

5

13,88%

членіки в пробах калу

Унцинаріоз+токсаскароз

3

8,33%

18-80

Унцинаріоз+токсокароз

1

2,77%

5-32

Токсакароз+дипілідіоз

11

30,55%

11-41

Унцинаріоз+дипілідіоз

6

16,66%

9-17

Дані таблиці 2 відображають, що інтенсивність інвазії різних гельмінтозів серед поголів’я собак неоднакові. Яйця токсокар, токсаскарисів та унцинарій були виявлені у 11,11%, 5,55% та 11,11% відповідно. Екстенсивність інвазії дипілідіозу склала 13,88%. Дипілідіоз реєструвався за фактом знаходження в пробах калу члеників чи коконів огіркового ціп’яка. Таким чином ураженість тварин моноінвазіями склала 41,65%.

Екстенсивність інвазії при унцинаріозно-токсокарозній та при унцинаріозно-токсаскарозній інвазії склала 8,33% та 2,77% відповідно. Токсокароз+дипілідіоз був виявлений у 11 тварин (30,55%). Унцинаріозно-дипілідіозну інвазію виявили у 16,66% випадків. Це наглядно вказує, на те що асоційованими гельмінтозами було вражено 58,31%.

Нами встановлено, що вікова динаміка кишкових гельмінтозів службових собак Кінологічного Центру характеризується високою екстенсивністю інвазії молодняку та тварин груп, які найбільш часто залучаються до роботи за межами підприємства. Переміщення тварин з одного вол’єру до іншого та утримання разом різновікових собак провокує перезараження ентомозами, а з ними і дипілідіозом.