Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Удосконалення методів боротьби з гельмінтозами собак.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
2.8 Mб
Скачать

4. Обговорення результатів власних досліджень

Добрі результати у дресурі можна отримати лише за умов суворого дотримання усім зоогігієнічним нормам утримання та клінічному здоров’ї тварини.

За даними спеціальної літератури кишкові гельмінтози собак є дуже розповсюдженими захворюваннями, що зустрічаються повсемісно. В усьому світі інвазії собак мають надзвичайно широке поширення та являють собою серйозну загрозу зараження людини.

Результати наших досліджень показали, що службові собаки КЦ ГУ МВС України Донецької області інвазовані токсокарозом, токсаскарозом, унцинаріозом та дипілідіозом. Кишковими гельмінтозами було інвазовано 56,25% від загального поголів’я. З них інвазованих кобелів було виявлено 47,22%, сук – 52,78%. Найбільш інвазованою групою виявились тварини віком 5 – 11 місяців. Екстенсивність інвазії серед тварин цього віку склала 77,8%. Не менш висока ЕІ спостерігалась серед тварин віком 5 -7 років (76,47%),які найчастіше використовуються для виїздів за викликами. Ступінь інвазії дорослого робочого поголів’я була невисокою, але наявність інвазійних начал в фекаліях собак вказувало на те, що вони можуть бути джерелом інвазії для цуценят. Також імовірні джерела інвазування – тварини, які були закуплені у населення, та обсеменінність майданчиків КЦ за рахунок доступу на них безпритульних тварин.

Одержані нами дані співпадають з результатами ряду дослідників, які вказують на залежність ступеня інвазування від віку тварин, та робочих груп.

З лікувально-профілактичною метою при кишкових гельмінтозах у собак використовують різні антгельмінтики, сере яких широко застосовують препарати празіквантелу, альбендазолу, фенбендазолу.

Нами вивчено ефективність схем застосування при кишкових гельмінтозах собак антгельмінтних препаратів Альбендазолу та Прателу з імуномодулятором Катозалом. Прател показав високу ефективність як моно препарат, так і в асоціації з Катозалом (100% в обох випадках). Отримані дані співпадають з дослідженнями ряду авторів щодо вивчення ефективності цих препаратів при змішаних кишкових гельмінтозах собак.

Ефективність Альбендазолу по відношенню до цестод була незначно нижча. ЕЕ і ЕІ препарату склали 94,4% та 90,6% відповідно. При застосуванні Альбендазолу разом з Катозалом ЕЕ та ЕІ склали – 97,2% та 97,9%.

Економічна ефективність оздоровчих заходів у розрахунку на одну гривню витрат при застосуванні препаратів Альбендазол та Прател отримано 47,3 грн. та 26,4 грн. відповідно. При випробовуванні схем дегельмінтизації з п’ятиденним курсом Катозалу на 1грн. витрат при застосуванні препарату Альбендазол отримано 19,1 грн. прибутку, а Прател – 14,2 грн.

На підставі проведених досліджень можна прийти до висновку, що Альбендазол, хоча і є ефективним проти нематодозних інвазій не може гарантувати повного виведення цестод при одноразовому застосуванні. Прател зарекомендував себе, як ефективний антгельмінтик широкого спектру дії і може з успіхом застосовуватись для лікувально-профілактичних обробок проти гельмінтозів собак. Застосування разом з антгельмінтиками імуномодулятору Катозал потенціює їх дію та профілактує імунодипресивні стани у тварин, подовжує період реінвазії.

Важливе значення в комплексі оздоровчих заходів, поряд з лікувальною та профілактичною дегельмінтизацією, має суворе дотримання умов карантування нових тварин, дотримання ветеринарно-санітарних норм утримання. Розроблені нами рекомендації з оздоровлення Кінологічного Центру від кишкових гельмінтозів допоможуть оздоровити поголів’я, та попередити інвазування тварин.