Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ктеноцефалез у собаки.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
368.64 Кб
Скачать

ПЛАН.

Стор.

I. Вступ 1

II. Реєстрація хворої тварини 1

  1. Аналіз 2

  2. Дані об'єктивного дослідження тварини... .. 2

V. Дослідження окремих систем організму тварини 3

VI. Дослідження зони патологічного процесу 5

VII. Діагноз 5

VIII. Прогноз 6

IX. Курація хворої тварини.................................. 7

X. Аналіз хвороби 9

XI. Висновки .................................................................................................................. 11

XII. Додатки 12

XIII. Список використаної літератури 14

І. Вступ

Місто розташоване в зоні помірно-континентального клімату. Середньо зимова температура -5°С, літня +25°С. Навколо будинку власника є двір, неподалік школа і стадіон, де найчастіше власник вигулює собаку. Тварина на стадіоні має можливість контактувати з іншими собаками різних порід і віку. На стадіоні велика кількість трави та кущів.

На вулиці, де проживає власник, є велика кількість бродячих собак та кішок, але тварина прямого контакту з ними не має. Домашні тварини два рази на рік дегельмінтизуються -восени і навесні препаратами фірми "Bayer", дронцит, арекалін, політрем та іншими препаратами. Влітку та восени обробляються проти ектопаразитів препаратами фірми "Bayer", івомек, фенотіазін, псороптол, дикрезил та іншими. Але спалах паразитарних хвороб виникає завдяки бродячим собакам, кішкам та гризунам. По зарічному району реєструють опісторхоз, діпілідіоз, ехінококоз, трихінельоз; токсоплазмоз, піроплазмідоз; отодектоз, нотоедроз, демодекоз; афаніптероз, сифункулятоз, малофагоз.

II. Реєстрація хворої тварини.

Власник: Кривошта Ірина Іванівна.

Вид: собака.

Стать: кобель.

Порода: мальтійська болонка.

Вік: 7років.

Жива вага: 5,5 кг.

Дата захворювання: 14.06.2003р.

Дата постування в клініку: 16.06.2003р.

Діагноз при поступанні: ктеноцефальоз.

Куратор: Петровський Олександр Андрійович.

III. Анамнез.

(Anamnesis vitae)

Тварина утримується в квартирі власника. Для собаки обладнане спеціальне місце в коридорі, де знаходиться її ковдра. Тварина має можливість вільно пересуватися по всім кімнатам квартири. Годівля відбувається на кухні де для собаки відведено спеціальне місце в кутку. Там знаходяться її миски для корму і води. Тварину годують два рази на день вранці і ввечері, має вільний доступ до води.

Санітарний стан місця де утримується собака - задовільний. Підлога постійно прибирається. Після кожної прогулянки власник миє кінцівки тварині під проточною водою. В дощову погоду використовують миючі засоби.

До цього часу у тварини не реєструвалося ні інфекційне ні інвазійне захворювання. Собаку годують свіжими продуктами, які спеціальне купують для неї. Також використовуються вітаміни фірми "Sanal". Годівля відбувається два рази на день, до води собака має вільний доступ.

Тварина має в наявності всі профілактичні щеплення: проти чуми м'ясоїдних, парвавірусного та аденовірусного ентериту, сказу; два рази на рік проводиться обробка проти гельмінтів препаратами "Drontal plus". Кожної весни обробка шкіряних покривів від ектопаразитів проводиться препаратами фірми "Bayer" -лінія "Bolfo". В загалі тварина почуває себе добре, вона весела, рухлива і активна як для свого віку, реагує на зовнішні подразники.

IV. Дані об'єктивно дослідження тварини.

(Status praesens universalis)

Температура: 38,6 °С Частота пульсу: 105уд/хв. Дихальні рухи: 20р/хв.

При огляді тварини ми встановили, що положення тіла фізіологічне, собака рухлива, реагує на подразнення. Тварина має округлі контурні лінії, кісткові виступи згладжені, підшкірна жирова тканина розвинена слабо. Конституція тіла ніжна, легкий кістяк, м'язи середньо розвинені, всі частини тіла пропорційні одна до одної.

Кон'юнктива блідо-рожева, помірно волога. Слизова оболонка носа пігментована і має темно-чорний колір. Слизова оболонка ротової порожнини також пігментована в чорний колір, помірно волога без видимих ушкоджень, новоутворень, висипань та кровотеч. Язик рожевий, нашарувань не помічено.

У собак методом пальпації можливо дослідити тільки пахвинні лімфатичні вузли. Вони мають витягнуту форму, не збільшені, болючість відсутня. Лімфатичні вузли щільної консистенції, помірно рухливі, поверхня рівна, гладенька. Температура в цій ділянці не змінена. При огляді шкіряного покриву було виявлено наявність ектопаразитів темно-бурого кольору. Найбільша концентрація яких у між щелеповому просторі, верхній частині шиї, на череві. У цих ділянках шкіра розчесана, волосся легко висмикується, скуйовджене, тьмяне. Тварина занепокоєна, постійно чешеться лапами чи розгризає себе зубами. В цих ділянках температура шкіри підвищена на 0,3-0,5 °С. Ознаків облисіння, гематоми, емфіземи чи ушкодження шкіри не виявлені.