Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дезинфекция.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
4.21 Mб
Скачать

1.5. Заключна дезінфекція

Заключну дезінфекцію проводять після ліквідації інфекційної хвороби безпосередньо перед зняттям із господарства (ферми) карантину чи обмежень. У господарствах промислового типу й комплексах із потоковою технологією виробництва продуктів тваринництва (птахівництва) заключну дезінфекцію окремих ізольованих приміщень чи секцій здійснюють також кожного разу при їх звільненні від тварин у технологічні розриви, незалежно від наявності хворих чи підозрілих по захворюванню тварин в інших приміщеннях чи секціях. Заключну дезінфекцію проводять після ліквідації інфекційної хвороби перед зняттям карантину чи обмежень по окремому для кожного неблагополучного пункту плану, як закріпний захід. План проведення заключної дезінфекції повинний бути затверджений головним ветеринарним лікарем району, а при особливо небезпечних анторпозоонозних хворобах - погоджений і з органами охорони здоров'я. Залежно від особливостей збудника, його стійкості у зовнішньому середовищі, ступеня небезпеки хвороби для тварин і людини, системи утримання худоби (птахів) і з урахуванням вимог інструкції про заходи щодо профілактики й ліквідації тієї чи іншої конкретної хвороби в плані проведення заключної дезінфекції вказують перелік об'єктів, черговість і терміни проведення їх очищення й дезінфекції, способи, засоби й режими знезараження, методи контролю ефективності робіт, технічне й матеріальне забезпечення, відповідальних виконавців за кожним пунктом плану.

Перед заключною дезінфекцією знищують гризунів і комах, що живуть у тваринницьких приміщеннях, обробляють інсектицидами місця виплоду комах на території ферм і гноєсховищах, звільняють тваринницькі приміщення від диких птахів, видаляють із території ферм бродячих собак, кішок. Виконання цих робіт,особливо важливо при проведенні заключних заходів щодо ліквідації вогнищ інфекційних хвороб, фактором поширення чи переносниками яких можуть бути собаки, кішки, дикі птахи, мишовидні гризуни чи комахи. У плані заключної дезінфекції передбачають знезараження усіх тваринницьких, побутових і допоміжних приміщень (усередині й зовні), розташованих на території епізоотичного вогнища; території, що прилягає до них (вигульні площадки, проїзні дороги); транспортних засобів, що використовуються для перевезення кормів; гною, тварин, продуктів забою й сировини тваринного походження; інвентарю, спецодягу й інших об'єктів, із якими прямо чи опосередковано контактували хворі тварини чи обслуговуючий персонал.

Території ферми і вигульні площадки перед проведенням заключної дезінфекції повинні бути очищені від гною, гноївки, сміття, сторонніх предметів і матеріалів. Залежно від особливостей збудника хвороби й ступеня її небезпеки зібраний гній, сміття й грунт із дотриманням відповідних запобіжних заходів вивозять на площадки для знезараження гною чи спалюють. Закопування на території ферм гною, сміття й інших матеріалів, контамінованих збудником хвороби, не допускається. Перед дезінфекцією приміщення обов'язково очищають. Приміщення, у яких містилися тварини, хворі чи підозрілі по захворюванню небезпечними інфекційними хворобами чи зооантропонозами, ремонтують після дезінфекції, а потім повторно дезінфікують доступні для худоби ділянки поверхні.

Зібраний під час ремонту грунт, сміття, непридатні для використання будівельні матеріали, спалюють чи знезаражують будь-яким доступним методом (залежно від виду збудника). Придатні для повторного використання дошки знезаражують шляхом занурення в дезінфікуючий розчин на 24-48 год. з подальшим очищенням і висушуванням на сонці чи методом тривалого витримування протягом часу, що перевищує терміни виживання збудника у зовнішньому середовищі. Для зволоження поверхонь перед їхнім очищенням, а також дезінфекції застосовують розчини дезінфікуючих засобів, рекомендовані при даній хворобі, у концентрації, зазначеній у таблиці 1. Норма витрати розчинів для зволоження поверхонь перед очищенням становить 0,2-0,5 л/м2, а для дезінфекції – 0,5-1,0 л/м2 на кожне зрошення залежно від особливостей об'єкта дезінфекції й виду збудника хвороби.

При спорових інфекціях і інфекційних хворобах нез'ясованої етіології дезінфікуючий розчин наносять трикратно, при особливо небезпечних інфекційних хворобах бактеріальної, вірусної й іншої етіології - дворазово з інтервалом 1 год., вважаючи з моменту закінчення попередньої обробки. Експозиція після останнього нанесення розчину 12-24 Год. При інших хворобах розчин наносять однократно. Експозиція не менше 6 год.

У господарствах (на фермах) промислового типу й комплексах із поточно-цеховою системою утримання тварин заключну дезінфекцію окремих тваринницьких приміщень чи ізольованих секцій при наявності хворих чи підозрілих у захворюванні тварин в інших приміщеннях (секціях) проводять однократно, використовуючи ті ж дезінфікуючі розчини (табл. 1) у терміни відповідно технології виробництва (у технологічні розриви). Одночасно тимчасово очищають і дезінфікують вигульні площадки з твердим покриттям. Вигульні площадки без твердого покриття на час хвороби повинні бути закритими для тварин. їх чистять і дезінфікують перед зняттям карантину (обмежень) разом з іншою територією. Поглиблення в полах тваринницьких приміщень, на вигульних площадках без твердого покриття чи на території ферми, що утворилися після видалення гною і забрудненого шару грунту, дезінфікують, а потім засипають шаром свіжої землі й ущільнюють. Про проведення заключної дезінфекції складають акт.