Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дезинфекция.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
4.21 Mб
Скачать

1.6. Дезінфекція автомобільного транспорту й інших транспортних засобів

Автомобільний транспорт і інші транспортні засоби, що використовуються для перевезення тварин, кормів, продуктів і сировини тваринного походження, знезаражують у спеціально обладнаних приміщеннях чи на площадках із твердим покриттям, що забезпечують збір стічних вод в автономний нагромаджувач чи загальну каналізацію ферми.

Приміщення й площадки для мийки й дезінфекції транспортних засобів загальногосподарського призначення обладнують за межами території ферм, а площадки для санітарної обробки транспорту, що використовується на фермі - на території виробничої зони з таким розрахунком, щоб забезпечити відвід змивної води і дезінфікуючого розчину в систему каналізації.

Автомобільний транспорт, використовуваний для доставки тварин із прилеглої залізничної станції чи з господарств-постачальників, дезінфікують по закінченні перевезення чергової партії тварин.

Автомобільний транспорт, що використовується для доставки худоби чи продуктів від вимушено забитих тварин на м'ясокомбінат, дезінфікують у господарстві після кожного рейсу незалежно від того, проводилося його знезараження на м'ясокомбінаті чи ні.

Періодично, в міру забруднення, але не рідше одного разу на місяць, а також після кожного перевезення кормів, уражених токсичними грибами чи контамінованих патогенною мікрофлорою і визнаних непридатними для згодовування тваринам у незнезараженому виді, ретельно очищають, миють і дезінфікують бункера кормовозів.

Транспорт, призначений для доставки на санітарно-забійний пункт хворих тварин і трупів, перевезення продуктів забою від вимушено забитих тварин, підлягає дезінфекції після кожного використання.

Транспортні засоби, що використовуються для перевезення здорових тварин усередині виробничої зони комплексу чи господарства, дезінфікують по закінченні перевезення чергової партії тварин.

Вантажно-розвантажувальні площадки (естакади) і вагарні дезінфікують по закінченні навантаження (розвантаження, зважування) чергової партії тварин, а також щоразу після їхнього використання для навантаження (розвантаження, зважування) тварин, хворих чи підозрілих у захворюванні інфекційними хворобами чи призначених для відправлення на вимушений забій.

Для знезараження вантажно-розвантажувальних площадок, транспортних засобів і автомобільного транспорту, що використовується для перевезеннях здорових тварин і кормів, застосовують 2 %-й розчин формальдегіду, 0,5 %-й глутарового альдегіду, 2 %-й гарячий розчин натру їдкого, 2 %-і розчини ДП-2, хлорного вапна чи нейтрального кальцію гіпохлориту. Норма їх витрати становить 0,5 л/м сумарної площі оброблюваних поверхонь при експозиції 1 год. Розчини натру їдкого й хлорактивних препаратів не рекомендується застосовувати для дезінфекції поверхонь транспортних засобів, пофарбованих масляною фарбою.

З метою дезінфекції коліс автомобільного транспорту при в'їзді на територію ферми обладнують дезбар'єри завдовжки по дзеркалу дезінфікуючого розчину не менш 9 м по днищу 6 м, які на глибину 20-ЗО см заповнюють одним із розчинів, дезінфектантів. Дезбар'єри обладнують в опалювальному приміщенні ветсанпропускника чи піднавісом (від дощу й снігу). В останньому випадку під днищем прокладають труби центрального опалення для підігріву розчину взимку. У неопалюваних дезбар'єрах (взимку) для запобігання замерзання до розчинів додають 10-15 % повареної солі. При проведенні поточної дезінфекції транспорту у вогнищах інфекційних хвороб тварин, а також у всіх випадках знезараження транспортних засобів, що використовувались для перевезення хворих тварин чи продуктів забою й сировини тваринного походження, отриманих від хворих чи підозрілих у захворюванні інфекційними хворобами тварин, застосовують дезінфікуючі засоби в концентрації, рекомендованій при даній хворобі (табл. 1) із урахуванням їхньої корозійної активності.

При ящурі й хворобі Нюкасла автомобільний транспорт дезінфікують також аерозолями формаліну.