Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дезинфекция.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
4.21 Mб
Скачать

1.7. Знезараження спецодягу, взуття, предметів догляду за тваринами

Прання і профілактичну дезінфекцію спецодягу працівників, зайнятих на обслуговуванні тварин і приготуванні кормів, проводять за встановленим у господарстві графіком, але не рідше одного разу на тиждень, а також щоразу при переводі працівника на обслуговування нової групи тварин навіть у межах одного цеху (ділянки, бригади). Спецодяг працівників санітарно-забійного пункту і підмінних робітників перуть і дезінфікують щодня чи в дні підміни, відповідно до графіка. Спецодяг працівників, зайнятих на обслуговуванні тварин, хворих чи підозрілих у захворюванні інфекційними хворобами, не небезпечними для людини, підлягає пранню й дезінфекції в міру забруднення, але не рідше двох разів на тиждень, а при зооантропонозах чи проведенні діагностичних досліджень хворих тварин - щодня. Перед відправленням спецодягу для знезараження поліетиленові мішки чи бачки, в які вона складена, зрошують зовні дезінфікуючим розчином, рекомендованим при даній хворобі. У приміщеннях для утримання тварин, хворих чи підозрілих у захворюванні небезпечними інфекційними хворобами, повинні бути постійно запасні комплекти спецодягу для обслуговуючого персоналу і ветеринарних фахівців. У кожному приміщенні, де містяться хворі чи підозрілі у захворюванні небезпечними інфекційними хворобами тварини, повинні бути бачки, ванночки чи інші ємності з дезінфікуючим розчином і щітки (йоржі) для очищення й обробки рукавичок, фартухів, взуття й спецодягу обслуговуючого персоналу. Вихід за межі епізоотичного вогнища в брудному спецодязі, взутті, а також винос їх за межі приміщень без захисного пакування не допускається. Взуття дезінфікують щоразу при вході у виробничі приміщення й виході з них. Для дезінфекції взуття при вході в приміщення для тварин і кожну ізольовану їхню частину, кормокухню, склади кормів, санітарно-забійний пункт і інші споруди, розташовані на території виробничої зони, встановлюють дезкилимки, заповнені тирсою, поролоном чи іншим пористим еластичним матеріалом, або дезванночки. Дезкилимки періодично рясно просочують дезінфікуючим розчином, що відповідає за активністю виду збудника, а в дезванночки наливають розчин на глибину 10 см. Спецодяг дезінфікують парами чи аерозолями формальдегіду, методом замочування в дезінфікуючих розчинах, кип'ятінням чи текучою парою.

Спецодяг знезаражують парами формгільдегіду у вогневій • пароповітряній пароформаліновій камері (ВППК), як передбачено діючою інструкцією з дезінфекції спецодягу й інших предметів у вогневій пароповітряній пароформаліновій камері.

Знезаражуванню у ВППК підлягають вироби з хутра, шкіри, гуми, бавовняних тканин, брезенту, повсті, металів, дерева. Хутряні й шкіряні вироби, щоб уникнути їхнього псування, перед знезараженням у ВППК попередньо висушують.

При відсутності ВППК спецодяг дезінфікують також аерозольним методом (у вогнищі ящуру). Для цього його вільно розвішують у невеликому герметично закритому приміщенні, у яке за допомогою аерозольного генератора вводять аерозоль формаліну, що містить не менш 37 % формальдегіду (30 мл на 1 м3 приміщення) температура при цьому повинна бути не нижче 15°С. Експозиція З год. з моменту закінчення генерування аерозолю.

Методом замочування в дезінфікуючих розчинах знезаражують речі і вироби з гуми, повсті, бавовняних тканин, брезенту, металів, дерева, а також полімерних матеріалів і тканин із синтетичного волокна, які не псуються під дією дезінфікуючих розчинів.

Для знезараження спецодягу й інших виробів методом замочування застосовують дезінфікуючі розчини, зазначені в таблиці 2.

2. Режими дезінфекції спецодягу, м якої тари и предметів догляду за тваринами

Мікро­організми

Знезаражувані матеріали

Дезінфікую-чий засіб

Концентрація розчину, %

Експо­зиція знезара­ження,

год.

Неспороутворюючі мікроби і віруси

Вироби з бавовняних і прогумованих тканин, повсті, брезенту, гуми, металів, синтетичних олокон, полімерних матеріалів

Хлорамін

1

5

Хлорамін

3

2

Лізол

3

2

Формальдегід

2

2

Вироби зі шкіри

Хлорамін

5

2

Формальдегід

4

2

Мікобактерії

Зироби з бавовняних і прогумованих тканин, повсті, брезенту, гуми, металів, синтетичних волокон, полімерних матеріалів

Формальдегід

4

2

Лужний розчин формальдегіду

3 % формальдегіду і 3 % натру їдкого

2

Вироби зі шкіри

Формальдегід

4

2

Хлорамін

5

4

Дерматофіти

Вироби з бавовняних і прогумованих тканин, повсті, брезенту, гуми, металів, синтетичних волокон, полімерних матеріалів

Лужний розчин формальдегіду

2 % формальдегіду і 1 % натру їдкого

2

Споро-утворюючі мікроби

Вироби з бавовняних і прогумованих тканин, повсті, брезенту, гуми, металів

Активований розчин хлораміну

1 % хлораміну

2

+ 1 % амонію сірчанокислого чи хлористого

4

Формальдегід

4

4

Вироби зі шкіри

Формальдегід

4

4

Хлорамін

5

4

Вироби з бавовняних тканин, повсті, брезенту, дерева й металів дезінфікують також кип'ятінням в 1 %-му розчині кальцинованої соди протягом ЗО хв. при контамінації неспороутворюючими мікроорганізмами й вірусами, і 90 хв. - для знищення спорової мікрофлори. Термостійкі вироби знезаражують парою в автоклаві при тиску 1 кгс/см2 (120±2°С) протягом 30 хв. для знищення неспороутворюючих мікроорганізмів і вірусів і при тиску 2 кгс/см2 (132±2°С) протягом 90 хв. при контамінації споровою мікрофлорою. Спецодяг і інші вироби з тканин і волокон, що забрудненні кров'ю чи виділеннями тварин, перед кип'ятінням чи автоклавуванням замочують у холодній воді з додаванням 2 % кальцинованої соди. Експозиція 2 год.

Вироби з металів (інвентар для прибирання, предмети догляду за тваринами, клітки для дрібних тварин і т.п.) знезаражують шляхом занурення їх на 30-60 хв. в один із дезінфікуючих розчинів, рекомендованих для дезінфекції приміщень, або обпалюванням вогнем паяльної лампи. Вологу дезінфекцію яєчної, пташиної (дерев'яної, металевої і пластикової) і м'ясної тари проводять 5 %-м гарячим розчином кальцинованої соди, 1 %-м розчином формальдегіду, 2 %-м гарячим розчином натру їдкого з розрахунку 1 л/м оброблюваної поверхні. Експозиція 3 год. Тару для упакування міжнародних поштових відправлень, що надходять із країн, неблагополучних по особливо небезпечних інфекційних хворобах тварин, дезінфікують на пунктах міжнародного поштового обміну в спеціально обладнаних приміщеннях. Для дезінфекції застосовують аерозолі препарату Глак із розрахунку 150 мл/м? При експозиції 1 год., надоцтової (0,25 % за діючою речовиною) чи надмурашиної (0,3 % за діючою речовиною) кислот по 150 мл/м при експозиції 15 хв. Розчини надоцтової й надмурашиної кислот готують на місці їхнього застосування за методом, викладеним у діючій інструкції з дезінфекції тари, що використовується для упакування міжнародних поштових відправлень.