Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дезинфекция.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
4.21 Mб
Скачать

Порядок дезінфекції тваринницьких (птахівницьких) приміщень аерозолями

Перед аерозольною дезінфекцією приміщення й устаткування зрошують водою чи слабким розчином дезінфікуючого засобу і піддають ретельному механічному очищенню. Потім закривають двері, вікна, фрамуги, вихідні отвори гнойових каналів, люки природної і примусової вентиляції, заклеюють папером наскрізні щілини. Температура повітря в приміщенні повинна бути не нижче 12°С, відносна вологість - не менше 60%. При недостатній вологості повітря необхідно попередньо чи разом із дезінфікуючими засобами розпорошити воду з розрахунку 10 мл/м. Опалювальні батареї, труби, печі і т.п., що мають температуру 40°С і вище, і поверхні приміщення, до яких вони прилягають, перед аерозольною дезінфекцією обробляють спрямованим (на об'єкт) аерозолем, при витраті 100 мл/м . Сильно зволожені горизонтальні поверхні приміщення (калюжі) перед аерозольною обробкою осушують. Оброблене приміщення закривають і витримують відповідно до діючої настанови • по застосуванню конкретного препарату. Після закінчення експозиції його провітрюють, включають вентиляцію, відкривають вікна, двері. Якщо після дезінфекції необхідно терміново зайняти приміщення, то в нього вводять аерозоль відповідного нейтралізатора в дозі, рівній половині розпорошеного дезінфектанту. Потім через 1-2 год. включають вентиляцію для провітрювання. Поїлки й годівниці після дезінфекції аерозолями миють водою.

Профілактична дезінфекція аерозолями

Профілактичну дезінфекцію проводять щоразу після звільнення приміщення від худоби й птахів. Норма розпилення розчину складає 15 мл/м3, експозиція 12 год. (при контролі якості дезінфекції по кишковій паличці) і 20 мл/м3, експозиція 24 год. (при контролі по золотавому стафілококу). Аерозольну дезінфекцію формальдегідмісткими препаратами в промислових свинарських комплексах проводять: у передпусковий період - у всіх приміщеннях; у період експлуатації - у звільнених від тваринних боксах для опоросів; секціях для дорощування поросят і в секціях для відгодівлі свиней. У промислових тваринницьких комплексах з вирощування й відгодівлі великої рогатої худоби аерозольну дезінфекцію формальдегідмісткими препаратами здійснюють: перед пуском комплексу в експлуатацію - у всіх приміщеннях, у період експлуатації - у приміщеннях першого періоду (вирощування) у звільнених від тваринних секціях, а в приміщеннях другого періоду (дорощування й відгодівлі) - тільки там, де є щити, які прикривають виходи у загальну галерею. Птахівницькі приміщення дезінфікують аерозолями, щоразу після звільнення від птахів. Інкубатори й інкубаторії знезаражують по завершенні технологічного процесу. Дезінфекція аерозолями формальдегідмістких препаратів, а також глутарового альдегіду й алкамону не повинна порушувати технологічного процесу в поряд розташованих приміщеннях (залах) і будівлях.

Вимушена дезінфекція аерозолями

Перед проведенням вимушеної (поточної, заключної) аерозольної дезінфекції проводять ретельну санітарну очистку, підготовку й герметизацію приміщень. Препарати, що використовуються у формі аерозолю при окремих інфекційних хворобах і режими їхнього застосування при відсутності тварин наведені в таблиці 3.