Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Официальные инструкции по эпизоотологии (укр) / Бруцельоз (наказ МОЗ i МАП 2001)П

.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
40.96 Кб
Скачать

3

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

Н А К А З

N 490/59 від 10.12.2001

Про заходи щодо профілактики захворювань на бруцельоз

В Україні протягом останніх 10 років (1990-1999 рр.) захворювання людей на бруцельоз реєструвалися в поодиноких випадках в Автономній Республіці Крим, Луганській, Дніпропетровській, Донецькій, Полтавській, Миколаївській, Харківській, Сумській областях та м. Севастополі, зараження яких відбулося за межами країни. У 2000 році в Миколаївській області було зареєстровано 5 випадків захворювань людей на бруцельоз місцевого походження та 2 випадки - в Донецькій області, завезеного з Азербайджану.

Захворювання на бруцельоз тварин практично ліквідовано в Україні. З 1967 року не реєструються захворювання на бруцельоз овець, останні 20 років - великої рогатої худоби. У 1999 р. в Херсонській області та м. Севастополі було виявлено по одному пункту, в яких зафіксовано захворювання на бруцельоз свиней, збудником якого визначено br.suis II серовар, що циркулює серед диких тварин.

В Україні органами та установами охорони, здоров'я, державної санітарно-епідеміологічної служби, державної служби ветеринарної медицини здійснюється комплекс заходів із профілактики бруцельозу. Щорічно проводиться близько п'яти тисяч діагностичних та понад 27 тисяч профілактичних лабораторних досліджень. Здійснюється контроль за додержанням санепідрежиму в тваринницьких господарствах та на підприємствах для переробки сировини і продуктів тваринництва.

Державні лабораторії ветеринарної медицини України щороку виконують 10 - 12 млн. щорічних планових досліджень на бруцельоз великої і дрібної рогатої худоби та свиней. Проводяться також дослідження тварин дикої фауни з метою прогнозування та запобігання виникненню епізоотичних ускладнень з бруцельозу.

Епідемічне та епізоотичне благополуччя території України з бруцельозу послабило увагу медичних і ветеринарних працівників щодо проведення відповідного комплексу заходів з профілактики цієї інфекції.

Останнім часом дещо знизився контроль за проведенням обстежень тварин, які абортували чи народили мертві плоди.

У деяких областях послаблено державний ветеринарно-санітарний і санітарно-епідеміологічний нагляд за додержанням протибруцельозного режиму на тваринницьких фермах, підприємствах для переробки сировини і продуктів тваринного походження, а також серологічний контроль за особами з груп ризику.

В Україні існує реальна загроза виникнення захворювань на бруцельоз серед тварин та людей при контрабандному завезенні великої та дрібної рогатої худоби, продуктів забою, сировини, молочних продуктів з країн, в яких реєструються захворювання, а також при зараженні свійських тварин від диких.

З метою посилення заходів щодо профілактики захворювань людей і тварин на бруцельоз Н А К А З У Є М О:

1. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь охорони здоров'я обласних, Севастопольської міської державних адміністрацій, Головного управління Київської міської державної адміністрації.

1.1. Забезпечити своєчасну діагностику захворювань на бруцельоз з обов'язковим проведенням серологічних досліджень та госпіталізацію хворих на гострий бруцельоз в інфекційні лікарні (відділення).

1.2. Забезпечити проведення диспансеризації контингентів, які в процесі своєї професійної діяльності зазнають можливого ризику зараження бруцельозом, зокрема при догляді за хворими, підозрілими на це захворювання тваринами, при забої хворих та підозрілих на бруцельоз тварин та тварин, які прибули із місцевостей і країн, де поширено це захворювання, з проведенням їм серологічних обстежень.

1.3. Забезпечити проведення не менше одного разу на три роки семінарів з клініки, діагностики, лікування, епідеміології та профілактики бруцельозу для лікарів-інфекціоністів, лікарів-терапевтів дільничної мережі.

1.4. Методичне керівництво наданням медичної допомоги хворим на бруцельоз покласти на головних інфекціоністів Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, управлінь охорони здоров'я обласних, Севастопольської міської державних адміністрацій, Головного управління охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації.

2. Головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, головним державним інспекторам ветеринарної медицини Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя:

2.1. Розробляти кожні п'ять років і подавати на затвердження в місцеві органи виконавчої влади комплексні плани заходів щодо профілактики захворювань, спільних для людей і тварин.

2.2. Щороку у першому кварталі проводити корегування комплексних планів, зокрема розділу профілактики бруцельозу, з внесенням відповідних доповнень, забезпечивши постійний контроль за їх виконанням.

2.3. Посилити державний санітарно-епідеміологічний, державний ветеринарно-санітарний нагляд за дотриманням протибруцельозного режиму в тваринницьких господарствах і на підприємствах для переробки сировини і продуктів тваринного походження всіх форм власності.

2.4. Забезпечити своєчасний обмін оперативною інформацією між державною санітарно-епідеміологічною службою та державною службою ветеринарної медицини про випадки виявлення серопозитивних реакцій та захворювань на бруцельоз у тварин і людей.

2.5. Проводити комплексні епідеміологічні та епізоотологічні обстеження вперше виявлених випадків захворювань людей і тварин на бруцельоз за участю лікаря-епідеміолога та лікаря ветеринарної медицини з вжиттям відповідних заходів.

2.6. Забезпечити лабораторії відділів особливо небезпечних інфекцій та державні лабораторії ветеринарної медицини необхідним лабораторним обладнанням, діагностичними, поживними середовищами, імунобіологічними препаратами, реактивами та лабораторними тваринами.

2.7. Посилити державний санітарно-епідеміологічний та ветеринарно-санітарний нагляд за підприємствами для виробництва та переробки сирого молока, молочної сировини та молочних продуктів, звернувши особливу увагу на встановлені режими пастеризації.

3. Головним державним санітарним лікарям Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя:

3.1. Забезпечити контроль за проведенням лабораторних досліджень на бруцельоз хворих з симптомами, які не виключають цього захворювання, та профілактичних серологічних обстежень працівників тваринницьких господарств і підприємств для переробки сировини і продуктів тваринного походження.

3.2. Забезпечити облік, реєстрацію та розслідування всіх випадків захворювань людей на гострий бруцельоз.

4. Головним державним інспекторам ветеринарної медицини Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, головним державним інспекторам ветеринарної медицини регіональних служб державного ветеринарного контролю на кордоні і транспорті:

4.1. Посилити ветеринарно-санітарний контроль у пунктах пропуску через державний кордон з метою недопущення ввезення хворих на бруцельоз тварин, а також інфікованих харчових продуктів та сировини тваринного походження.

4.2. Проводити, своєчасне виявлення, клінічну та лабораторну діагностику захворювань тварин.

4.3. Забезпечити щорічні серологічні обстеження всього поголів'я великої та дрібної рогатої худоби в колективних та індивідуальних господарствах усіх форм власності з метою виявлення інфікованої худоби та з'ясування епізоотичного моніторингу серед дикої фауни.

4.4. Забезпечити двічі на рік комплексне дослідження великої та дрібної рогатої худоби в колективних господарствах, агрофірмах, одноосібних господарствах, які поставляють молоко в дитячі і лікувально-профілактичні заклади, санаторії, будинки відпочинку та торговельну мережу по прямих зв'язках.

4.5. При завезенні племінної великої та дрібної рогатої худоби з інших країн забезпечити її карантин та проведення серологічних обстежень на бруцельоз.

4.6. У разі виявлення тварин з клінічними проявами бруцельозу або з позитивними серологічними реакціями в кожному окремому випадку здійснювати заходи згідно з чинними інструкціями та правилами.

5. Центральній санітарно-епідеміологічній станції МОЗ України (Некрасова Л.С.) забезпечити надання закладам та установам охорони здоров'я, державній санітарно-епідеміологічній службі організаційно-методичної та практичної допомоги з питань лабораторної діагностики та профілактики бруцельозу.

6. Покласти на Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини (Стегній Б.Т.) функції Українського науково-методичного центру з питань бруцельозу та забезпечити науково-методичну і практичну. допомогу службі ветеринарної медицини з цього питання.

7. Контроль за виконанням цього наказу залишаємо за собою.

Уважати таким, що не застосовується на території України, наказ МОЗ СРСР і МСГ СРСР від 9.12.1977 р. N 1100/307 "О мерах по профилактике заболеваемости людей бруцеллезом".

Перший заступник Державного секретаря,

Головний державний санітарний лікар України О.О.Бобильова

Голова Державного департаменту ветеринарної медицини,

Головний державний інспектор ветеринарної медицини України П.І.Вербицький