Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Официальные инструкции по эпизоотологии (укр) / Губч енцеф-я ВРХ (Iнстр-я 2002)П.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
63.49 Кб
Скачать

6

ІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

Н А К А З

07.11.2002 N 61

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

12 листопада 2002 р.

за N 897/7185

Про затвердження Інструкції щодо діагностики, профілактики та боротьби з губчастоподібною енцефалопатією великої рогатої худоби

Про затвердження Інструкції щодо діагностики, профілактики та боротьби з губчастоподібною енцефалопатією великої рогатої худоби

Відповідно до статті 4 Закону України "Про ветеринарну медицину" ( 2498-12 ), Положення про Державний департамент ветеринарної медицини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 2001 року N 641 ( 641-2001-п ) "Деякі питання Державного департаменту ветеринарної медицини", та з метою посилення заходів профілактики і боротьби з губчастоподібною енцефалопатією великої рогатої худоби Н А К А З У Ю:

1. Затвердити Інструкцію щодо діагностики, профілактики та боротьби з губчастоподібною енцефалопатією великої рогатої худоби (додається).

2. Начальнику управління забезпечення протиепізоотичної роботи Державного департаменту ветеринарної медицини Кучерявенку О.О. подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України і в 10-денний термін після реєстрації забезпечити його тиражування та надсилання установам ветеринарної медицини Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

3. Начальникам управлінь ветеринарної медицини Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя довести зазначену Інструкцію до установ системи державної ветеринарної медицини України та забезпечити контроль за її виконанням.

4. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника голови Державного департаменту ветеринарної медицини України Горжеєва В.М.

Голова Державного департаменту ветеринарної медицини П.І.Вербицький

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Голови Державного

департаменту ветеринарної

медицини

07.11.2002 р. N 61

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

12 листопада 2002 р.

за N 897/7185

Інструкція щодо діагностики, профілактики та боротьби з губчастоподібною енцефалопатією великої рогатої худоби

1. Загальні положення

Губчастоподібна енцефалопатія великої рогатої худоби (далі - ГЕ ВРХ), Bovine spongiform encephalopathy (BSE) - трансмісивна спонгіформна енцефалопатія або спонгіформна енцефалопатія - особливо небезпечна пріонна хвороба, що має тривалий інкубаційний період, супроводжується дистрофічними (губчастоподібними) ураженнями центральної нервової системи, поступовим розвитком порушення координації рухів, поведінки і чутливості та 100%-ною летальністю. ГЕ ВРХ передається іншим видам тварин (вівці, кози, кошачі, норки) і людям (новий варіант Крейцтфельдта-Якоба хвороби).

Збудником ГЕ ВРХ, як і інших трансмісивних губчастоподібних енцефалопатій, є патологічний пріон, який являє собою специфічний сіалоглікопротеїн та характеризується надзвичайно високою стійкістю до дії фізичних та хімічних факторів.

ГЕ ВРХ виникає після згодовування великій рогатій худобі кормів, до яких уходить тваринне борошно (м'ясо-кісткове, кісткове та ін.), уражене патологічним пріоном. Відома лише оральна передача інфекції. Клінічні ознаки хвороби з'являються після інкубаційного періоду, який продовжується від 20 місяців до 10 років і довше. Тривалість клінічного перебігу хвороби від трьох тижнів до шести місяців.