Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
29
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
49.66 Кб
Скачать

3

ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСПЕКТОР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ УКРАЇНИ

N 78 від17.10.2001

Зареєстровано в Міністерств юстиції України30 жовтня 2001 р. за N 919/6108

Затверджено

Наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини України17.10.2001 N 78 (z0916-01)

Інструкція про заходи з профілактики та ліквідації хвороби Марека у курей

1. Загальні положення

1.1. Хвороба Марека - інфекційна хвороба птиці (переважно курей), яка викликається онкогенним герпесвірусом із групи В та проявляється парезами, паралічами кінцівок, зміною кольору райдужної оболонки очей, деформацією зіниці, а також утворенням пухлин у внутрішніх органах, скелетній мускулатурі та шкірі.

Збудник хвороби має високу стійкість у навколишньому середовищі і може зберігатись в підстилці, на стінах, вікнах, обладнанні та у пилу, вентиляційній системі не менше року.

У природних умовах до хвороби сприйнятливі кури. Можуть бути чутливі до інфікування індики, цесарки, перепели і фазани. Найбільш чутливим до зараження є молодняк птиці у першу добу життя.

Джерелом інфекції є хвора птиця, а також клінічно здорова птицявірусоносій, збудник може передаватися з поверхні шкаралупи інфікованих яєць.

Тривалість інкубаційного періоду від14-ти діб до 6-ти місяців. Вірусовиділення починається через 7-20 діб після зараження і може тривати протягом життя. Збудник хвороби поширюється у навколишнє середовище з епітелієм пір'яних фолікулів, через шлунково-кишковий тракт, а також через респіраторні органи.

Основний шлях зараження - аерогенний. Вертикальна передача вірусу не вивчена.

Хвороба Марека може проходити у вигляді епізоотичного спалаху або виявлятися спорадичними випадками.

2. Заходи профілактики хвороби

2.1. З метою охорони господарства (ферми, відділення та ін.) від занесення збудника інфекції керівники господарств різних форм власності, які мають птицю, зобов'язані виконувати вимоги, передбачені Законом України "Про ветеринарну медицину" ( 2498-12 ), нормативно-правові акти і ветеринарно-санітарні правила.

Спеціалісти ветеринарної медицини господарств різних форм власності повинні організовувати під контролем установ державної ветеринарної медицини в господарствах і населених пунктах, що знаходяться в зоні обслуговування, спеціальні ветеринарні заходи та систематичний нагляд за фізіологічним станом птиці.

2.1.1. Птахогосподарство повинно працювати в закритому режимі у відповідності до ветеринарно-санітарних правил.

2.1.2. Птахогосподарству потрібно комплектувати стада птицею одного віку, яйця для інкубації завозити тільки з господарств, які благополучні щодо хвороби Марека.

Благополучним уважається господарство, де хвороба Марека не реєструвалася протягом року, а після вакцинації курчат в добовому віці проти хвороби Марека протягом 6 місяців не відмічались клінічні прояви захворювання.

2.1.3. Потрібно дотримуватись міжциклових технологічно-профілактичних перерв з проведенням очищення, миття, ремонту і дезінфекції приміщень.

2.1.4. Інкубацію яєць, завезених із племінних господарств, потрібно проводити ізольовано, з обов'язковою дезінфекцією.

2.1.5. Щеплювати сприйнятливий молодняк необхідно у неблагополучних та загрозливих щодо захворювання господарствах після погодження зі службою державної ветеринарної медицини.

2.2. При підозрі на хворобу Марека лікар ветеринарної медицини вживає заходи щодо уточнення діагнозу. З цією метою направляє на дослідження в державну лабораторію ветеринарної медицини трупи або хвору птицю (5-10 голів).

2.2.1. Хворобу Марека діагностують на підставі епізоотологічних даних, клінічних ознак, результатів патолого-анатомічного розтину та підтверджують гістологічними, цитологічними, вірусологічними, серологічними дослідженнями. При цьому необхідно виключити лімфоїдний лейкоз, хворобу Ньюкасла, грип птиці, інфекційний енцефаломієліт, авітамінози Е, В, Д і токсикози.