Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
50.69 Кб
Скачать

3

ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСПЕКТОР ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ УКРАЇНИ

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Державного

департаменту ветеринарної

медицини України

17.10.2001 N 78

( z0916-01 )

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

30 жовтня 2001 р.

за N 917/6108

Інструкція про заходи боротьби з грипом птиці

1. Загальні положення

1.1. Грип птиці - гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, сінантропної та дикої птиці, яке спричиняється вірусом грипу А. Грип птиці, збудниками якого є штами вірусу А5, А7, перебігає у формі класичної чуми птиці (далі - КЧП). Для хвороби характерні: висока смертність, ураження органів травлення і дихання, наявність набряків та депресії.

До грипу сприйнятливі кури, качки, індики, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки. У дорослих качок, індичок, перепелів і цесарок хвороба може перебігати з ознаками ураження респіраторної системи і шлунково-кишкового тракту.

Збудник грипу птиці - РНК-вірус, який за комплементзв'язуючим антигеном споріднений з вірусом типу А у людей і тварин.

У природних умовах грип птиці протікає у вигляді епізоотії чи ензоотії. В окремих випадках хвороба характеризується коротким інкубаційним періодом (КЧП), проте здебільшого має ензоотичний спалах і проявляється зниженням несучості, ураженнями органів дихання і травлення; смертність коливається у межах 5-10%; через 2-3 тижні птиця видужує.

При патолого-анатомічному розтині спостерігають множинні крапчасті крововиливи на серці, на серозній та підслизовій оболонках м'язового і залозистого шлунків, на серозній оболонці кишечнику, у м'язах грудної кістки, паренхіматозних органах, яйцепроводах і яєчниках. При ураженні дихальних шляхів спостерігаються риніти, синусити, аеросакуліти, піниста рідина в трахеї, бронхах, набряк легень, вогнищеві серозно-катаральні пневмонії.

Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця. Інкубаційний період триває 1-7 днів. Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, туші, пір'я, обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, дикі птахи (голуби, горобці, ворони, галки). Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Вірусоносійство у перехворілої птиці триває 2-3 місяці. На інфікованому пір'ї вірус зберігає патогенність 8-20 днів, у крові та ексудаті в запаяних ампулах у ліофілізованому вигляді - більше 2 років.

2. Заходи профілактики грипу

2.1. З метою охорони господарств (ферм, відділень) від занесення збудника інфекцій керівники господарств, інших підприємств та організацій, які утримують птицю, зобов'язані виконувати вимоги, передбачені Законом України "Про ветеринарну медицину" ( 2498-12 ), і дотримуватися вимог діючих ветеринарно-санітарних правил та інших нормативно-правових актів.

Спеціалісти ветеринарної медицини зобов'язані в господарствах і населених пунктах, що знаходяться в зоні обслуговування, здійснювати систематичний нагляд за фізіологічним станом птиці.

З метою запобігання занесенню збудника грипу в птахогосподарства необхідно дотримуватися таких вимог:

2.1.1. Господарство повинно працювати в закритому режимі.

2.1.2. Комплектувати ферму, майданчик, зону птицею одного віку.

2.1.3. Піддавати карантину завезену птицю згідно з діючими ветеринарними вимогами.

2.1.4. Дотримуватися міжциклових профілактичних перерв між посадками птиці з проведенням очистки і дезінфекції приміщень.

2.1.5. Дезінфекцію інкубаційних яєць проводити деззасобами, зареєстрованими в Україні, згідно з настановами щодо їх застосування.