Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Титулка.ppt
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
80.38 Кб
Скачать

Молчанова Е.Ю., Паценко О.Ю., Гайдай Ю.В, Брикова І.В. та ін.

МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА: НАВЧАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ ЛЕКЦІЙНИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Київ – 2011

Укладачі:

Тема 1. Міжнародна економічна система (к.е.н.Гайдай Ю.В.) Тема 2. Міжнародна економічна діяльність (к.е.н., доц. Молчанова Е.Ю.)

Тема 3. Світовий ринок товарів і послуг (к.е.н., доц. Паценко О.Ю., к.е.н., доц. Грищенко А.А.)

Тема 4. Світовий фінансовий ринок (к.е.н. Брикова І.В.)

Тема 5. Прямі інвестиції і міжнародне виробництво (к.е.н., доц. Паценко О.Ю.)

Тема 6. Міжнародний кредит (к.е.н. Гайдай Ю.В.) Тема 7. Світовий ринок праці (к.е.н. Цимбал Л.І)

Тема 8. Міжнародна трудова міграція (к.е.н. Цимбал Л.І.) Тема 9. Світова валютна система (к.е.н., доц. Паценко О.Ю.) Тема 10. Міжнародні розрахунки (к.е.н. Брикова І.В.)

Тема 11. Платіжний баланс і макроекономічна рівновага (к.е.н., доц. Паценко О.Ю., к.е.н., доц. Грищенко А.А.)

Тема 12. Міжнародна регіональна інтеграція (к.е.н., доц. Молчанова Е.Ю.)

Тема 13. Глобалізація економічного розвитку (к.е.н. Савицька С.О.)

Тема 14. Інтеграція України в світову економіку (к.е.н., доц. Молчанова Е.Ю., к.е.н. Савицька С.О.)

2

Вступ

Динамічний розвиток міжнародної економіки на початку ХХІ століття характеризується поглибленням процесів інтернаціоналізації світового господарства, лібералізації торгівлі і фінансової сфери, загостренням міжнародної конкуренції, що з одного боку, значно розширює можливості суб’єктів господарювання, а з іншого – формує абсолютно нові конкурентні умови зовнішнього середовища міжнародних економічних відносин, що вимагає їх детального дослідження й осмислення. Саме цим і обумовлено актуальність розробки та запровадження в навчальний процес інноваційних форматів методичної літератури, що дозволить оперативно відображати й систематизувати новітні тенденції та особливості розвитку світового господарства. Приєднання України до освітнього простору, що базується на принципах Болонського процесу, потребує суттєвої модернізації змісту та методики викладання дисциплін у вищих навчальних закладах нашої держави. В даному контексті актуальною є підготовка новітньої та інноваційної навчально-методичної літератури за програмою курсу «Міжнародна економіка», що спрямований на формування у студентів системи теоретичних знань, навичок крос-культурних комунікацій та управлінських вмінь у сфері міжнародної економіки.

«Міжнародна економіка: навчальні завдання для лекційних та практичних занять», що вперше видається в електронному варіанті, призначений для студентів економічних спеціальностей, які вивчають дисципліну «Міжнародна економіка». Ключовою метою даного збірника є формування у студентів комплексу професійних компетенцій через систематизацію теоретичних знань, розвиток аналітичних, творчих здібностей та креативного мислення. Збірник завдань складено у відповідності з нормативною програмою на основі підручників та навчальних посібників як вітчизняних, так і зарубіжних авторів, а також багаторічного практичного досвіду, набутого викладачами факультету міжнародної економіки і менеджменту ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана». 3

Вступ: мета та завдання

Метою збірника є організація ефективної самостійної роботи студентів з даного курсу, що дозволить поєднувати роботу на лекціях та практичних заняттях із виконанням завдань в індивідуальному порядку та буде сприяти подальшому закріпленню теоретичного матеріалу, формуванню системних знань з міжнародної економіки. Інноваційність данного робочого зошиту полягає в оптимальному поєднанні теоретичної інформації та практичної спрямованості, що поглиблює формування необхідних компетенцій студента та розвиває аналітичні та креативні здібності.

Видання націлено на модернізацію методики викладання дисципліни, перетворення її на сучасному етапі з імітаційно-наукової та дидактичної моделі на інтерактивну, інноваційну, наближену до практики, за якої межа лекції та семінару розмивається, і за рахунок цього новим змістом напонюється взаємодія „викладач- студент”.

Зміст збірника відповідає навчальній програмі дисципліни та охоплює чотирнадцять тем, які включають такі елементи, як: питання теми, питання для самостійного вивчення, статистичні матеріали (таблиці, схеми, графіки), питання для обговорення, завдання дослідницького і аналітичного характеру. Для допомоги у виконанні самостійної роботи кожне завдання містить короткі відомості з теорії та зразок його виконання.

Видання включає низку різноманітних вправ аналітичного, розрахункового і дискусійного характеру. Слід наголосити на і на інноваційному характері подачі інформації, яка структурована у вигляді електронної презентації. Частина слайдів може бути використана під час лекційних занять для виконання інтерактивних вправ, імплементації в традиційну лекцію тренінгових технологій. Інша частина призначена для самостійного опрацювання студентами та роботи на семінарських заняттях.

4

Вступ: інновації та подяки

Комплекс завдань, розроблений авторами, є збалансованим й логічно структурованим, що дозволяє студентам, з одного боку, систематизувати набуті теоретичні завдання, а з іншого – значно розвинути аналітичні здібності, вміння опрацьовувати першоджерела інформації, здатність до наукового пошуку, спроможність аргументувати власні думки, та визначати оптимальні шляхи розв’язання поставлених проблем.

Цей збірник дозволяє в повній мірі запровадити інноваційний підхід щодо реалізації інтегрованих занять тренінгового типу, які оптимально поєднують елементи класичних лекцій із такими інтерактивними методами навчання, як: дискусії, полеміки, презентації в міні-групах. Водночас, структура збірника передбачає інтенсивну самостійну роботу студентів під час виконання індивідуальних завдань та опрацювання додаткових джерел інформації.

«Міжнародна економіка: навчальні завдання для лекційних та практичних занять» складено у відповідності з робочою програмою і методичними рекомендаціями про порядок підготовки та видання навчально-методичної літератури та на основі багаторічного практичного досвіду, набутого викладачами факультету міжнародної економіки і менеджменту ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана». Інформаційну базу робочого зошита складають аналітичні звіти міжнародних фінансово-економічних організацій, статистичні дані авторитетних дослідницьких центрів та міжнародних статистичних баз даних, матеріали монографічної, навчальної літератури та електронних джерел.

Автори висловлюють щиру подяку д.е.н., професору Колоту А.М., д.е.н., професору Лук’яненку Д.Г. та д.е.н., професору Поручнику А.М. за підтримку ідеї видання та надихання в процесі роботи.

Автори висловлюють щиру подяку професорсько-викладацькому складу факультету міжнародної економіки і менеджменту ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені

Вадима Гетьмана» за допомогу у створенні даного видання.

5