Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Норми виробітку на лісокультурні роботи

.pdf
Скачиваний:
256
Добавлен:
21.03.2020
Размер:
1.2 Mб
Скачать

На суцільному фрезеруванні грунту агрегат рухається човниковим способом з проходами, що прилягають один до одного.

Дискування ґрунту провадиться на глибину до 12 см, а важкими дисковими боронами -до 20 см, культивація - на глибину 8-14 см, боронування -4-8 см.

2.11 Садіння лісу

Садіння культур на площах з довжиною гону понад 400 м, Лісосмугах і плантаціях провадиться човниковим способом з петльовими поворотами. Перший прохід агрегат робить по вішках, всі наступні - по сліду маркера.

На площах з довжиною гону до 400 м застосовується загінний спосіб руху з без петльовим поворотом.

Під час садіння лісу на зрубах по проведених борознах чи смугах з віддаллю між центрами їх, меншою від подвійної довжини агрегату, доцільно спочатку проходити по непарних гонах, потім - по парних. Якщо віддаль між центрами борозен або смуг перевищує подвійну довжину агрегату, застосовується човниковий спосіб руху з проходами, що прилягають один до одного, або однобічний човник.

На виїмково-насипних і наорних терасах по насипному укосу (0,5 м від брівки) висаджується головна порода, а по виїмковій частині - чагарник (у тому числі супутня порода). Оптимальна ширина міжрядь у культурах - 2,5 - 3 м для всіх порід, віддаль у ряду - 0,7 – 1 м.

2.12 Догляд за лісокультурами, лісосмугами, плантаціями

Догляд за посадками провадиться двома способами: вписуванням агрегату в міжряддя і "сідланням рядка".

Перший спосіб застосовується на догляді за посадками в міжряддях, а також у рядах культиватором КБЛ-1, другий - на догляді в рядах та одночасно в рядах і міжряддях.

На ділянках з шириною міжрядь, яка перевищує подвійну довжину агрегату, рух провадиться човниковим способом, на вузьких ділянках (лісосмугах) - загінним способом (як і на оранці врозгін).

На плантаціях рекомендується перехресний спосіб догляду.

Переорювання міжрядь культур для догляду за ними провадиться орними агрегатами човниковим способом з петльовими або безпетльовими поворотами.

2.13 Внесення гербіцидів у лісокультури, лісосмуги, плантації

Технологічний процес поверхневого внесення гербіцидів у розчині складається з приготування суміші гербіцидів, заправлення гербіцидів у транспортні засоби, перевезення їх до місць внесення і безпосереднього внесення.

Приготування розчину з гербіцидами провадиться таким чином. До місць приготування автомобіль підвозить воду в цистерні і вливає в спеціальну ємкість (1800 л). Робітник засипає порошок гербіциду у відро з невеликою кількістю води і розмішує розчин дерев'яною мішалкою, доливаючи при цьому у відро воду. З відра розчин вливається в ємкість і розмішується до одержання однорідної суспензії.

На внесенні гербіцидів у лісокультури, лісосмуги, плантації агрегат рухається "сідланням" ряда, якщо дозволяє висота рослин або між рядами, якщо культури достатньо високі, для уникнення їх пошкодження. Повороти виконуються петльовим способом.

2.14 Внесення добрив у лісокультури, лісосмуги, плантації

Технологічний процес поверхневого внесення добрив механізованим способом складається з навантаження добрив у місцях зберігання або приготування в транспортні, засоби, перевезення їх до місць внесення, розвантаження та укладання в бурти, навантаження в розкидачі і розкидання по поверхні грунту. Навантаження сухих добрив провадиться з куп.

Застосовуються 2 основних способи внесення добрив - прямоточний і перевалочний. Внесення добрив прямоточним способом рекомендується при віддалі перевезення до 4 км. При перевалочному способі добрива доставляються на лісокультурну ділянку або плантацію, вивантажуються і складаються в бурти, потім знову навантажуються в розкидачі і розкидаються по площі. Ця технологія застосовується в осінньо-зимовий період.

Внесення гною агрегатом здійснюється двофазним способом: добрива доставляються на ділянки автосамоскидами або тракторами з причепами, укладаються в певному порядку в бурти (купи), а потім розкидаються валкоутворювачем-розкидачем. При цьому розкидач рухається перпендикулярно буртам (купам).

Основний спосіб руху агрегату на ділянці – човниковий. Поворот виконується петльовим способом.

На внесенні добрив у лісокультури агрегат рухається "сідланням" рядка, якщо дозволяє висота культур, або між рядками, якщо культури високі, для уникнення їх пошкодження. Останній спосіб руху застосовується також при внесенні добрив на плантаціях.

На внесенні добрив у штучні лісонасадження агрегат рухається по коридорах, утворених вирубуванням дерев у певному порядку.

2.15 Введення люпину багаторічного у лісокультури й насадження

Люпин вводиться переважно в соснові культури висотою від 20 см до 2 м. Перед сівбою люпину попередньо провадиться передпосівний обробіток ґрунту. Під час висівання насіння люпину агрегат рухається між рядами лісокультур. Спосіб руху агрегату на ділянці - човниковий, повороти виконуються петльовим способом. В комплекс робіт входять обробіток грунту дискуванням і висівання люпину в міжряддях лісокультур.

2.16 Приготування розчину хімікатів

Приготування розчину хімікатів провадиться таким чином. До місця приготування автомобілем або трактором підвозять воду в цистерні і зливають у спеціальну ємкість (1800 л). Робітник засипає порошок хімікату або зливає його розчин у відро з водою і розмішує дерев'яною мішалкою, потім розчин виливає в ємкість і розмішує до одержання однорідної суспензії.

2.17 Обприскування посівів, лісокультур і насаджень

Обприскування посівів, лісокультур і насаджень провадиться човниковим способом з проходами, що прилягають один до одного. Тракторний агрегат рухається по міжряддях посівів, лісокультур, насаджень або "сідланням рядів" залежно від висоти посівів та посадок і ширини міжрядь. Повороти виконуються на холостому ході петльовим способом.

2.18 Аерозольна обробка лісокультур і насаджень

Процес аерозольної обробки лісокультур і насаджень складається з підготовчих робіт і аерозольної обробки.

Підготовчі роботи виконуються під керівництвом інженера-лісопатолога і складаються з викопірування лісового масиву з плану насаджень, обстеження маршруту руху агрегату, виготовлення і встановлення вішок, виділення небезпечних місць.

Аерозольна обробка провадиться методом регульованого дисперсного обприскування лісокультур і насаджень. Агрегат рухається човниковим способом.

2.19 Авіаобробка лісокультур і насаджень

Технологія авіаобробки лісокультур і насаджень складається з підготовчих робіт (розбивка лісових масивів на робочі ділянки, визначення напрямів гонів), підготовки ліній сигналізації, приготування робочої рідини і завантаження її в літальний апарат, обробки культур і насаджень, обліку ефективності обробки.

Авіаобробка провадиться при швидкості вітру до 3 м/сек з навітряного боку.

2.20 Створення протипожежних розривів, улаштування мінералізованих смуг і догляд за ними

Протипожежні розриви створюються шляхом вирубування смуг у лісових культурах та насадженнях шириною 50 або 100 м залежно від породного складу насаджень (хвойні, листяні).

На розривах улаштовуються мінсмуги методом дискування ґрунту тракторними агрегатами. Способи руху агрегату - прямолінійний, вкругову, контурний або човниковий залежно від протяжності й конфігурації смуг. Повороти виконуються на робочому ходу безпетльовим способом або холостим ходом.

2.21 Організація робочих місць механізаторів та обслуговуючого персоналу

В основу раціональної організації робочих місць покладаються:

-комплектування машино-тракторних агрегатів (МТА);

-оснащення МТА необхідними інструментами, запчастинами, приладдям та інвентарем;

-раціональна організація праці робітників на об'єктах робіт;

-забезпечення сприятливих умов праці робітників.

Залежно від виду робіт і технологічних вимог склад агрегату вибирають з таким розрахунком, щоб досягнути максимальної продуктивності МТА в даних умовах. На обробітку грунту нові агрегати комплектуються таким чином, щоб з відносно меншою шириною захвату досягти вищої робочої швидкості руху, старі зношені агрегати - з більшою шириною захвату і меншою швидкістю руху порівняно з оптимальною. На інших операціях режими роботи МТА вибирають з розрахунку оптимального завантаження тракторів та обмежувальних чинників швидкостей руху згідно з технологією виконання даних робіт.

Для виконання слюсарно-монтажних та регулювальних робіт, а також технічного обслуговування тракторів і машин-знарядь на кожному агрегаті необхідно мати комплект інструменту і приладдя, зазначених у технічному паспорті. Доцільно також на агрегаті мати запасні частини, список яких встановлюється механіком відповідно до умов виробництва. Основні вимоги, якими слід керуватися при оснащенні працюючих МТА комплектом необхідних запчастин, такі:

-можливість раптового виходу деталі з ладу;

-необхідність заміни деталі на місці роботи агрегату без розбирання машин;

-зменшення простоїв при порівняно великій віддаленості агрегатів від польового стану, бригади, лісництва, гаража.

З метою поліпшення умов праці механізаторів та обслуговуючого персоналу доцільно:

-на об'єктах робіт або біля них ставити палатки, пересувні вагончики для укриття робітників від негоди та сильної спеки, зберігання інвентаря тощо.

-зміщувати в жаркий період робочу зміну на більш прохолодну частину дня;

-забезпечити МТА медаптечками;

-правильно організувати режим праці й відпочинку робітників (обідня перерва тривалістю не менше 45 хв. після 4 годин з початку роботи, по 2-3 перерви тривалістю 4-8 хв. до і після обіду для активного або пасивного відпочинку).

Конкретні рекомендації щодо удосконалення організації праці робітників на лісокультурних, лісозахисних та протипожежних роботах наведені у відповідних Методичних рекомендаціях і Типових картах організації праці.

3 НОРМАТИВНА ЧАСТИНА

ЧАСТИНА 1

ЛІСОКУЛЬТУРНІ РОБОТИ, СТВОРЕННЯ ПОЛЕЗАХИСНИХ ЛІСОСМУГ ТА ПЛАНТАЦІЙ

3.1Норми виробітку та витрати пального на механізовані роботи

3.1.1Корчування, трелювання пнів, планування площ після розкорчовування, вичісування коріння, зрізування пнів

Норми виробітку на корчування пнів та інші лісорозчисні роботи, крім трелювання пнів, розроблені для рівнинних умов з кутом схилу до 5°. При виконанні робіт на схилах 6-8° застосовується поправочний коефіцієнт 0,89, 9-12°- 0,79.

Норми виробітку на корчування пнів розраховані на давність рубки до 5 років. Для визначення норм виробітку при давності рубки понад 5 років застосовується коефіцієнт 1,15, для корм витрати пального - 0,895.

Залежно від умов роботи норми виробітку на корчування дубових пнів паросткового походження знижуються до 40%. Зміст роботи: підготовка тракторного агрегату до роботи (огляд і щозмінне техобслуговування агрегату, заправлення, пуск і

прогрівання мотора); одержання завдання; обслуговування агрегату протягом зміни (очищення робочих органів машин-знарядь від решток коріння, налиплого грунту, регулювання робочих органів, перевірка якості роботи), здача виконаної роботи.

Крім того:

на корчуванні пнів - корчування пнів (підрізування бокових коренів, розхитування, зсування та відтягування пнів на віддаль до 5 м від підкореневої ями), переїзди від пня до пня;

на трелюванні пнів - трелювання пнів за межі розкорчованої ділянки; на плануванні площ після розкорчовування - засипання ям, розрівнювання ґрунту на ділянці; на вичісуванні коріння -

вичісування коріння, повороти агрегату в кінці гону; па зрізуванні пнів - пониження пнів до рівня з землею, переїзди від пня до пня.

Виконавець - тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва.

Розряди робіт при роботі на тракторах: Т-170, Т-140 (Т-130) - 6-й; ТДТ-55А/М, ДТ-75В, ДТ-75МВ, ДТ-75М - 5-й; МТЗ-80, МТЗ82, ЮМЗ-6АКЛ/АКМ (ЮМЗ-6КЛ), Т-40АМ, Т-40АНМ, Т-25А -4-й.

3.1.1.1 Корчування пнів трактором Т-170 в агрегаті з корчувачем МП -18, МП – 13

Таблиця 1

Порода

Кількість

 

 

 

 

Норма виробітку, га, норма витрат пального, кг/га, при діаметрі пня, см

 

 

 

 

пнів на 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

19

21

22

24

26

28

31

33

36

38

41

44

46

49

55

63

70

72

75

82

 

га, шт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

Дуб,

100

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

0,56

0,46

0,43

0,37

0,32

0,28

бук,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

162

190

219

258

304

358

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

акація,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

125

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

0,56

0,49

0,40

0,37

0,32

0,28

0,24

горіх,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

162

190

224

258

304

358

421

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

граб,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

150

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

0,53

0,51

0,49

0,43

0,35

0,32

0,28

0,24

0,21

берест

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

167

176

191

224

264

303

356

419

493

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

175

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

0,56

0,51

0,46

0,44

0,43

0,37

0,30

0,28

0,24

0,21

0,18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

162

179

196

207

225

263

311

357

420

494

581

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

200

-

-

-

-

-

-

-

-

0,56

0,51

0,49

0,44

0,40

0,38

0,37

0,32

0,26

0,24

0,21

0,18

0,16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

159

179

190

211

231

244

265

309

366

420

494

581

684

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

225

-

-

-

-

-

-

0,59

0,53

0,49

0,44

0,43

0,38

0,35

0,33

0,32

0,28

0,23

0,21

0,18

0,16

-

 

 

 

 

 

 

 

152

173

187

210

224

248

272

287

312

363

431

494

581

684

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

250

-

-

-

-

0,61

0,54

0,51

0,46

0,43

0,38

0,37

0,33

0,30

0,29

0,28

0,24

0,20

0,18

0,16

0,14

-

 

 

 

 

 

146

162

179

204

220

247

264

292

320

338

367

427

507

581

684

805

 

 

 

 

 

 

 

 

 

300

-

-

0,61

0,59

0,53

0,47

0,44

0,40

0,37

0,33

0,32

0,29

0,26

0,25

0,24

0,21

0,17

0,16

0,14

-

-

 

 

 

145

154

172

190

210

240

259

291

311

344

377

398

432

502

597

683

804

 

 

 

 

 

 

 

 

 

350

-

0,60

0,53

0,51

0,46

0,41

0,38

0,35

0,32

0,29

0,28

0,25

0,23

0,22

0,21

0,18

0,15

0,14

-

-

-

 

 

150

170

181

202

224

247

282

305

342

366

405

443

468

508

590

702

804

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

400

0,63

0,52

0,46

0,44

0,40

0,36

0,33

0,30

0,28

0,25

0,24

0,22

0,20

0,19

0,18

0,16

0,13

0,12

-

-

-

 

140

176

200

213

238

264

291

332

359

402

431

476

521

551

598

694

826

946

 

 

 

 

 

 

 

 

 

450

0,57

0,47

0,41

0,40

0,36

0,32

0,30

0,27

0,25

0,23

0,22

0,20

0,18

0,17

0,16

0,14

0,12

-

-

-

-

 

154

194

220

234

262

290

320

365

395

442

474

524

573

606

658

763

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

500

0,51

0,42

0,37

0,36

0,32

0,29

0,27

0,24

0,23

0,21

0,20

0,18

0,16

0,15

0,14

0,13

-

-

-

-

-

 

169

213

242

257

288

319

352

402

435

486

521

576

630

667

724

839

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження таблиці 1

Порода

Кількість пнів

 

 

 

 

Норма виробітку, га, норма витрат пального, кг/га, при діаметрі пня, см

 

 

 

 

 

на 1 га, шт.

16

19

21

22

24

26

28

31

33

36

38

41

44

46

49

55

63

70

72

75

82

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

Дуб,

550

0,46

0,38

0,33

0,32

0,29

0,26

0,24

0,22

0,21

0,19

0,18

0,16

0,14

0,14

0,13

-

-

-

-

-

-

бук,

186

234

266

283

317

351

387

442

479

535

573

634

693

734

796

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

акація,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

600

0,41

0,34

0,30

0,29

0,26

0,23

0,22

0,20

0,19

0,17

0,16

0,14

0,13

0,13

0,12

-

-

-

-

-

-

горіх,

205

257

293

311

349

386

426

486

527

586

630

697

762

807

876

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

граб,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

700

0,37

0,31

0,27

0,26

0,23

0,21

0,20

0,18

0,17

0,15

0,14

0,13

0,12

0,12

-

-

-

-

-

-

-

берест

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

226

283

322

342

384

425

469

535

580

648

693

767

838

888

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

800

0,33

0,28

0,24

0,23

0,21

0,19

0,18

0,16

0,15

0,14

0,13

0,12

0,11

0,11

-

-

-

-

-

-

-

 

249

311

354

376

422

468

516

589

638

713

762

844

922

977

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

900

0,30

0,25

0,22

0,21

0,19

0,17

0,16

0,14

0,14

0,13

0,12

0,11

0,10

-

-

-

-

-

-

-

-

 

274

342

389

414

464

515

568

648

702

784

838

928

1014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1000

0,27

0,23

0,20

0,19

0,17

0,15

0,14

0,13

0,13

0,12

0,11

0,10

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

301

376

428

455

510

564

625

713

772

862

922

1021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1100

0,24

0,21

0,18

0,17

0,15

0,14

0,13

0,12

0,12

0,11

0,10

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

331

414

471

501

561

624

688

784

849

948

1014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1200

0,22

0,19

0,16

0,15

0,14

0,13

0,12

0,11

0,11

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

364

455

518

551

617

686

757

862

934

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1350

0,20

0,17

0,14

0,14

0,13

0,12

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

400

501

570

606

679

755

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1500

0,18

0,15

0,13

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

440

551

67

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження таблиці 1

Порода

Кількість

 

 

 

Норма виробітку, га, норма витрат пального, кг/га, при діаметрі пня, см

 

 

 

пнів на 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

19

21

22

24

26

28

30

32

33

36

38

40

42

44

46

48

51

 

га, шт.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

сосна,

100

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1,13

1,04

0,93

0,85

0,74

береза,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

93

99

107

115

132

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

осика,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

125

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

0,98

0,90

0,81

0,74

0,64

вільха,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

109

117

126

135

155

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

тополя,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

150

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

0,93

0,85

0,78

0,70

0,64

0,56

клен,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

117

128

138

148

159

183

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ясен,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

175

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

0,90

0,81

0,74

0,68

0,61

0,56

0,49

кедр,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

126

138

150

162

174

187

215

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

липа,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

200

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

0,85

0,78

0,70

0,64

0,59

0,53

0,49

0,43

модрина,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

134

148

162

176

190

205

220

253

ялиця,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

225

-

-

-

-

-

-

-

-

0,90

0,81

0,74

0,68

0,61

0,56

0,51

0,46

0,43

0,37

ялина,

 

 

 

 

 

 

 

 

130

145

158

174

190

207

224

241

259

298

верба,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

250

-

-

-

-

-

-

0,94

0,83

0,78

0,70

0,64

0,59

0,53

0,49

0,44

0,40

0,37

0,32

груша,

 

 

 

 

 

 

122

138

153

170

186

205

224

243

263

283

305

351

яблуня,

 

 

 

 

 

 

 

 

-

-

-

-

1,04

0,93

0,82

0,72

0,68

0,61

0,56

0,51

0,46

0,43

0,38

0,35

0,32

0,28

шовковиця,

300

 

 

 

 

110

127

144

162

180

200

219

241

263

286

309

333

359

413

в’яз

 

 

 

 

 

350

-

-

-

-

0,90

0,81

0,71

0,63

0,59

0,53

0,49

0,44

0,40

0,37

0,33

0,30

0,28

0,24

 

 

 

 

 

 

129

149

169

190

212

235

258

284

309

336

364

392

422

485

 

 

 

 

 

 

 

400

-

-

0,93

0,87

0,78

0,70

0,62

0,55

0,51

0,46

0,43

0,38

0,35

0,32

0,29

0,26

0,24

0,21

 

 

 

122

132

152

175

199

224

249

276

304

334

364

395

428

461

496

570

 

 

 

 

 

450

-

-

0,81

0,76

0,68

0,61

0,54

0,48

0,44

0,40

0,37

0,33

0,30

0,28

0,25

0,23

0,21

0,18

 

 

 

143

155

179

206

234

263

293

325

358

393

428

465

503

542

583

670

 

 

 

 

 

500

0,92

0,80

0,70

0,66

0,59

0,53

0,47

0,42

0,38

0,35

0,32

0,29

0,26

0,24

0,22

0,20

0,18

-

 

117

142

168

182

211

242

275

309

345

382

421

462

504

547

592

638

686

 

 

 

 

Продовження таблиці 1

Порода

Кількість

 

 

 

Норма виробітку, га, норма витрат пального, кг/га, при діаметрі пня, см

 

 

 

пнів на 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

га, шт.

17

19

21

22

24

26

28

30

32

33

36

38

40

42

44

46

48

51

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

сосна,

550

0,83

0,72

0,63

0,59

0,53

0,48

0,42

0,38

0,34

0,32

0,29

0,26

0,23

0,22

0,20

0,18

-

-

береза,

129

156

185

200

232

266

303

340

380

420

463

508

554

602

651

702

 

 

 

 

 

осика,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

600

0,75

0,65

0,57

0,53

0,48

0,43

0,38

0,34

0,31

0,29

0,26

0,23

0,21

0,20

0,18

-

-

-

вільха,

142

172

204

220

255

293

333

374

418

462

509

559

609

662

716

 

 

 

 

 

 

 

тополя,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

700

0,68

0,59

0,51

0,48

0,43

0,39

0,34

0,31

0,28

0,26

0,23

0,21

0,19

0,18

-

-

-

-

клен,

156

189

224

242

281

322

366

411

460

508

560

615

670

728

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ясен,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

800

0,61

0,53

0,46

0,43

0,39

0,35

0,31

0,28

0,25

0,23

0,21

0,19

0,17

-

-

-

-

-

кедр,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

172

208

246

266

309

354

403

452

506

559

616

677

737

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

липа,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

900

0,55

0,48

0,41

0,39

0,35

0,32

0,28

0,25

0,23

0,21

-

-

-

-

-

-

-

-

модрина,

189

229

271

293

340

389

443

497

557

615

 

 

 

 

 

 

 

 

ялиця,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1000

0,50

0,43

0,37

0,35

0,32

0,29

0,25

0,23

0,21

-

-

-

-

-

-

-

-

-

ялина,

208

252

298

322

374

428

487

547

613

 

 

 

 

 

 

 

 

 

верба,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1100

0,45

0,39

0,33

0,32

0,29

0,26

0,23

0,21

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

груша,

229

277

328

354

411

471

536

602

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

яблуня,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,41

0,35

0,30

0,29

0,26

0,23

0,21

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

шовковиця,

1200

252

305

361

389

452

518

590

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

в’яз

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1350

0,37

0,32

0,27

0,26

0,23

0,21

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

 

277

336

397

428

497

570

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження таблиці 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Діаметр пня, см

 

 

 

Порода

Кількість пнів

 

37-41

 

42-46

 

47-52

 

 

 

 

 

 

 

 

Норма

на 1 га, шт

Норма

 

Норма витрати

Норма

 

Норма витрати

Норма

 

 

 

 

 

витрати ПММ,

 

 

виробітку,

га

ПММ, кг/га

виробітку,

га

ПММ, кг/га

виробітку,

га

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кг/га

1

2

3

 

4

5

 

6

7

 

8

Вільха

100

1,49

 

94

1,35

 

103

1,23

 

113

(Д понад

125

1,19

 

121

1,08

 

133

0,98

 

146

36 см)

150

0,99

 

149

0,90

 

164

0,82

 

180

 

175

0,85

 

177

0,77

 

195

0,70

 

215

 

200

0,75

 

206

0,68

 

227

0,62

 

250

 

225

0,67

 

236

0,61

 

260

0,55

 

286

 

250

0,60

 

266

0,55

 

293

0,50

 

322

 

300

0,50

 

327

0,45

 

360

0,41

 

396

 

350

0,43

 

390

0,39

 

429

0,35

 

472

 

400

0,38

 

454

0,35

 

499

0,32

 

549

 

450

0,34

 

519

0,31

 

571

0,28

 

628

 

500

0,30

 

585

0,27

 

644

0,25

 

708

 

550

0,28

 

652

0,25

 

717

0,23

 

789

 

600

0,25

 

719

0,23

 

791

0,21

 

870

 

700

0,22

 

857

0,20

 

943

0,18

 

1037

 

800

0,19

 

997

0,17

 

1097

0,15

 

1207

 

900

0,17

 

1140

0,15

 

1254

0,14

 

1379

 

1000

0,16

 

1285

0,15

 

1414

0,14

 

1555