Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ТЕсты / IKh5-Tema_37_ukr.qst

.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
102.4 Кб
Скачать

- Вірусологічного дослідження

- Клінічних ознак хвороби

- Цитологічного дослідження

+ Біологічної проби

- РЗК, РН

?

До інфекціоніста звернувся хворий, у якого два дні тому з’явився приступоподібний біль у лівій половині грудної клітки, загальна слабкість, лихоманка і головний біль. Сьогодні вранці помітив висипання на шкірі грудей. При огляді хворого зліва по ходу 4-5 міжреберій на ерітематозно-набряклому тлі множинні згруповані пухирці з набряклими покришками. Для зняття больового синдрому при оперізуючому герпесі використовуються слідуючі фізіотерапевтичні методи, крім:

- Ультразвука

- УВЧ

- УФО

+ СВЧ

- Ампліпульса

?

До лікаря інфекціоніста звернувся хворий А. 37 років зі скаргами на нездужання , головний біль, температуру 37,2 С на верхній губі відмічає появу дрібних пухирців , за 2 дні до цього відчував свербіж ,поколювання, печію в цій ділянці. При огляді: сгруповані пухирці 1-3 мм в діаметрі, на гіперемованому фоні,з серозним вмістом. Що використовують з метою специфічної терапії герпетичної інфекції:

- Герпетичний анатоксин

- Герпетичний імуноглобулін

- Герпетичну плазму

+ Герпетичну вакцину

- Донорський імуноглобулін

?

Хвора Г., 62 років,скаржиться на підвищення температура до 38 С , головний біль. Незабаром відзначила біль пекучого характеру в області попереку. Об'єктивно виявлено: у поперековій області зліва шкіра гиперемійована, набрякла, болісна при пальпації. Гіперемія у формі доріжки розповсюджується на ліву сідницю. На ураженій ділянці дрібні везікульозні висипання. Які нервові структури найчастіше уражаються при оперізуючому герпесі, крім?

- Ганглії в задніх корінців спинного мозку

- Трійчастого нерва

- Нервових стовбурів спинного мозку D3 -L2

+ Ганглії передніх корінців спинного мозку

- Колінчатого вузла

?

Стан дитини відразу після народження тяжкий. Дитина млява, знижений тургор тканин, підвищена температура тіла, нестійкий стілець. Відмічається жовтяниця, гепатоспленомегалія та геморагічна пурпура. Який найбільш вірогідний діагноз?

- Вірусний гепатит В

- Гемолітична анемія

- Вроджена краснуха

+ Цитомегаловірусна інфекція

- Герпетична інфекція

?

Хворий 22 років скаржиться на болісність при жуванні, підвищення температури до 37,1 С, збільшення привушної слинної залози справа. В дитинстві переніс паротитну інфекцію. Об'єктивно: в області правої привушної слинної залози – пухлиноподібне утворення, болісне при пальпації, шкіра над ним не змінена. Зів помірно гіперемований, мигдалики вільні від нальотів. З якими захворюваннями слід диференціювати ЦМФ-інфекцію, крім?

- Природжений токсоплазмоз

- Гемолітична жовтяниця

- Герпетична інфекція

+ Черевний тиф

- Сифіліс

?

Хворий 20 років скаржиться на болісність при жуванні, підвищення температури до 37,1 С, збільшення привушної слинної залози зліва. В дитинстві переніс паротитну інфекцію. Об'єктивно: в області лівої привушної слинної залози – пухлиноподібне утворення, болісне при пальпації. Зів помірно гіперемований, мигдалики вільні від нальотів. Діагностика ЦМВ-інфекції базується на слідуючих дослідженнях, крім:

- Цитоскопія

- Молекулярна гібридизація

- РЗК, РПГА, ІФА

+ Бактеріологічний

- ПЛР

?

Хворий 20 років скаржиться на болісність при жуванні, підвищення температури до 37,1 С, збільшення привушної слинної залози зліва. В дитинстві переніс паротитну інфекцію. Об'єктивно: в області лівої привушної слинної залози – пухлиноподібне утворення, болісне при пальпації. Зів помірно гіперемований, мигдалики вільні від нальотів. Яке лікування треба призначити хворому на ЦМВ-інфекцію?

- Герпевір, аспірин

- Ацикловір, Віт С

- Вітамін В6

+ Цимивен, фоскавір

- Валацикловір, АЦЦ

?

У дитини, що народилася на 8-му місяці вагітності, виявлені: мікроцефалія, катаракта, порок серця. Мати дитини на 2-му місяці вагітності хворіла: був короткочасний підйом температури до 37,5 C, збільшення лімфатичних вузлів і мелкопятністая висип на тулубі і кінцівках, які зникли без залишкових явищ. Яке захворювання перенесла мати під час вагітності?

- Токсоплазмоз

- Герпетічеськая інфекція

+ Краснуха

- Цитомегаловірусная інфекція

?

Жінка 32 років. На 8-му тижні вагітності спостерігалися макулопапулезная висип, збільшення шийних лімфовузлів, біль в горлі і артралгії, які спонтанно припинилися через 1 тиждень. У новонародженої гепатоспленомегалія, відкрита артеріальна протока і катаракта. У подальшому пренатальному періоді ускладнень не було. Який з перерахованих аналізів під час вагітності наймовірніше передбачив би такі відхилення у плоду?

- Аналіз сечі на цитомегаловірус

- Амніоцентез для визначення каріотипу

- Культуральне дослідження на вірус Негрез Simpleх

+ Серійні титри антитіл до вірусу краснухи

- Тест на сифіліс

?

Хворий 60 років скаржиться на головний біль, підвищення температури. Хворий 3 дні, захворювання пов'язує з переохолодженням. Об'єктивно: в області правої половини шкіри лоба - запальна гіперемія, набряк. На місцях міхурів - ерозії з некротичним нальотом. По краях вогнища - бульбашки із запальною гіперемією. Яка патологія найбільш вірогідна?

- Екзема

- Дерматит

- Рожа

+ Оперізувальний лишай

- Красний плоский лишай

?

Хворий 20 років поступив в стаціонар на 7-й день хвороби з скаргами на головний біль, загальну слабкість, підвищення температури тіла, біль в горлі. Об'єктивно: збільшення всіх груп лімфовузлів до 1-3 см в діаметрі. При пальпації: лімфовузли щільнуваті, еластичні, безболісні, не спаяні між собою. На збільшених мигдалинах - гнійний наліт. Печінка + 3 см. У крові: лейкоцитоз, відносний лімфомоноцитоз, віроцити – 15 %. Який найбільш вірогідний діагноз?

- Острий лімфолейкоз

- Ангина

- Дифтерія

+ Інфекционний мононуклеоз

- Псевдотуберкульоз

?

У жінки 40 років, на 40-му тижні 6-ої патологічної вагітності народився хлопчик в асфіксії. Стан дитини важкий, вага 2 кг, ознаки незрілості, синдром гідроцефалії. Шкіра бліда, з жовтяничним відтінком, акроцианоз. Тони серця глухі, грубий шум систоли в усіх точках аускультації. Живіт збільшений, печінка +3 см. Сеча насичена, кал світлий. Оглянутий окулістом, виявлений хоріоретиніт. Який найбільш вірогідний діагноз

- Врожденний гепатит

- Сепсис

- Врожденний порок серця

+ Врожденний токсоплазмоз

- Гемолітична хвороба новонародженого

?

Стан дитини відразу після народження тяжкий. Дитина млява, знижений тургор тканин, підвищена температура тіла, нестійкий стілець. Відмічається жовтяниця, гепатоспленомегалія та геморагічна пурпура. Який найбільш вірогідний діагноз?

- Вірусний гепатит В

- Гемолітична анемія

- Вродж ена краснуха

+ Цитомегаловірусна інфекція

- Герпетична інфекція

?

У ВІЛ-інфікованого хворого у стадії СПІД-АК запідозрений герпетичний менінго- енцефаліт. Виберіть препарат етіотропної терапії?

- Пеницилін

- Фторхінолони

- Хлорохін

+ Ацикловір

- Вітаміни В

?

У санітарки, яка працює в дитячому інфекційному відділенні, виявлений оперізуючий лишай. Що мусить зробити завідувач відділення?

- Призначити дітям імуноглобулін

- Виписати всіх дітей із відділення

- Призначити імуномодулятори з профілактичною метою

+ Ввести карантин у відділенні по вітряній віспі

- Нічого не вдіювати

?

У дівчини 24 років на тлі субфебрильної температури та задовільного самопочуття – збільшення та болісність при пальпації задньошийних, потиличних і навколовушних лімфовузлів. На другий день з'явилася дрібно-плямиста висипка по всьому тілу, яка безслідно зникла через 3 доби. У крові – збільшення кількості плазматичних клітин. Попередній діагноз?

- Кір

- Скарлатина

- Алергічний дерматит

+ Краснуха

- Вітрянка

?

Хвора М. 23 р. вагітність 7-8 тижнів. Поступила до інфекційного стаціонару зі скаргами на різкий головний біль,підвищення температури тіла 39 С, м'зові і суглобові болі, поганий апетит, запаморочення. При огляді: збільшені всі групи лімфовузлів, м'які чутливі при пальпації, не спаяні з навколишніми тканинами, наявні тахікардія, зниження АТ. Трансплацентарне зараження токсоплазмозом відбувається у випадку:

- Первинно-хронічного токсоплазмозу

- Вторинно-хронічного токсоплазмозу

- Інфікування за три місяці до вагітності

+ Інфікування під час вагітності

- Інфікування за півроку до вагітності

Соседние файлы в папке ТЕсты