Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вибір постачальників для промислового підприємства.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.05.2020
Размер:
37.61 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ „ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

Навчально-науковий інститут економіки і менеджменту

Кафедра маркетингу і логістики

Лабораторна робота №4

з дисципліни «Маркетинг промислового підприємства»

на тему:

«Вибір постачальників для промислового підприємства»

Варіант № 5

Виконала:

ст.гр МК-41

Перевірила:

Гайванович Н.В.

Львів – 2018

Теоретичні відомості

Для ґрунтовнішого підходу до вибору постачальника використовують оціночні модель, зокрема:

  • метод оцінки «вартості у використанні» товару (Value – in -use, VIU);

  • метод співвідношення витрат (Cost – Ratio, CR);

  • багатокритеріальні оціночні моделі прийняття рішень.

Метод «Value – in – use» (VIU) або метод оцінки «вартості у використанні» товару дає можливість оцінювати доцільність закупівлі товару у того чи іншого постачальника, враховуючи як ціну товару, так і період експлуатації товару, частоту його замін, тривалість і витрати під час простоїв тощо. Перевага надається тому постачальнику, який може запропонувати найбільш прийнятну величину вартості товару у використанні (VIU).

Іншим методом оцінки постачальника та його товару вважається метод співвідношення витрат або метод «Cost – Ratio» (CR). Згідно з цим методом організація-споживач оцінює якість, постачання та сервіс, застосовуючи знак («–») при позитивних і бажаних властивостях товару (чи якості постачання і сервісу) і знак («+») – при негативних. Питома вага кожного фактора формується на основі калькуляції витрат. Відносна важливість того чи іншого критерію оцінки постачальника залежить і від типу купівельної ситуації. Потім визначені відсотки об’єднуються у підрахунках «справжньої ціни» для товару кожного постачальника.

Багатокритеріальні моделі прийняття рішень – це моделі, які дають можливість тим, хто приймає рішення, оцінити різні варіанти постачання на підставі різнорідних критеріїв прийняття рішень. Багатокритеріальні моделі можуть бути особливо корисними в ситуації, коли існує комбінація кількісних і якісних критеріїв прийняття рішень, коли потрібно врахувати багато різних можливостей, або коли зовсім є незрозумілим, який з критеріїв є найвагомішим. Їх найважливішою рисою є те, що вони уможливлюють формалізацію процесу прийняття рішень.

Однією з багатокритеріальних оціночних моделей прийняття рішень є аналітичний ієрархічний метод (з англ. аnalytic hierarchy process, AHP). Метод AHP в контексті прийняття рішення про вибір постачальника змушує того, хто приймає рішення, до:

  • ідентифікації комплекту найважливіших критеріїв, а також визначення відношень домінування, які відбуваються між ними (встановлення ієрархії критеріїв);

  • визначення відношення домінувань між постачальниками по відношенню до окремих критеріїв (встановлення ієрархії першості постачальників);

  • використання цієї інформації для розрахунку абсолютного показника преференції окремих постачальників, при цьому чим вище значення міри, тим більша перевага даного постачальника.

Завдання

Керівництву фірми Elektra необхідно вибрати одного з трьох потенційних постачальників електронасосів. Вирішено, що потенційні постачальники будуть оцінюватися за чотирма критеріями, такими як:

  • надійність поставок визначена як відсоток минулих поставок, здійснених вчасно (±4 год);

  • якість визначена як відсоток позбавлених вад насосів;

  • загальний фінансовий стан постачальника;

  • ціна одного насоса.

Табл. 1 представляє характеристику постачальників А, B і C, складену згідно з цими чотирма критеріями.

Таблиця 1