Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАТО.ppt
Скачиваний:
31
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
700.42 Кб
Скачать

НАТО

Північноатлантичний

альянс

Заснований у 1949 році

Діяльність

Розвиток міжнародного співробітництва, захист цінностей демократії, запобігання конфліктів, розширення блоку

Завдання

Гарантування геополітичної стабільності у світі

НАТО, Організація Північноатлантичного договору (North Atlantic Treaty Organisation, NATO) — військово-політичний

союз. Відповідно до статуту НАТО, він відкритий для вступу нових членів, здатних розвивати принципи договору і робити свій внесок у колективну безпеку.

Створений 4 квітня 1949 р. на основі Північноатлантичного договору, у Вашингтоні.

Початковою метою була протидія загрозі нападу з боку СРСР. До НАТО ввійшли дванадцять держав: США, Великобританія, Франція, Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Канада, Італія, Португалія, Норвегія, Данія, Ісландія. Пізніше до НАТО приєдналися й інші європейські держави.

Пошук емблеми

"Роза вітрів" - емблема НАТО від 1953 року.

Через три роки після заснування НАТО почали думати над емблемою альянсу. Пропозицій було багато. Одна з них – сріблястий щит із 14 зірочками (стільки тоді було членів) і двома синіми смужками. Але ідею відкинули, бо зі вступом нових членів довелося б домальовувати зірочки.

У жовтні 1953 емблему НАТО затвердили. Нею став синьо-білий компас на темно- синьому тлі. Як сказав тодішній генсек НАТО лорд Ісмей, «роза вітрів» має символізувати, що НАТО на правильному шляху, біле коло – єдність, а темно-синій колір – це Атлантичний океан.

Діяльність:

розвиток міжнародного співробітництва

запобігання конфліктів між членами НАТО і членами-партнерами

захист цінностей демократії, економіки вільного підприємництва і верховенства закону.

Завдання:

забезпечення колективної безпеки своїх членів у європейсько- атлантичному регіоні (напад на один із членів організації розглядається як напад на союз загалом)

гарантування геополітичної стабільності у світі.

Структура:

Північноатлантична рада — вищий орган НАТО, що складається з представників усіх держав-членів у ранзі послів і проводить свої засідання не рідше одного разу в тиждень під головуванням Генерального секретаря НАТО. Рішення ради приймаються одноголосно.

Комітет військового планування — вищий орган військової організації блоку з грудня 1966 р., що збирається двічі у рік на свої сесії на рівні міністрів оборони, хоча формально і складається з постійних представників.

Соседние файлы в предмете География