Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПДП навчальний посибник - 2.doc
Скачиваний:
2033
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
4.28 Mб
Скачать

8.4. Порядок забезпечення речовим майном, норми забезпечення

Речове майно військовим частинам відпускається в установленому Міністерством оборони порядку і відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України норм забезпечення військовослужбовців речовим майном у мирний час, а також до затверджених Міністерством оборони норм утримання цього майна на одного військовослужбовця у військових частинах.

Перша видача речового майна особам, яких призвали на військову службу, здійснюється з прибуттям їх до місця служби та зарахуванням до списків частини. Парадно-вихідне обмундирування, ватні куртки та спеціальний одяг видаються після розподілу та прибуття молодого поповнення у підрозділи частини. Наступна видача предметів речового майна відбувається після закінчення строків носіння раніше виданих речей. Призваним на військову службу водночас з новим одягом видається робочий бавовняний кітель та штани; а для виконання господарчих, будівельних робіт, обслуговування озброєння та техніки, крім того, із запасів частини (підрозділу) видаються робоча ватна куртка або фуфайка, головний убір відповідно до сезону та взуття. Солдати та сержанти строкової служби забезпечуються також рушниками для витирання ніг, тапочками для користування у казармі та приліжковими килимками. Рушники для ніг видаються з числа тих, які відслужили строк як натільні, але ще лишились придатними для подальшого використання для ніг.

Військовослужбовцям, які знаходяться на казарменому положенні, видаються постільні речі: подушка, верхня наволочка для подушки, два простирадла, матрац та ковдра. Крім того, видається рушник для обличчя, а для миття у лазні рушник із тавром "Л".

Інвентарні речі відпускаються роті для видачі їх особовому складу у тимчасове особисте або групове користування. Речі, які видають для групового користування, закріпляються за старшиною роти.

У підрозділі як підмінний фонд постійно повинні утримуватись придатні для носіння бавовняний одяг та взуття (5-7 комплектів з числа предметів, у яких закінчився термін дії ). На взуття підмінного фонду ставиться тавро "ПФ" та тавро з визначенням строку видачі у носіння. Отримує зі складу військової частини, видає особовому складу роти та веде облік речового майна старшина роти.

Обмундирування та взуття, які видають для носіння військовослужбовцям, повинні бути чітко підібрані та підігнані за розміром тіла, щодо зросту, повноти. Припасування (підбір) одягу та взуття відбувається на складі частини у момент обміру особового складу, який зроблено у підрозділі (медичній частині). Якщо є потреба, то відбувається припасування обмундирування, яке здійснюється штатним кравцем під керівництвом начальника речової служби.

На предметах одягу (кашкетах, беретах, куртках, мундирах, сорочках верхніх солдатських, галстуках, брюках) взутті та спорядженні, яке видають військовослужбовцям строкової служби, ставиться в підрозділах старшиною роти тавро № 3 з позначенням номера військового квитка військовослужбовця. Це тавро ставиться після закінчення припасування одягу, має прямокутну форму 62х20 мм, цифри записані в один ряд.

Норми забезпечення військовослужбовців речовим майном визначаються кількістю предметів, що видаються на одну особу, та терміни їх носіння (експлуатації).

Таблиця 2.

Норма № 8 забезпечення речовим майном солдатів і сержантів строкової служби ЗСУ

з/п

Найменування предметів

Солдати

Прим.

Кількість

предметів

Термін носіння

1

2

3

4

5

1.

Берет шерстяний

1

12 міс.

2.

Шапка-вушанка із штучного хутра

1

12 міс.

3.

Куртка зимова

1

12 міс.

4.

Куртка і брюки шерстяні

1 компл.

12 міс.

5.

Сорочка

2 шт.

12 міс.

6.

Галстук

1 шт.

12 міс.

7.

Рукавички шерстяні

1 пара

12 міс.

8.

Рукавиці бавовняні теплі

1 пара

на зимовий період

9.

Кашкет польовий бавовняний

1 шт.

12 міс.

10

Костюм польовий бавовняний

1 компл.

9 міс.

11

Куртка польова бавовняна утеплена

1 шт.

12 міс.

12

Брюки польові бавовняні утеплені

1 пара

3 роки

13

Шкарпетки бавовняні

12 пар

12 міс.

14

Черевики хромові

1 пара

12 міс.

15

Черевики з високими берцями

1 пара

9 міс.

16

Тапочки казармені

1 пара

12 міс.

17

Майка

1 шт.

12 міс.

18

Труси

1 шт.

12 міс.

19

Білизна натільна

5 компл.

12 міс.

20

Білизна тепла

1 компл.

12 міс.

1

2

3

4

5

21

Рушник

5 шт.

12 міс.

22

Рушник банний

1 шт.

12 міс.

23

Ремінь поясний

1 шт.

12 міс.

24

Ремінь брючний

1 шт.

12 міс.