Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПДП навчальний посибник - 2.doc
Скачиваний:
2043
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Форма книги обліку миття у лазні, заміни білизни і видачі мила (лівий сторона)

з/п

Військове

звання

Прізвище та ініціали

Дата 01________

Дата 11_______

Дата 21_______

Кількість мила туалетного, г

Підпис про отримання мила

Кількість мила туалетного, г

Підпис про отримання мила

Кількість мила туалетного, г

Підпис про отримання мила

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

2.

3.

4.

30.

Видачу провів: ___________ ___________ ____________

(підпис) (підпис) (підпис)

(права сторона книги)

Дата____

Дата_______

Дата_______

Дата_______

Дата_______

Дата_______

Кількість мила господарського, г

Підпис про отримання мила

миття

Видано

білизни

миття

Видано

білизни

миття

Видано

білизни

миття

Видано

білизни

миття

Видано

білизни

натільна

постільна

натільна

постільна

натільна

постільна

натільна

постільна

натільна

постільна

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

Командир підрозділу: ________ _______ _______ ________ _________

(підпис) (підпис) (підпис) (підпис) (підпис)

Старшина підрозділу: ________ _______ _______ ________ _________

(підпис) (підпис) (підпис) (підпис) (підпис)

Відповідальність військовослужбовців за втрату і розкрадання майна та порядок його списання

Підстави і порядок притягнення до матеріальної відповідальності військовослужбовців, винних у заподіянні шкоди державі під час виконання ними службових обов’язків, визначені у постанові Верховної Ради України № 243 від 23 червня 1995 р. “Про затвердження Положення про матеріальну відповідальність військовослужбовців за шкоду, заподіяну державі”, та у постанові Кабінету Міністрів України № 880 від 2 листопада 1995 р. “Про затвердження Переліку військового майна, нестачу або розкрадання якого відшкодовується винними особами у кратному співвідношенні до його вартості”.

Військовослужбовці, які посягають на державну власність, недбало ставляться до озброєння, техніки та іншого військового майна, притягаються до матеріальної відповідальності. Притягнення до матеріальної відповідальності не звільняє від дисциплінарної, суспільно-правової, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Військовослужбовці несуть матеріальну відповідальність у випадках:

— заподіяння прямої дійсної шкоди;

— протиправної їх поведінки;

— причинного зв’язку між протиправною поведінкою і наявністю шкоди;

— вини у заподіянні шкоди.

Військовослужбовці за шкоду, заподіяну розкраданням, марнотратством або втратою деяких видів військового майна несуть матеріальну відповідальність у кратному розмірі вартості цього майна:

а) у десятикратному розмірі:

— вогнепальна і холодна зброя;

— боєприпаси;

— вибухові речовини і засоби підриву;

— засоби активної оборони;

— засоби бронезахисту.

б) у п’ятикратному розмірі:

— костюм бавовняний ватяний;

— куртка і брюки утеплені;

— шоломофон танковий;

— тілогрійка та шаровари ватяні;

— валянки;

— рукавиці хутряні;

— кожух;

— інвентарні речі;

— засоби індивідуального захисту шкіри;

— ПЕОМ та периферія до них;

в) у трикратному розмірі:

— запасні частини до радіостанції;

— запасні частини стабілізатора озброєння;

— запасні частини кулеметів;

— інструмент механіка-водія;

— вогнегасник ОУ-2;

— годинники танкові;

— жилет рятувальний;

— ізолювальний протигаз;

— брезент накривний;

— біноклі (усіх типів);

— приціли (усіх типів);

— прилади нічного бачення (усіх типів);

— далекоміри;

— запасні частини та приладдя до оптичних приладів;

— дизельне паливо;

— мастили моторні;

— рідина охолоджувальна;

г) у двократному розмірі:

—переносні радіостанції;

— телефонні апарати;

— акумуляторні батареї, що використовуються для радіостанцій та технічних засобів охорони;

— запасні частини і приладдя до радіо- і телеапаратури;

— м’ясо, молоко, риба і продукти їх переробки;

— крупи різні та борошняні вироби.

Під час втрати військовослужбовцем речового майна нові речі на заміну втрачених не видаються. За рішенням командира частини йому видаються придатні для носіння, але такі, що були у вжитку, предмети речового майна. Командиром частини за фактом втрати призначається службове розслідування; за наявності достатніх підстав винні повинні притягуватися до встановленої законом матеріальної, дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Списання з обліку матеріальних засобів, що зняті з озброєння (постачання), а також які стали непридатними після закінчення встановлених термінів експлуатації (збереження, придатності), якщо вони за своїм якісним технічним) станом не можуть бути відремонтовані (приведені в стан придатності) і використані за прямим призначенням, оформляється: актами (форма 12) озброєння і техніки, що враховуються за номерами і технічним станом; актами (форма 13) інших матеріальних засобів.

Акти на списання спеціальних установок (агрегатів, устаткування), змонтованих на шасі колісних (гусеничних) машин (причепів) складаються окремо на установку (агрегат, устаткування) і базову машину (причіп).

Автомобільна, бронетанкова техніка списується тільки після зняття установленого на них устаткування.

Акти на списання матеріальних засобів складаються комісіями, що призначаються командиром військової частини, а якщо є потреба старшим начальником.

До складу комісій обов’язково включаються посадові особи, які є фахівцями з матеріальних засобів, що підлягають списанню. У комісію зі списання меблів, казарменого інвентарю і протипожежного устаткування повинен входити представник квартирно-експлуатаційної частини району (гарнізону).

Під час визначення якісного (технічного) стану матеріальних засобів комісія керується:

  • стандартами, описами, формулярами (паспортами), технічними умовами й іншими документами, що визначають вимоги до якісного (технічного) стану відповідних матеріальних засобів;

  • ознаками і технічними показниками категорійності, установленими відповідними посібниками, настановами, положеннями та інструкціями;

  • термінами служби (експлуатації, збереження, придатності) матеріальних засобів, установленими наказами Міністра оборони (заступників Міністра оборони) та інструкціями начальників відповідних органів управління Збройних Сил;

  • підтвердженням якісного аналізу, якщо якісний (технічний) стан матеріальних засобів може бути визначено тільки на підставі проведених іспитів чи лабораторних досліджень.

Голова і члени комісії, що підписали акт на списання матеріальних засобів, а також командир (начальник), що затвердив цей акт, несуть відповідальність за правильність висновку про якісний (технічний) стан матеріальних засобів, що списуються, визначення призначення (використання) їх після списання.

Акт на списання матеріальних засобів, що затверджується командиром військової частини, складається в одному екземплярі.

Акт на списання матеріальних засобів, що подається на затвердження вищому командиру (начальнику), складається в двох екземплярах. Обидва екземпляри акта разом із клопотанням про затвердження подаються командиром військової частини за командою. Під час подання клопотання про списання озброєння і техніки, на які заведені формуляри (паспорти), до акта обов’язково додаються повністю оформлені та заповнені на день складання акта формуляри (паспорти).

Після затвердження акта перший його екземпляр повертається у військову частину і є підставою для списання за книгами і картками обліку зазначених у ньому матеріальних засобів. Другий екземпляр акта з відміткою в ньому про знищення формуляра (паспорта) зберігається в справах органа управління того командира (начальника), що затвердив акт. Речове майно, що видане в особисте користування військовослужбовцям строкової служби, після закінчення встановлених термінів носіння вилучається і здається на склад військової частини, де воно розсортовується на придатне для використання без ремонту (після ремонту) і непридатне таке, що підлягає списанню.

Речове майно, що підлягає списанню, перевіряється комісією, призначеною командиром військової частини.

Матеріальні засоби, що втрачені внаслідок загибелі, знищення, незаконної витрати і розкрадань, а також зіпсовані та передчасно стали непридатними, списуються з книг обліку у відповідній службі військової частини на підставі наказів командира військової частини й актів комісій після записів утрат у книгу обліку нестач.

Запис утрат у книгу обліку нестач дозволяє начальнику відповідної служби не вимагати законного списання втрат, що є у наявності у книзі обліку нестач.

Комісією, призначеною наказом командира військової частини, у залежності від виду втрачених матеріальних засобів, що підлягають списанню, складаються акти (форма 12) на списання озброєння і техніки, що рахуються по номерах за технічним станом.

Для встановлення винних осіб і розміру нанесеного збитку, а також для визначення потреби віднесення частини чи повної суми цього збитку за рахунок держави командиром військової частини призначається адміністративне розслідування, а за наявності ознак злочину порушується карна справа.

В залежності від результатів розслідування командиром частини приймається рішення про відшкодування заподіяного збитку і відповідальності винної особи, а також про оформлення документів на одержання інспекторського свідчення.