Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний екзамен з історії України.doc
Скачиваний:
277
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

УМАНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ПАВЛА ТИЧИНИ

ІНСТИТУТ ФІЛОЛОГІЇ ТА СУСПІЛЬСТВОЗНАВСТВА

ІСТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кузнець Т. В.

Дудник О. В.

Кривошея І. І.

Рогожа М. М.

Скус О. В.

ДЕРЖАВНИЙ ЕКЗАМЕН З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ та методики

її викладання

ДОВІДНИК

Умань

Видавничо-поліграфічний центр «Візаві»

2012

УДК 94(477)(35)

ББК 63.3(4Укр)я2

Д 36

Рекомендовано до друку Вченою радою Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

(протокол №4 від 19 листопада 2012 року).

Рецензенти:

Орлик В. М., д.і.н., професор, завідувач кафедри гуманітарних наук та документалістики Кіровоградського національного технічного університету (м. Кіровоград);

Морозов А. Г., д.і.н., професор, завідувач кафедри архівознавства, новітньої історії та спеціальних історичних дисциплін Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького (м. Черкаси);

Кривошея І. І., к.і.н., доцент, докторант Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова (м. Київ).

Д 36

Державний екзамен з історії України та методики її викладання: довідник / Т. В. Кузнець, О. В. Дудник, І. І. Кривошея, М. М. Рогожа, О. В. Скус  Умань : Видавничо-поліграфічний центр «Візаві», 2012. – 385 с.

ISBN 978-966-2643-81-7

Це навчальне видання довідкового характеру, котре містить упорядкований матеріал з навчальних дисциплін «Історія України» та «Методика викладання історії України». У ньому представлена робоча програма даного курсу, сформулювало комплекс питань, з яких формуються екзаменаційні білети для іспиту з історії України та методики її викладання.

Видання розраховане на студентів історичних факультетів для підготовки до державного іспиту, а загалом – прислужиться усім, хто вивчає історію України.

УДК 94(477)(35)

ББК 63.3(4Укр)я2

ISBN 978-966-2643-81-7

©

Кузнець Т. В., Дудник О. В., Кривошея І. І., Рогожа М. М., Скус О. В., 2012

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА………………………………………………………………

4

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ІСТОРІЯ УКРАЇНИ»…

5

МАТЕРІАЛИ ДО КУРСУ «ІСТОРІЯ УКРАЇНИ»………………………

13

МАТЕРІАЛИ ДО КУРСУ «МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ»…………………………………………………………………

356

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ……………………….

374

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ З МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ………………………………………………………………….

379

РЕКОМЕНДОВАННА ЛІТЕРАТУРА З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ ТА МЕТОДИКИ ЇЇ ВИКЛАДАННЯ…………………………………………

381

Передмова

Даний довідник є навчальним виданням довідкового характеру, яке містить упорядкований перелік відомостей, необхідний студентам історичних факультетів для складання державних екзаменів з історії України. Він містить програму навчальної дисципліни «Історія України», хронологічно і тематично згрупований матеріал з курсу історії України, який включає і питання з джерелознавства історії України. Окремим блоком представлені екзаменаційні питання та матеріали до них з методики викладання історії України. Запитання, що виносяться на державний іспит із історії України, і з методики її викладання у переважній більшості сформульовані проблемно. Формулювання самих питань передбачає відповіді не просто у формі відтворення подієвої канви, а комплексний підхід з широким використанням знань і з історії, і з інших галузей гуманітарних наук. Тому у довіднику і матеріал до кожного питання викладено доволі розлого.

Містить довідник і списки рекомендованої літератури з історії України та з методики її викладання. Це підручники, навчальні посібники, монографічна література, видрукувана в роки незалежності України, використання якої убезпечить від застарілих штампів, оцінок історичного минулого та застарілих методик вивчення історії.

Це видання адресоване, в першу чергу, студентам історичних факультетів вищих навчальних закладів, які складають державні екзамени з названих навчальних дисциплін. Але воно прислужиться усім, хто вивчає історію України, так як містить її систематизований виклад у відповідністю з навчальною програмою

Укладачі сподіваються, що довідник стане у пригоді студентам заочних відділень, або тим, хто здобуває освіту дистанційно.

Укладачі.