Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
35.66 Кб
Скачать

План

Вступ

Розділ I. Наслідки Першої світової війни для Італії

Розділ II. Робітничий і селянський рух

Розділ III. Встановлення фашистської диктатури

Розділ IV. Італія в роки фашизму

Розділ V. Зовнішня політика. Напад на Ефіопію. Союз з Німеччиною

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Після завершення Першої світової війни країна вступила в тривалий кризовий період. Відносно слабка італійська економіка лише за рахунок перенапруження витримала фінансові затрати, пов'язані з війною. Державний борг Італії за 1916-1919 рр. збільшився з 16 млрд до 50 млрд лір. До проблем 400-тисячної армії безробітних долучилася проблема працевлаштування демобілізованих солдатів та офіцерів.

Наслідки війни загострили соціальне протистояння. Протягом 1918-1920 рр. відбулося понад 4 тис. страйків, під час яких ставилися вимоги підвищення заробітної плати, запровадження 8-годинного робочого дня, розширення профспілкових прав.

Розділ I. Наслідки Першої світової війни для Італії

Італія вийшла з Першої світової війни настільки ослабленою, що її територіальні домагання мало приймалися до уваги. Настрої реваншу і защемленого національного самолюбства стали важливим фактором розвитку політичного життя в країні. Внутрішнє становище Італії характеризувалося серйозними соціально-економічними потрясіннями. Війна дорого обійшлася країні. Італійська армія втратила у війні 635 тис. убитими, близько 500 тис. покаліченими і понад 1,5 млн. полоненими. 65,5 млрд. лір золотом поглинули витрати. Італія виявилася великим боржником своїх союзників по війні, головним чином США та Англії. Посилювалася інфляція, і курс паперової ліри падав. Державний борг досяг величезних розмірів. Демобілізовані з армії солдати не знаходили роботи. Зростання безробіття ускладнювався тим, що еміграція з країни, завжди отвлекавшая частину робочої сили і припинити під час війни, не відразу поновилася з настанням світу.

Правлячим колам Італії не вдалося домогтися здійснення своїх територіальних вимог. За Лондонським угодою між Італією та Антантою, підписаним незадовго до вступу Італії у війну, вона розраховувала отримати Трентіно й Південний Тіроль на Півночі. Трієст. Істрію і Далмацію на Сході. Італія також розраховувала отримати малоазійські володіння за рахунок Туреччини. Але Англія і Франція не були зацікавлені в посиленні Італії в Середземномор'ї, а в стані переможців Італія виявилася однією з найслабших партнерів. На Паризькій мирній конференції колишні союзники справи все можливе, щоб урізати територіальні домагання Італії. У результаті роботи конференції Італія отримала лише західну частину Істрії з Трієстом, Полу, Горіція, прикордонну територію з Австрією. Вона не отримала ні Далмацію, ні Фіуме, що було однією з головних цілей у війні. Італія, за поширеною в той час висловом, відчувала себе переможеною в таборі переможців ". Разом з тим перебудова економіки на воєнний лад призвела до значного зростання важкої промисловості. За роки війни Італія з країни аграрної перетворилася на країну аграрно-індустріальну. Особливо сильний розвиток отримали металургійна, машинобудівна і хімічна промисловості. З'явилися і зміцнили свої позиції за рахунок державних кредитів такі гіганти, як концерни "Ансальдо", "Ільва" у важкій індустрії, "Фіат" в автомобілебудуванні, "Бреда" у виробництві військового спорядження, У той же час середні і особливо дрібні підприємці розорялися. Відразу ж після закінчення війни, зіткнувшись з відсутністю достатньо ємного внутрішнього ринку в результаті порушення традиційних зовнішньоторговельних зв'язків, італійська промисловість опинилася в скрутному становищі, Почалося різке падіння виробництва, яке перейшло з 1920 р, в економічну кризу, У сільському господарстві спостерігався процес скорочення посівних площ, основна маса селянських господарств біднішала і розорялися, Зарплата робітників у 1918 р, не перевищувала 76% довоєнної. Інфляція різко погіршила становище службовців і чиновників.

Незважаючи на те, що Італія була в стані переможців, в абсолютної більшості суспільства не було підстав бути задоволеним післявоєнної життям.