Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Звіт з педагогічної практики

.docx
Скачиваний:
1552
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
33.13 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

Інститут природничо – математичної та технологічної освіти

Природничо – географічний факультет

Кафедра географії та методики її навчання

ЩОДЕННИК ПЕДАГОГІЧНОЇ

ПРАКТИКИ

Студентки IV курсу  3 групи

Миколайчук М.О

Умань - 2013

Звіт

студентки IV курсу  3  групи природничо – географічного факультету

Уманського державного педагогічного університету

імені Павла Тичини

про педпрактику , проведену в

Уманській ЗОШ I-III ступенів №9

  1. Навчальна робота

Я, Миколайчук Мальвіна Олегівна, проходила педагогічну практику в Уманській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №9. З 25.11.13. по 06.12. 13.Була закріплена за учителем Крочак Іриною Василівною ( учитель англійської мови ), класний керівник учнів 7-А класу. Співпрацювала з Латуринською Наталею Йосипівною вчителем географії та Небиковою Тетяною Андрієвною вчителем біології. Відвідувала уроки закріплені за мною та написала аналізи цих уроків.

Першочерговим кроком у підготовці до практики була участь у настановчій конференції з питань педагогічної практики. На цій конференції я отримала чіткі завдання щодо проходження практики, ознайомилася з правилами і нормами оформлення документації. По прибутті в школу я ознайомилася зі школою, її директором Тенц І.І, заучем Небиковою Т.А і класним керівником Крочак Іриною Василівною.В ході подальших відвідувань я познайомилася з вчительським колективом. Матеріальне забезпечення кабінетів географії та біології:

Кабінет географії знаходиться на другому поверсі школи. У кабінеті наявний комп’ютер, за допомогою якого можна показувати дітям різні відео ролики та презентації по темі, також в ньому наявні методичні посібники, наукова література, різні види наочності: таблиці, плакати, карти та інше. У кабінеті є шафи та стелажі. На стінах кабінету географії знаходяться карти і схеми, фізична карта України, фізична карта світу, та ще декілька стендів.

Кабінет біології обладнаний телевізором, методичними посібниками, навчальними приладами, на достатньому рівні і дозволяє проводити уроки. Розташована класна дошка, шафи у якому містяться демонстраційні макети для вивчення тем по будові органів рослин, набір опудал, набори заспиртованих препаратів тваринних тканин, органів. В наявності є необхідна кількість таблиць і плакатів по всіх розділах біології.

2. За період проходження практики відвідувала заняття з фаху: географії та біології, а також інших предметів українська мова, англійська мова, математика, історія,світова література, музика.

3. Особисто провела два уроки в 7-А класы. З біології на тему: « Загальна характеристика водоростей. Середовище існування. Пристосувальні риси будови і життєдіяльності водоростей». І географії на тему: « Природні зони Австралії. Своєрідність органічного світу.»

Відвідала виховну годину на тему: «СНІД. Небезпека й профілактика». Допомагала вчителю географії Латуринській Н.Й у проведенні уроку з економіки у 11-А класі та вчителю української мови Нікіфоровій Н. С. в 5-А класі.

4. Допомагала класному керівнику Крочак І. В., вчителю географії Латуринській Н.Й та біології Небиковій Т.А перевіряти самостійні роботи учнів, щоденники, контурні карти, робочі зошити.

5. Взагалі у класі де я проходила практику всі учні навчаються добре. Але є учні, які потребують індивідуального підходу: Чумаков Євгеній та Заскалета Ярослав. Це пояснюється тим, що вони рідко відвідують школу. І тому я старалася проводити з ними бесіду, на яких пояснювала пропущений чи незрозумілий матеріал по даному предмету.

6. До проведення уроків, підготувала засоби наочності: презентацію про шкідливі звички,відео матеріал про шкоду куріння та вживання алкоголю,відео про середовище існування найнижчих рослин, презентацію по географії на тему: «Природні зони Австралії» та фото тваринного світу Австралії.

7. При проведенні занять особливих труднощів не було. На першому уроці зіткнулась із такими труднощами, як ігнорування з боку деяких учнів, але з цим я швидко розібралась, вже наступного уроку всі учні намагалися приймати участь в учбовому процесі. Вчитель одразу попередив, що в класі є учні, які залишаються пасивними на всіх уроках. Перш ніж розпочати вивчати новий матеріал, я завжди повторювала з учнями те, що вони вивчали на минулих заняттях.

8. Практика поглибила, закріпила знан­ня з фахових дисциплін, здобу­тих в університеті, дала змогу застосувати їх на прак­тиці; виробила вміння застосовувати різні методи й форми роботи, які ак­тивізують пізнавальну діяльність учнів; закріпила впевненість у правильності вибору професії й фаху, викликала бажання вдос­коналювати свої педагогічні здібності; дала змогу протягом двох тижнів спостеріга­ти за навчально-виховною роботою в школі, аналізу­вати її й робити висновки. Практика в школі допомогла мені здобути практичні уміння і навички. Я зрозуміла як потрібно проводити уроки. Можу сказати, що я задоволена практикою, тому що краще ознайомилася із своєю майбутньою професією, дізналася багато нового, цікавого, набула і розширила свій педагогічний досвід.

  1. Виховна робота.

1. За мною був закріплений 7-А клас, класний керівник Крочак Ірина Василівна.

2. Під час проходження педагогічної практики  я підготувала і провела виховну годину на тему: «Профілактика шкідливих звичок».На якому були присутні учні 7-А класу,класний керівник, а також колега Пиляй А.А.Учні свідомо та активно поставились до проведення виховної години, були на них присутні у повному складі, приймали активну участь.

3. Відвідала позакласний захід на тему: «Всесвітній день боротьби зі СНІДом», на якому вчителі дали учням елементарні знання про СНІД, шляхи зараження,профілактики хвороби та також позакласний захід «День збройних сил України». Також відвідала урок географії, проведений студентами-практикантами Маліхатко Любов'ю та Маліхатко Людмилою.

4. Труднощі, які виникали під час проведення виховного заходу:

-  налагодження дисципліни в класі;

-    виправлення учнівських помилок миттєво, бо якщо цього не зробити одразу потім виникають ще більші складності з розумінням і поясненням.

5.  Оволоділа вмінням утримувати увагу учнів, підтримувати належну дисципліну в класі, що учням цікаво на моїх уроках. Навчилась організовувати роботу класу, використовувати різні методи, прийоми та форми роботи. Викладати уроки згідно з програмою та календарним плануванням.  

ІІІ. Методична робота.

1. Плани класу на І семестр.

09.09.-13.09. Олімпійський тиждень.

16. 09.-20.09. Тиждень партизанської слави.

23.09.-20.10. Тиждень пам’яті В.О. Сухомлинського.

20.09.-20.10.Інформаційно-профілактична акція«Відповідальність починається з мене».

20.09. Акція «Турбота».

01.10.-04.10. Тиждень музики.

05.10. Свято «День учителя».

05.10. Участь у святкування Дня міста.

11. 10. День українського козацтва.

28.10. Відзначення дня визволення України від загарбників.

01.10.-10.10. Місячник милосердя.

01.11.-30.11. Місячник профілактик шкідливих звичок.

09.11. Інтелектуальна гра « Що? Де? Коли?»

01.12. Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

06.12. День Збройних Сил України.

22.12.-30.12. Новорічні свята.

2. Педагогічного досвід вчителя географії Латуринської Наталії Йосипівни.Наталія Йосипівна працює в школі з 1993 року. Вищу освіту здобула в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини за спеціальністю біологія та сільське господарство. За наслідками атестацій педагогічних працівників одержала вищу кваліфікаційну категорію, а також звання «вчитель – методист», що вже котрий раз підтверджує. Вчитель проводить цілеспрямовану роботу з дотриманням правил техніки безпеки учнями. Календарне планування складено з урахуванням рівня розвитку учнів класів, в яких читається нею курс. Наталія Йосипівна творчо підходить до реалізації змісту програм, вдало добирає об’єкти для вивчення. Вчитель має дуже високий науковий і методичний рівні викладання, велику увагу приділяє основним географічним відкриттям і закономірностям, практичній спрямованості вивчення географії. Раціонально вибирає типи уроку, кожний етап має логічне завершення. На кожному уроці реалізовуються дидактичні принципи навчання: науковості, доступності, системності, зв’язку навчальної діяльності з життям. Сприяє формуванню в учнів навичок використання набутих знань в практичній діяльності.

3. При підготовці до уроків користувалась такою методичною літературою:

1.Географія материків і океанів 7 клас, автор(и): Кобернік С. Г., Коваленко Р. Р., видавництво навчальна книга, 2007 рік.;

2.Географія материків і океанів: підручник для 7 класу, автор(и): Бойко В. М., Міхелі С. В., видавництво Зодіак-ЕКО, рік видання 2007.

3.Біологія 7 клас Мусієнко. Автор: Мусієнко, П.С. Славний, П.Г. Балан. Українська мова навчання. Видавництво: Генеза. Рік: 2007. ISBN: 978-966-504-622-6.

  1. Висновки:

1. Педагогічна практика поглибила та закріпила знання з фахових дисциплін здобутих в університеті.

2. Виробила вміння оцінювати різні типии уроків, застосовувати методи й форми роботи, які активізують пізнавальну діяльність учнів.

3. Закріпила впевненість у правильності вибору професії й фаху, викликала прагнення вдосконалювати свої педагогічні здібності, розширювати свою ерудицію.

4. Дала змогу відповідно до знань з педагогіки, психології проводити навчально-виховну роботу з дітьми середнього шкільного віку.

5. Показала функції классного керівника й дала змогу випробувати себе в них.

6.Дала змогу спостерігати за навчально-виховною роботою в школі, аналізувати її та робити висновки.

7.Відвідавши уроки вчителів-предметників, моїх одногрупниць-колег,і провівши власні уроки, вже починаю більш розуміти як це, проводити уроки. 

8.Навчилася стояти перед аудиторією, спілкуватись з учнями, заінтересовувати та утримувати їх увагу.

Пропозиції щодо підготовки , організації та проведення практики.

На мою думку, два тижні для проходження активної практики в школі, це надто мало для того, щоб сформувати у студентів певні навички щодо проведення уроків та виховних годин, тому необхідно збільшити кількість тижнів для проходження педагогічної практики.Я пропоную частіше надавати можливість студентам проводити уроки різних типів. Це може надати можливість набути певні уміння та навички і уникати помилок.

Також я пропоную створити методичний посібник для студентів-практикантів, у якому будуть викладені найтиповіші помилки студентів у написанні розробок уроків та конспектів.