Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реформування світової електроенергетики.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
516.52 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини

Інститут природничо-математичної та технічної освіти

Природничо-географічний факультет

Кафедра географії та методики її навчання

ІНДЗ на тему:

«Реформування світової електроенергетики»

Виконала:студентка 3групи III курсу

Миколайчук М.О

Перевірив викладач:

Максютов А.О

Умань – 2013

Зміст

Вступ

1.Загальна характеристика електроенергетики.

2.Електроенергетика України.

3. Світова електроенергетика.

4. Світовий досвід реформування електроенергетики.

5.Світові тенденції електроенергетики.

6.Список країн за виробництвом електроенергії

7. Гідроенергетика, енергія вітру, сонячна енергія, енергія річок.

Висновок

Список використаних джерел

Вступ

Енергетика - основа розвитку господарства. Вона забезпечує технологічні про­цеси в промисловості, дає тепло і світло людям. Це система галузей, що охоплює паливну промисловість та електроенергетику з їх підприємствами, комунікаціями, системами управління, науково-дослідною базою. Підприємства енергетики ведуть розвідку, освоєння, переробку та транспортування енергоносіїв, виробництво та пе­редачу електроенергії і тепла. Більшість виробничих об'єктів системи знаходяться під контролем одних і тих самих угруповань капіталу. В світовому господарстві ' це великі транснаціональні корпорації.

робота енергетики оцінюється за показниками рівня забезпеченості країн носіями, рівня енергоспоживання в окремих країнах, пропорціями паливно-енергетичного балансу країн і світу в цілому. Як енергоносії людство використовувало мускульну силу, деревину, рушійну енергію Сонця тощо. В наш час основними енергоносіями стали вуглеводи і сполуки (нафта, газ, вугілля) та ядерне паливо. Як альтернативні джерела май­бутнього розглядається енергія Сонця, геотермічна енергія Землі, водень, термо­ядерна енергія.

1.Загальна характеристика електроенергетики.

Електроенерге́тика (рос. электроэнергетика, англ. power engineering) — провідна галузьенергетики, що охоплює виробництво, передачу та розподіл електроенергії.

Основну частину електроенергії у світі виробляють теплові, атомні та гідроелектростанції. В економічно розвинених країнах технічні засоби електроенергетики об'єднуються в автоматизовані і централізовані керовані електроенергетичні системи.

Електроенергія виробляється шляхом перетворення інших видів енергії. На теплових й атомних електростанціях хімічна, або ядерна енергія, спочатку перетворюються в теплову, а тільки потім у енергію електричного струму.

2.Електроенергетика України.

Найбільші ТЕС розташовані в Донбасі (Вуглегірська, Старобешівська, Миронівська, Курахівська й ін.), на Придніпров'ї (Придніпровська, Криворізька), у Харківській (Зміївська), Київській (Трипільська), Івано-Франківській (Бурштинська), Львівській (Добротвірська) областях, у Запоріжжі, Одесі й ін. Більшість цих електростанцій виробляє й тепло (ТЕЦ).

В розвитку гідроенергетики особливе значення у ХХ ст. відіграв каскад ГЕС на Дніпрі:Дніпрогес, Каховська, Дніпродзержинська, Кременчуцька, Київська, Канівська. Побудовані ГЕС на Дністрі (Дністровська), Росі, у Закарпатській області (Теребле-Ріцька).

В останні десятиріччя швидкими темпами розвивалася атомна енергетика. Працюють Південноукраїнська, Рівненська,Хмельницька, Запорізька АЕС.

Південні райони країни значно гірше забезпечені електроенергією власного виробництва, ніж Донбас, Придніпров'я, центр країни.

Понад 47 % електроенергії в Україні дають АЕС (Рівненська, Запорізька, Південно-Українська та Хмельницька). ТЕС є основними станціями, що забезпечують електричною енергією в напівпікові та, разом з ГЕС та ГАЕС, у пікові години[3].

Власні паливні ресурси станом на 2010 рік забезпечують лише 67 % потреб України[1], решта імпортується (т.ч. з Росії і Туркменістану, Азербайджану).

У 2001 р. структура споживання електроенергії та палива (135,8 млрд кВт·год.): вугілля та продукти його переробки — 64,2 млн т;природний газ — 65,8 млрд куб.м; нафта і газовий конденсат — 16,9 млн т.

Станом на 2006 рік технічне становище електроенергетики незадовільне: необхідна модернізація устаткування та впровадження нових ресурсозберігаючих технологій, розробка альтернативних джерел електроенергії (сонячні, вітряні, геотермальні електростанції).

Мал.2 Електростанції фактичною потужністю більше 50 МВт, лінії та підстанції.

Мал..3 Виробництво електроенергії в Україні

3.Світова електроенергетика.

Загальне світова продукція електроенергії у 1996 р. досягло 13700 ТВт•ч, їх 62% було вироблено на теплових энергостанциях на органічному паливі, по 18% на АЕС і ГЕС, інші ж 2% на нетрадиційних поновлювані джерела енергії. У порівняні з 1991 р. світова продукція електроенергії збільшилося на 1566 ТВт•ч, чи 12,9 %.

Таблиця 1.

Регіон

Виробництво элек тро энер, ТВт • год

При зростання, %

1996 р.

1991 р.

Африка

389,2

332,2

17,2

Латинська Америка

656,1

510,5

28,5

Азія

999,2

726,6

37,5

Китай

1080,0

677,6

59,4

Країни Європи, не вхо дящие у складі ОЕСР

210,3

207,6

1,3

Країни СНД і Балтії

1261,2

1681,1

-25,0

Близькій Схід

346,1

237,1

46,0

Країни Північної Америки — члени ОЕСР

4411,0

3908,1

10,8

Країни Європи — члени ОЕСР

2915,5

2676,0

8,9

Тихоокеанские країни — члени ОЕСР

1451,5

1197,0

21,3

Загалом у світі

13 720,1

12 153,8

12,9

Структура світового та регіонального виробництва електроенергії

До найбільших у світі виробників електроенергії у 1997 р. ставилися США, Китай, Японія, Росія, Канада, Німеччина, та Франція (табл. 1). У 1996 р. обсяг світової торгівлі електроенергією становив 348 ТВт•ч і він на 25 % більше, порівняно з 1991 р. Отже, име ет місце істотне випередження темпів расши ренію міжнародної торгівлі електроенергією проти темпами зростання її виробництва. Найбільшими експортерами електроенергії є Франція (69 ТВт·ч 1996 р.), Парагвай (40 ТВт•ч) і Канада (36 ТВт•ч), найбільшими імпортерами — навіть Італія (по 37 ТВт•ч).

Останніми роками у структурі світового і ре гионального виробництва електроенергії про спливли певні зміни щодо. Аналізуючи статистичні дані, наведено ные в таблицях (табл. 1 і табл. 2), можна зробити кілька висновків, ха рак теризующих розвиток світової енергетики, головні серед яких такі:

· за абсолютним значенні приріст світового про изводства електроенергії на ТЕС в 3 рази більше, ніж АЕС і ГЕС;

· збільшилося виробництво світі електроенергії, виробленої з урахуванням НПДЕ;

· чверть всього приросту світового производст ва електроенергії на ТЕС і більше п'яту частину на ГЕС припадає на Китаю;

· частка країн-членів ОЕСР світовому производ стве електроенергії у 1996 р. становила 64 % і практично не змінилася проти 1991 р.